Για τρίτη συνεχόμενη σεζόν, παρουσιάζουμε με κάθε επισημότητα τα βραβεία Όσκαρ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ (δείτε εδώ και εδώ, τις προηγούμενες τελετές). Παρά το γεγονός ότι φέτος μάλλον έπρεπε να απονείμουμε τα… χρυσά βατόμουρα λόγω χαμηλής ποιότητας των διαγωνιζομένων, η κριτική επιτροπή της ακαδημίας έδωσε τον καλύτερο της εαυτό και προσπάθησε με αντικειμενικότητα να βραβεύσει τους κορυφαίους. Περπατάμε το κόκκινο χαλί και ξεκινάμε.
And the Oscar goes to….
Καλύτερη ταινία: “Ποτέ την Κυριακή” (Τα παιδιά του Πειραιά)
Αν υπάρχει ένα παιχνίδι που έχουν να θυμούνται από τη φετινή σεζόν οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, αυτό έγινε στις 3 Δεκεμβρίου του 2014. Δεν ήταν Κυριακή αλλά Τετάρτη. Τα παιδιά του Πειραιά, που συνέθεσε ο Μάνος Χατζιδάκης για τη συγκεκριμένη ταινία, δεν ήταν αυτά του Ολυμπιακού αλλά του Δικεφάλου. Εκείνο το 1-2 ήταν η καλύτερη παράσταση κι ίσως η τελευταία φορά που οι παίκτες του Αναστασιάδη (τότε) έδειξαν ζήλο, αυταπάρνηση, τακτική και τσαμπουκά. Ταινία που συγκαταλέγεται στην κατηγορία δράσης-περιπέτειας αλλά και με έξοχες ερωτικές σκηνές όπως η γκολάρα του Περέιρα…
Α’ Ανδρικός ρόλος: Γιάννης Σκόνδρας
Η κριτική επιτροπή των Όσκαρ συνδρίαζε επί μέρες ολόκληρες προσπαθώντας να βρει κάποιον που να αξίζει το χρυσό αγαλματίδιο για τη συγκεκριμένη κατηγορία. Ήταν τόσο δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιον, που μερικοί έφτασαν μέχρι και σε παραίτηση! Ρατς, Μακ, Περέιρα, Κλάους έκαναν εξαιρετικό πρώτο μισό του πρωταθλήματος αλλά έκτοτε αγνοούνται. Τζιόλης και Κάτσε είχαν μεγάλα διαστήματα που έλειπαν, με αποτέλεσμα να μην έχουν σταθερότητα. Ο Ιτάνζ φάνηκε στο τέλος. Καταλήξαμε στον Γιάννη Σκόνδρα που πέτυχε 2 γκολ και ήταν ο πρώτος στις ασίστ (8), παρά το γεγονός ότι στο φινάλε ο Γεωργιάδης τον “έθαψε” έχοντας τον μεταξύ πάγκου και κερκίδας…
Β’ Ανδρικός ρόλος: Σαρλ Ιτανζ
Ήρθε από το πουθενά καθώς το συμβόλαιο του έληγε και δεν υπολογιζόταν. Κατάφερε να βγει τρεις φορές παίκτης του μήνα και έβγαλε αρκετές φορές τα κάστανα από τη φωτιά. Έδειξε σοβαρότητα αν και στο τέλος δεν απέφυγε κάποια λάθη. Υποστήριξε την επίφοβη άμυνα του ΠΑΟΚ, κράτησε καλά το ρόλο του, και πήρε τον… κύριο Όσκαρ σπίτι του.
Α’ Γυναικείος ρόλος: Όλγα Νομπόα
Για πρώτη φορά, η Μαρία Γκονταάρεβα χάνει το συγκεκριμένο βραβείο, έστω και με… διαφορά στήθους. Η τσαρίνα του Ιβάν Σαββίδη ήταν εξαφανισμένη αλλά το αγαλματίδιο δεν άλλαξε χώρα. Έμεινε στη Ρωσία αλλά χάρη στην Όλγα Νομπόα-Ρομάνεβα. Η σύζυγος του μέσου του ΠΑΟΚ έκλεψε την παράσταση, αν και κάποιοι που την έχουν δει από κοντά τη χαρακτηρίζουν κοντή και “όχι και κάτι ιδιαίτερο”. Κακεντρέχειες… Άλλωστε στο Χόλιγουντ μετράει αυτό που βγάζεις στο φακό κι όχι στην πραγματική ζωή…
Β’ Γυναικείος ρόλος: Νάντια Βαλαβάνη
Στους δεύτερους ρόλους, η ομορφιά δεν έχει συνήθως μεγάλη σημασία. Έτσι κι εδώ. Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών συνέδεσε το όνομα της με τη ρύθμιση και την αποπληρωμή των χρεών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και θα φέρνει πάντα ευχάριστες αναμνήσεις στο κοινό…
Καλύτερη ταινία μικρού μήκους: “Η έξοδος”
Ταινία εποχής που θα άφηνε… εποχή αν έφτανε ως το τέλος της. Τελικά όμως τα γυρίσματα διεκόπηκαν. Το φιλμ γυρίστηκε στη Μυτιλήνη στις αρχές του 2015, όταν στο ματς Καλλονή-ΠΑΟΚ, και μετά την αποβολή Κάτσε, ο εκνευρισμένος Άγγελος Αναστασιάδης προέτρεψε όλη την ομάδα να φύγει για τα αποδυτήρια. Η ψυχραιμία βασίλεψε και η έξοδος ματαιώθηκε.
Καλύτερη σκηνοθεσία: “Scary movie 3”
Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε, όπως κάθε σεζόν, με τρεις στόχους: το πρωτάθλημα, το κύπελλο και την Ευρώπη. Με την πάροδο του χρόνου, άφησε τεχνηέντως το κύπελλο με τον Αναστασιάδη να δηλώνει “δεν μας πήγε το κύπελλο”, αλλά και το Europa League μην καταφέροντας να κερδίσει την Γκινγάμπ στην Τούμπα. Όλα αυτά για να αφοσιωθεί στο πρωτάθλημα, όπου έμεινε τελικά 3ος στην κανονική περίοδο και 5ος στα πλέι-οφ. “Scary”, όνομα και πράγμα…
Καλύτερο διασκευασμένο σενάριο: “Η τρέλα του Βασιλιά Γεωργίου του 3ου”
Ο Γιώργος Γεωργιάδης επέστρεψε για τρίτη φορά και πήρε ξανά το συγκεκριμένο βραβείο με δόξα και τιμή. Τρέλα για τον ίδιο που ανέλαβε, μεγαλύτερη τρέλα για αυτούς που του ανέθεσαν τη δουλειά. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξει κι άλλο σίκουελ…
Καλύτερο σενάριο: “Χαμένα όνειρα”
Μελοδραματική ταινία που ξεκινάει με αισιοδοξία και καταλήγει στη ματαιότητα. Το +5 που διαμορθώθηκε στη βαθμολογία στις αρχές του Δεκέμβριου, έδωσε το δικαίωμα στον κόσμο να πιστεύει ότι μπορεί ο ΠΑΟΚ να κατακτήσει τον τίτλο. Η λογική και η εκ των έσω πληροφόρηση “φώναζε” για το αντίθετο αλλά τι σημασία είχε; Το πριμ που έταξε ο Σαββίδης μετά τη νίκη στο “Καραϊσκάκη” και το βέτο του Αναστασιάδη έκανε μπάχαλο τα αποδυτήρια, έτσι τα σοβαρά και εμφανή μειονεκτήματα της ομάδας βγήκαν μια ώρα αρχύτερα. Ωραίο ως σενάριο αλλά δεν είχε αληθοφάνεια. Αμερικανιά…
Καλύτερο μακιγιάζ: “The beach”
Οι παίκτες του ΠΑΟΚ δεν κατάφεραν στο φινάλε ούτε να… μακιγιάρουν λίγο την τραγική φετινή σεζόν, σώζοντας τουλάχιστον τις διακοπές τους. Την παραλία θα τη δουν φέτος για λίγο και τα μπάνια τους θα είναι μετρημένα. Ας πρόσεχαν…
Καλύτερα ηχητικά εφέ: “Δημήτρη μου, Δημήτρη μου”
Στο δεύτερο γύρο, από την έλευση του Γεωργιάδη και μετά, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος έβρισκε δίχτυα συχνά, την ίδια ώρα που ο Σαλπιγγίδης έμενε καιρό εκτός λόγω τραυματισμού. Οι φίλαθλοι βέβαια δεν τον ξέχασαν. Την ώρα που ο εκφωνητής στην Τούμπα έλεγε: “το γκολ για την ομάδα πέτυχε ο Δημήτρηηηης…”, η θύρα 4 τρόλαρε φωνάζοντας: “Σαλπιγγίδηηηηης”!
Καλύτερα σκηνικά: “Batman returns”
Εδώ μιλάμε για τα σκηνικά με την ευρύτερη έννοια… Όπως το σκηνικό με τον Τζαβέλλα. Πολλές selfies, μηνύματα-αιχμές στο instagram, ωραίες “κίτρινες” ιστορίες. Αποτέλεσε έναν από τους -αρκετούς φέτος- αποδιοπομπαίους τράγους του Αναστασιάδη, ο οποίος του “χρέωσε” την αγωνιστική εικόνα της ομάδας, τον “έκοψε” από το ρόστερ και τον έφερε ένα βήμα από την έξοδο. Με την πρόσληψη Γεωργιάδη, ο διεθνής μπακ επέστρεψε αν και αποδοκιμάστηκε. Ο Τζόκερ δε νίκησε ούτε στην ταινία, ούτε στην Τούμπα…
Καλύτερα κοστούμια: “Ο τουρίστας”
Κι όταν λέμε κοστούμι, εννοούμε… παλτό! Ο Χέντβιγκες Μαντούρο έκανε τις καλύτερες διακοπές φέτος στην Ελλάδα. Απαράδεκτος όσο έπαιζε, μετά ήρθε κι ο τραυματισμός του για να δέσει το γλυκό. Έκανε περισσότερες αναρτήσεις στο instagram παρά εμφανίσεις με την πρώτη ομάδα. Εκεί, είχε 16 συμμετοχές με μόλις 1.000 λεπτά, δηλαδή περίπου δέκα ματς.
Καλύτερη φωτογραφία: “Το πάρτυ”
Μία από τις φωτογραφίες που έμειναν φέτος, δεν ήταν αγωνιστική. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκε για καζούρα και χλευασμό. Το πάρτυ ήταν για την κόρη του Ράζβαν Ρατς και οι παίκτες του ΠΑΟΚ έβγαλαν το παιδί που κρύβουν μέσα τους…
Και του χρόνου…