Σήμερα το πρωί (18/4), στην αίθουσα του Στρατοδικείου όπου διεξάγεται εδώ και λίγους μήνες η δίκη του «Noor 1», η εισαγγελέας Μαρία Τρουπή, θα προτείνει επί της ενοχής ή της αθωότητας των κατηγορουμένων.
Όπως αναφέρει το SDNA, η εισαγγελική λειτουργός θα τεκμηριώσει την πρόταση της ανάλογα με τα όσα έχουν κατατεθεί στο δικαστήριο (απολογίες κατηγορουμένων, μαρτυρικές καταθέσεις, έγγραφα κλπ) και στη συνέχεια ο λόγος θα δοθεί στους δικαστές.
Στην ιστορία είναι μπλεγμένος και μεταξύ των κατηγορουμένων, ο Αιμίλιος Κοτσώνης, πρώην ποδοσφαιρικός παράγοντας του Ολυμπιακού, ο οποίος είχε επαφές με ανθρώπους του Βαγγέλη Μαρινάκη και αφού κρίθηκε προφυλακιστέος.
Σύμφωνα με τη διαδικασία, μετά την εισαγγελική πρόταση θα δοθεί ο λόγος στους δικηγόρους των κατηγορουμένων, προκειμένου να αντικρούσουν την εισαγγελική πρόταση (ή να συνταχθούν μαζί της, εφόσον είναι αθωωτική).
Η πρόταση της εισαγγελέως θα αφορά όλους τους κατηγορούμενους, τόσο τους επιχειρηματίες που σχετίζονται με το ταξίδι του Νoor 1 από το Ντουμπάι στην Ελλάδα, όσο και το πλήρωμα που επέβαινε στο πλοίο.
Οι κατηγορούμενοι πάντως στην αίθουσα του στρατοδικείου θα είναι λιγότεροι από την προηγούμενη δικάσιμο: ο 32χρονος Ινδικής καταγωγής Κουμάρ Σριβάσταβα, πρώτος μηχανικός του πλοίου, έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Παρασκευής. Η πρώτη διάγνωση κάνει λόγο για καρδιακή προσβολή, αν και θα ακολουθήσει και η έκθεση του ιατροδικαστή.
Πρόκειται για τον άνθρωπο που ενώ δεν ήταν στην αρχική λίστα του πληρώματος, προστέθηκε αφού το ζήτησε ο κατηγορούμενος Παντελής Καλαφάτης (πλοιοκτήτης), κάτι που παραδέχθηκε και ο ίδιος στο δικαστήριο.
Είναι ο δεύτερος κατηγορούμενος που αποβιώνει σε Ελληνικό έδαφος, μετά τον Τούρκο τετραπληγικό Μπασκάλ, που είχε φύγει από τη ζωή επίσης ενώ κρατούνταν, λίγα 24ωρα πριν τελειώσει η ανάκριση. Στην Κωνσταντινούπολη φέρεται να δολοφονήθηκε επίσης ο 48χρονος Αχμέντ Σαχίντ, που επίσης κατά τις αρχές σχετίζεται με την υπόθεση.
Ωστόσο δημοσιεύματα κάνουν λόγο και για άλλα άτομα που έχουν φύγει από τη ζωή και σχετίζονται με την υπόθεση. Όπως επίσης και για άλλους χρηματοδότες του φορτίου, που δεν ανήκουν στους ήδη κατηγορούμενους που αναμένουν την εισαγγελική πρόταση.
Η αλήθεια είναι πάντως πως το εν λόγω φορτίο ναρκωτικών (περίπου 2,2 τόνοι ηρωίνης), είναι το μεγαλύτερο φορτίο που έχει ποτέ εντοπιστεί στην Ευρώπη. Δεν αποκλείεται έτσι να υπήρχε γι’ αυτό… παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Για αυτό το λόγο άλλωστε έχουν ασχοληθεί όλες οι μεγάλες μυστικές υπηρεσίες….
Το εάν θα προκύψουν πάντως τέτοιου είδους στοιχεία είναι κάτι που δεν αφορά τους κατηγορούμενους που δικάζονται στο Στρατοδικείο και με αγωνία αναμένουν την πρόταση της εισαγγελέως.
Υπενθυμίζεται πως όλοι οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις βαρύτατες κατηγορίες. Σε γενικές γραμμές υποστηρίζουν ότι οι όποιες συζητήσεις ή συμφωνίες έκαναν σχετικά με το Noor 1, αφορούσαν είτε το πλοίο καθαυτό, είτε το φορτίο πετρελαίου που (υποτίθεται πως) θα μετέφερε, και δεν έχουν καμία σχέση με τα ναρκωτικά.
Σημειώνεται επίσης πως η πρόταση της εισαγγελέως σε καμία περίπτωση δεν είναι δεσμευτική: οι δικαστές έχουν τη δυνατότητα να πάρουν απόφαση κατά τη δική τους κρίση, που μπορεί να είναι ακόμη και τελείως διαφορετική από αυτή της εισαγγελέως.