Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, ξεκαθάρισε πως η Πολιτεία περιμένει από την διοικούσα επιτροπή της ΕΠΟ να προχωρήσει στην εναρμόνιση του καταστατικού της Ομοσπονδίας με αυτό των FIFA και UEFA και έπειτα θα συζητηθεί όποιο θέμα προκύψει με την νομοθεσία και το αυτοδιοίκητο.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο κ. Βασιλειάδης είπε: «Το τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας και να παίρνουν το δρόμο της δικαιοσύνης κάποιες υποθέσεις: να γίνεται ένα ξεσκαρτάρισμα εντός των τειχών της Ομοσπονδίας. Αυτό είναι καλό. Η διαφάνεια είναι πάντοτε αρωγός στις προσπάθειες εξυγίανσης. Εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής και βέβαια αναμένουμε και την ουσία, το επόμενο διάστημα, του προβλήματος και το ρόλο της Επιτροπής, σύμφωνα και με το νόμο αλλά και τα αιτήματα της FIFA κατά τον ορισμό της. Δηλαδή τον εκσυγχρονισμό και συγχρονισμό του καταστατικού της ΕΠΟ με τα δεδομένα της FIFA και της UEFA και μετά να συζητήσουμε για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην κείμενη νομοθεσία και το αυτοδιοίκητο».
Σχετικά με τα όσα είπε ο επιτετραμμένος της FIFA, Κωστάκης Κουτσοκούμνης, σχετικά με τις αλλαγές στη νομοθεσία και το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, ο Υφυπουργός Αθλητισμού ξεκαθάρισε: «Εγώ δεν έχω επίσημη ενημέρωση: επομένως εγώ μένω στην εντολή της FIFA για εναρμόνιση του καταστατικού του ελληνικού ποδοσφαίρου με τα στάνταρ και τα δεδομένα της FIFA και της UEFA και την συζήτηση μετά για πιθανή αναθεώρηση της ελληνικής νομοθεσίας, την οποία θα την συζητήσουμε και την έχουμε αποδεχτεί. Για αυτόν τον λόγο υπάρχει και η νομοθετική ρύθμιση. Αλλά θα έλεγα ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος να βάλουμε το… κάρο μπροστά από το άλογο. Σαφέστατα θα κουβεντιάσουμε και το αυτοδιοίκητο και τα πάντα αλλά προϋπόθεση είναι να υπάρξουν και οι ανάλογες αλλαγές στο καταστατικό της ΕΠΟ. Νομίζω πως υπήρχε ένας δεδομένος λόγος που έγιναν οι παρεμβάσεις, υπήρχε ένα δεδομένο πρόβλημα και νομίζουμε πως το αποφάσισε η FIFA και η UEFA, εάν τώρα ανακαλούν από τη θέση τους που δεν το νομίζω, δεν έχω αυτή την πληροφόρηση και την ενημέρωση και δεν το πιστεύω, τότε αλλάζουμε κουβέντα.
Η πολιτική είναι θέμα χρυσής τομής. Εμείς δεν διακατεχόμαστε από εμμονές. Εμείς είχαμε μια δεδομένη κατάσταση κοινά αποδεκτή από όλο τον κόσμο για την οποία είπαμε μέχρι εδώ, δεν πάει άλλο. Σε αυτό το πλαίσιο ήρθε η FIFA και η UEFA να βοηθήσει την κατάσταση, καλοδεχούμενες, αλλά να βοηθήσουν την κατάσταση. Εάν οι αλλαγές που περιμένουμε να γίνουν θα είναι μόνο η κατάργηση του εκλογικού άρθρου του νόμου Ορφανού, με συγχωρείτε, νομίζω εδώ κοροϊδευόμαστε. Δεν θα έχω κανένα απολύτως πρόβλημα σαν πολιτική ηγεσία να καταργήσω οποιοδήποτε άρθρο εφόσον έχουμε δει ότι μπαίνουμε σε μια καινούργια ρότα. Υπάρχει μια εξαιρετική σχέση από τη δική μας την πλευρά με την Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή και περιμένουμε για να δούμε και εμείς πως θα προχωρήσουμε».
Μιλώντας για το κλίμα, μέσα στο οποίο διεξάγεται φέτος το πρωτάθλημα της Super League παρατήρησε ότι υπάρχει λιγότερη καχυποψία από όση επικρατούσε στο παρελθόν. Ανέφερε δε, ότι αντιμετωπίστηκε ως ανθρώπινο σφάλμα ένα διαιτητικό λάθος, το οποίο καθόρισε το αποτέλεσμα του αγώνα της Δευτέρας (19/12), ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΣ.
Κληθείς να σχολιάσει όσα λέγονται περί «ποδοσφαιρικού Grexit», δηλαδή του ενδεχόμενου να αποκλειστούν οι ελληνικές ομάδες από διεθνείς διοργανώσεις, ο κ. Βασιλειάδης είπε πως στην παρούσα φάση μια τέτοια εξέλιξη δεν θα πρόσφερε λύση σε κανένα πρόβλημα. Σημείωσε μάλιστα πως το ανάλογο μέτρο που εφαρμόστηκε στην Αγγλία στη δεκαετία του ’80 κάθε άλλο παρά εξάλειψε τον χουλιγκανισμό. «Απλώς τον έβγαλε έξω από τις κερκίδες των γηπέδων», προσέθεσε. Κάτι σημαντικό μεν, αλλά – όπως ανέφερε- πολύ «μακρινό» από το στόχο της ριζικής αντιμετώπισης του χουλιγκανισμού.
«Όταν υπήρχαν οικονομικές δυνατότητες τα χρήματα δίνονταν όπως δεν έπρεπε», επεσήμανε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, αναφερθείς στα πεπραγμένα περασμένων ετών και δεκαετιών.
«Τώρα τα περιθώρια είναι εκ των πραγμάτων στενά», πρόσθεσε ο κ. Βασιλειάδης, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι οι διαθέσιμοι πόροι θα διατίθενται εφεξής κατά τον πλέον προσεκτικό και δίκαιο τρόπο. «Χωρίς κριτήρια του τύπου ‘εδώ είναι η εκλογική μου περιφέρεια», σημείωσε χαρακτηριστικά. Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με διασπαθίσεις χρημάτων και κραυγαλέες υπερβάσεις προϋπολογισμών (όπως πχ το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του 1997 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004), ο κ. Βασιλειάδης επεσήμανε ότι τέτοιες υποθέσεις από δικαστικής πλευράς βρίσκονται, δυστυχώς, «στο όριο της παραγραφής». Τόνισε πάντως ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αυτή του Σκοπευτηρίου στο Μαρκόπουλο, επιτυγχάνεται μια κάποια χρήση εγκαταστάσεων, έστω και αν αυτή είναι – όπως είπε- διαφορετική από εκείνη, για την οποία διαμορφώθηκαν οι αντίστοιχοι χώροι. Ερωτηθείς για τον αθλητικό νόμο και το πότε αναμένεται να κατατεθεί, ο Υφυπουργός Αθλητισμού γνωστοποίησε ότι μελετώνται προτάσεις, ενστάσεις και σοβαρές απόψεις που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης. Ήταν ιδιαίτερα θετική, όπως σχολίασε, όλη αυτή η συμμετοχή στον διάλογο.