Τα παιχνίδια της τύχης είναι πολλά και ένα από αυτά φέρνει την πρώην ομάδα του νυν προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Λιούμπος Μίχελ, Σαχτάρ Ντόνετσκ στους πιθανούς αντιπάλους του Δικεφάλου στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League.
O πάμπλουτος σύλλογος από την Ουκρανία, που κάθε χρόνο ξοδεύει πολλά εκατομμύρια για μεταγραφές, είναι ίσως ο ισχυρότερος αντίπαλος των “ασπρόμαυρων” που θα μπει στην κληρωτίδα τις 15 Ιουλίου. Βέβαια η Σαχτάρ μετά από πολλά χρόνια στην άκρη του πάγκου δεν θα έχει τον αναμορφωτή της Μιρτσέα Λουτσέσκου, που αποχώρησε στο τέλος της φετινής σεζόν, αλλά τον Παόλο Φονσέκα που το όνομα του “έπαιξε” και για τον πάγκο του ΠΑΟΚ.
Το INPAOK σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για την τελευταία κάτοχο του Κυπέλλου UEFA, πριν αυτό μετονομαστεί σε Europa League.
Η ιστορία
Η Σαχτάρ ιδρύθηκε τον Μάιο του 1936 και ονομάστηκε Σαχτάρνοβετς. Δημιουργήθηκε από δύο τοπικές ομάδες που έδρευαν στην πόλη του Ντόνετσκ, την «Ντιναμό» και την «Σταλίνο». Στον πρώτο της αγώνα αντιμετώπισε την Ντιναμό Καζάν χάνοντας με το ευρύ 1-4.
Συγκεκριμένα, η Σαχτάρ όσο περνούσε ο καιρός, ανέβαινε επίπεδο με αποτέλεσμα να γίνει μια σπουδαία ομάδα στην δεκαετία του ’30. Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πολέμου, το 1941, το πρωτάθλημα της Σοβιετικής Ένωσης, κατάφερε και πήρε το πρώτο της πρωτάθλημα. Για να γίνει πρωταθλήτρια έπρεπε να νικήσει τη Ντιναμό Μόσχας και τα κατάφερε.
Τον Ιούλιο του 1946 αποφάσισε να αλλάξει το όνομα της σε «Σαχτάρ» ή Σαχτιόρ λόγω της περιοχής όπου υπήρχε η έδρα της. Το 1951 κατέκτησε το δεύτερο της πρωτάθλημα, ενώ τη δεκαετία του 1960 έφτασε τέσσερις φορές στον τελικό του Κυπέλλου Σοβιετικής Ένωσης. Το 1978 τερμάτισε στην 3η θέση ενώ την επόμενη χρονιά βγήκε δεύτερη με αρχηγό τον Βιταλί Σταρούκιν όπου σκόραρε 26 τέρματα. Τις χρονιές 1980 και 1983 πήρε το κρυστάλλινο κύπελλο της Σοβιετικής Ένωσης και το το 1983 μάλιστα πήρε και το Σούπερ Κάπ ΕΣΣΔ αποκλείοντας τη Ντνίπρο Ντινπροπετρόσκ.
Η… απογείωση της ομάδας από το Ντόνετς, ήρθε την δεκαετία του 2000, με τον πάμπλουτο επιχειρηματία, Ρινάτ Αχμέτοφ, να ξοδεύει απίστευτα ποσά για μεταγραφές και τον Μιρτσέα Λουτσέσκου, ως απόλυτο αφεντικό στα αποδυτήρια η Σαχτάρ αλλάζει επίπεδο, καθώς είναι… μόνιμη πρωταθλήτρια Ουκρανίας και μια ομάδα που κάθε χρόνο συμμετέχει με επιτυχία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Αποκορύφωμα της εποχής Αχμέτοφ-Λουτσέσκου, ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA το 2009, νικώντας την Βέρντερ Βρέμης, με την Σαχτάρ να παραμένει επισήμως ως η τελευταία ομάδα που κατέκτησε το Κύπελλο ως Κύπελλο UEFA, καθώς την επόμενη σεζόν ονομάστηκε Europa League.
Τι έκανε φέτος στο πρωτάθλημα
Την φετινή σεζόν η Σαχτάρ, μετά από πολλά χρόνια έχασε τα σκήπτρα της στην Ουκρανία, καθώς τερμάτισε στην δεύτερη θέση πίσω από την Ντιναμό Κιέβου, ολοκληρώνοντας το πρωτάθλημα με 63 βαθμούς, έχοντας σε 26 ματς, 20 νίκες, 3 ισοπαλίες και 3 ήττες.
Στην έδρα της γνώρισε την ήττα δύο φορές, έχοντας 11 νίκες, ενώ στο ουκρανικό πρωτάθλημα η επίθεση της πετούσε… φωτιές με 79 γκολ υπέρ και 25 παθητικό…
Τι έκανε φέτος στην Ευρώπη
Η ευρωπαϊκή της περιπέτεια ξεκίνησε από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League, που απέκλεισε την Φενέρμπαχτε με ισοπαλία εκτός έδρας (0-0) και νίκη 3-0 εντός. Στα νοκ-άουτ πριν την φάση των ομίλων κληρώθηκε με την Ραπίντ Βιένης, την οποία και απέκλεισε με νίκη 1-0 εκτός έδρας και ισοπαλία 2-2 στην έδρα της.
Στον όμιλο η Σαχτάρ είχε την… ατυχία να πέσει στην κάτοχο του Champions League Ρεάλ Μαδρίτης και την Παρί Σεν Ζερμέν, με την Μάλμο να συμπληρώνει το γκρουπ. Η Σαχτάρ με 5 ήττες και μόλις 1 νίκη, κατάφερε να βγει τρίτη και να πάρει το εισιτήριο για την φάση των “32” του Europa League.
Aντίπαλος της η Σάλκε, την οποία αποκλείει με ισοπαλία εντός έδρας (0-0) και νίκη στη Γερμανία με 3-0. Στους “16” συναντά την Άντερλεχτ το εμπόδιο της οποίας ξεπερνά εύκολα με δύο νίκες (3-1 εντός έδρας, 0-1 εκτός έδρας).
Στα προημιτελικά κληρώνεται με την Μπράγκα, αποκλείοντας τον σύλλογο της Πορτογαλίας και πάλι με δύο νίκες (2-1 εκτός, 4-0 εντός έδρας). Η πορεία της Σαχτάρ σταμάτησε στα ημιτελικά, καθώς είχε την… ατυχία να πέσει στην κάτοχο του Europa League, Σεβίλλη.
Το αστέρι
Ο σταρ της ουκρανικής ομάδας είναι ο 27χρονος Βραζιλιάνος εξτρέμ Μάρλος, ο οποίος γνωρίζει από ΠΑΟΚ, καθώς είχε τεθεί αντιμέτωπος με τον Δικέφαλο, όταν αγωνιζόταν στην Μέταλιστ. Ο ικανότατος ακραίος μέσος ολοκλήρωσε την φετινή σεζόν, πετυχαίνοντας 8 γκολ και μοιράζοντας 10 ασίστ σε 24 συμμετοχές.
Το γήπεδο
Έδρα της Σαχτάρ είναι το Ντόνμπας Αρένα που έχει χωρητικότητα 52.667 θέσεων. Οι αγώνες πριν χτιστεί το Ντονμπάς όπου άνοιξε τις πύλες του τον Αύγουστο του 2009 γίνονταν στο Στάδιο Ολιμπίνσκι γνωστό και ως Ολυμπιακό Στάδιο Ουκρανίας. Το πρώτο στάδιο της, ήταν και είναι το Σαχτάρ Στάντιουμ που χρησιμοποιείται ως στάδιο εκτάκτου ανάγκης και είναι έδρα της Μέταλουργκ για τους ευρωπαϊκούς αγώνες.