Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε στην Κριμαία, από την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων της Ρωσίας, με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος του Ιβάν Σαββίδη.
Στο χαιρετισμό του προς τους συμμετέχοντες της εκδήλωσης ο Ιβάν Σαββίδης τόνισε ότι το μέλλον αυτής της εκδήλωσης της νεολαίας, δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ρωσίας-Ελλάδας 2016.
«Το φεστιβάλ αυτό μπορεί να οικοδομήσει μια καλή παράδοση, να γίνει μια απεικόνιση της μοναδικής εθνικής ιστορίας της Κριμαίας, να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, αν σ’αυτό θα λαμβάνουν μέρος νεολαίοι διαφόρων εθνοτήτων, που ζουν σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Ενας από τους πιο σημαντικούς στόχους της ρωσικής κοινωνίας είναι η ενίσχυση της ενότητας των πολιτών της.
Αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει, χωρίς την εξοικείωση με τις ποικίλες πολιτιστικές παραδόσεις των πολλών ρωσικών λαών και την προώθηση του οφέλους της ειρηνικής συνύπαρξης των διάφορων εθνοτήτων εντός ενός ισχυρού κράτους», είπε ο κ. Σαββίδης.
Εκατοντάδες εκπρόσωποι της ελληνικής νεολαίας, δεκάδες καλλιτεχνικά συγκροτήματα των ελληνικών συλλόγων από διάφορα μέρη της Ρωσίας, πήραν μέρος στη μεγάλη εκδήλωση, που ήταν αφιερωμένη στην ελληνο-ρωσική φιλία.
Εκτός από την εκδήλωση αυτή, το πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιελάμβανε πολλές δραστηριότητες.
Στις 7 Μαΐου πραγματοποιήθηκε συνάντηση και συζήτηση της νεολαίας με Ρώσους βουλευτές.
Στις 8 Μαΐου οι συμμετέχοντες του Φεστιβάλ, επισκέφθηκαν το ελληνικό χωριό Λάκι, τους κατοίκους του οποίου οι φασίστες έκαψαν, όλους, στις 23 Μαρτίου 1942.
Εκεί, στο ναό του Ευαγγελιστή Λουκά, που αποκαταστάθηκε χάρη στη χορηγία του ηγέτη των Ελλήνων της Ρωσίας, Ιβάν Σαββίδη, τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση και το μνημόσυνο.
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Πολιτισμού κορυφώθηκε στις 9 Μαΐου με πορεία του πλήθους, που έφερε τα πορτρέτα των πεσόντων του Β’Παγκόσμιου Πολέμου, Ελλήνων – ηρώων της Σοβιετικής Ένωσης.