Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Ιβάν Σαββίδης», εδώ και πολλά χρόνια, δραστηριοποιείται ενεργά στο πεδίο της ανάπτυξης της ρωσικής γλώσσας στην Ελλάδα. Από το 2015, με την υποστήριξη του Ιδρύματος του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, λειτουργεί το τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου σπουδάζουν περισσότεροι από 400 φοιτητές. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε η Έδρα Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού.
Τον Οκτώβριο που μας πέρασε, οκτώ φοιτητές του τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης», ταξίδεψαν στο Ροστόφ για να παρακολουθήσουν μαθήματα του προγράμματος επιπρόσθετης διδασκαλίας στη ρωσική γλώσσα, στο τμήμα Φιλολογίας, Δημοσιογραφίας και Διαπολιτιστικής Επικοινωνίας του Νότιου Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου.
Στην Ελλάδα είναι αναγκαία η γνώση ρωσικής γλώσσας και απαιτείται σε αρκετές θέσεις εργασίας, όμως λίγοι είναι αυτοί που την κατέχουν σε υψηλό επίπεδο. Αρκετοί από τους φοιτητές που ταξίδεψαν στο Ροστόφ εργάζονται ήδη ως μεταφραστές, και αυτό το πρόγραμμα είναι η ιδανική ευκαιρία να ενδυναμώσουν και να αναπτύξουν περαιτέρω τις γνώσεις τους, καθώς τα μαθήματα διεξάγονται αποκλειστικά στη ρωσική γλώσσα. Τα μαθήματα θα διαρκέσουν ένα μήνα, και μετά την ολοκλήρωσή τους οι φοιτητές θα λάβουν ένα δίπλωμα ως βεβαίωση παρακολούθησης του προγράμματος.
Τόσο οι καθηγητές όσο και οι φοιτητές του τμήματος Φιλολογίας του Νότιου Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου βοηθάνε τους φοιτητές από την Αθήνα να ενσωματωθούν ομαλά στο νέο τους γλωσσικό ακαδημαϊκό περιβάλλον. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε όχι μόνο να προσφέρει θεωρητικές γνώσεις αλλά και να επιτρέπει στους φοιτητές να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στην πράξη και να έρθουν σε επαφή με τον σύγχρονο ρωσικό πολιτισμό. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους οι φοιτητές πρόλαβαν να παρακολουθήσουν ταινίες του κλασικού ρωσικού κινηματογράφου, θεατρικές παραστάσεις καθώς και να επισκεφτούν τα αξιοθέατα του Ροστόφ και της περιφέρειας.
«Είναι πολύ ενδιαφέρον να ακούμε τη ρωσική γλώσσα στο φυσικό της περιβάλλον. Παρακολουθήσαμε την παράσταση «Τίχι Ντον» («Ο ήρεμος Ντον») και μας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση οι διάλεκτοι», τόνισε και μοιράστηκε τις εντυπώσεις της, η Ιωάννα-Μαρία Χυτήρη. «Τα μαθήματα είναι πάρα πολύ ενδιαφέροντα. Οι καθηγητές είναι πολύ καλοί και έχουν μεγάλη υπομονή. Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορούμε να μιλάμε και έτσι κάνουμε πολύ καλή πρακτική» πρόσθεσε.
Οι φοιτητές από την Αθήνα γνώρισαν και τους εκπροσώπους του ελληνικού πολιτισμού στο Ροστόφ. Επισκέφτηκαν τα γραφεία του Συλλόγου Ελλήνων του Ροστόφ στον Ντον «Τάναϊς», καθώς και τον Ελληνικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Επιπλέον, συνάντησαν και τους φοιτητές που διδάσκονται την ελληνική γλώσσα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Ροστόφ.
«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που οι φοιτητές της Ρωσίας εκφράζουν την επιθυμία να διδαχθούν τη νεοελληνική γλώσσα. Είχαμε μάλιστα την ευκαιρία να τους κάνουμε μερικά μαθήματα» είπε ο φοιτητής Αδαμάντιος Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο που είδαμε πόσο καλά ξέρουν να χορεύουν εδώ συρτάκι».