O Παναθηναϊκός πέτυχε σημαντική νίκη στην Τούμπα για την κατάληψη της 1ης θέσης στη βαθμολογία των play offs. Ήταν καλύτερος από τον Π.Α.Ο.Κ. σε όλες τις γραμμές, είχε μεγαλύτερη ταχύτητα στο παιχνίδι του και έδειξε πολύ πιο έτοιμος από τον Π.Α.Ο.Κ. για να πάρει τους τρεις βαθμούς. Εξ΄ άλλου είναι η τρίτη του φορά φέτος που νικά τον Π.Α.Ο.Κ. σε πρωτάθλημα και play offs. Από την άλλη ο Π.Α.Ο.Κ. παρουσιάστηκε κατώτερος της περίστασης, με τους παίκτες του να μην έχουν τα φυσικά και ψυχικά αποθέματα να διαχειριστούν ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι. Το κακό αγωνιστικό πρόσωπο του Π.Α.Ο.Κ., απλά φάνηκε περισσότερο σε αυτόν τον αγώνα, γιατί είχε απέναντί του μία ομάδα πολύ καλύτερη από τις υπόλοιπες που συμμετέχουν στα play offs.
Αρχικός σχηματισμός Π.Α.Ο.Κ.
Ο κ. Γεωργιάδης παρέταξε την ομάδα του στο γήπεδο με σχηματισμό 4-3-3. Ο Ιτάνζ ήταν κάτω από τα δοκάρια. Κεντρικό αμυντικό δίδυμο ήταν οι Κόστα και Τζαβέλας, δεξιός μπακ ο Κίτσιου και αριστερός ο Ρατς. Στη μεσαία γραμμή ο Τζιόλης έπαιξε σαν οπισθοχωρημένος κεντρικός χαφ με τους Κάτσε και Νομπόα λίγο πιο μπροστά. Στην επίθεση από τη δεξιά πλευρά ξεκίνησε ο Πόζογλου, από την αριστερή ο Μακ και στην κορυφή της επίθεσης ο Παπαδόπουλος.
Αρχικός σχηματισμός Παναθηναϊκού
Ο κ. Αναστασίου κατέβασε στο γήπεδο τον Παναθηναϊκό με σχηματισμό 4-2-3-1. Ο Στιλ ήταν ο τερματοφύλακας, έχοντας μπροστά του στην αμυντική γραμμή τους Ταυλαρίδη και Σίντεφελντ ως κεντρικούς αμυντικούς, δεξιό μπακ τον Μπούρμπο και αριστερό τον Νάνο. Οι αμυντικοί χαφ ήταν οι Κουτρουμπής και Ζέκα. Ο Νίνης έπαιζε σαν επιθετικός χαφ, ο Πράνιτς αριστερός χαφ-εξτρέμ και ο Μαυρίας δεξιός χαφ-εξτρέμ. Ο Καρέλης ήταν ο καθαρός φορ.
Αριθμητικές σχέσεις των παικτών στο γήπεδο με βάση τον αρχικό σχηματισμό των ομάδων
Με βάση τον αρχικό σχηματισμό των δύο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο υπήρχαν ισαριθμίες παικτών μεταξύ των δύο ομάδων σε όλους τους χώρους, πλην των φορ που έπαιζαν απέναντι σε δύο κεντρικούς αμυντικούς. Επομένως το παιχνίδι θα κρινόταν κατά πολύ στην καλή κατοχή μπάλας, στις μονομαχίες και στο ποια ομάδα θα υπερίσχυε στη μεσαία γραμμή. Επίσης σημαντικό στοιχείο θα ήταν η συμμετοχή παικτών από την αμυντική γραμμή στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, ώστε να δημιουργηθούν υπεραριθμίες επιθετικά όπου ήταν δυνατό.
1ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Π.Α.Ο.Κ.: Κακή κατοχή μπάλας και προβλήματα αμυντικά
Ο Π.Α.Ο.Κ. εμφάνισε μία προβληματική εικόνα από την αρχή του παιχνιδιού απέναντι στον Παναθηναϊκό. Έχασε τη μάχη στο χώρο του κέντρου, όπου οι τρεις χαφ του δε μπόρεσαν να ελέγξουν τους αντίστοιχους του Παναθηναϊκού και ειδικά τον Νίνη που ήταν πηγή κινδύνου όποτε έπαιρνε τη μπάλα στα πόδια. Είχε κακή κατοχή μπάλας απέναντι στην πίεση του Παναθηναϊκού και η μπάλα έφτανε ανορθόδοξα μπροστά, και πάντα πιεζόμενη, οπότε δε μπορούσε να δημιουργήσει φάσεις. Από τους πλάγιους μπακ πήρε κάποια ανεβάσματα από τον Κίτσιου περισσότερο, χωρίς ωστόσο να δημιουργήσει ρήγματα με σχέσεις 1:1 (με εξαίρεση τη σέντρα στον Κάτσε με αντίπαλο τον Κουτρουμπή) ή με απειλητικές σέντρες και συνεργασίες με τον Πόζογλου. Ο Ρατς δεν πήρε πολλές επιθέσεις, αφήνοντας τον Μακ να προωθείται και να προσπαθεί να κάνει διεισδύσεις απέναντι στον Μπούρμπο, χωρίς όμως κάτι αξιοσημείωτο.
Ο Πόζογλου έχανε εύκολα τη μπάλα στις μονομαχίες και δεν έκανε συνεργασίες με τον Κίτσιου. Στη μεσαία γραμμή οι παίκτες του Π.Α.Ο.Κ. δεν επέβαλαν το ρυθμό τους απέναντι σε αυτούς του Παναθηναϊκού. Τζιόλης και Νομπόα δεν έδωσαν ταχύτητα στην ανάπτυξη και ο Κάτσε δε βρήκε χώρους να πάρει μπάλα και να προωθήσει το παιχνίδι, υποστηρίζοντας τον Παπαδόπουλο και κάνοντας κάποια σουτ. Η πολύ καλή ευκαιρία για γκολ ήρθε στην ουσία στο 45΄ πρώτα με το σουτ του Κίτσιου και στην εξέλιξη της φάσης με την κεφαλιά του Κόστα στο κόρνερ και την απόκρουση του Στιλ. Ο Παπαδόπουλος δε συμμετείχε ιδιαίτερα στο παιχνίδι πιεζόμενος πολύ από την άμυνα του Παναθηναϊκού και δεν πήρε προσπάθειες ατομικά, για να κερδίσει φάουλ ή να κάνει κάποια τελική προς την εστία.
Αμυντικά ο Π.Α.Ο.Κ. αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα. Οι Πόζογλου και Μακ δε βοήθησαν με το μαρκάρισμα στις προωθήσεις των πλάγιων μπακ του Παναθηναϊκού. Ο Κίτσιου ειδικά στο ξεκίνημα δεν ανταπεξήλθε απέναντι στον Νάνο και από εκεί ο Παναθηναϊκός έβγαλε κάποιες φάσεις. Στο κέντρο ο Ζέκα δεν πιέστηκε, ώστε να μη φτιάχνει παιχνίδι, και ο Νίνης κέρδισε φάουλ και βρήκε χώρο να σουτάρει προς την εστία του Π.Α.Ο.Κ. Τα μαρκαρίσματα των παικτών του Π.Α.Ο.Κ. ήταν σε δεύτερο χρόνο και στις προσωπικές μονομαχίες ο Παναθηναϊκός είχε μεγαλύτερη δύναμη και καλύτερες τοποθετήσεις. Στη φάση του γκολ υπήρξε αργή αντίδραση στην πάσα από το κόρνερ των παικτών του Παναθηναϊκού και κακή άμυνα στον Ταυλαρίδη.
Τα κύρια αμυντικά προβλήματα του Π.Α.Ο.Κ.
Γενικά στο α΄ημίχρονο ο Π.Α.Ο.Κ. εμφάνισε τις αδυναμίες που εδώ και καιρό παρουσιάζει και δεν ακολούθησε σε ρυθμό και δύναμη τον Παναθηναϊκό. Περιορίστηκε σε παθητικό ρόλο στο παιχνίδι και δέχτηκε μεγάλη πίεση από τον αντίπαλό του.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Επιβολή ρυθμού και κυριαρχία στη μεσαία γραμμή
Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε ιδανικά τον αγώνα μπαίνοντας πιο αποφασισμένος από τον αντίπαλό του. Με κοντινές πάσες και γρήγορο ρυθμό πήρε την κατοχή μπάλας και στα πρώτα 15΄είχε ήδη δημιουργήσει αρκετές τελικές προς την εστία του Π.Α.Ο.Κ. Οι κεντρικοί του αμυντικοί άνοιγαν και έπαιρναν μπάλα με τον Ζέκα να ζητά και να οργανώνει το παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Ο Νίνης προσφέρονταν σε όλους τους χώρους και με ευκολία έφτανε έξω από την περιοχή του Π.Α.Ο.Κ., όπου είτε κέρδιζε φάουλ είτε έκανε σουτ. Οι πλάγιοι μπακ του ανέβαιναν ψηλά και ειδικά ο Νάνο έκανε πολλές κούρσες απειλώντας από αριστερά τον Π.Α.Ο.Κ. Ο Μαυρίας συνέκλινε πολλές φορές μέσα σαν δεύτερος φορ και προσπαθώντας να παίξει στην εσωτερική πλευρά για να μπει και να σουτάρει ή να σεντράρει. Σε πολλές φάσεις ο Μαυρίας ήταν πολύ κοντά στον Καρέλη, αλλά όταν χανόταν η μπάλα τον κάλυπταν αμυντικά γρήγορα οι συμπαίκτες του. Χαρακτηριστικό του Παναθηναϊκού στην επίθεσή του ήταν οι συχνές αλλαγές θέσεων και η κίνηση σε άλλους χώρους των Μαυρία, Νίνηκαι Πράνιτς που προβλημάτισε τον Π.Α.Ο.Κ., που δεν είχε την ταχύτητα και τη γρήγορη επικοινωνία για να τους περιορίσει.
Οι κινήσεις των παικτών του Παναθηναϊκού επιθετικά
Η αμυντική συμπεριφορά του Παναθηναϊκού χαρακτηρίστηκε από την πίεση της μπάλας στα ¾ του γηπέδου, τις πολύ γρήγορες αλληλοκαλύψεις των παικτών του στη μεσαία γραμμή και τις καλές τοποθετήσεις στις σχέσεις 1:1. Κάποια κενά εμφάνισε ο Πράνιτς που δεν έκλεινε γρήγορα το χώρο του, κάτι που ο Κίτσιου το εκμεταλεύτηκε σε κάποιες φάσεις. Δεν έδωσε χώρο και χρόνο στους χαφ του Π.Α.Ο.Κ. να κάνουν παιχνίδι και η φάση που απειλήθηκε σοβαρά ήταν στο τελευταίο λεπτό του α΄ημιχρόνου και μετά το γκολ που πέτυχε, όπου είναι συνηθισμένη η χαλάρωση που παρατηρείται στη συγκέντρωση των παικτών.
Στο α΄ημίχρονο ο Παναθηναϊκός ήταν ο κυρίαρχος στον αγωνιστικό χώρο. Έπαιξε με μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με τον Π.Α.Ο.Κ., κυριάρχησε στη μεσαία γραμμή, δημιούργησε φάσεις για γκολ και προηγήθηκε δίκαια.
2ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Π.Α.Ο.Κ.: Πίεση στο ξεκίνημα και πτώση ρυθμού μετά το 70΄
Η ενδεκάδα του Π.Α.Ο.Κ. στο ξεκίνημα του β΄ημιχρόνου
Ο Π.Α.Ο.Κ. ξεκίνησε στο β΄ημίχρονο με δύο αλλαγές. Ο Πόζογλου έδωσε τη θέση του στον Περέιρα και ο Παπαδόπουλος στον Αθανασιάδη. Έτσι ο Π.Α.Ο.Κ. ανανεώθηκε επιθετικά και προσπάθησε να κυνηγήσει το γκολ της ισοφάρισης. Στο 50΄είχε ένα καλό σουτ του Κίτσιου που η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι, αλλά ήταν δύσκολο από εκεί να δεχτεί γκολ ο Στιλ που είχε κλείσει τη γωνία. Μέχρι το 70΄ο Π.Α.Ο.Κ. έδειξε διάθεση να πιέσει τον Παναθηναϊκό, αλλά δεν είχε συνδυασμούς και καλή κατοχή μπάλας υπό πίεση για να πετύχει το γκολ. Ο τραυματισμός του Αθανασιάδη και η αναγκαστική του αλλαγή με την είσοδο του Κουλούρη δεν άλλαξε κάτι. Ο Περέιρα δεν πήρε μπάλα και δεν έκανε τις γνωστές διεισδύσεις του. Στο κέντρο έλειψαν οι κάθετες πάσες που θα έφερναν τη μπάλα στην περιοχή και ο Π.Α.Ο.Κ. δε βρήκε καλές ευκαιρίες για κάποια σουτ. Οι πλαγιοκοπήσεις των πλάγιων μπακ ήταν λίγες και δε βγήκαν επικίνδυνες σέντρες από Ρατς και Κίτσιου για να κυνηγήσει ο Π.Α.Ο.Κ. κάποια κεφαλιά στην αντίπαλη περιοχή. Μετά το 70΄οι δυνάμεις του Π.Α.Ο.Κ. έπεσαν και ήταν φανερό ότι πολύ δύσκολα θα έφτανε στο γκολ. Στην άμυνα δεν κινδύνευσε πολύ, όπως στο α΄ημίχρονο, παρά μόνο στο τέλος, που άφησε χώρους και ο Παναθηναϊκός ήταν επικίνδυνος κυρίως με τον Μπεργκ.
Ο Π.Α.Ο.Κ. στο β΄ημίχρονο πίεσε στην αρχή, μετά όμως είχε πτώση στο ρυθμό του και δε μπόρεσε να πετύχει κάποιο γκολ. Η εικόνα του στο τελευταίο εικοσάλεπτο έδειξε ότι είχε λίγες δυνάμεις για να πάρει κάτι θετικό από τον αγώνα.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Διαχείριση του σκορ του πρώτου ημιχρόνου
Ο Παναθηναϊκός στο β΄ημίχρονο εμφανίστηκε πιο συντηρητικός και με προσανατολισμό πρωτίστως να μην απειληθεί αμυντικά. Έκλεινε τους χώρους στα 3/5 του γηπέδου και πρέσαρε όταν οι παίκτες του Π.Α.Ο.Κ. έπαιρναν στα πλάγια ή στο κέντρο τη μπάλα με πλάτη στην εστία του Παναθηναϊκού. Ο Μαυρίας δεν άλλαζε χώρο τόσο συχνά στην επανάληψη και έκλεινε τον Ρατς για να μην παίρνει επιθέσεις. Ο Μπεργκ με την εμπειρία του έδωσε μέτρα στον Παναθηναϊκό να ανέβει επιθετικά μετά το 70΄ και κράτησε τον Π.Α.Ο.Κ. στο δικό του μισό. Με την είσοδο του Ατζαγκούν ο κ. Αναστασίου διόρθωσε το αμυντικό πρόβλημα που είχε η αριστερή πλευρά και η τοποθέτηση του φρέσκου Λαγού δίπλα στον Κουτρουμπή και την προώθηση του Ζέκα δεν άφησε τον Π.Α.Ο.Κ. να πάρει μπάλες στον άξονα. Η κατοχή μπάλας στην αρχή του β΄ημιχρόνου ήταν κακή λόγω του πρέσινγκ του Π.Α.Ο.Κ., όμως μετά το 65΄βελτιώθηκε και έτσι μείωσε τις πιθανότητες του Π.Α.Ο.Κ. να μεταφέρει τη μπάλα μέσα στην περιοχή του.
Η ενδεκάδα του Παναθηναϊκού μετά τις αλλαγές
Στο β΄ημίχρονο ο Παναθηναϊκός περισσότερο διαχείριστηκε το σκορ του α΄ημιχρόνου και λιγότερο ρίσκαρε για ένα δεύτερο γκολ. Στο πρώτο μισό της επανάληψης δέχτηκε κάποια πίεση από τον Π.Α.Ο.Κ., αλλά μετά το 70΄ισορρόπησε το παιχνίδι και είχε τις δυνάμεις και τις βοήθειες από τις αλλαγές του να κρατήσει τον Π.Α.Ο.Κ. μακριά από την ισοφάριση.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ο Π.Α.Ο.Κ. αποδείχτηκε ότι δεν είχε τη δυνατότητα να αποφύγει την τρίτη του ήττα τη φετινή περίοδο από τον Παναθηναϊκό. Απέναντι στον αντίπαλό του υστέρησε κυρίως σε ταχύτητα και ρυθμό παιχνιδιού, στις μονομαχίες αμυντικά και επιθετικά και σε φυσική κατάσταση. Ουσιαστικά ο Π.Α.Ο.Κ. εμφάνισε τα ίδια αδύνατα σημεία και των προηγούμενων αγώνων, τα οποία απέναντι στον πολύ φορμαρισμένο Παναθηναϊκό έγιναν μεγαλύτερα.
Αυτή τη στιγμή ο Π.Α.Ο.Κ. δείχνει ότι δεν έχει την ενέργεια και την ψυχολογία που πρέπει, ώστε να τερματίσει πρώτος στα play offs. H εικόνα που βγάζει στο γήπεδο δεν αντιπροσωπεύει τη δυναμική του συλλόγου.
Αυτός ο Π.Α.Ο.Κ. είναι το αποτέλεσμα κακής διαχείρισης σε πολλούς τομείς τεχνικούς και μη από την αρχή της χρονιάς, και σίγουρα δίνει από τώρα το ερέθισμα άμεσης διόρθωσης πολλών στοιχείων ενόψει της νέας σεζόν. Για τη συνέχεια των play offs η κατάληψη της 1ης θέσης είναι φοβερά δύσκολη και δεν εξαρτάται από τον ίδιο. Αυτό που προέχει είναι η άμεση ανασύνταξη και η αξιοπρεπής διαχείριση της κρίσης από όλους τους εμπλεκόμενους.
Την επιμέλεια της τακτικής ανάλυσης των αγώνων του ΠΑΟΚ αναλαμβάνει ο συνεργάτης του INPAOK, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, με Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Προπονητική, Δίπλωμα Προπονητή Ποδοσφαίρου UEFA Α και Δίπλωμμα Προπονητή Ποδοσφαίρου JUVENTUS, Βάιος Στεργιόπουλος.