Στο ευρωεδώλιο για δεύτερη φορά παραπέμπει την Ελλάδα η Κομισιόν. Κι αυτό διότι εν έτει 2014 η χώρα μας δεν διαθέτει τις στοιχειώδεις υποδομές μιας ευνομούμενης πολιτείας, όπως αποχετεύσεις και βιολογικούς καθαρισμούς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μεγάλο τμήμα της Βορειοανατολικής και Δυτικής Αττικής σήμερα ταλαιπωρείται, καθώς ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων στα Σπάτα, το οποίο θα εξυπηρετεί περιοχές της Ραφήνας, των Γλυκών Νερών, του Πικερμίου, της Λούτσας, της Παιανίας, των Σπάτων, της Πεντέλης και της Νέας Μάκρης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από …υπομονή έξι και πλέον χρόνων, αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα για άλλη μια φορά στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ). Μάλιστα επειδή η χώρα μας δεν είχε συμμορφωθεί με τη αρχική καταδικαστική απόφαση (απόφαση C-440/06 του 2007), η Κομισιόν ζητεί από το Δικαστήριο να επιβάλει χρηματική ποινή ύψους 47.462,40 ευρώ ανά ημέρα καθυστέρησης εκτέλεσης της παραπάνω απόφασης, όπως επίσης και ημερήσιο κατ’ αποκοπή ποσό των 5.191,20 ευρώ ανά ημέρα από την ημέρα έκδοσης της απόφασης του 2007 έως την ημερομηνία που θα εκδοθεί η απόφαση στην παρούσα υπόθεση ή την ημερομηνία εκτέλεσης της απόφασης του 2007 εάν επέλθει νωρίτερα.
Από αλλού το περιμέναμε…
Η κυβέρνηση έχοντας εστιάσει στην αντιμετώπιση του ζητήματος των παράνομων χωματερών, όπου ο … ευρωπέλεκυς αναμένεται να είναι βαρύς, αγνόησε την απειλή από την υπόθεση της διαχείρισης των αστικών λυμάτων. Την περασμένη Πέμπτη η γενική εισαγγελέας Juliane Kokott πρότεινε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο (για την υπόθεση των ανεξέλεγκτων χώρων ταφής απορριμμάτων) να υποχρεώσει την Ελλάδα να καταβάλει στην Επιτροπή το κατ’ αποκοπήν ποσό 22 εκατομμυρίων ευρώ.
Και το… κοντέρ θα συνεχίσει να γράφει, διότι η εισαγγελέας πρότεινε και χρηματική ποινή ποσού 54.450 ευρώ ημερησίως μέχρι την πλήρη εκτέλεση της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης του 2005. Το εν λόγω βασικό ποσό θα πρέπει να απομειούται κατά 150 ευρώ κάθε φορά που η Ελλάδα αποδεικνύει στην Επιτροπή την παύση της λειτουργίας ενός παράνομου χώρου ταφής, καθώς και την ύπαρξη και αξιοποίηση επαρκών μέσων για την κατάλληλη διαχείριση ή διάθεση των αποβλήτων ή την αποκατάσταση ενός παράνομου χώρου ταφής που έχει παύσει τη λειτουργία του.
Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν ακόμη περίπου 70 παράνομες χωματερές, ενώ υπό αποκατάσταση βρίσκονται άλλες 223 παράνομοι χώροι ταφής απορριμμάτων.
Όσον αφορά τα αστικά λύματα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι θα έπρεπε να πληρούν τις προϋποθέσεις της οδηγίας 91/271/ΕΟΚ για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, τα δίκτυα αποχέτευσης στις περιοχές της Αρτέμιδος, της Χρυσούπολης, της Ηγουμενίτσας, του Ηρακλείου Κρήτης, της Κατερίνης, του Koρωπioυ, της Λευκίμμης, του Λιτόχωρου Πιερίας, των Μαλίων, του Μαρκόπουλου, των Μεγάρων, της Νέας Κυδωνιάς Κρήτης, της Ναυπάκτου, της Νέας Μάκρης, της Παροικιάς Πόρου, του Πόρου – Γαλατά, της Ραφήνας, της Θεσσαλονίκης (τουριστική ζώνη), της Τρίπολης, της Ζακύνθου και της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, της Έδεσσας και της Καλύμνου.
Τα πρόστιμα των δεκάδων εκατ. ευρώ, βάσει Κοινής Υπουργικής Απόφασης του 2014, θα επιμερισθούν στους δήμους και άρα στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες συχνά θέτουν τροχοπέδη στην υλοποίηση των έργων υποδομής.
Πηγή:tovima.gr