Ο θάνατος του φιλάθλου Κώστα Κατσούλη σε επεισόδια μεταξύ οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων Γ’ Εθνικής στο Ηράκλειο της Κρήτης, αποτέλεσε την αφορμή για μία συζήτηση σχετική με την οπαδική βία, στο πλαίσιο κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων και Δημόσιας Τάξης της Βουλής, δύο περίπου εβδομάδες πριν την κατάθεση του νέου αθλητικού νόμου στη Βουλή για διαβούλευση. Ωστόσο σε αυτό που συμφώνησαν αρκετοί βουλευτές είναι πως η διαιτησία που ελέγχεται από την ΕΠΟ είναι ένας από τους λόγους της δημιουργίας βίας στα ελληνικά γήπεδα και αναφέρθηκε μάλιστα και το όνομα του Σπάθα σε αυτή την συζήτηση.
Όπως γράφει το ΑΠΕ παρόντος του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανού, η πλειοψηφία των ομιλητών διαπίστωσε έλλειψη πολιτικής βούλησης των κυβερνήσεων να πατάξουν την βία στα γήπεδα, εφαρμόζοντας τους νόμους που οι ίδιες έχουν ψηφίσει, ενώ δεν έλλειψαν ακόμα και “οπαδικής” φύσεως τοποθετήσεις.
Στην αρχή της συνεδρίασης, η βουλευτής της ΝΔ, Φωτεινή Πιπιλή, ζήτησε να αφιερωθεί η διεξαγωγή της και στην Ιρανή φίλαθλο που συνελήφθη επειδή τόλμησε να παρακολουθήσει αγώνα βόλεϊ ανδρών – μια προτροπή που συνάντησε την αποδοχή του ΣΥΡΙΖΑ.
“Το πρόβλημα υφίσταται στην εφαρμογή του νόμου. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, όταν παίζουν τελικό στη Γερμανία συμπεριφέρονται ως Σκανδιναβοί. Γιατί; Γιατί γνωρίζουν πως εκεί ο νόμος εφαρμόζεται” παρατήρησε ο Δημήτρης Κρεμαστινός (ΠΑΣΟΚ). “Όταν γίνονται επεισόδια, θα πρέπει να υπάρχει ένας νόμος που να λέει ότι θα πληρώσει το σωματείο που δημιουργεί τα επεισόδια – και μάλιστα άμεσα. Να μην μπορεί να παίξει στ επόμενο παιχνίδι! Να υποχρεώνεται η ομάδα να παίζει όλη την περίοδο χωρίς φιλάθλους. Αν κάνετε αυτά τα δύο πράγματα, θα δείτε πώς θ’ αλλάξει η ψυχολογία του γηπέδου!” εκτίμησε ο κος Κρεμαστινός.
Αντίστοιχη υπήρξε και η τοποθέτηση του Γιάννη Κουτσούκου (ΠΑΣΟΚ): “Οι ποινές θα πρέπει να αφορούν τα επαγγελματικά σωματεία, των προέδρων και των αρχηγών. Αν ο πρόεδρος γνωρίζει ότι οποιοδήποτε επεισόδιο θα στραφεί σε βάρος της ομάδας του, τότε και μόνον τότε θα χαλιναγωγήσει τον φίλαθλο και θα τον διαπαιδαγωγήσει”.
Διαφορετική χροιά είχε η τοποθέτηση του Γιώργου Πάντζα (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος, αφού διαπίστωσε πως ο τελευταίος αθλητικός νόμος 4049/12 δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την βία των οπαδών, επέρριψε ευθύνες στην Πολιτεία για το ότι “άλλοι έχουν ασυλία και επιείκεια απέναντι στην αθλητική νομοθεσία και σε άλλους ο πέλεκυς πέφτει βαρύς. ‘Αλλοι εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους, με την Πολιτεία να τους χαρίζει εκτάσεις προνομιακά, να νομοθετεί υπέρ τους και να τους κτίζει γήπεδα, ενώ άλλοι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Σε άλλους χαρίζονται χρέη και σε άλλους όχι. Σε άλλους δίνονται ενημερότητες και παρατάσεις και σε άλλους όχι”.
Ακόμα πιο σαφής, ο Ανδρέας Ψυχάρης (ΝΔ), τόνισε πως αν δεν μπορεί η Πολιτεία να παρέμβει στην ΕΠΟ λόγω της ασυλίας του αυτοδιοίκητου που απολαμβάνει, μπορεί να κοπεί η χρηματοδότησή της. “Εμείς οι φορολογούμενοι, δεν θα πληρώνουμε τον κάθε Σπάθα (σ.σ. διαιτητής του πρόσφατου αγώνα Αστέρα Τρίπολης – Ολυμπιακού), θα τον πληρώνει η ΕΠΟ” πρότεινε χαρακτηριστικά ο κος Ψυχάρης. “Να ελεγχθεί το πόθεν έσχες του Σπάθα – και αν αποδειχθεί πως απλώς είναι ανίκανος, να παραιτηθεί και να μην ξανακάνει διαιτησία. Διότι όχι μόνο αδικήθηκε ο Αστέρας Τρίπολης, αλλά αδικήθηκε ο Ολυμπιακός (και το λέει αυτό ένας Παναθηναϊκός) από διάφορες ανοησίες και την ανικανότητα του Σπάθα…”
“Το πρώτο πράγμα που πρέπει να επιδιώξουμε, αν θέλουμε να σταματήσουμε τη βία στα γήπεδα είναι ένα αδιάβλητο πρωτάθλημα” υποστήριξε η Ελένη Αυλωνίτη (ΣΥΡΙΖΑ). “Όσο υπάρχει η πεποίθηση στους φιλάθλους ότι παρακολουθούν ένα «στημένο» αγώνα κανένα αστυνομικό μέτρο δεν θα είναι αρκετό για να την καταπολεμήσει” συμπλήρωσε.
Με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε ο Ανδρέας Μαρίνος (ΝΔ): “Δεν υπάρχουν σήμερα Σύνδεσμοι Διαιτητών. Έχει φτάσει σήμερα, η ονομασία των διαιτητών να γίνεται από την ΕΠΟ και τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων, που έχουν μέλη Σωματεία και όχι διαιτητές. Το ότι δεν είναι ακηδεμόνευτη η διαιτησία, δημιουργεί υποψία και παράγει βία. Θα ήθελα ιδιαίτερα να το προσέξετε αυτό” ανέφερε στον παριστάμενο υφυπουργό Αθλητισμού ο βουλευτής.
“Οι σεκιουριτάδες των γηπέδων είναι συχνά οργανωμένοι οπαδοί” κατήγγειλε η Φωτεινή Πιπιλή. “Να κατοχυρωθεί με νόμο ότι ο αθλητικός εισαγγελέας μπορεί να επιβάλλει μόνο την ποινή αφαίρεσης βαθμών με κλιμακούμενες ποινές αναλόγως το μέγεθος των επεισοδίων. Για τους φιλάθλους, να ισχύουν κλιμακούμενες κοινωνικές ποινές: Την πρώτη φορά, θα βοηθάς 10 μέρες στα συσσίτια του δήμου. Τη δεύτερη φορά θα καθαρίζεις για δύο μήνες καθημερινά, το λύκειο όπου φοιτάς. Την τρίτη φορά, θα πηγαίνεις σε σωφρονιστικό ίδρυμα για ανήλικα…” πρότεινε η βουλευτής της ΝΔ.
Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος (Χρυσή Αυγή), υποστήριξε πως “ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, έχουν διασυνδέσεις με προέδρους ΠΑΕ” και ως απόδειξη, σημείωσε πως ο υποστράτηγος της ΕΛΑΣ, ο κος Τσιρώνης, που ήταν Διευθυντής μέτρων τάξης στα αίσχη της Ριζούπολης” στον τελικό “Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός” το 2003, βρέθηκε μετά Διευθυντής Ασφαλείας της ΠΑΕ Ολυμπιακός.
“Αιτία του προβλήματος, είναι ότι τον χώρο τον λυμαίνονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα” ανέφερε ο Γιάννης Γκιόκας (ΚΚΕ). “Ποιοί οργάνωναν προεκλογικές φιέστες στον Πειραιά και μάλιστα υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας; Ποιοί συνέτρωγαν προεκλογικά με προέδρους ομάδων; Είναι γνωστά αυτά” ανέφερε ο βουλευτής, προτείνοντας την κατάργηση των ΠΑΕ και ΚΑΕ, επιστροφή στον ερασιτεχνισμό και κατάργηση του Στοιχήματος. “Τι φοβάστε; Μη μας κάνει “ντα” η UEFA και αποκλειστούν οι ομάδες μας από τα γήπεδα της Ευρώπης; Ας αποκλειστούν!” ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ.
“Γιατί δεν εφαρμόζεται ποινή αποκλεισμού από ευρωπαϊκές διασυλλογικές οργανώσεις από τις ίδιες τις Ομοσπονδίες στις ελληνικές ομάδες, όπου οπαδοί αυτών είναι οι υπαίτιοι των φαινομένων της οπαδικής βίας;” αναρωτήθηκε και η Μαρίνα Χρυσοβελώνη (ΑΝΕΛ).
“Δεν έχουμε αθλητική βία. Έχουμε εγκληματική βία που κρύβεται πίσω από συγκρούσεις της φανέλας” παρατήρησε ο Γιάννης Πανούσης (ΔΗΜΑΡ). ” Έχουμε υπόκοσμο, οργανωμένο έγκλημα και μερικές ομάδες οι οποίες βρίσκουν την ευκαιρία έχοντας ακραίες πολιτικές απόψεις να εισχωρούν στις τάξεις των οπαδών και να κάνουν τη δική τους δουλειά” υποστήριξε.
Αντίστοιχες αναφορές για την ύπαρξη ρατσιστικών και φασιστικών θυλάκων ανάμεσα στους οπαδούς των ομάδων έκαναν και άλλοι βουλευτές.
“Μερικοί εκ των προλαλησάντων βρήκαν ευκαιρία, αντί να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις, (που βέβαια θα έπεφταν στο κενό), να χύσουν το δηλητήριο που έχουν μέσα τους, και να εκφράσουν τον ανθελληνισμό και την κομματική εμπάθεια, με σαφή υπονοούμενα είτε ξεκάθαρα” απάντησε ο Μ. Αρβανίτης (Χρυσή Αυγή).
Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός επαναβεβαίωσε πως το νέο αθλητικό νομοσχέδιο πρόκειται να δοθεί για διαβούλευση την 20η Νοεμβρίου. Ο κος Ανδριανός, σημείωσε πως η κυβερνητική δράση προσανατολίζεται κυρίως στην πρόληψη και την καταπολέμηση των κοινωνικών αιτιών που τροφοδοτούν τη βία – αλλά και στην καταστολή. “Εξετάζουμε τους διαθέσιμους τρόπους για την εγκατάσταση και λειτουργία των καμερών και συνδεδεμένων συστημάτων ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ακόμα και με την μέθοδο των ΣΔΙΤ. Σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, εξετάζουμε την ενίσχυση της αθλητικής δικαιοσύνης ώστε οι δικαστικοί λειτουργοί της να μην επιφορτίζονται και με άλλες υποθέσεις μη αθλητικές και να είναι απερίσπαστοι στην εκτέλεση του καθήκοντος” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Ανδριανός.