Αυτές τις ημέρες βλέπουμε το πρότζεκτ του Φρανκ Άρνεσεν να υλοποιείται και με τις μεταγραφικές προσθήκες γίνεται κατανοητό, πως ο Δανός θέλει να στηριχθεί σε νεαρούς ποδοσφαιριστές και κυρίως φιλόδοξους και ταυτόχρονα θα προσπαθήσει η ομάδα του ΠΑΟΚ να βρει την ισορροπία της και με κάποιους ποιο έμπειρους, όπως ο Στέλιος Μαλεζάς, που γνωρίζει όσο λίγοι και την νοοτροπία και τις ιδιαιτερότητες του Δικεφάλου. Για να καταλάβουμε το τι επιχειρεί ο Δανός αθλητικός διευθυντής του ΠΑΟΚ, μάλλον θα είναι καλύτερα να σας θυμίσω τι έλεγε ο ίδιος όταν προσπάθησε να κάνει κάτι παρόμοιο στην Γερμανία.
Όταν ο Άρνεσεν πήγε στο Αμβούργο έφυγαν από την ομάδα 16 ποδοσφαιριστές και έφερε αρκετούς νεαρούς παίκτες, άγνωστους στην Μπουντεσλίγκα. Κάτι παρόμοιο έκανε και στην Τσέλσι. Στην Γερμανία δεν πέτυχε λόγω του γεγονότος ότι δεν είχε και την στήριξη της διοίκησης αφού στην γερμανική ομάδα οι διοικούντες ήταν χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα και το ένα από αυτά δεν ήθελε από την αρχή τον Δανό.
Τότε οι Γερμανοί ρεπόρτερ είχαν ρωτήσει τον Άρνεσεν: Τι ζούμε αυτές τις ημέρες; Έφυγαν τόσοι παίκτες ήρθαν κάποιοι νεαροί τι ακριβώς συμβαίνει; Είναι ένα πλάνο όπου η ομάδα γκρεμίζεται από την αρχή;
Ο Άρνεσεν είχε απαντήσει:
Αυτό συμβαίνει και για οικονομικούς λόγους καθώς όπως ξέρετε αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Αλλά δεν είναι άσχημο όλο αυτό το πρότζεκτ. Δεν μπορούμε ν α κρατήσουμε 22 ισάξιους παίκτες οπότε πρέπει να στηριχθούμε και σε νεαρούς και να τους κάνουμε να έχουν πρόοδο. Στην αρχή θα κάνουν κάποια λάθη αλλά στο τέλος μόνο να κερδίσει θα έχει το ποδόσφαιρο σαν άθλημα αλλά και η ομάδα αν υπάρξει βέβαια υπομονή. Με σωστό πρόγραμμα και κατεύθυνση οι νεαροί ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές έχουν γρήγορη ανάπτυξη και πρόοδο. Τον Ρόμπεν τον είχα πάρει στο Αϊντχόφεν στα 16 τους! Η Ντόρντμουντ το επιχείρησε και ήταν το πιο όμορφο παράδειγμα πως μπορεί μία ομάδα να πετύχει σπουδαία πράγματα με δικούς της νεαρούς παίκτες και άλλους ταλαντούχους από το εξωτερικό χρησιμοποιώντας πάντα το καλό σκάουτινγκ . Στηρίχθηκαν σε νεαρούς παίκτες και μετά από δύο τρία χρόνια έγιναν πρωταθλητές Γερμανίας! Παίκτες μεταξύ 18 ως 22 δεν είναι ακόμα ολοκληρωμένοι σωματικά, τακτικά και τεχνικά αλλά σιγά σιγά βελτιώνονται και η ομάδα έχει μόνο κέρδος από αυτούς. Φυσικά πρέπει να έχεις και τον κατάλληλο προπονητή. Έναν προπονητή που δεν θα νοιάζεται μόνο για το αποτέλεσμα αλλά και για την πρόοδο και την ανάπτυξη των παικτών. Πρέπει να ασχολείται και να δίνει βαρύτητα και στα δύο ταυτόχρονα. Πρέπει να στηρίζεται επίσης στους νεαρούς που δεν έχουν φόβο. Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα όχι πόλεμος”.
Νομίζω ότι γίνεται κατανοητό το πρότζεκτ του Άρνεσεν που έχει ως πρότυπο αυτό που πέτυχε η Μπορούσια Ντόρτμουντ στηρίζοντας παίκτες από τις ακαδημίες της και παίρνοντας σε καλή τιμή παίκτες λαβράκια και δένοντας τους με έναν ικανό νεαρό τότε τεχνικό, τον Γιούργκεν Κλοπ. Πλάνο που όμως βασική προυπόθεση για να πετύχει είναι απόλυτη εμπιστοσύνη σε όλους όσους το δημιουργούν και το κάνουν πράξη και υπομονή ακόμα και στις ήττες ειδικά τον πρώτο καιρό!
Τον Μάιο του 2013 όταν είχε έρθει ο Τσιστιάκοφ και στην πρώτη μεταγραφική περίοδο με τον Ιβάν Σαββίδη πίστευα ότι θα συμβεί κάτι που όμως δυστυχώς δεν έγινε αλλά γίνεται τώρα με καθυστέρηση δύο χρόνων. Τότε λοιπόν έγραφα για το παράδειγμα της Μπορούσια Ντόρτμουντ:
“Η είσοδος του Ιβαν Σαββίδη δίνει την δυνατότητα στον Δικέφαλο να ελπίζει πως θα καταφέρει να γίνει πρώτη ποδοσφαιρική δύναμη της χώρας.Φυσικά και το χτίσιμο μιας ομάδας πρωταθλήτριας μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι ακόμα και αν υπάρχουν τα χρήματα για να ενισχυθεί η ομάδα όπως πρέπει.
Δεν είναι άλλωστε τόσο απλά τα πράγματα: Ξοδεύουμε, αγοράζουμε, πετυχαίνουμε… Μπροστά στον πιο δύσκολο μεταγραφικό γρίφο των τελευταίων χρόνων, οι άνθρωποι του συλλόγου καλούνται να αποφασίσουν, να σχεδιάσουν και να οργανώσουν την μεταγραφική πολιτική που χρειάζεται, ώστε όχι μόνο να κάνουν τον ΠΑΟΚ πρωταθλητή αλλά να τον εδραιώσουν και στην πρώτη θέση για τα επόμενα χρόνια.
Η ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ
Η μεταγραφική πολιτική που θα ακολουθήσει κάποιος σύλλογος είναι η πιο σοβαρή αποφαση που έχουν να πάρουν οι άνθρωποι που τον διαχειρίζονται. Ως γενικός και βασικός στόχος είναι η αγορά ποδοσφαιριστών που μετέπειτα θα πουληθούν με περισσότερα χρήματα. Είτε πουληθούν είτε όχι οι ποδοσφαιριστές που θα αποκτηθούν, αυτό που κάνει έναν σύλλογο πετυχημένο: είναι αν καταφέρει το προιόν που αγοράζει να το πάρει σε καλή τιμή και να ανεβάσει την αξία του στην συνέχεια. Όταν αυτό δεν συμβαίνει τότε η μεταγραφή είναι αποτυχημένη.
Φυσικά στη συνέχεια προκύπτουν άλλοι παράγοντες σε ότι αφορά τον σχεδιασμό μιας μεταγραφικής πολιτικής οι οποίοι αλλάζουν και με βάση τους αγωνιστικούς στόχους μίας ομάδας αλλά και τους ανθρώπους που αποφασίζουν για αυτήν όπως για παράδειγμα ο προπονητής.
ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ
Το ιδανικότερο πιο πρόσφατο παράδειγμα για πετυχημένη μεταγραφική πολιτική στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι αυτή που ακολούθησε η Μπορούσια Ντόρτμουντ αφού πρώτα απ΄όλα απέκτησε για προπονητή τον Γιούργκεν Κλοπ που νωρίτερα είχε αποδείξει ότι «έχει μάτι» και μπορεί να χτίσει μία ομάδα απο την αρχή βασιζόμενος στο ταλέντο και ταυτόχρονα να παίξει «ελκυστικό» ποδόσφαιρο.
Η Ντόρτμουντ λοιπόν την σεζόν 2009/2010 απέκτησε τον Χούμελς από την Μπάγερν με 4,2 εκατομμύρια ευρώ σε ηλικία μόλις 20 ετών και με ελάχιστα παιχνίδια στην αντρική ομάδα την προηγούμενης του ομάδας.Το 19χρονο Μπέντερ απο την ομάδα δεύτερης κατηγορίας την 1860 Μόναχο ως ελεύθερο και τον ελεύθερο Γκροσκρόιτς απο την Ροτ Βάις Άλεν.Το 2010/2011 η Μπορούσια απέκτησε με μόλις 350.000 υρώ τον Καγκάβα απο την Ιαπωνική Οσάκα.Τον Λεβαντόφσκι απο τοην Πολωνική Λεχ Πόζνα με 4,8 εκ. και το Λούκας Πίζτσεκ απο την Χέρτα ως ελεύθερο.
Πλέον η αξία του Χούμελς βρίσκεται στα 24 εκ. ευρώ ενώ όταν αποκτήθηκε υπολογιζόνταν στα τέσσερα.Του Μπέντερ η αξία είναι στα 14 εκατομμύρια ευρώ ενώ όταν αγοράστηκε απο την Ντόρτμουντ στο 1, εκ. ευρώ. Του Γκροσκρόιτς η αξία βρίσκεται στα 14 εκ ευρώ ενώ όταν αποκτήθηκε βρισκόνταν στο 1,2 εκ ευρώ. Ο Καγκάβα πουλήθηκε στην Μάντσεσερ Γιουνάιτεντ με 15 εκατομμύρια ευρώ (!)
Ο Λεβαντόφσκι κοστίζει πλέον περίπου 28 εκατομμύρια ευρώ ενώ η αξία του ήταν 4,5 εκ ευρώ. Ο Πίζτσεκ κοστίζει περίπου 12,5 εκ ευρώ ενώ η αξία του ήταν 2,5 εκ ευρώ
Η Ντόρτμουντ κέρδισε οικονομικά και αγωνιστικά με αυτήν την πετυχημένη επιλογή παικτών κατακτώντας και δύο σερί πρωταθλήματα το 2011 και το 2012 δείχνοντας σε όλο τον κόσμο πως μπορεί μία ομάδα με σωστή μεταγραφική πολιτική μπορεί να γίνει πρωταθλήτρια.
Η Μπορούσια που είχε σοβαρά οικονομικά προβλήματα κατάφερε όχι μόνο να γίνει πετυχημένη αγωνιστικά με λίγα χρήματα αλλά με τις απόλυτα σωστές μεταγραφικές κινήσεις να κερδίσει και οικονομικά.
Ακόμα όμως και σε μεγαλύτερες δαπάνες μπορεί να υπάρξει κέρδος. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έδωσε 17,5 εκ ευρώ για τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον πούλησε 94 εκ (!)
Μια απο τις πιο πετυχημένες μεταγραφές στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου ήταν φυσικά αυτή που έκανε η Γιουβέντους όταν το 1996 αγόραζε τον Ζιντάν με μόλις 3,5 εκατομμύρια ευρώ απο την Μπορντό πουλώντας τον πέντε χρόνια μετά, πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ!
Όπως και αυτή που έκανε η Άρσεναλ που έδωσε το 1997 μόλις 800.000 ευρώ για τονΑνελκά καιτον παραχώρησε δύο χρόνια αργότερα στην Ρεαλ Μαδρίτης για 35 εκατομμύρια ευρώ!
Όποια πολιτική και να ακολουθηθεί στις μεταγραφές από κάποιον σύλλογο ένα είναι το σίγουρο: Δεν μπορεί να σου εγγυηθεί καμία την επιτυχία!
Ο καθρέφτης για την καλή η όχι δουλειά είναι ο αγωνιστικός χώρος αλλά και τα λεφτά που θα μείνουν ή όχι στο… ταμείο!”