Η διατροφή των παικτών είναι ζήτημα μεγάλης σημασίας στην καθημερινότητα τους, στις προπονήσεις και στους αγώνες. Και στον ΠΑΟΚ δεν θα μπορούσαν να το αφήσουν στην τύχη του.
Από το καλοκαίρι του 2016 η διατροφολόγος Ιωάννα Πασπαλά έχει ενταχθεί στο ιατρικό επιτελείο του Δικεφάλου και φροντίζει σχετικά για τους ποδοσφαιριστές. «Ο τομέας της διατροφής είναι εξίσου σημαντικός με τα υπόλοιπα κομμάτια στην καθημερινή ζωή του ποδοσφαιριστή. Ένας παίκτης με σωστή διατροφή είναι έτοιμος να δεχθεί τις ‘παρεμβάσεις’ στην προπόνηση και στους αγώνες και να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες και απαιτητικές συνθήκες, που συνεπάγεται ο πρωταθλητισμός» υπογραμμίζει στη FORZA. Και συνεχίζει: «Ένας επαγγελματίας είναι υποχρεωμένος να έχει μια ισορροπημένη διατροφή, που θα τον βοηθήσει να έχει ένα γερό, δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και να ξεπερνά πιο γρήγορα τους μικροτραυματισμούς. Και, φυσικά, να έχει την απαραίτητη ενέργεια στις καθημερινές προπονήσεις και στη διάρκεια των παιχνιδιών».
ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑ
Τι καταναλώνει (και σε ποια ώρα) ο ποδοσφαιριστής την ημέρα ενός αγώνα, που έχει, παραδείγματος χάρη, ώρα έναρξης στις 17.00;
Στις 9.00 θα πρέπει να πάρει πρωϊνό, για το οποίο έχει τις ακόλουθες επιλογές: Ψωμί με φυστικοβούτυρο ή ταχίνι ή μαργαρίνη για επάλειψη με μέλι ή μαρμελάδα και 1 ποτήρι χυμό μήλο ή πορτοκάλι. Ψωμί με τυρί με χαμηλά λιπαρά και γαλοπούλα και 1 ποτήρι χυμό μήλο ή πορτοκάλι. Ψωμί με τυρί με χαμηλά λιπαρά και 1 αβγό και 1 ποτήρι χυμό μήλο ή πορτοκάλι.
Δύο ώρες αργότερα (στις 11.00) ο παίκτης θα καταναλώσει το ενδιάμεσο σνακ, που θα είναι ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και μέλι ή μια μπανάνα. Ακολουθεί στις 13.00 το μεσημεριανό γεύμα: Μακαρόνια με ελαφριά κόκκινη σάλτσα και λίγο τριμμένο τυρί με φιλέτο κοτόπουλο ψητό και ελάχιστη σαλάτα ή πουρές πατάτας με φιλέτο μόσχου ψητό και ελάχιστη σαλάτα. Το μεσημεριανό μπορεί να συνοδεύεται από χυμό μήλου.
Στις 15.00, πριν την αναχώρηση της αποστολής από το ξενοδοχείο, ο ποδοσφαιριστής θα πάρει ακόμη ένα σνακ. Κι εδώ υπάρχουν επιλογές: Ψωμί με μέλι ή μαρμελάδα, μπανάνα, κέικ ή τοστ με τυρί με χαμηλά λιπαρά και γαλοπούλα βραστή.
Τι δεν πρέπει να καταναλώνουν οι παίκτες την παραμονή ενός αγώνα; Αλκοόλ κι άλλα διουρητικά ροφήματα, όπως και τροφές, που εμπεριέχουν πολλά λιπαρά.
Σε καθημερινή βάση, και σε στενή συνεργασία με τη μαγείρισσα Δήμητρα Πασάκιογλου, η Ιωάννα Πασπαλά (ειδικευμένη στην αθλητική και κλινική διατροφή) επιμελείται του γεύματος, που λαμβάνουν οι παίκτες στις εγκαταστάσεις της Ν. Μεσημβρίας αμέσως μετά την προπόνηση.
Το περασμένο καλοκαίρι βρέθηκε κοντά στην αποστολή καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της στην Ολλανδία για το βασικό στάδιο προετοιμασίας της. Στη διάρκεια της σεζόν, ναι μεν δεν ακολουθεί την ομάδα στα εκτός έδρας παιχνίδια της, ωστόσο διατηρεί επικοινωνία με τους σεφ των ξενοδοχείων, όπου καταλύει η αποστολή. Και τους δίνει τις ανάλογες οδηγίες για το μενού των παικτών.
Η Πασπαλά εργάζεται στον ΠΑΟΚ από τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν ανέλαβε τα καθήκοντα της διατροφολόγου στα τμήματα υποδομής. Και από τον Ιούλιο του 2016 ανήκει στην πρώτη ομάδα, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον εργοφυσιολόγο Γιώργο Ζιώγα (παραμένει στο ιατρικό επιτελείο του Δικεφάλου).
Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Απαραίτητα τα συμπληρώματα
Πολύ μεγάλης σημασίας αποτελεί και το μετά – αγωνιστικό γεύμα το οποίο έρχεται να καλύψει όλες τις διατροφικές ανάγκες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ας σημειωθεί πως λόγω της έντασης του αγώνα, που θα έχει προηγηθεί, μεγάλος αριθμός παικτών δεν μπορεί να καταναλώσει στερεά τροφή και το ρόλο της αναπλήρωσης τον αναλαμβάνουν τα συμπληρώματα διατροφής.
Η Πασπαλά σπεύδει να διευκρινίσει: «Επιβάλλεται να κάνουμε τον διαχωρισμό μεταξύ των απλών συμπληρωμάτων διατροφής και των στεροειδών αναβολικών. Αυτό, που πετυχαίνει ο αθλητής με τη λήψη των συμπληρωμάτων είναι να παίρνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, χωρίς να έχει τον κίνδυνο αύξησης του σωματικού του βάρους. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλες έρευνες, που κατέδειξαν ότι τα συμπληρώματα διατροφής για τον αθλητή δεν ενέχουν κανέναν κίνδυνο για την υγεία τους. Όσο για τη μορφή τους, μπορεί ο παίκτης να τα καταναλώσει είτε σε υγρή μορφή, είτε σε κάψουλες. Εξαρτάται πολλές φορές και από τις σχετικές επιθυμίες των ίδιων των αθλητών».
πηγή : FORZA