Ισόπαλοι με σκορ 1-1 αναδείχτηκαν Π.Α.Ο.Κ. και Π.Α.Σ. Γιάννινα σε ένα μέτριο ποιοτικά παιχνίδι. Ο Π.Α.Ο.Κ. από τη μία ήταν σκιά του καλού του εαυτού σε ακόμη έναν αγώνα και δεν δικαιούται βάσει απόδοσης κάτι παραπάνω και ο Π.Α.Σ. Γιάννινα από την άλλη απέδειξε ότι είναι μία πολύ δυνατή και πειθαρχημένη ομάδα και δίκαια βρίσκεται στις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας. Μάλιστα οι Γιαννιώτες αν ήταν πιο προσεκτικοί θα μπορούσαν να πετύχουν ίσως ακόμη ένα τέρμα εκμεταλλευόμενοι τις αντεπιθέσεις τους.
Pre game
Ο Π.Α.Ο.Κ. ξεκίνησε τον αγώνα με σχηματισμό 4-2-3-1.
Αρχικός σχηματισμός Π.Α.Ο.Κ.
Ο Ιτάνζ ήταν και πάλι κάτω από τα δοκάρια, με κεντρικούς αμυντικούς τους Κόστα και Τζαβέλα και πλάγιους μπακ από δεξιά τον Κωνσταντινίδη και αριστερά τον Σκόνδρα. Οι Τζαβέλας και Σκόνδρας σε αυτήν την τετράδα δεν αγωνίστηκαν στη θέση που θεωρείται η φυσική τους και μπορούν να αποδώσουν καλύτερα. Τα 2 αμυντικά χαφ ήταν οι Νομπόα και Κάτσε, ενώ μπροστά τους σε ελεύθερο ρόλο πότε σαν επιθετικός χαφ και πότε σαν δεύτερος επιθετικός έπαιξε ο Περέιρα. Στη δεξιά πλευρά σαν πλάγιος χαφ έπαιξε ο Γκολάσα, που εδώ και πολλούς αγώνες όταν παίζει στα πλάγια έχει μέτρια απόδοση, ενώ στην αριστερή ο Μακ. Στην κορυφή της επίθεσης ήταν ο Κουλούρης.
Ο Π.Α.Σ. Γιάννινα αγωνίστηκε με σχηματισμό 4-4-2 με τερματοφύλακα τον Βελίδη, κεντρικό αμυντικό δίδυμο τους Μιχαήλ και Τζημόπουλο, και πλάγιους μπακ από δεξιά τον Στρούνα και αριστερά τον Φόνζι. Κεντρικοί χαφ αγωνίστηκαν οι Χαρίσης και Τσουκαλάς. Δεξιός χαφ ήταν ο Τσάβες και αριστερός ο Κοροβέσης. Η επιθετική δυάδα αποτελούνταν από τους Μανιά και Ίλιτς.
Αρχικός σχηματισμός Π.Α.Σ. Γιάννινα
Αριθμητικές σχέσεις των παικτών στο γήπεδο με βάση τον αρχικό σχηματισμό των ομάδων
Όπως φαίνεται και στην παραπάνω εικόνα οι δύο ομάδες παρουσίαζαν μία ισαριθμία σε αρκετά σημεία του αγωνιστικού χώρου. Η διαφοροποίησή τους ήταν στο χώρο του κέντρου όπου ο Π.Α.Ο.Κ. υπερτερούσε αριθμητικά με 3 χαφ έναντι 2 των αντιπάλων και στην αμυντική ζώνη στον άξονα για τον Π.Α.Σ. Γιάννινα όπου οι δύο στόπερ έπαιζαν απέναντι σε έναν φορ του Π.Α.Ο.Κ.. Ο κ. Γεωργιάδης θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την υπεραριθμία στο χώρο του κέντρου και να οδηγήσει το παιχνίδι στον άξονα, ενώ ο κ. Πετράκης θα μπορούσε να ποντάρει αρκετά στη σχέση 2:2 των επιθετικών του απέναντι στους 2 στόπερ του Π.Α.Ο.Κ. Στα πλάγια και οι δύο ομάδες είχαν τη δυνατότητα συνεργασιών με δύο παίκτες στην κάθε πλευρά και τη δημιουργία και εκμετάλλευση χώρων με ανάλογες τακτικές κινήσεις.
1ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Π.Α.Ο.Κ.
Ο Π.Α.Ο.Κ. ξεκίνησε τον αγώνα δυνατά πιέζοντας τον αντίπαλο. Είχε πολύ νωρίς δοκάρι και κάποια επικίνδυνα σουτ που δεν κατέληξαν σε γκολ. Από τις πρώτες επιθέσεις όμως του Π.Α.Σ. φάνηκε ότι είχε πρόβλημα στις αλληλοκαλύψεις αμυντικά και όταν η αντίπαλη ομάδα έπαιζε κάθετα στον κενό χώρο. Σε μία τέτοια φάση δέχτηκε και το γκολ, όπου υπήρξε αδράνεια και αργή κάλυψη των κενών χώρων και από τον Σκόνδρα και από τον Κόστα με αποτέλεσμα την τελική προσπάθεια που έφερε το γκολ για τους Γιαννιώτες. Γενικότερα η μετάβαση του Π.Α.Ο.Κ. στην άμυνα όταν χανόταν η μπάλα ήταν αργή και με κενά μεταξύ των παικτών. Σε οργανωμένη μορφή άμυνας δεν είχε προβλήματα, αφού ξεκινούσε η πίεση στα 3/5 του γηπέδου περίπου, με τον Π.Α.Σ. να μη βρίσκει κενούς χώρους προς εκμετάλευση. Επιθετικά εφόσον ο Π.Α.Σ. περίμενε στη γραμμή του κέντρου, η μπάλα κατέβαινε μέχρι εκεί εύκολα από τους στόπερ και περνούσε με σχετική ευχέρεια στα πόδια των Κάτσε και Νομπόα. Ο Νομπόα έκανε πολύ καλό α΄ ημίχρονο και πήρε πάνω του πολλές επιθέσεις. Η δυσκολία ήταν όταν η μπάλα περνούσε στο αμυντικό τρίτο των Ιωαννίνων. Εκεί ο Περέιρα ήταν πολύ κινητικός, αλλά δεν είχε ανάλογες κινήσεις και ενέργειες ούτε από τους πλάγιους χαφ, ούτε και από τον Κουλούρη. Οι Κωνσταντινίδης και Σκόνδρας ανέβαιναν πολύ ψηλά στην επίθεση και άφηναν χώρους για κόντρα επιθέσεις στους γρήγορους πλάγιους χαφ του Π.Α.Σ. Στα πλάγια δε δημιουργήθηκαν με overlar σχέσεις 2:1 απέναντι στους πλάγιους μπακ των αντιπάλων και το ότι συνέκλιναν πολύ μέσα ο Μακ και Γκολάσα κάποιες φορές μάλλον διευκόλυνε την άμυνα των Ιωαννίνων. Η δεξιά πλευρά με τον Κωνσταντινίδη πήρε τις περισσότερες επιθέσεις, ενώ αριστερά Σκόνδρας και Μακ δεν κατάφεραν να συνεργαστούν. Το γκολ της ισοφάρισης ήταν λάθος αμυντική συμπεριφορά του αντιπάλου σε στατική φάση και ήρθε σχετικά εύκολα, αλλά ήταν σημαντικό ότι ο Π.Α.Ο.Κ. απάντησε άμεσα στο γκολ του Π.Α.Σ.
Το κενό στην άμυνα του Π.Α.Ο.Κ. στη φάση του γκολ των Ιωαννίνων
Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ
Ο Π.Α.Σ. Γιάννινα ξεκίνησε μουδιασμένα τον αγώνα και δέχτηκε πίεση από τον Π.Α.Ο.Κ. Η άμυνά του ήταν υπομονής και ξεκινούσε από το μισό γήπεδο με Μανιά και Ίλιτς να περιμένουν. Έδωσε την κατοχή μπάλας στους γηπεδούχους και επεδίωξε τις γρήγορες αντεπιθέσεις. Στη φάση του γκολ πράγματι η κερδισμένη μονομαχία του Μανιά στον αέρα και το σπριντ του Τσάβες στον κενό χώρο απέφεραν το γκολ. Παρότι μίκρυνε πολύ τους χώρους για τον Π.Α.Ο.Κ. η μπάλα δεν πιεζόταν γρήγορα και ο Νομπόα με τον Κάτσε έκαναν εύκολα παιχνίδι με τους Χαρίση και Τσουκαλά να μην τους πρεσσάρουν ασφυκτικά. Μπροστά όμως από την περιοχή του δεν έδινε καθόλου χώρο στον Κουλούρη να γυρίσει με μέτωπο στην εστία και έκλεινε καλά τους χώρους, με αποτέλεσμα ο κινητικός Περέιρα να μη μπορεί να περάσει κάθετες πάσες. Στα πλάγια δεν άφησε Μακ και Γκολάσα να πάρουν μπάλα και να διεισδύσουν και έτσι δεν κινδύνεψε ιδιαίτερα από πλαγιοκοπήσεις του αντιπάλου. Για μικρό διάστημα μόνο απειλήθηκε από την αριστερή του πλευρά εξαιτίας των προωθήσεων του Κωνσταντινίδη. Ο Π.Α.Σ. έδειξε πολύ μεγάλη πειθαρχία στο αγωνιστικό του πλάνο με κλειστή άμυνα και κόντρα επιθέσεις με τους γρήγορους παίκτες που διαθέτει μπροστά. Από το στήσιμό του στον αγωνιστικό χώρο φάνηκε ότι δεν είναι τυχαίο ότι έχει πολύ λίγες ήττες και δεν έχει χάσει πολλούς βαθμούς από τις ομάδες κορυφής.
2ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Π.Α.Ο.Κ.
Ο Π.Α.Ο.Κ. στο β΄ημίχρονο παρουσίασε τα γνωστά του προβλήματα με έλλειψη ενέργειας και ταχύτητας, που προφανώς οφείλεται και στο επίπεδο της φυσικής του κατάστασης. Αντί να είναι η ομάδα που θα πίεζε τον αντίπαλο και θα κυνηγούσε ένα δεύτερο γκολ, παρουσιάστηκε ασύνδετος και επιπόλαιος δίνοντας την ευκαιρία στον Π.Α.Σ. να δημιουργήσει αρκετές φάσεις για γκολ. Ευτυχώς υπήρχε και ο Ιτάνζ που τον κράτησε όρθιο σε καίρια σημεία. Πολλές λάθος πάσες και χάσιμο της μπάλας χωρίς πίεση χαρακτήρισαν το παιχνίδι του Π.Α.Ο.Κ. Όταν έκανε επίθεση οι αμυντικοί του ανέβαιναν πολύ ψηλά και ο Π.Α.Σ. είχε συνεχώς κενούς χώρους για κόντρα επίθεση. Η ανάπτυξή του ήταν περισσότερο με παράλληλες και όχι κάθετες πάσες και όταν κέρδιζε τη μπάλα η μετάβασή του από άμυνα σε επίθεση ήταν χαρακτηριστικά αργή. Οι πλάγιοι Μακ και Γκολάσα συνέκλιναν μέσα δίνοντας χώρο στους μπακ, αλλά έτσι το μόνο που μπορούσαν να κάνουν οι Κωνσταντινίδης και Σκόνδρας ήταν σέντρες από μακριά. Βέβαια ο Σκόνδρας επιθετικά δε φάνηκε καθόλου και δεν είχε προωθήσεις, παρά το γεγονός ότι ο Τσάβες άφηνε σχεδόν μόνο του τον Στρούνα να κάνει άμυνα. Βέβαια από την αριστερή πλευρά του Π.Α.Ο.Κ. ούτε ο Μακ έκανε καλή άμυνα και έτσι ο Στρούνα έφτανε πολύ εύκολα κοντά στην περιοχή του Π.Α.Ο.Κ. Με την είσοδο του Αθανασιάδη και μετά το 70΄οι γηπεδούχοι απέκτησαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση επιθετικά και έκαναν κάποιες καλές φάσεις για γκολ. Με τις αλλαγές των Τζιόλη και Πόζογλου άλλαξαν οι θέσεις κάποιων παικτών και ο σχηματισμός έγινε 4-3-3 με έναν αμυντικό χαφ (Τζιόλης) και δύο πιο προωθημένους (Κάτσε και Νομπόα), πλάγιους τους Μακ αριστερά και Πόζογλου δεξιά και φορ τον Αθανασιάδη.
Ο σχηματισμός του Π.Α.Ο.Κ. μετά την είσοδο Τζιόλη και Πόζογλου
Ο Π.Α.Ο.Κ. έτσι κυνήγησε το γκολ μπροστά, πίσω όμως ήταν πολύ επιρρεπής στο να δεχτεί αντεπιθέσεις όπως και έγινε. Ο Τζιόλης δε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και υπέπεσε σε πολλά λάθη, τη στιγμή που ο Π.Α.Ο.Κ. περίμενε από έναν ξεκούραστο παίκτη στο κέντρο να κάνει τη ζημιά στον κουρασμένο αντίπαλο. Οι κίνδυνοι που δημιούργησε ήταν κυρίως εμπνεύσεις του Αθανασιάδη και δεν προήλθαν από οργανωμένους επιθετικούς συνδυασμούς. Γενικά ο Π.Α.Ο.Κ. εμφανίστηκε χωρίς δυνάμεις, αργός και προβλέψιμος απέναντι σε μια ομάδα που ήξερε να κλείνει καλά τους χώρους αμυντικά. Θα μπορούσε να δεχτεί και δεύτερο γκολ καθώς ο αντίπαλος είχε τις ανάλογες φάσεις και σίγουρα η εμφάνισή του και στο β’ ημίχρονο δεν ικανοποίησε τους φίλους του.
Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ
Η ομάδα των Ιωαννίνων μπήκε στο γήπεδο με τον ίδιο προσανατολισμό, όπως και στο α΄ημίχρονο. Κλειστή άμυνα στο μισό γήπεδο και εκμετάλλευση των κενών χώρων στις αντεπιθέσεις. Κέρδισε πολλές φορές τη μπάλα στο κέντρο λόγω των αβίαστων λαθών του Π.Α.Ο.Κ. και έβγαλε πολύ καλές φάσεις για ένα δεύτερο γκολ. Εκεί βέβαια συνάντησε έναν πολύ καλό Ιτάνζ και δεν ήταν απόλυτα προσεκτικός στην τελική πάσα. Ο Μανιάς έκανε σπουδαίο παιχνίδι και βοήθησε πολύ και αμυντικά, ενώ ο Τσάβες συνέκλινε μέσα δημιουργώντας χώρο στον Στρούνα που ήταν πολύ απειλητικός φτάνοντας στην περιοχή του Π.Α.Ο.Κ. Με τις αλλαγές του ο κ. Πετράκης άλλαξε το σχηματισμό σε 4-5-1 κλείνοντας τους χώρους στο κέντρο για να μη μπορέσει ο Π.Α.Ο.Κ. να περάσει με ευκολία τη μπάλα έξω από την περιοχή του Π.Α.Σ. και είχε μία μεγάλη ευκαιρία να κλέψει τη νίκη στο 90΄.
Ο περιορισμός των χώρων του Π.Α.Ο.Κ. με το 4-5-1 των Ιωαννίνων
Γενικά ο Π.Α.Σ. έβγαλε πολύ καλή εικόνα και στο β΄ημίχρονο, εφάρμοσε με επιτυχία την τακτική του και μπορούσε να πετύχει και δεύτερο γκολ. Έδειξε ότι δεν είναι τυχαία η πορεία του στο πρωτάθλημα και ότι είναι ένα δεμένο και πειθαρχημένο σύνολο που ξέρει να πετύχει το στόχο του στο γήπεδο.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Ο Π.Α.Ο.Κ. προβλημάτισε πολύ με την απόδοσή του. Αργός στην ανάπτυξη, με κακή αντίδραση όταν κέρδιζε ή όταν έχανε τη μπάλα, με έλλειψη φαντασίας στο παιχνίδι ειδικά από τα άκρα και με χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Η πλειοψηφία των παικτών του κινήθηκε στη μετριότητα, ενώ και πάλι αρκετοί αγωνίστηκαν σε θέσεις που κατ΄επανάληψη δε μπορούν να αποδώσουν καλά. Η εικόνα που βγάζει ειδικά στα δεύτερα ημίχρονα δείχνει ότι δεν έχει ανάλογη φυσική κατάσταση για να πιέσει τον αντίπαλο, και αυτό αποδεικνύεται γιατί είναι συνεχές φαινόμενο ομαδικό και όχι ατομικό. Αυτός ο Π.Α.Ο.Κ. ενόψει play offs θα έχει πρόβλημα. Το κακό είναι ότι σε αυτή την περίοδο η φυσική κατάσταση δε μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά, γιατί είναι επικίνδυνο εάν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο να υπάρξει μεγάλο ντεφορμάρισμα, οπότε θα πρέπει το τεχνικό επιτελείο να επικεντρωθεί στην αποτελεσματικότητα μέσα από την τακτική. Τέλος οι παίκτες του Π.Α.Ο.Κ. θα πρέπει για όσο τουλάχιστον έχουν πληρότητα δυνάμεων να βγάλουν πάθος και χαρακτήρα παικτών που αγωνίζονται σε μία μεγάλη ομάδα. Πολλές φορές η νοοτροπία νικητή και ο ποδοσφαιρικός εγωισμός παίρνουν παιχνίδια, έστω κι αν μια ομάδα υστερεί σε κάποιους άλλους τομείς.
*Την επιμέλεια της τακτικής ανάλυσης των αγώνων του ΠΑΟΚ αναλαμβάνει ο συνεργάτης του INPAOK, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, με Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Προπονητική, Δίπλωμα Προπονητή Ποδοσφαίρου UEFA Α και Δίπλωμα Προπονητή Ποδοσφαίρου JUVENTUS, Βάιος Στεργιόπουλος.