Τα αποτελέσματα για τη χώρα μας; Τραγικά! Η Super League κατέλαβε την 34η θέση από τις 34 χώρες με το πρωτάθλημα της να χαρακτηρίζεται ως ένα από τα χειρότερα του κόσμου, ακόμη πιο κάτω κι από της Νιγηρίας ή της Αλγερίας!
Στον αντίποδα, η Premier League αναδείχθηκε ως το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου με πολύ μικρή διαφορά από τη δεύτερη Bundesliga. Στην τρίτη θέση το ισπανικό και την πεντάδα κλείνουν η Γαλλία και η Ιταλία.
Η μελέτη έγινε στις 34 μεγάλες κατηγορίες (με εξαίρεση την Championship) από διάφορες χώρες του κόσμου, από την Αγλλία ως την Αυστραλία κι από την Ιαπωνία ως τη Βραζιλία. Για να βγει το τελικό αποτέλεσμα προσμετρήθηκαν σχεδόν τα πάντα. Τα έσοδα και οι μισθοί κάθε πρωταθλήματος, οι τιμές των εισιτηρίων, η προσέλευση του κόσμου, τα νέα ταλέντα που “βγάζει” κάθε χώρα, οι προπονητές, τα τρόπαια, η ανταγωνιστικότητα και η προσφορά σε εθνικό επίπεδο. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά πως προέκυψαν αυτά τα αποτελέσματα.
Τρόπαια
Εδώ κάθε χώρα έπαιρνε πόντους για κάθε κατάκτηση Champions Leauge (10), φιναλίστ (5), Europa League (5) και Copa Libertadores κ.α. Δύο όμως είναι οι χώρες που έχουν κυριαρχήσει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια κι αυτές είναι η Ισπανία και η Αγγλία.
Οι ομάδες από το πρωτάθλημα της Premier League, που καταλαμβάνει την πρώτη θέση του πίνακα με τα καλύτερα πρωταθλήματα του κόσμου, κατάφεραν να κερδίσουν 3 Champions League τα τελευταία 10 χρόνια (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ και Τσέλσι), ενώ τερμάτισαν κι ακόμη 5 φορές ως φιναλίστ. Επίσης η Τσέλσι κέρδισε κι ένα Europa League, ενώ Μίντλεσμπρο και Φούλαμ έφτασαν μέχρι τελικό.
Οι σύλλογοι του ισπανικού πρωταθλήματος, κέρδισαν 4 Champions League συνολικά την τελευταία δεκαετία και 5 κύπελλα UEFA παίρνοντας την πρωτιά στη συγκεκριμένη κατηγορία.
Τρίτη και με μεγάλη μάλιστα διαφορά από τη δεύτερη θέση έρχεται η Γερμανία, με τις ομάδες της Bundesliga να έχουν κερδίσει μόλις 1 φορά το Champions League και καμία το Europa League.
Η Ελλάδα όπως είναι φυσικό βρίσκεται πολύ χαμηλά μιας και δεν έχει καταφέρει τίποτα σπουδαίο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Προπονητές
Οι πόντοι εδώ μοιράστηκαν ανάλογα με τις επιτυχίες του κάθε προπονητή από κάθε πρωτάθλημα, σε ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο, την φήμη τους κ.α. Η κατάκτηση Μουντιάλ ή Champions League από έναν προπονητή έδινε 10 βαθμούς, η κατάκτηση του εγχώριου πρωταθλήματος 3 βαθμούς και 1.5 βαθμό οι τίτλοι σε Ασία ή Αφρική.
Μόνο ένα πρωτάθλημα του κόσμου διέθετε το 2014, προπονητή που είχε κατακτήσει και Μουντιάλ και Champions League, κι αυτό δεν ήταν ούτε η Premier Leauge, ούτε η Bundesliga, αλλά η πρώτη κατηγορία της Κίνας, με τον Μαρτσέλο Λίπι! Επίσης ο Σβεν Γκόραν Έρικσον που έχει κατακτήσει Champions Leauge δούλευε στην Γκουάνγκτζου της Κίνας.
Τους καλύτερους προπονητές του κόσμου διαθέτει η Premier League (Φαν Χάαλ, Μουρίνιο), όπως προκύπτει από την έρευνα, με δεύτερη τη Γερμανία (Γουαρδιόλα), τρίτη την Ισπανία (Αντσελότι), τέταρτη την “έκπληξη” Κίνα και την πεντάδα κλείνει η Βραζιλία (Σκολάρι).
Και σε αυτή την κατηγορία η χώρα μας πάτωσε.
Ανταγωνισμός
Τα πράγματα είναι πιο απλά σε αυτή την κατηγορία. Καλύτερο πρωτάθλημα είναι αυτό που ο τίτλος του αλλάζει χέρια. Η Ελλάδα εδώ βρίσκεται στην τελευταία θέση του πίνακα με τα “καλά” πρωταθλήματα με τον Ολυμπιακό να είναι ο μόνιμος πρωταθλητής με 9 κατακτήσεις στα τελευταία 10 χρόνια, ενώ 1 φορά πρωταθλητής στέφθηκε ο Παναθηναϊκός! Ανταγωνισμός δεν υπάρχει σύμφωνα με την έρευνα και η Super League βυθίστηκε στην κατηγορία αυτή.
Ωστόσο, ακόμη και η γνωστή ως “απρόβλεπτη” Premier League, “το πρωτάθλημα που και ο πρώτος μπορεί να κερδίσει τον τελευταίο”, πήρε ελάχιστους βαθμούς εδώ, μιας και οι πρωταθλητές είναι σχεδόν πάντα οι ίδιοι με μόλις 3 ομάδες στα τελευταία 10 χρόνια να φτάνουν στον τίτλο και τη Γιουνάιτεντ να τον κατακτά τις μισές.
Ισπανία και Ιταλία βρίσκονται επίσης στις τελευταίες θέσεις με Μπαρτσελόνα και Ίντερ να έχουν από 6 και 5 κατακτήσεις αντίστοιχα. Αντίθετα, η Championship της Αγγλίας θεωρείται ως ένα από τα πλέον ανταγωνιστικά πρωταθλήματα με 8 διαφορετικούς πρωταθλητές και 22 διαφορετικές ομάδες στην πρώτη τριάδα τα τελευταία 10 χρόνια. Ακολουθούν Μεξικό, Ιαπωνία, ΗΠΑ και Αργεντινή.
πηγή: contra.gr