Ένα επιθετικό σύστημα φαντασίας και ρίσκου. Έτσι περιγράφουν οι περισσότεροι ειδήμονες το 3-4-3 και αυτό χρησιμοποιεί και ο ΠΑΟΚ. Αυτό μαθαίνει η ομάδα από την προετοιμασία στην Ολλανδία και αυτό θα συνεχίζει να κάνει με τον Ίγκορ Τούντορ στο πάγκο. Προσθέστε τώρα την ταχύτητα των παικτών, την ηλικία των ποδοσφαιριστών του Δικεφάλου, το γεγονός ότι είναι όχι μόνο μία νεαρή ομάδα αλλά και ένα νέο σύνολο και θα διαπιστώσετε ότι ο ΠΑΟΚ είναι άξιος εκπρόσωπος της φαντασίας και του ρίσκου!
Ποιος δεν χαίρεται να βλέπει την ομάδα φέτος και ποιος δεν γνωρίζει ότι την.. πάτησε και θα την πατήσει και κάποιες φορές, όπως την έπαθε στα Ιωάννινα ή όπως το έκανε με τον Ολυμπιακό, εκεί όπου είχε απίστευτα στατιστικά υπεροχής και κατοχής αλλά ηττήθηκε.
Η χρησιμοποίηση τριών παικτών στην άμυνα, είναι σίγουρα ένα αρκετά μεγάλο ρίσκο αλλά με τρεις πίσω η ομάδα έχει μεγαλύτερες εναλλακτικές στο επιθετικό πρέσινγκ ενώ δίνεται η δυνατότητα να τοποθετηθεί ένα αμυντικός οργανωτής ανάμεσα στην άμυνα και την επίθεση, ώστε να βοηθήσει στην ανάπτυξη του παιχνιδιού κάτι που βοηθάει ειδικά απέναντι σε ισχυρό αντίπαλο.
Η μεγάλη δύναμη αυτού του συστήματος, είναι πως στην επίθεση η ομάδα που το χρησιμοποιεί έχει αριθμητικό πλεονέκτημα ενώ δίνεται μεγάλο πλεονέκτημα στο τρανζίσιον και έτσι μπορεί γρήγορα να αμυνθεί. Τέλεια εφαρμογή έχει το 3-4-3 απέναντι σε ομάδες που παίζουν το 4-4-2 και πολλές αναγκάζονται να αλλάξουν έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.
Για να μπορεί μία ομάδα να παίξει με επιτυχία το σύστημα αυτό χρειάζεται παίκτες με ταχύτητα που να μπορούν να παίξουν στην κόντρα επίθεση αλλά και αμυντικούς με καλή τεχνική κατάρτιση που να δίνουν σίγουρες πάσες. Την πιο σημαντική δουλειά έχουν οι φουλ μπακ-χαφ και το εξάρι και φυσικά και στον ΠΑΟΚ.
Ένα σύνολο για να μπορέσει να είναι πετυχημένο με αυτό το σύστημα, χρειάζεται
Γρήγορους και αθλητικούς αμυντικούς που να είναι δυνατοί στο ένας εναντίον ενός.
Πειθαρχημένους μέσους που να μπορούν να θωρακιστούν στις αντεπιθέσεις
Επιθετικούς με κύριον προσόν τους την καλή ντρίμπλα αλλά και έναν σέντερ φορ ψηλό για να μπορεί να κερδίζει τις κεφαλιές από τις σέντρες των φουλ μπακ.
Και μιας πολύς ο λόγος για τον τερματοφύλακα, έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ο “τέλειος” γκολκίπερ αυτού του συστήματος. Εκτός λοιπόν όλων των άλλων στοιχείων, που είναι ανάγκη να έχει κάθε πορτιέρο, αυτός του 3-4-3 πρέπει να μπορεί να χειρίζεται άριστα και τα δύο πόδια και ακόμα και ένας πολύ καλός τερματοφύλακας δέχεται αρκετή πίεση και έχει πολύ δουλειά με τις απαιτήσεις να είναι μεγάλες. Πολλές φορές πρέπει να διαβάζει το παιχνίδι σαν… λίμπερο και να μπορεί ταυτόχρονα να παίζει ψηλά στην περιοχή του.
Όσον αφορά την ομαδικότητα το σύστημα είναι βασισμένο πάνω σε αυτήν και δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν υπάρχει άρτια συνεργασία μεταξύ των ακραίων χαφ και εξτρέμ και επίσης μεταξύ του κεντρικού επιθετικού και των άλλων μέσων.
Ο ΠΑΟΚ πήρε φέτος παίκτες πάνω σε όλη αυτή την λογική και έχει προλάβει ήδη να αποκτήσει ταυτότητα. Ο Δικέφαλος έχει την ευκαιρία να πλασάρει στο ελληνικό κοινό αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού και να ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες ομάδες και ήδη αρχίζει και το κάνει. Για να πετύχει θέλει χρόνο, πίστη στην φιλοσοφία αυτήν και φυσικά κάποιες απαραίτητες προσθήκες μόλις αναγνωριστούν σε ποιες θέσεις υπάρχουν αδυναμίες.
Σε αυτά τα πρώτα ματς που έχει παίξει φέτος ο ΠΑΟΚ θεωρώ ότι χρειάζεται σίγουρα έναν ακόμη καλύτερο αμυντικό, και ένα 10άρι μεγάλης κλάσης για να μπορέσει να βοηθήσει τον νεαρό ταλαντούχο Πέλκα που είναι δύσκολο να βγάλει όλη την σεζόν σε υψηλά επίπεδα και θα κινδυνέψει να καεί αν δεν βοηθηθεί. Για αυτό και η απώλεια του Λούκας είναι τεράστια για αυτόν τον ΠΑΟΚ που με τον Ισπανό θα μπορούσε να κάνει… παπάδες. Επίσης περιμένω με ανυπομονησία να επιστρέψει ο Τσίμιροτ για να δώσει το κάτι παραπάνω στην μεσαία γραμμή του ΠΑΟΚ εκεί όπου ο Τζιόλης πρωταγωνιστεί αλλά η κούραση θα είναι δεδομένη. Όσον αφορά τον Όλσεν. Ο Όλσεν όπως όλοι οι νέοι παίκτες χρειάζονται χρόνο για να εγκλιματιστούν και να κριθούν και νομίζω ότι πρέπει να τους δοθεί.