To σωστό είναι… qui est Lévêque. Ποιητική αδεία δανειστήκαμε την περίφημη ατάκα του Νίκου Αλέφαντου για τον Χρήστο Καρυπίδη πριν το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-2 τον χειμώνα του 2004 στη Ριζούπολη
Ο Ντόριαν Λεβέκ υπέγραψε στον ΠΑΟΚ και θα είναι παρών στην πρώτη προπόνηση της νέας του ομάδας.
Ο 27χρονος άφησε την Γκιγκάμπ για την Τούμπα, μετά από μια σεζόν στην οποία δεν είχε τις συμμετοχές που θα ήθελε, και καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να γίνει ένα αξιόπιστο γρανάζι στην ασπρόμαυρη μηχανή, σε μια θέση στην οποία ο Βλάνταν Ίβιτς είχε αρκετές δεύτερες σκέψεις και ο ΠΑΟΚ είχε ξεκινήσει την αναζήτηση για την απόκτηση ποδοσφαιριστή.
Η πρώτη και ίσως βασική ερώτηση που αφορά έναν ακραίο αμυντικό είναι το αν… πιάνει ψάρια πάνω από τη μεσαία γραμμή, και ο Ντόριαν Λεβέκ είναι από τους παίκτες που όχι μόνο δεν φοβάται να “ξεμυτήσει” πάνω από τη μεσαία γραμμή, αλλά όταν το επιχειρεί, οι συμπαίκτες του αξιοποιούν τη δουλειά του.
Μέσα στην σεζόν, και ειδικά από τον Ιανουάριο και μετά, ο Βλάνταν Ίβιτς κάλυψε το αριστερό άκρο της άμυνας με παίκτες που είχε ως βασική θέση είτε το κέντρο της άμυνας, όπως ο Χοσέ Κρέσπο, είτε στο δεξί άκρο της άμυνας, όπως οι Λέο Μάτος και Στέλιος Κίτσιου. Ο Δημήτρης Γιαννούλης δεν κατάφερε να πείσει τον Σέρβο τεχνικό, και στα μισά της σεζόν παραχωρήθηκε με την μορφή δανεισμού, ενώ ο Παναγιώτης Δεληγιαννίδης πήρε κάποιες ευκαιρίες στο αριστερό άκρο της άμυνας.
ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΕΝΤΡΑΡΕΙ
Ο Μαρίν Λέοβατς πραγματοποιεί κατά μέσο όρο τρία γεμίσματα ανά 90 αγωνιστικά λεπτά, με τον αντίστοιχο μέσο όρο του Λεβέκ να είναι στα δυο. Τα δυο τελευταία χρόνια τα ποσοστά ευστοχίας του Γάλλου στα γεμίσματα είναι στο 20% ενώ του Λέοβατς στο 33%. Όσον αφορά τις αμυντικές τοποθετήσεις, στα πεπραγμένα των δυο τελευταίων, Λεβέκ και Λέοβατς κινούνται σε… ίδια νερά, με τον Λεβέκ να έχει κατά μέσο όρο τέσσερις αμυντικές μονομαχίες στο ένας εναντίον ενός με ποσοστό επιτυχίας στο 38% και ο Μαρίν Λέοβατς να είναι στις τρεις προσπάθειες ανά 90 λεπτά, με ποσοστό επιτυχίας στο 35%. Αν υπάρχει ένα στοιχείο που βρίσκεται στο αγωνιστικό “αποτύπωμα” του Λεβέκ έχει να κάνει με την ικανότητα αλλά και την διάθεσή του να “κουβαλάει” μπάλα στο αριστερό άκρο, κάτι που δεν το προτιμάει ο Λέοβατς, που συνήθως τροφοδοτεί τον άξονα και περιμένει να πάρει τη μπάλα, κάνοντας κίνηση όβερλαπ.
Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, ο Λεβέκ, με βάση τα δείγματα γραφής της τελευταίας διετίας, θυμίζει αρκετά τον Κροάτη διεθνή, ο οποίος είχε μεν σταθερή παρουσία, ειδικά επί θητείας Ίβιτς – καθώς ο Ιγκόρ Τούντορ που τον έφερε στην Τούμπα τον “ταλαιπώρησε” ως φουλ μπακ κάτι που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο παίκτης – όμως τη δεδομένη στιγμή κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι θα γράψει και τρίτη σεζόν στην Τούμπα αν σκεφτεί κανείς πως οι ασπρόμαυροι είναι ανοικτοί σε περίπτωση που κάποια ομάδα θέλει να τον εντάξει στο δυναμικό της , εφόσον βέβαια καλυφθεί οικονομικά. Τον Ιανουάριο υπήρξαν ομάδες που χτύπησαν την πόρτα του ΠΑΟΚ για τον Λέοβατς αλλά τα πόσα που “ψέλλισαν” ήταν μακριά από τα “θέλω” του Δικεφάλου του βορρά.
ΈΝΑΣ ΝΟΤΙΟΣ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
Ο Ντόριαν Λεβέκ γεννήθηκε στο Ιέρ, παραθαλάσσια περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στο Σαντ Τροπέ και την Μασσαλία. Το ποδόσφαιρο όμως τον έφερε στα 1.256 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της χώρας, με μια “ενδιάμεση” στάση στη Μπουλόν. Στην Γκιγκάμπ, ο Λεβέκ έκανε το ντεμπούτο του στις 30 Ιουλίου 2010, σε παιχνίδι για το Γαλλικό λιγκ καπ, με την Γκιγκάμπ να επικρατεί της Γκρενόμπλ με 2-1 εκτός έδρας. Έκτοτε πέρασαν επτά χρόνια με τον Λεβέκ να γράφει άλλες 100 συμμετοχές, μια εκ των οποίων… στη Τούμπα. Ο 27χρονος θα μπει στη λίστα των παικτών που φόρεσαν την ασπρόμαυρη φανέλα αφού πρώτα γνώρισαν την Τούμπα ως αντίπαλοι του ΠΑΟΚ, και μάλιστα είναι από εκείνους που έφυγαν νικητές από την Θεσσαλονίκη. Στις 11 Δεκεμβρίου 2014, ο ΠΑΟΚ υποδεχόταν την Γκιγκάμπ με στόχο τη νίκη – πρόκριση στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ, όμως οι Γάλλοι επικράτησε με 2-1, με τον Λεβέκ να αγωνίζεται σε όλο το 90λεπτο, όπως είχε γίνει και στο παιχνίδι της Γαλλίας.
ΠΗΓΗ : FORZA