Δεν είμαι από αυτούς που τους αρέσει να την συγκρίνουν για να δουν ποιος την έχει… μεγαλύτερη (για την ομάδα μιλάμε, έτσι;), oύτε από αυτούς που τους αρέσει να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα για να βγουν να κάνουν το κομμάτι τους στην γειτονιά. Δεν μου αρέσει καν να ασχολούμαι με την κατσίκα του γείτονα, αρκεί αυτή να μην κάνει πλιάτσικο στην αυλή μου και να κοπρίζει ασύστολα στο γκαζόν μου. Δεν (θέλω να) με ενοχλεί, δεν την ενοχλώ.
Υπάρχει όμως κάποια στιγμή που οι λέξεις χάνουν την σημασία τους. Πετιούνται δεξιά και αριστερά και υιοθετούνται, γίνονται καραμέλα στο στόμα, χωρίς κανείς να ψάξει τι και πως. Αλήθεια ποια είναι η πιο επιτυχημένη ελληνική ομάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την τελευταία πενταετία (χρονικό διάστημα το οποίο υιοθετεί στο ranking της η ΟΥΕΦΑ); Μη βιαστείτε να απαντήσετε. Μπορεί να εκπλαγείτε…
Το επίσημο Team Ranking της ΟΥΕΦΑ δεν χωρά αμφισβητήσεις. Με 59.180 βαθμούς την τελευταία πενταετία (ανά σεζόν οι πόντοι του είναι 2.520, 17.520, 10.880, 19.220, 9.040) ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην 25η θέση στην Ευρώπη, με δεύτερη ομάδα στην κατάταξη τον 48ο ΠΑΟΚ που μετρά 40.680 κερδισμένους βαθμούς (ανά σεζόν οι πόντοι του είναι 10.520, 11.520, 2.380, 10.220, 6.040). Πως ακριβώς όμως βγαίνει αυτή η βαθμολογία και τι ακριβώς σημαίνει; Λίγο περισσότερο ψάξιμο ΕΔΩ μπορεί να δώσει ενδιαφέρουσες απαντήσεις.
Η βαθμολογία των συλλόγων είναι ένας δαιδαλώδης μα και συνάμα απλός, στον υπολογισμό, αριθμός. Προκύπτει από την πρόσθεση του 20% της ετήσιας βαθμολογίας της χώρας (αυτός προκύπτει από τον συνολικό αριθμό κερδισμένων πόντων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την τρέχουσα σεζόν διά τον αριθμό των ομάδων που συμμετέχουν) με τους κερδισμένους πόντους (μαζί με τα μπόνους) κάθε συλλόγου την τρέχουσα σεζόν.
Ένα μικρό παράδειγμα θα κάνει πιο κατανοητή την θεωρία. Το φετινό country ranking της Ελλάδας (οι φετινοί κερδισμένοι πόντοι δηλαδή των ελληνικών ομάδων δια των 5 συμμετεχόντων) είναι 5.200 πόντοι. Επομένως η φετινή τρέχουσα βαθμολογία του Ολυμπιακού (9.040) προκύπτει αν προσθέσουμε το 20% του 5.200 (1.040), τις δύο νίκες στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (2Χ2000), και τις 4000 που παίρνει σαν μπόνους με την ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ συμμετοχή του στους χρυσοφόρους ομίλους που εκτός από μπόλικο χρήμα, μακιγιάρουν σε απίστευτο βαθμό το team ranking κάθε συλλόγου. Την ίδια στιγμή ο ΠΑΟΚ μολονότι έχει δώσει φέτος περισσότερα παιχνίδια στην Ευρώπη από τον Ολυμπιακό (7 έναντι 5), έχει περισσότερες νίκες (3 έναντι 2) μόλις και μετά βίας έχει φτάσει τους 6.040.
Πώς προκύπτει αυτό το νούμερο; Από το 20% του 5.200 (1.040) της βαθμολογίας της Ελλάδας, τις δύο νίκες στους ομίλους (2Χ2000), και την μία ισοπαλία με την Φιορεντίνα (1Χ1000). Προσέξτε τούτο: οι βαθμοί από τις νίκες στα προκριματικά (που παραδοσιακά παίζει ο ΠΑΟΚ) δεν μετράνε! Θέλετε κι άλλο; Δεν υπάρχει μπόνους πρόκρισης στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ! Απλώς η ΟΥΕΦΑ δίνει εγγυημένα μίνιμουμ 2000 βαθμών σε κάθε ομάδα που μπαίνει σε όμιλο Γιουρόπα Λιγκ το οποίο δεν προστίθεται στην τελική σούμα.
Δηλαδή με άλλα λόγια αν κάποιος τερματίσει χωρίς βαθμό και κάνει 6 ήττες στον όμιλο παίρνει 2 χιλιάρικα, αν κάνει μία νίκη παίρνει απλά πάλι δύο χιλιάρικα, ενώ αν κάνει από δύο και πάνω παίρνει μόνο τους πόντους του και χάνει το μίνιμουμ μπόνους! Απίστευτο;
Πάμε λίγο να μετρήσουμε τα αποτελέσματα των δύο πιο επιτυχημένων ελληνικών ομάδων στα κύπελλα Ευρώπης την τελευταία πενταετία. Ο Ολυμπιακός που παίζει σε μία διοργάνωση με σαφώς μεγαλύτερο δείκτη δυσκολίας μετρά σε αυτό το χρονικό διάστημα 17 νίκες, μόλις μία ισοπαλία (!) και 17 ήττες. Συνάμα έχει μία πρόκριση στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ και άλλη μία στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ. Την ίδια στιγμή ο ΠΑΟΚ που ξεκινά πολύ νωρίτερα την σεζόν στο ίδιο χρονικό διάστημα έχει παίξει πολύ περισσότερα παιχνίδια (45), με τον εντυπωσιακό απολογισμό των 19 νικών, 17 ισοπαλιών και μόλις 9 ηττών, ενώ αν κερδίσει την τελευταία αγωνιστική την Γκινγκάμπ, θα κάνει κάτι μοναδικό, αφού θα έχει προκριθεί στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ για 4η φορά την τελευταία 5ετία, κάτι που δεν έχει επαναλάβει ελληνικός σύλλογος και -αν μη τι άλλο- σημαίνει καθιέρωση. Θέλετε και σούμα; Ο Ολυμπιακός (συνήθως με αντιπάλους μεγαλύτερης δυναμικότητας) έχει 35 προσφέρει (στον εαυτό του και στο country ranking) 35 πόντους, ενώ ο ΠΑΟΚ 55! Εντυπωσιακό;
Πώς προκύπτει λοιπόν αυτή η εντυπωσιακή –ομολογουμένως- διαφορά (59.180 έναντι 40.680) ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ στο επίσημο team ranking της ΟΥΕΦΑ για την τελευταία πενταετία; Η απάντηση είναι σχετικά απλή.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα ο Ολυμπιακός μέτρησε 4 απευθείας προκρίσεις σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (τουτέστιν 16.000 βαθμούς στο σακούλι του), κεφαλαιοποιώντας την εγχώρια (με κάθε τρόπο) κυριαρχία του. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, αυτοί οι «εύκολοι» 16.000 πόντοι ισούνται με 8 νίκες σε φάση ομίλων Γιουρόπα Λιγκ για τον ΠΑΟΚ, απολογισμός που χρειάζεται περίπου κατά μέσο όρο 2 με 3 σεζόν! Μόνο η περσινή του πρόκριση στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ του έδωσε επιπλέον μπόνους άλλων 5.000 βαθμών, σε μία σεζόν που 4 νίκες και μία ισοπαλία προσέφεραν στους «ερυθρόλευκους» τον απολογισμό ρεκόρ των 19.220 βαθμών! Η βαθμολογική μεροληψία της ΟΥΕΦΑ σε ότι αφορά το team ranking στις ομάδες που παίζουν στο Τσάμπιονς Λιγκ, έναντι σε αυτές που παίζουν στο Γιουρόπα Λιγκ είναι πραγματικά εντυπωσιακή.
Θέλετε ακόμα ένα ιδιαίτερο στοιχείο της τελευταίας πενταετίας; Ο Ολυμπιακός έχει κληθεί να παίξει 6 φορές σε νοκ-άουτ παιχνίδια (Μπέσα, Μακάμπι Τελ-Αβίβ, Ρούμπιν Καζάν, Μέταλιστ, Λεβάντε, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) με απολογισμό μόλις δύο προκρίσεις (δείγμα πόσο ύπουλα είναι κάθε είδους προκριματικά σε σχέση με την «ασφάλεια» των ομίλων), σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ που σε 12 ζευγάρια νοκ-άουτ στο ίδιο διάστημα (Αγιαξ, Φενερμπαχτσέ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Βαλερένγκα, Καρπάτι, Ουντινέζε, Μπνέι Γεχούντα, Ραπίντ Βιέννης, Μέταλιστ, Σάλκε, Μπενφίκα, Ζίμπρου) μετρά 5 προκρίσεις και 7 αποκλεισμούς. Με άλλα λόγια στην μία φορά που ο Ολυμπιακός κλήθηκε να παίξει την ευρωπαϊκή του σεζόν σε μία ζαριά τον Αύγουστο (Μακάμπι Τελ-Αβίβ) αποκλείστηκε, ενώ τις υπόλοιπες είχε την ασφάλεια των 6 εγγυημένων ματς στους ομίλους (συν τους 4.000 βαθμούς μπόνους). Την ίδια ώρα ο ΠΑΟΚ είναι αναγκασμένος κάθε χρόνο να ζει και να πεθαίνει Αυγουστιάτικα με το άγχος του όλα ή τίποτα. Τα συμπεράσματα δικά σας.
Το διπλό στο…ψοφόκρυο του Μινσκ δεν ήταν ούτε απλό, ούτε εύκολο. Εμοιαζε με μία παρτίδα μπρα-ντε-φερ που ο δυνατός μέτρησε για κάμποση ώρα τον αδύναμο και μόλις είδε πως αυτός αντιστέκεται για ώρα, είπε προς τα τελειώματα να δώσει λίγη παραπάνω ώθηση για να τον λυγίσει, χάρη σε δύο ακόμα βέλη του πιο καυτού τοξοβόλου που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην πιάτσα.
Και τώρα… σερσέ λα φαμ! Αν μπορέσεις μικρή μου… γαλλιδούλα Γκινγκαμπ και σταθείς όρθια στην «Τούμπα» ορεβουάρ και καλή τύχη στην επόμενη φάση. Το αξίζεις. Απλώς, μία μικρή υπενθύμιση σε όσους την αποκαλούν χωριό. Όσα λεφτά εμφάνισε επίσημα ως τηλεοπτικά έσοδα μόνο για την σεζόν 2013-14 το… χωριό στον περσινό της ισολογισμό (14.821.036 ευρώ) δεν τα έχει δει ελληνική ομάδα στο πιο τρελό της όνειρο…
Υγ: Το προφίλ μου στο facebook και στο twitter