Την ήττα με σκορ 1-0 γνώρισε ο Π.Α.Ο.Κ. στην Αθήνα απέναντι στην Α.Ε.Κ. Ο δικέφαλος δεν έπεισε με την απόδοσή του στο γήπεδο και έκανε μία μέτρια εμφάνιση, χάνοντας έτσι έναν πολύ σημαντικό αγώνα για τη διεκδίκηση της 2ης θέσης στο βαθμολογικό πίνακα.
Στο α΄ημίχρονο ο Π.Α.Ο.Κ. προσπάθησε κυρίως να κλείσει αμυντικά τους χώρους στην Α.Ε.Κ. και να παίξει γρήγορα στις αντεπιθέσεις. Είχε την ευκαιρία να προηγηθεί, παρά το γεγονός ότι ο αντίπαλός του είχε την υπεροχή, και δέχτηκε ένα εύκολο γκολ σε ένα σημείο που φαινόταν να ισορροπεί το παιχνίδι. Στο β΄ημίχρονο έπαιξε πιο επιθετικά, απέκτησε τον έλεγχο του αγώνα, χωρίς ωστόσο να είναι πολύ απειλητικός, και διεκδίκησε κυρίως με στατικές φάσεις την ισοφάριση στο τέλος χωρίς ευτυχή κατάληξη. Αν και η Α.Ε.Κ. βρέθηκε σε πολύ μέτρια μέρα, ο Π.Α.Ο.Κ. δεν έπαιξε με αυτοπεποίθηση και με απαιτήσεις για τη νίκη και έδειξε ότι διανύει μια μακρά περίοδο ντεφορμαρίσματος, όπου η ομάδα δε μπορεί να βρει έναν καλό αγωνιστικό ρυθμό και να επιβληθεί στον αγωνιστικό χώρο απέναντι σε δυνατούς αντιπάλους.
Ο κ. Τούντορ παρέταξε την ομάδα του στο γήπεδο με σχηματισμό 4:3:3. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο νεοαποκτηθέντας Βελλίδης. Στο κέντρο της άμυνας έπαιξαν οι Βίτορ και Τζαβέλλας. Δεξιός μπακ ήταν ο Κίτσιου και αριστερός ο Κοροβέσης. Οι 3 χαφ στη μεσαία γραμμή ήταν ο οπισθοχωρημένος Τζιόλης και οι πιο προωθημένοι Τσίμιροτ και Χαρίσης. Στη δεξιά πτέρυγα αγωνίστηκε ως χαφ-εξτρέμ ο Μακ, στην αριστερή ο Ροντρίγκες και στην κορυφή της επίθεσης ο Αθανασιάδης.
Η Α.Ε.Κ. παρατάχθηκε και αυτή στον αγωνιστικό χώρο με τον ίδιο σχηματισμό. Τερματοφύλακας ήταν ο Ανέστης. Δεξιός μπακ ήταν ο Γκάλο, αριστερός μπακ ο Ντίντακ και κεντρικοί αμυντικοί οι Άρθο και Κολοβέτσιος. Την τριάδα των κεντρικών χαφ συνέθεταν οι Σιμόες, Γιόχανσον και Μάνταλος. Η τριάδα των επιθετικών ήταν ο Μπαρμπόσα δεξιά, ο Βάργκας αριστερά και ο φορ Αραβίδης.
Η επιλογή του σχηματισμού 4:3:3 και από τους δύο προπονητές, τους έδινε τη δυνατότητα καλού ελέγχου της μεσαίας γραμμής και την ελευθερία επιθέσεων με τρεις παίκτες μπροστά. Αριθμητικά δεν είχαν κάποιο πλεονέκτημα ο ένας απέναντι στον άλλο, αφού είχαν ίδιες αριθμητικές σχέσεις σε κάθε γραμμή της ομάδας τους έναντι του αντιπάλου. Το παιχνίδι θα κρινόταν σε μεγάλο βαθμό στον έλεγχο του κέντρου και στην ταχύτητα στην επίθεση για την εκμετάλευση των αμυντικών κενών του αντιπάλου ειδικά στα άκρα.
1ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Ο Π.Α.Ο.Κ. με αμυντικούς προσανατολισμούς και γρήγορες αντεπιθέσεις
Ο Π.Α.Ο.Κ. μπήκε μουδιασμένα στον αγώνα με την Α.Ε.Κ. να ξεκινά πιεστικά και να δείχνει ότι ζητούσε τον έλεγχο του παιχνιδιού από την αρχή. Ο προσανατολισμός του Π.Α.Ο.Κ. ήταν να κλείσει τους χώρους στην Α.Ε.Κ. με άμυνα στο μισό γήπεδο και να ψάξει τις γρήγορες αντεπιθέσεις με την ταχύτητα του Μακ και του Ροντρίγκες. Η συμπαγής αμυντική διάταξη του Π.Α.Ο.Κ. προβλημάτισε πολύ την Α.Ε.Κ. που είχε μεν την υπεροχή και την κατοχή της μπάλας, όμως έφτανε με μεγάλη δυσκολία κοντά στην περιοχή του δικεφάλου. Οι 3 κεντρικοί χαφ έκλειναν τον χώρο μπροστά από την αμυντική τετράδα και οι Μακ και Ροντρίγκες συνέκλιναν μέσα όταν η μπάλα ήταν στην απέναντι πλευρά. Έτσι δεν υπήρχε χώρος για την Α.Ε.Κ. να περάσει τη μπάλα στον Αραβίδη και προσπαθούσε να βρει λύσεις από τα άκρα που ήταν δύσκολο σε πιο κλειστό χώρο. Οι 3 κεντρικοί χαφ της Ένωσης σε αρκετές περιπτώσεις κινούνταν ελεύθερα για να προβληματίσουν τους αντίστοιχους χαφ του Π.Α.Ο.Κ., αλλά η αλληλοκάλυψη των μέσων του δικεφάλου ήταν καλή και δεν παρουσιάστηκαν ρήγματα αμυντικά.
Παρά την αλλαγή πλευράς των Μπαρμπόσα και Βάργκας η Ένωση δεν κατάφερε να διεισδύσει από τις πτέρυγες. Ο Μπαρμπόσα ήταν δραστήριος, αλλά ο Κίτσιου τον αντιμετώπισε με επιτυχία στις περισσότερες περιπτώσεις. Ο Π.Α.Ο.Κ. μάλιστα είχε και την πρώτη μεγάλη ευκαιρία στον αγώνα στο 18΄με τον Ροντρίγκες να εκμεταλεύεται το λάθος στην άμυνα της Α.Ε.Κ. και από θέση τετ-α-τετ να νικιέται από τον Ανέστη. Ο δικέφαλος μετά το 20΄άρχισε να ισορροπεί το παιχνίδι και να ανακτά μέτρα στο γήπεδο. Και ενώ από τον άξονα είχε πρόβλημα με τον Τζιόλη να μην παίρνει πολύ τη μπάλα και τους Χαρίση και Τσίμιροτ να μη βρίσκουν περάσματα στο πρέσινγκ της Α.Ε.Κ., από τα πλάγια ειδικά με τον Ροντρίγκες δημιουργούσε προβλήματα αρκετά. Ο Μακ δεν πήρε επιθέσεις στα πόδια του και δεν έκανε ρήγματα από την πλευρά του. Οι δύο πλάγιοι μπακ του Π.Α.Ο.Κ. ανέπτυξαν δραστηριότητα, αρχικά ο Κοροβέσης και μετά ο Κίτσιου που επιχείρησε κάποιες σέντρες προς τον Αθανασιάδη χωρίς όμως κάτι ουσιαστικό. Ο Αθανασιάδης ζητούσε τη μπάλα χαμηλά στο κέντρο και δεν ήταν κοντά στους κεντρικούς αμυντικούς του αντιπάλου παίζοντας μακριά από τη μεγάλη περιοχή της Α.Ε.Κ. Στις λίγες περιπτώσεις που πήρε μπάλα δεν τις αξιοποίησε και δεν είχε απόλυτα καλή θέση στο σώμα του για να τελειώσει σωστά τη φάση.
Και ενώ το παιχνίδι φαινόταν ισορροπημένο, η Α.Ε.Κ. πέτυχε ένα γκολ από ένα μακρινό φάουλ, όπου έγινε σπάσιμο της μπάλας μέσα στη μικρή περιοχή και ο αμαρκάριστος Βάργκας μετά από διπλή προσπάθεια και την ασταθή απόκρουση του Βελλίδη πέτυχε από κοντά το 1-0.
Από εκεί και μετά ο Π.Α.Ο.Κ. προσπάθησε να αντιδράσει και να ανεβεί πιο ψηλά στο γήπεδο. Κέρδισε κάποια φάουλ και κόρνερ, αλλά δεν έπαιρνε τις κεφαλιές απέναντι στους αντιπάλους. Αυτός ήταν και ο τρόπος που ο δικέφαλος φάνηκε ότι μπορούσε να απειλήσει στο τελευταίο δεκάλεπτο.
Έτσι το ημίχρονο έκλεισε με την Α.Ε.Κ. να προηγείται 1-0, χωρίς να παρουσιάσει κάτι εξαιρετικό και να δημιουργήσει πολλές φάσεις για γκολ. Είχε μία φλύαρη κατοχή μπάλας και δεν έβρισκε τρόπο να μπει στην περιοχή του καλά στημένου αμυντικά Π.Α.Ο.Κ. Η τακτική των αντεπιθέσεων για τον Π.Α.Ο.Κ. απέδωσε εν μέρει, αφού είχε τη μεγάλη ευκαιρία με τον Ροντρίγκες, αλλά σίγουρα δεν του έδωσε τον έλεγχο στον αγώνα περιοριζόμενος σε παθητικό ρόλο σε αυτόν.
2ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Μεγαλύτερη επιθετικότητα από τον Π.Α.Ο.Κ. και διατήρηση του σκορ από την Α.Ε.Κ.
Το β΄ημίχρονο ξεκίνησε με μία αλλαγή για τον Π.Α.Ο.Κ. Ο Μπερμπάτοφ μπήκε στον αγώνα και αντικατέστησε τον Τζιόλη. Ο Π.Α.Ο.Κ. άλλαξε και τον σχηματισμό του σε 4:2:3:1. Ο κ. Τούντορ τοποθέτησε τον Μπερμπάτοφ πίσω από τον Αθανασιάδη για να κρατήσει μπάλα και να δώσει ηρεμία και μέτρα πιο μπροστά στην ομάδα και έπαιξε με 2 αμυντικούς χαφ τον Τσίμιροτ και Χαρίση.
Στην επανάληψη είχαμε αλλαγή σκηνικού. Ο Π.Α.Ο.Κ. έγινε αναγκαστικά πιο επιθετικός πρεσάροντας ψηλά και η Α.Ε.Κ. έδωσε προτεραιότητα στην αμυντική λειτουργία και στη διατήρηση του υπέρ της σκορ. Η άμυνά της ξεκινούσε στο μισό γήπεδο και είχε στόχο να μην περνάει η μπάλα από τον άξονα στο φορ του Π.Α.Ο.Κ. και να μικρύνει ο χώρος δράσης για τους γρήγορους πλάγιους επιθετικούς Μακ και Ροντρίγκες. Ο Μπερμπάτοφ με τον Αθανασιάδη δε βρήκαν συνεργασίες λόγω του κλειστού χώρου και του πρέσινγκ της Ένωσης και ο Μακ δεν πήρε πρωτοβουλίες. Ο Ροντρίγκες προσπάθησε αλλά ήταν ημιτελής. Μάλιστα Ροντρίγκες και Μακ άλλαξαν και πλευρά χωρίς αποτέλεσμα. Ο Τσίμιροτ κάλυπτε πολλά μέτρα στο γήπεδο και προσπάθησε να οργανώσει το παιχνίδι μαζί με τον Χαρίση που στην τελική του ενέργεια δεν είχε πολλές φορές επιτυχία. Από τη μεσαία γραμμή και κάτω που ήταν στημένη η Α.Ε.Κ., ο Π.Α.Ο.Κ. δεν έβρισκε λύσεις διάσπασης της άμυνάς της. Και οι σέντρες που έβγαλε από τα πλάγια δεν είχαν αποτέλεσμα. Ο Π.Α.Ο.Κ. είχε μία ακίνδυνη κατοχή μπάλας, το Μπερμπάτοφ μακριά από την αντίπαλη περιοχή και έλλειψη συνδυαστικού παιχνιδιού στον άξονα με γρήγορες πάσες για να φτάσει με αξιώσεις σε θέση βολής. Έτσι η μπάλα χανόταν εύκολα και οι παίκτες του έμπαιναν σε μονομαχίες επανάκτησής της με αποτέλεσμα να κάνουν φάουλ και να δίνουν την ευκαιρία στην Α.Ε.Κ. να ανέβει πιο μπροστά. Μάλιστα η Α.Ε.Κ. είχε δύο καλές ευκαιρίες με το Γιόχανσον και τον Μάνταλο να μη βρίσκουν τη μπάλα όπως θα ήθελαν λίγα μέτρα μπροστά από την εστία του Βελλίδη. Ούτε η είσοδος του Ζάιρο στη θέση του Αθανασιάδη έλυσε το πρόβλημα του γκολ για τον Π.Α.Ο.Κ. Με αυτή την αλλαγή ο Μακ πήγε στη θέση του φορ, στην οποία θα ταίριαζε καλύτερα ίσως ο πιο ξεκούραστος Μπερμπάτοφ, και ο Ζάιρο έπαιξε στην αριστερή πτέρυγα. Ο τελευταίος είχε δύο καλές ενέργειες από αριστερά που δεν ολοκληρώθηκαν όπως έπρεπε, αλλά μετά και λόγω της κούρασης των συμπαικτών του δεν πήρε μπάλες για να απειλήσει εκ νέου. Η Α.Ε.Κ. νωρίτερα φρέσκαρε την κορυφή της επίθεσης της με τον Τζεμπούρ που πήρε τη θέση του Βάργκας και ο Αραβίδης μετατοπίστηκε στα πλάγια.
Και ενώ ο Π.Α.Ο.Κ. πίεζε για την ισοφάριση ήρθαν δύο προβλήματα να τον φρενάρουν. Ο Βίτορ ένιωσε ενοχλήσεις και αντικαταστάθηκε από τον Κόστα, χάνοντας έτσι ο κ. Τούντορ μία αλλαγή στον επιθετικό τομέα και μετά από λίγα λεπτά στο 84΄ο Μπερμπάτοφ αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα για χτύπημα εκτός φάσης πάνω στον Σιμόες.
Έτσι ο Π.Α.Ο.Κ. στα τελευταία λεπτά έπαιξε με σχηματισμό 4:4:1 και έχασε έναν έμπειρο παίκτη που θα τον βοηθούσε στα τελευταία κρίσιμα λεπτά. Η Α.Ε.Κ. οπισθοχώρησε πολύ στο τελευταίο δεκάλεπτο και έδωσε πολλές στατικές φάσεις για τον Π.Α.Ο.Κ. Από αυτές κυρίως ο Π.Α.Ο.Κ. έψαξε το γκολ που τελικά δεν ήρθε. Στο 90΄η Α.Ε.Κ. κινδύνεψε πολύ, όμως ο Ανέστης αρχικά σταμάτησε το πολύ καλό σουτ του Κίτσιου και στην επόμενη φάση ο Αραβίδης απομάκρυνε τη μπάλα στη γραμμή τέρματος από την κεφαλιά του Κόστα.
Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώθηκε το β΄ημίχρονο. Η Α.Ε.Κ. που προτίμησε να παίξει αμυντικά κράτησε σχετικά εύκολα το 1-0, αφού ο Π.Α.Ο.Κ. δε βρήκε τους τρόπους να πετύχει κάποιο γκολ.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ο Π.Α.Ο.Κ. παρουσιάστηκε κατώτερος της περίστασης, με βάση ότι έπαιζε σε ένα μεγάλο ντέρμπι. Στο α΄ημίχρονο είχε μία παθητική στάση στον αγώνα με αμυντική διάθεση και στόχο τις αντεπιθέσεις. Έδωσε υπερβολικά μεγάλο χώρο στην Α.Ε.Κ. και τη δυνατότητα στον αντίπαλο να ελέγξει το ρυθμό του παιχνιδιού. Μάλλον ο Π.Α.Ο.Κ. υπερεκτίμησε την Α.Ε.Κ. και πλήρωσε αυτή την στάση του με ένα γκολ από ένα μακρινό φάουλ, ως λογική συνέπεια του ότι κάποια στιγμή όταν δίνεις χώρο στον αντίπαλο και πιέζεσαι υποπίπτεις σε λάθη στην περιοχή σου. Στο β΄ημίχρονο και απέναντι στην πυκνή αμυντική διάταξη της Α.Ε.Κ. πήρε μεν την κατοχή της μπάλας, αλλά δεν απείλησε σε μεγάλο βαθμό, παρά μόνο στο τελευταίο λεπτό του αγώνα, αδυνατώντας να βρει τις κατάλληλες λύσεις επιθετικά.
Σε ακόμη ένα παιχνίδι η ομάδα του κ. Τούντορ έδειξε ασύνδετη και χωρίς πάθος και αυτοματισμούς στο παιχνίδι της. Αποδεικνύεται ότι ο Π.Α.Ο.Κ. και δεν είναι ένα δουλεμένο σύνολο που γνωρίζει σε μεγάλο βαθμό πώς θα παίρνει τέτοια παιχνίδια, αλλά δε διαθέτει και τους παίκτες πολύ υψηλού βεληνεκούς που μπορούν να ανεβάσουν την ομάδα στο μέγιστο επίπεδο απόδοσης με αντίπαλους μεγάλης ή ακόμα και μικρότερης δυναμικότητας. Ανάλογες εμφανίσεις στα επερχόμενα ντέρμπι, είναι πολύ πιθανόν ότι θα στοιχίσουν εκ νέου πολύτιμους βαθμούς για τη μάχη κατάληψης της προνομιούχου 2ης θέσης στο πρωτάθλημα.
* Την επιμέλεια της τακτικής ανάλυσης των αγώνων του ΠΑΟΚ αναλαμβάνει ο συνεργάτης του INPAOK, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, με Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Προπονητική, Δίπλωμα Προπονητή Ποδοσφαίρου UEFA Α και Δίπλωμα Προπονητή Ποδοσφαίρου JUVENTUS, Βάιος Στεργιόπουλος.