Με αφορμή την υποψηφιότητα του Τζιάνι Ινφαντίνο για την προεδρία της FIFA ο αρθρογράφος του Inside World Football (και πρώην της Guardian), Ματ Σκοτ, αφήνει αιχμές για τη στάση του Ινφαντίνο στα εσωτερικά της UEFA λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να κρατήσει το «σπίτι» του σε τάξη.
Σε ένα εκτενές κείμενο στέκεται ιδιαίτερα στις σχέσεις του με τον Θόδωρο Θεοδωρίδη, αλλά και τη στάση του στο θέμα συμμετοχής του Ολυμπιακού στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, παρά τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Βαγγέλης Μαρινάκης.
Διαβάστε απόσπασμα του κειμένου:
«Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς του Ινφαντίνο γίνεται πίσω από τα φώτα. Μαζί με τον συνεργάτη του Θόδωρο Θεοδωρίδη αλλά και κάποιες φορές και με τον ταμία της UEFA Μάριο Λευκαρίτη, δούλεψαν σκληρά ώστε ο πρόεδρος τους να διευρύνει την αποδοχή του ανάμεσα στις διάφορες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Ευρώπης και ακόμα παραπέρα.
Όπως ο Μπλάτερ όταν από γενικός γραμματέας του Ζοάο Χαβελάνζε μετατράπηκε στο μεγάλο κεφάλι της FIFA, έτσι και ο Ινφαντίνο από δεξί χέρι του Πλατινί μπαίνει τώρα μπροστά για την κορυφαία θέση στο ποδόσφαιρο.
Αλλά τα πεπραγμένα του σηκώνουν κριτική.
Όπως η παρουσία του προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, στην κλήρωση του Τσάμπιονς Λιγκ για την περίοδο 2015-16, την οποία έκανε ο Τζιάνι Ινφαντίνο. Μεγαλόσωμος, μουσάτος και με επιβλητική παρουσία είναι δύσκολο να μην τον παρατηρήσει κανείς. Εξίσου δύσκολο να σου ξεφύγει είναι το γεγονός ότι μόλις δύο μήνες πριν, ο κ. Μαρινάκης, είχε τιμωρηθεί με απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο από ποινικό δικαστήριο της Αθήνας.
Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού (όπως η UEFA και ο Ινφαντίνο ξέρουν καλά) βρίσκεται υπό διερεύνηση για την φερομένη ως εγκληματική οργάνωση που κρατάει το Ελληνικό ποδόσφαιρο στο χέρι για χρόνια. Στις 5 Νοεμβρίου ο Μαρινάκης και ο Ολυμπιακός τιμωρήθηκαν από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού με πρόστιμό 300.000 ευρώ για παραβίαση των περιοριστικών όρων που του έχουν επιβληθεί.
Ο Ολυμπιακός έχει απαλλαγεί από τη δεύτερη έρευνα για σκάνδαλο στημένων παιχνιδιών, γνωστό ως Koriopolis (στο οποίο ο Αστέρας είναι εμπλεκόμενος).
Αλλά υπάρχουν σημάδια ότι αυτό μπορεί να αλλάξει μετά την παρέμβαση εισαγγελέα για να ερευνήσει ισχυρισμούς ότι δύο δικαστικοί της συγκεκριμένης υπόθεσης δωροδοκήθηκαν από τον Μαρινάκη για να τον απαλλάξουν.
Ο Ινφαντίνο θα πρέπει να τα ξέρει όλα αυτά γιατί ο πιο κοντινός «υπολοχαγός» του ο Θόδωρος Θεοδωρίδης, είναι γιος του πιο κοντινού «υπολοχαγού» του Μαρινάκη. Του Σάββα Θεοδωρίδη.
Ως πρώην διευθυντής διεθνών σχέσεων της UEFA, o Θεοδωρίδης τζούνιορ θα παίξει σημαντικό ρόλο στις πολιτικές φιλοδοξίες του Ινφαντίνο, όπως έκανε και για τον Πλατινί. Κάτι που ίσως εξηγείται από το γεγονός ότι ο Πλατινί έδωσε το παρών στα 60 γενέθλια του Θόδωρου Θεοδωρίδη αλλά και στο γάμο του στη Μύκονο.
Η έρευνα της UEFA για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα ανάμεσα στα οποία ήταν και η βομβιστική επίθεση στην επιχείρηση ενός διαιτητή της FIFA, που είχε αρνηθεί να υποκύψει στη διαφθορά, ήταν τουλάχιστον βιαστική. Όταν ρώτησα την UEFA, γιατί δεν ερεύνησε τις κατηγορίες κατά του Μαρινάκη πιο ενδελεχώς μου απάντησαν με την εξής δήλωση: “Μέχρι σήμερα οι μόνες πληροφορίες που η UEFA έχει στα χέρια της έχουν να κάνει με μία κατάσταση στην οποία ο κ. Μαρινάκης φέρεται να συμμετέχει σε μία σκευωρία με στόχο την κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος. Σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας ούτε η Ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία αλλά ούτε και η ελληνική δικαιοσύνη έχουν φτάσει σε τελική απόφαση κατά του κ. Μαρινάκη και της ομάδας. Η υπόθεση λοιπόν παραμένει ακόμα ανοιχτή.
Προσωπικά βρίσκω αυτή την αιτιολογία πολύ αδύναμη. Η ποινική έρευνα για τον Μπλάτερ στην οποία μπλέχτηκε και ο Πλατίνι, βρισκόταν πολύ μακριά από την ολοκλήρωση της, αλλά η επιτροπή ηθικής της FIFA παρόλα αυτά προχώρησε και τους τιμώρησε και τους δύο. Με την ισορροπία των πιθανοτήτων (που είναι ο τρόπος που η UEFA προχωρά τις πειθαρχικές διαδικασίες, σε αντίθεση με τα ποινικά δικαστήρια που κρίνουν μόνο πέρα από κάθε αμφιβολία) η UEFA αν πίστευε ότι υπάρχει κάτι στη έρευνα, θα είχε το δικαίωμα να προχωρήσει σε τιμωρία του Ολυμπιακού. Αλλά η έρευνα της ήταν επιφανειακή.
H UEFA μοιάζει να προσπάθησε πολύ για να κρατήσει στο Τσάμπιονς Λιγκ τον Ολυμπιακό και τον επίσης κατηγορούμενο Αστέρα Τρίπολης στο Europa League. To γνωρίζω αυτό γιατί έχω δει μια έρευνα-κλειδί από τον επιθεωρητή της πειθαρχικής επιτροπής της UEFA (που δουλεύει επίσης στη νομική εταιρεία του γιου του αντιπροέδρου της UEFA Angel Maria Villar Llona), για τις δραστηριότητες του Αστέρα Τρίπολης που βασίζεται, σε μαρτυρίες του πρώην προέδρου και του νομικού συμβούλου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας που και αυτοί βρίσκονται στην λίστα των κατηγορουμένων.
Η έρευνα του επιθεωρητή για τις δραστηριότητες του Αστέρα ήταν αυτή που έθεσε το προηγούμενο, ούτως ώστε να επιτραπεί στον Ολυμπιακό να συμμετάσχει στους ομίλους του Ολυμπιακού.
Όπως ήταν φυσικό, Ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ τα δικαιώματα των οποίων επηρεάζονται από τα σκάνδαλα στο εγχώριο πρωτάθλημα, προσέφυγαν στο CAS. Αλλά αντί να συζητήσει πάνω στα στοιχεία, η UEFA κατάφερε να πετύχει την απόρριψη των αιτημάτων με τη βάση ότι οι δύο ελληνικές ομάδες δεν είχαν έννομο συμφέρον. Η προσφυγή των δύο ομάδων απορρίφθηκε και ο Ολυμπιακός με τον Αστέρα έπαιξαν κανονικά στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Δεν υπάρχει και μία ένδειξη ότι υπήρξε παρέμβαση από τον Θεοδωρίδη ή το αφεντικό του τον Ινφαντίνο στην έρευνα του πειθαρχικού επιθεωρητή και της επιτροπής δεοντολογίας. «Ο Θεοδωρίδης δεν είναι μέλος σε καμία από τις δύο επιτροπές και δεν μπορεί να έχει εμπλοκή σε αυτές τις αποφάσεις» προσθέτει η UEFA στην τοποθέτηση της.
Αλλά η δομή της UEFA δίνει τη δυνατότητα για εσωτερικές πιέσεις που μπορούν να ασκηθούν αν ένα υψηλόβαθμό στέλεχος αποφασίσει να το κάνει.
Σε αντίθεση με την αντίστοιχη επιτροπή της FIFA για να είναι ανεξάρτητη από το αυτούς που πρέπει να κρίνει, τα μέλη των πειθαρχικών επιτροπών της UEFA ούτε καν προσποιούνται ότι είναι ανεξάρτητα από την UEFA. Έχουν συμβόλαιο με αυτή, κάτι που είναι μία φρικτή αποτυχία της εταιρικής διακυβέρνησης του οργανισμού του Ινφαντίνο».