Την τραγική οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων επαγγελματικών ομάδων ποδοσφαίρου και το ζοφερό τους μέλλον αποκαλύπτει έγγραφο – «σοκ» του Υπουργείου Ανάπτυξης προς την ΕΠΟ που φέρνει κατ’ αποκλειστικότητα στη δημοσιότητα το Soccerplus.
Στις δύο σελίδες καταγράφονται προβλήματα, παθογένειες και κατ’ επανάληψη μη νόμιμες συμπεριφορές από τις ΠΑΕ. Για αυτές της Α’ Εθνικής η κατάσταση κρίνεται μη βιώσιμη και η λειτουργία τους αναμένεται να επηρεαστεί. Για τις ΠΑΕ της Β’ Εθνικής, εμμέσως πλην σαφώς, υποστηρίζεται ότι πρέπει να πάψουν να λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρείες!
Ειδικότερα το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Ανάπτυξης με αφορμή τη μη εφαρμογή των διατάξεων του νόμου περί ανωνύμων εταιρειών, αναφέρει ότι:
– Μεγάλο μέρος των ΠΑΕ κυρίως της Β’ Εθνικής Κατηγορίας εξακολουθούν να μην υποβάλουν οικονομικές καταστάσεις και πρακτικά Τακτικών Γενικών Συνελεύσεων και μάλιστα μία εξ’ αυτών επί σειρά ετών. Μάλιστα το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου «εκφράζει επιφυλάξεις για το αν θα πρέπει οι εν λόγω εταιρείες να είναι ανώνυμες εταιρείες και ενδεχομένως θα πρέπει να εξετασθούν άλλες νομικές μορφές συμμετοχής στα πρωταθλήματα».
– Από την επεξεργασία των Οικονομικών καταστάσεων που έχουν υποβληθεί στην Υπηρεσία μας για καταχώρηση στο ΓΕΜΗ (χρήσης 30-6-2013) έχει διαπιστωθεί σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών που ελέγχουν τις εν λόγω καταστάσεις ότι δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΚΝ 2190/1920 για την σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων με αποτέλεσμα να μην αποδίδεται ορθά η πραγματική εικόνα των ΠΑΕ και η χρηματοοικονομική τους διάρθρωση.
– Από την επεξεργασία των οικονομικών καταστάσεων των ΠΑΕ της Α’ Εθνικής Κατηγορίας προκύπτει ότι το σύνολο των υποχρεώσεών του την ίδια ημερομηνία είναι περίπου 70 φορές μεγαλύτερο από τα ίδια τους κεφάλαια με αποτέλεσμα να αμφισβητείται η δυνατότητα της περαιτέρω λειτουργίας τω περισσοτέρων ΠΑΕ και κατά την άποψή μας η όλη κατάσταση κρίνεται μη βιώσιμη, ενώ ο εξωλογιστικός προσδιορισμό της αξίας των αθλητών που προσαυξάνει το ίδιο τους κεφάλαιο χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την μη υπαγωγή του στο άρθρο 47 και 48 του κ. ν. 2190/1920 όπου τίθεται θέμα λύσης και εκκαθάρισης αυτών.
– Τα ίδια παρατηρούνται σε μεγαλύτερη ένταση και για της ΠΑΕ της Β΄ Εθνικής κατηγορίας όπου η κατάσταση είναι τραγική με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εφαρμοσθεί η νομοθεσία του ΚΝ 2190/1920 και τα ταμειακά τους διαθέσιμα να είναι στο κόκκινο από την πρώτη μέρα λειτουργίας τους.
-Σημαντικός αριθμός ΠΑΕ δεν έχει σήμερα διοίκηση εκλεγμένη από την Γενική Συνέλευση των μετόχων της, αλλά με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις κατόπιν αίτησης συνήθως του ιδρυτικού Σωματείου, ορίζονται προσωρινές διοικήσεις επαναλαμβανόμενες που ενώ σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις έχουν σκοπό τη σύγκλιση Γενικών Συνελεύσεων για την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου και την διαχείριση τρεχόντων θεμάτων, Διοικητικό Συμβούλιο δεν εκλέγεται ποτέ γιατί δεν πραγματοποιούνται Γενικές Συνελεύσεις λόγω μη παράστασης των μετόχων τους.
-Επίσης σημαντικός αριθμός ΠΑΕ αποφασίζει αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου χωρίς να τις υλοποιεί με μεταγενέστερες ανακλήσεις για να υπεκφεύγει εσκεμμένα και να ανακόπτει την εφαρμογή διατάξεων του άρθρου 48 (εδ.γ) του Κ.Ν 2190/20 και να είναι δυσχερής ο προσδιορισμός των ιδίων κεφαλαίων των εταιρειών αυτών , πόσο μάλλον δε με τον ενδεχόμενο συνυπολογισμό της πλασματικής αξίας των αθλητών τους.
-Παράλληλα σας επισημαίνουμε ότι το 90% των ΠΑΕ εξακολουθούν να είναι σε καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης, λόγω υποβιβασμού τους στην ερασιτεχνική κατηγορία στα πλαίσια ισχύος του αθλητικού νόμου 2725/99, δεν έχει ορίσει ούτε εκκαθαριστές και η εκκαθάρισή τους δεν έχει καν αρχίσει με αποτέλεσμα στις εν λόγω εταιρείες να υπάρχει εταιρικό κενό και μάλιστα μετά την τροποποίηση του άρθρου 49 (τρόπος διενέργειας της εκκαθάρισης) του κ.ν. 2190/1920 με το νόμο 3604/2007 όπου αρχικά υπήρχε δυνατότητα διαγραφής της εταιρείας από το Μητρώο εάν το στάδιο της εκκαθάρισης υπερέβαινε την πενταετία και την συνέχισή της πέραν της πενταετίας απαιτείτο ειδική άδεια του Υπουργού Εμπορίου χωρίς όμως η εκκαθάριση να μπορεί να υπερβεί την δεκαετία. Η κατάργηση όμως της δυνατότητας αυτής με τον ν. 3604/2007 και η δυνατότητα πλέον του εκκαθαριστή να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση και να υποβάλλει σχέδιο επιτάχυνσης και περάτωσης της εκκαθάρισης έχει οδηγήσει την κατάσταση σε αδιέξοδο καθότι η προαναφερθείσα εναλλακτική δυνατότητα ουδέποτε εφαρμόσθηκε.
– Τέλος σας γνωρίζουμε ότι όλα τα προαναφερθέντα έχουν τεθεί υπόψη του αρμόδιου Υπουργείου με σχετικέ προτάσεις, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να δοθούν λύσεις με αποτέλεσμα η όλη κατάσταση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο να επιδεινώνεται.
πηγή: soccerplus.gr