Από σήμερα το INPAOK πρωτοπορεί και προχωρά ένα βήμα μπροστά. Εγκαινιάζουμε μια καινούργια ενότητα στον αγαπημένο σας ιστότοπο. Την επομένη κάθε αγώνα που δίνει ο ΠΑΟΚ, θα σας παρουσιάζουμε την τακτική ανάλυση με γραφήματα και πίνακες που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε μια ολοκληρωμένη άποψη για την απόδοση του Δικεφάλου, το προφίλ της τακτικής που επέλεξε ο η τεχνική ηγεσία, τη επιθετική και ανασταλτική λειτουργία της ομάδας, την ατομική απόδοση κάθε παίκτη και άλλα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία.
Την επιμέλεια της τακτικής ανάλυσης των αγώνων του ΠΑΟΚ αναλαμβάνει ο συνεργάτης του INPAOK, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, με Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Προπονητική, Δίπλωμα Προπονητή Ποδοσφαίρου UEFA Α και Δίπλωμμα Προπονητή Ποδοσφαίρου JUVENTUS, Βάιος Στεργιόπουλος.
Καλή ανάγνωση…
Ο Π.Α.Ο.Κ. αναδείχτηκε δίκαια νικητής σε ένα παιχνίδι που είχε την υπεροχή σε όλη τη διάρκεια του αγώνα απέναντι στον Εργοτέλη που προσπάθησε με συμπαγή άμυνα να πετύχει γκολ με αντεπιθέσεις.
Ο Π.Α.Ο.Κ. ξεκίνησε το παιχνίδι με σχηματισμό 4-4-2 (σε ευθεία) ενώ ο Εργοτέλης με σχηματισμό 4-2-3-1.
Αρχικός σχηματισμός ΠΑΟΚ
Εικόνα 2. Αρχικός σχηματισμός Εργοτέλη
Με βάση τους αρχικούς σχηματισμούς των δύο ομάδων ο Π.Α.Ο.Κ. ναι μεν είχε δύο φορ απέναντι στους δύο κεντρικούς αμυντικούς του Εργοτέλη, οπότε μπορούσε να πιέσει τον αντίπαλο και να παίξει 2:2 μπροστά στην αντίπαλη περιοχή, είχε όμως μειονέκτημα στο χώρο του κέντρου όπου οι δύο του κεντρικοί χαφ έπρεπε να ανταπεξέλθουν απέναντι στους τρεις χαφ του Εργοτέλη στον άξονα.
Το 4-4-2 του Π.Α.Ο.Κ. (σε ευθεία ή μπολ όπως συνηθίζεται να λέγεται διεθνώς) είναι ένα σχηματισμός που δίνει πλάτος στην επίθεση από τα πλάγια όπου μπορούσαν να συνεργαστούν οι μπακ και οι χαφ της πλευράς (Σκόνδρας-Μακ και Ρατς-Γκολάσα) και θα μπορούσε στη φάση επίθεσης να μετατρέπεται σε 4-2-4 με τον μπακ της πλευράς που παιζόταν η μπάλα να ανεβαίνει ψηλά.
Ο Εργοτέλης με το 4-2-3-1 είχε μία συμπαγή κεντρική ζώνη και σε περίπτωση επίθεσης θα μπορούσε να μετατρέπεται σε 4-3-3 με την προώθηση των πλάγιων χαφ (Ουλά και Χαντή).
Αριθμητικές σχέσεις των παικτών στο γήπεδο με βάση τον αρχικό τους σχηματισμό
1ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Π.Α.Ο.Κ.
Ο Π.Α.Ο.Κ. είχε από την αρχή την κατοχή της μπάλας απέναντι στον Εργοτέλη που έκλεισε τους χώρους κάνοντας άμυνα στο μισό γήπεδο. Όταν ο Π.Α.Ο.Κ. ήταν στην επίθεση οι Γκολάσα και Μακ συνέκλιναν προς τα μέσα δημιουργώντας χώρο για τους Ρατς και Σκόνδρα αντίστοιχα, ώστε να τροφοδοτούν με σέντρες κυρίως την αντίπαλη περιοχή. Ο Τζιόλης έμενε περισσότερο πίσω από τον Νομπόα για κάλυψη, ενώ ο τελευταίος ανέβαινε λίγο πιο ψηλά. Στα μισά του ημιχρόνου ο Μακ άλλαξε πλευρά με τον Γκολάσα προσπαθώντας να παίξουν στην εσωτερική πλευρά και να επιχειρήσουν κάποιες διεισδύσεις, αλλά έπεφταν πάνω στο αμυντικό τείχος του Εργοτέλη.
Ο σχηματισμός του Π.Α.Ο.Κ. στη φάση της επίθεσης
Η κατοχή μπάλας που είχε ο Π.Α.Ο.Κ. χαρακτηρίστηκε από μία φλυαρία και πολλές παράλληλες πάσες που δεν μπορούσαν να διασπάσουν την πολυπρόσωπη μεσαία γραμμή του Εργοτέλη. Αρκετές φορές οι αμυντικοί του Π.Α.Ο.Κ. τροφοδοτούσαν τους δύο φορ με μεγάλες μπαλιές με αποτέλεσμα να εξουδετερώνονται εύκολα από τους ψηλούς αμυντικούς του Εργοτέλη. Ιδιαίτερα ο Περέιρα είχε πρόβλημα στον αέρα αφού δεν είναι το δυνατό του σημείο.
Οι κεντρικοί χαφ του Π.Α.Ο.Κ. έδιναν αργό ρυθμό στο παιχνίδι και ουσιαστικά δεν περνούσαν κάθετες πάσες στην αντίπαλη άμυνα. Αυτό ανάγκαζε τους Αθανασιάδη και Περέιρα να τρέχουν πολλές φορές στα άκρα και πίσω για να πάρουν μπάλες, αποδυναμώνοντας έτσι την επιθετική γραμμή, αφού έλειπε ο ένας φορ από τον άξονα.
Οι σέντρες των πλάγιων μπακ δεν είχαν αποτέλεσμα και οι λιγοστές ευκαιρίες που δημιούργησε ο Π.Α.Ο.Κ. προήλθαν κατά βάση από στημένες φάσεις και ελάχιστες ήταν αυτές που βρήκαν στόχο.
Αμυντικά προβλήματα ο Π.Α.Ο.Κ. δεν αντιμετώπισε και σε αυτό συνετέλεσε ότι έκανε πρέσινγκ ψηλά και κέρδιζε εύκολα τη μπάλα ξεκινώντας ξανά επιθέσεις από τη μεσαία γραμμή.
ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ
Ο Εργοτέλης είχε σαφώς αμυντικούς προσανατολισμούς από την αρχή του αγώνα με άμυνα στο μισό γήπεδο. Δεν άφησε χώρους στον Π.Α.Ο.Κ. και οι επιθέσεις που δέχτηκε ήταν κυρίως από σέντρες των αντίπαλων μπακ. Οι κεντρικοί του αμυντικοί και οι αμυντικοί χαφ εύκολα τελείωναν τις φάσεις στον αέρα. Αρνητικό σημείο για τον Εργοτέλη τα πολλά αμυντικά φάουλ που παραχώρησε και έδωσε το δικαίωμα στον Π.Α.Ο.Κ. να διεκδικήσει το γκολ στην περιοχή του. Οι γραμμές του Εργοτέλη ήταν πολύ κοντά και δεν έδωσαν δυνατότητα στον Π.Α.Ο.Κ. για κάθετη ανάπτυξη.
Στο 30΄ ο Εργοτέλης άλλαξε τον σχηματισμό των τριών κεντρικών του χαφ με τον Μποέν Καν να παίζει μπροστά από τους δύο στόπερ και τους Γκέντζογλου και Χαλκιαδάκη να μοιράζουν τον χώρο μπροστά του. Έτσι κόπηκε η επαφή του Π.Α.Ο.Κ. με τους δύο φορ και η σχέση 2:2 που υπήρχε αρχικά με την οπισθοχώρηση του Μποέν Καν έγινε υπεραριθμία 3:2 στο κέντρο της άμυνας. Ουσιαστικά στη φάση άμυνας ο Εργοτέλης έπαιζε με σχηματισμό 4-1-4-1.
Ο σχηματισμός του Εργοτέλη στη φάση άμυνας
Επιθετικά ο Εργοτέλης δεν έδειξε κάτι ιδιαίτερο. Στην πρώτη πίεση της μπάλας από τον Π.Α.Ο.Κ. την έχανε με ευκολία και μόνο ο Χαλκιαδάκης προσπαθούσε να την προωθήσει ορθολογικά είτε στον φορ είτε στους πλάγιους. Οι επαφές των παικτών του Εργοτέλη με την μπάλα υπό πίεση αντιπάλου ήταν κακές και έλειπε η γρήγορη κάθετη πάσα στον Ολαϊτάν και στους πλάγιους επιθετικούς για να δημιουργήσει κινδύνους στον Π.Α.Ο.Κ.
2Ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Π.Α.Ο.Κ.
Με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου ο Π.Α.Ο.Κ. προσπάθησε να πιέσει περισσότερο την αντίπαλη άμυνα, αλλά όχι με ηρεμία και σωστές επιλογές. Ο Τζιόλης άρχισε να χάνει δυνάμεις και δεν πέρασε καλές πάσες στους προωθημένους, και οι πλάγιοι μπακ δεν ήταν αποτελεσματικοί, αφού δεν έβρισκαν τον τρόπο σε μικρό χώρο να δημιουργήσουν ρήγματα στην άμυνα του Εργοτέλη. Ο Περέιρα ήταν μακριά από τη μπάλα αφού δεν έπαιρνε κάθετες πάσες στον περιορισμένο χώρο που είχε και ο Αθανασιάδης έβγαινε μακριά από την περιοχή του αντιπάλου.
Οι σέντρες του Κωνσταντινίδη που αντικατέστησε τον Ρατς ήταν άστοχες, εκτός από αυτή που τροφοδότησε τον Παπαδόπουλο στη φάση του γκολ, ενώ ο Σκόνδρας έδειξε να έχει πρόβλημα στην ανάπτυξη παίζοντας από την αριστερή πλευρά. Μακ και Γκολάσα παρόλο που άλλαξαν πλευρά ξανά στα μισά του β΄ ημιχρόνου δεν απείλησαν αφού συνέκλιναν μέσα στον πολυπρόσωπο άξονα και δεν βρήκαν χώρο να απειλήσουν.
Την επιθετική ώθηση στον Π.Α.Ο.Κ. την έδωσε ο Παπαδόπουλος που αντικατέστησε τον Περέιρα στο 70΄, δίνοντας δύναμη και ταχύτητα στην κουρασμένη επιθετική γραμμή του Π.Α.Ο.Κ. Ο δυναμικός φορ κυνήγησε όλες τις μπάλες, δημιούργησε ευκαιρίες και δικαιώθηκε σκοράροντας μετά από ωραίο γρήγορο γυριστό σουτ μέσα στον χώρο ευθύνης των αντίπαλων κεντρικών αμυντικών. Με την είσοδό του ανέβηκε και ο Αθανασιάδης αφού συνδυάστηκε πιο εύκολα μαζί του και παρέμεινε κοντά στην περιοχή του Εργοτέλη.
Αμυντικά ο Π.Α.Ο.Κ. κινδύνεψε μόνο στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου και όταν οι Τζιόλης και Νομπόα κουράστηκαν και δεν είχαν καλές επιστροφές αμυντικά. Ίσως και η αδυναμία των παικτών του Εργοτέλη να απέτρεψαν κάποιον αιφνιδιασμό σε συνδυασμό και με τις καλές τοποθετήσεις κυρίως του Βίτορ αλλά και των Κόστα και Παπαγιαννόπουλου. Η μετάβαση του Π.Α.Ο.Κ. συνολικά από επίθεση σε άμυνα ήταν αργή και με μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των γραμμών, αλλά και μεταξύ των παικτών της ίδιας γραμμής.
ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ
Ο Εργοτέλης όπως στο πρώτο, έτσι και στο δεύτερο ημίχρονο έπαιξε με συμπαγή αμυντική διάταξη και προσπάθησε να αιφνιδιάσει στην κόντρα επίθεση. Αμυντικά τα κατάφερε αρκετά καλά όσο είχε δυνάμεις, αλλά όταν κουράστηκαν οι μέσοι του δέχτηκε φάσεις και ευκαιρίες από τον Π.Α.Ο.Κ. Ο κ. Ταουσιάνης προσπάθησε να φρεσκάρει τη μεσαία γραμμή με την είσοδο του Καλέ και να περιορίσει τις προωθήσεις των Κωνσταντινίδη και Μακ, ενώ αλλάζοντας τον Ολαϊτάν με τον Τζίλα έβαλε έναν παίκτη με περισσότερο όγκο για να κρατήσει μπάλα και να βγει ο Εργοτέλης μπροστά αποφεύγοντας έτσι την συνεχή πίεση.
Ωστόσο βρισκόμενοι οι παίκτες του Εργοτέλη συνεχώς σε άμυνα έκαναν το λάθος στη φάση του Παπαδόπουλου, αφού σωματικά και νοητικά έδειξαν κουρασμένοι στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα.
Αποτέλεσμα αυτής της κόπωσης ήταν ότι δεν μπόρεσαν να κάνουν οργανωμένα επίθεση και να απειλήσουν ουσιαστικά τον Π.Α.Ο.Κ. στο τέλος του παιχνιδιού.
Το γκολ του Π.Α.Ο.Κ που εκμεταλλεύτηκε την προώθηση των Νομπόα και Μακ μέσα στην περιοχή δημιουργώντας σχέση 4:4 στην αντίπαλη περιοχή.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ο Π.Α.Ο.Κ. επικράτησε δίκαια του αντιπάλου του. Είχε την κατοχή της μπάλας στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα και στο δεύτερο ημίχρονο πίεσε και κούρασε τον Εργοτέλη, είχε ευκαιρίες και τελικά πέτυχε το γκολ.
Ο κ. Γεωργιάδης επέλεξε έναν σχηματισμό χρησιμοποιώντας την πλειοψηφία των παικτών σε θέσεις που μπορούν να αποδώσουν πολύ καλά. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο Γκολάσα δεν μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα ξεκινώντας από τα πλάγια, όπως και ο Περέιρα θα ήταν πιο αποδοτικός εάν έπαιζε μπροστά από τους κεντρικούς χαφ και λόγω σωματότυπου αλλά και γιατί είναι από τους λίγους παίκτες που μπορεί να περάσει κάθετες πάσες. Με την επιλογή του να συγκλίνουν οι πλάγιοι χαφ μέσα και να προωθούνται οι μπακ έδωσε σέντρες από τα άκρα, αλλά η ομάδα έχασε το πλάτος για να διασπάσει με συνεργασίες από τα άκρα μία άμυνα που ήταν καλά οργανωμένη και συμπαγής στον άξονα.
Ο Π.Α.Ο.Κ. θα πρέπει να βελτιώσει τον ρυθμό παιχνιδιού και την ταχύτητα ενέργειας ειδικά στο χώρο του κέντρου, και σίγουρα θα πρέπει να παίζει με περισσότερες κάθετες πάσες για να κερδίζει μέτρα και χρόνο για να πλησιάζει την αντίπαλη περιοχή. Έτσι θα παίρνουν περισσότερες μπάλες οι επιθετικοί του και θα βρίσκει ανοργάνωτες τις αντίπαλες άμυνες. Η απουσία του Κάτσε ήταν αισθητή καθώς δίνει μεγαλύτερη ταχύτητα στο χώρο του κέντρου και έχει πολύ καλύτερη μετάβαση και επιστροφές στην άμυνα από τους παίκτες που αγωνίστηκαν σε αυτή τη θέση.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΤΟΥ Π.Α.Ο.Κ.
ΙΤΑΝΖ: Δεν πιέστηκε ιδιαίτερα και αντέδρασε σωστά στο τετ-α-τετ του Εργοτέλη στο δεύτερο ημίχρονο. Με τη μπάλα στα πόδια θα μπορούσε να έχει πιο γρήγορες και σωστές επιλογές.
ΣΚΟΝΔΡΑΣ: Ήταν αρκετά επιθετικός αλλά οι σέντρες του και οι ενέργειες του δεν πέτυχαν στην πλειοψηφία τους. Όταν έπαιξε στην αριστερή πλευρά δυσκολεύτηκε αρκετά και δεν βρήκε λύσεις σε συνεργασία με τον χαφ της πλευράς του.
ΒΙΤΟΡ: Θετικός στις επεμβάσεις αν και δεν είχε πολύ δουλειά ανασταλτικά. Προσπάθησε να δημιουργήσει από πίσω, ωστόσο δεν βρήκε λύσεις εύκολα λόγω της συμπαγής άμυνας του Εργοτέλη για να περάσει τη μπάλα μπροστά.
ΚΟΣΤΑ: Και αυτός δεν πιέστηκε ιδιαίτερα και αντιμετώπισε αποτελεσματικά σε συνεργασία με τον Βίτορ τους κινδύνους που προσπάθησε να δημιουργήσει ο Ολαϊτάν.
ΡΑΤΣ: Μπήκε δυνατά στον αγώνα και πήρε πρωτοβουλίες. Δεν είχε όμως διάρκεια καθώς οι ενοχλήσεις που ένιωσε τον έβγαλαν εκτός παιχνιδιού.
ΤΖΙΟΛΗΣ: Πήρε αρκετές φορές τη μπάλα στα πόδια του και προσπάθησε να οργανώσει το παιχνίδι του Π.Α.Ο.Κ. Ο ρυθμός που έδινε στην ανάπτυξη της ομάδας του έπρεπε να είναι πιο γρήγορος και οι επιστροφές του πιο άμεσες.
ΝΟΜΠΟΑ: Έτρεξε πολύ στο χώρο του κέντρου και επεδίωξε να περάσει κάποιες επικίνδυνες πάσες στην αντίπαλη περιοχή. Αμυντικά πρέπει να βελτιώσει το παιχνίδι του. Επιθετικά είναι ένας ποιοτικός παίκτης που θα πρέπει να πλαισιώνεται από έναν καθαρό αμυντικό χαφ για να μπορεί να ανεβαίνει πιο άνετα στην επίθεση της ομάδας.
ΜΑΚ: Ήταν δραστήριος και με τις διεισδύσεις του προς τα μέσα έφτιαξε πολύ χώρο για τον μπακ της πλευράς του. Είναι παίκτης βαρόμετρο στον φετινό Π.Α.Ο.Κ. και έχει τη δυνατότητα να κάνει περισσότερα πράγματα στο γήπεδο.
ΓΚΟΛΑΣΑ: Φιλότιμος και πάλι,αλλά χωρίς κάτι εξαιρετικό. Στη φάση του γκολ πέρασε πολύ καλή πάσα στον Κωνσταντινίδη. Στα πλάγια δεν έχει τη διείσδυση για να μπορεί να δημιουργεί φάσεις παίζοντας 1:1.
ΠΕΡΕΪΡΑ: Μακριά από τον καλό του εαυτό. Εγκλωβίστηκε από την πολυπρόσωπη αμυντική διάταξη του Εργοτέλη και δεν πήρε τις πάσες που θα ήθελε. Στο ψηλό παιχνίδι υστερεί. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται πιο περιφερειακά για να εκμεταλλευτεί ο Π.Α.Ο.Κ. την ικανότητά του στο κάθετο παιχνίδι.
ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ: Ήταν μαχητικός και πολλές φορές αναγκάστηκε να βγει μακριά από την αντίπαλη περιοχή για να πάρει ενέργειες. Στο διάστημα που πίεσε πολύ ο Π.Α.Ο.Κ. ήταν στους πρωταγωνιστές. Έφτασε κοντά στο γκολ, παρά το γεγονός ότι τροφοδοτήθηκε λίγες φορές και με πολύ μεγάλη πίεση από τους αντίπαλους αμυντικούς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θετικός έδωσε επιθετική πνοή από την δεξιά πλευρά. Στο γκολ έπαιξε καταλυτικό ρόλο, αφού ζήτησε ξανά τη μπάλα και έβγαλε μια υποδειγματική σέντρα στον κατάλληλο χώρο. Ίσως θα πρέπει να παίρνει μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλαξε με την είσοδό του τη ροή του αγώνα. Έδωσε ταχύτητα και δύναμη στην επίθεση και κυνήγησε όλες τις φάσεις. Στη φάση του γκολ εκτέλεσε με ταχύτητα και στόχο. Σε αυτόν οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η νίκη του Π.Α.Ο.Κ.
ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν κρίνεται η απόδοσή του λόγω του μικρού χρόνου συμμετοχής. Ωστόσο στο διάστημα που αγωνίστηκε στάθηκε καλά κοντά στον Βίτορ και απέφυγε κάποιο λάθος.