Κάτω από πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, λόγω των τελευταίων αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων, και μέσα σε κλίμα κατάνυξης, πραγματοποιήθηκε και φέτος η απονομή των βραβείων Oscar για τη σεζόν που ολοκληρώθηκε. Το INPAOK, πάντα πιστό στο ραντεβού του, ήταν εκεί για να σας μεταφέρει τους μεγάλους νικητές που κοιμήθηκαν χθες το βράδυ με το χρυσό αγαλματίδιο κάτω από το μαξιλάρι τους και μπήκαν στο πάνθεον της ιστορίας.
Ο θεσμός που ξεκίνησε το 2013, γιγαντώθηκε τα επόμενα χρόνια (2014, 2015, 2016), και πλέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των… κινηματογραφικών σκηνών που ζούμε στον ΠΑΟΚ.
Οι νικητές της βραδιάς:
Καλύτερη ταινία: “Τώρα, τώρα, τώρα!”
Το Σάββατο της 6ης Μαίου είχε “σφηνωθεί” στο μυαλό όλων των ΠΑΟΚτσήδων, πολύ πριν έρθει. Ήταν η μέρα του τελικού κυπέλλου Ελλάδας. Τα 14 χρόνια χωρίς κάποιο τρόπαιο ήταν πολλά, έτσι η απόβαση στο Βόλο έπρεπε να στεφθεί με επιτυχία. Η πολεμική αυτή ταινία, ικανοποίησε της απαιτήσεις του κοινού, με ωμές σκηνές βίας από αποφασισμένους χούλιγκαν και υπέροχα πλάνα με φωτιές και πολεμικές επιδείξεις. Η επιχείρηση τελικά ολοκληρώθηκε μέσα στις 4 γραμμές του γηπέδου, εκεί όπου στο “τώρα ή ποτέ”, την απάντηση έδωσαν ο Βλάνταν Ίβιτς και οι ποδοσφαιριστές του: “τώρα, τώρα, τώρα!”.
Α’ Ανδρικός Ρόλος: Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς
Έκανε την παρουσία του στην ταινία “ΠΑΟΚ” από τη μέση και μετά, αλλά η λάμψη και το ταλέντο του, επισκίασε ο,τιδήποτε εμφανίστηκε πριν. Το παράστημα, το σώμα, τα τατουάζ και η πλούσια χαίτη του δε θα μπορούσε να του δώσουν οποιονδήποτε άλλο ρόλο, εκτός του πρωταγωνιστικού. Τα κρίσιμα αλλά και ωραία γκολ που πέτυχε, τον έκαναν αγαπητό στο κοινό, ενώ ο ρόλος του είχε και δραματικές προεκτάσεις, την περίοδο που τραυματίστηκε και εγχειρίστηκε στον ώμο.
Β’ Ανδρικός Ρόλος: Ντιέγκο Μπίσεσβαρ
Τα καντάρια μπάλας που ξέρει δεν του επιτρέπουν ρόλο κομπάρσου, αλλά και το όσκαρ Β’ αντρικού ρόλου δεν είναι και άσχημο. Άλλωστε, τα χαρακτηριστικά του ταιριάζουν σε ηθοποιό-καρατερίστα, με μικρή κοιλίτσα και μαλλί αφάνα, για δύσκολους και απαιτητικούς ρόλους. Έδωσε ομορφιά και ουσία στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ τη σεζόν που πέρασε και δικαιούται το χρυσό αγαλματίδιο…
Α’ Γυναικείος Ρόλος: Μαρίνα
Μαζί με τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, ήρθε και η σύντροφός του, η οποία, έστω και με… μέσο, πήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο και τελικά το όσκαρ. Όχι ότι δεν το αξίζει βέβαια η εντυπωσιακή Μαρίνα, η οποία έκλεψε την παράσταση στο Πανθεσσαλικό Στάδιο και συμμετείχε στους πανηγυρισμούς για την κατάκτηση του κυπέλλου μαζί με τον καλό της, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία και τραβώντας όλα τα βλέμματα.
Καλύτερο πρωτότυπο σενάριο: “Ορατότης Μηδέν”
Το βραβείο του πρωτότυπου σεναρίου καταλήγει σε ταινίες που δεν έχουμε ξαναδεί, σε ιστορίες που δεν έχουν επαναληφθεί στο παρελθόν. Κάπως έτσι ήταν και η σεζόν για τον Στέφανο Αθανασιάδη, του οποίου η παρουσία στη Super League συνοδεύτηκε από ένα… μεγαλοπρεπές μηδέν. Μηδέν γκολ, μηδέν ψυχολογία, μηδέν προσφορά. Αν αναλογιστούμε μάλιστα το ματς της Τούμπας με τον Άγιαξ -εκεί που μάλλον ξεκίνησαν όλα τα άσχημα- όταν ο Κλάους έχασε τα άχαστα, τότε το “ορατότης μηδέν” μάλλον ταιριάζει γάντι.
Καλύτερη σκηνοθεσία: “Απ΄ το σούρουπο στην αυγή” (“From dusk till dawn”)
Ο ΠΑΟΚ έμοιαζε να έχει χάσει σχεδόν κάθε ελπίδα για πρόκριση στη φάση των “32” του Europa League, αλλά οι παίκτες του είχαν διαφορετική άποψη. Το μεγαλειώδες διπλό στη Φλωρεντία με το γκολ του Ροντρίγκες στις καθυστερήσεις ήταν το χάιλαιτ μιας ταινίας που είχε φυσικά και αγωνιώδες φινάλε, λόγω του συνδυασμού αποτελεσμάτων που χρειαζόταν στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων. Όλα πήγαν καλά, το σούρουπο έφυγε, η αυγή ήρθε και ο Δικέφαλος έφτασε για ακόμα μια σεζόν σε νοκ-άουτ φάση της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
Καλύτερο διασκευασμένο σενάριο: “Η επιστροφή των Τζεντάι”
Το έργο το είχαμε ξαναδεί, αλλά πολλά χρόνια πριν. Έτσι το remake της ταινίας έμοιαζε φρέσκο και καινούριο. Ο ΠΑΟΚ είχε αποκλείσει το 1985 τον Παναθηναϊκό με 4-0 για το κύπελλο Ελλάδας, μετά από ήττα με 2-0 εκτός έδρας. Τώρα, οι πρωταγωνιστές που έπρεπε να επιστρέψουν από αυτό το δύσκολο σκορ, ήταν άλλοι. Έμοιαζε και πάλι με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά έγινε πραγματικότητα. Ο Δικέφαλος πήρε μια πανηγυρική πρόκριση στον τελικό, όπου και εκεί βγήκε νικητής από τον… πόλεμο των άστρων.
Καλύτερη φωτογραφία: “Ιβάν ο τρομερός”
Οι επιλογές σε αυτή την κατηγορία ήταν πολλές, και τα μέλη της ακαδημίας δυσκολεύτηκαν αρκετά για να αποφασίσουν πού θα δώσουν το βραβείο. Η ταινία που επικράτησε τελικά ήταν ο “Ιβάν ο τρομερός”, με την φωτογραφική επιμέλεια να έχει ο γιος του Ιβάν Σαββίδη, Γιώργος. Μέσω του instagram, παρουσίασε δείγματα υπέροχης καλλιτεχνικής δημιουργίας…
Καλύτερα σκηνικά: “Ιζνογκούντ: Χαλίφης στη θέση του χαλίφη”
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ωραίο παραμύθι που προσπάθησαν να εξιστορήσουν τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης και να δημιουργήσουν κλίμα εναντίον του ΠΑΟΚ και του Ιβάν Σαββίδη. Ωραίο το σκηνικό, ωραία και η ιστορία, αλλά δεν είχε δράκο… Το παραμύθι κατέρρευσε γρήγορα και το μόνο που του έμεινε είναι τελικά το όσκαρ…
Καλύτερο ηχητικά εφέ: “Μίστερ Μπιν – Η απόλυτη ταινία καταστροφής”
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχασε καμιά ευκαιρία και δε σταμάτησε, από τα έδρανα της βουλής και όχι μόνο, να επιτίθεται στον Ιβάν Σαββίδη και κατ’ επέκταση και στον ΠΑΟΚ. Τα ηχητικά εφέ του έπιασαν τόπο αλλά από την… ανάποδη καθώς κατάφερε να γίνει persona non grata στη Θεσσαλονίκη, αλλά σε απανταχού τους ΠΑΟΚτσήδες. Και μόνο για την προσπάθεια, δικαιούται το όσκαρ…
Ενστάσεις και παρατηρήσεις στο…
Facebook: Thodoros Hastas
Ε-mail: [email protected]