Πλούσια είναι η προϊστορία των αγώνων κυπέλλου μεταξύ του Πανιωνίου και του ΠΑΟΚ, που αναμετρώνται σήμερα (19.30) στο πρώτο ματς για την ημιτελική φάση, με την εφημερίδα FORZA να παρουσιάζει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα.
Το 2-0 του πρώτου αγώνα της Τούμπας(17΄ Σμολ, 88΄ Σκαρτάδος) για τα προημιτελικά της σεζόν 1988-89 έδινε στον ΠΑΟΚ μεγάλο προβάδισμα στα προγνωστικά. Η ρεβάνς, όμως, της 15ης Φεβρουαρίου 1989 αποδείχτηκε καταστροφική για την ομάδα του Νίκου Αλέφαντου. Τα γκολ των Μαύρου (35΄) και Αποσπόρη (47΄) οδήγησαν το ματς στην παράταση, μια και η προσπάθεια του Σκαρτάδου στο 55΄ είχε σταματήσει στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Παπαδόπουλου. Και ένα λεπτό πριν τη λήξη της παράτασης ο Μαύρος χάρισε την πρόκριση στους γηπεδούχους, αξιοποιώντας τη σέντρα του Βασιλάκου.
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΡΡΑΞΗ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ
Με το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή Νικάκη, έγινε το «έλα να δεις». Ο Μπαρμπαλιάς (με πολιτικά ρούχα, αφού ήταν εκτός αποστολής) επιτέθηκε στον Σκαρτάδο, ο τελευταίος ανταπέδωσε και η σύρραξη μεταξύ των παικτών γενικεύτηκε. Ο Μπαρμπαλιάς τιμωρήθηκε με αποκλεισμό τριών μηνών, ενώ στον Σκαρτάδο επιβλήθηκε ποινή οχτώ (!) αγωνιστικών. Το αποτέλεσμα ήταν να επανεμφανιστεί μετά από τρεις μήνες και πλέον, στο εκτός έδρας παιχνίδι με την ΑΕΚ (0-0) της 21ης Μαΐου 1989 (τελευταία αγωνιστική της σεζόν).
ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΙΔΑ
Αλλά και η κατάσταση στις εξέδρες ήταν έκρυθμη στη διάρκεια του αγώνα. Τρεις ημέρες πριν τη ρεβάνς, ο ΠΑΟΚ είχε φιλοξενήσει τον Ολυμπιακό (1-0), παιχνίδι που είχε σημαδευτεί από επεισόδια μεταξύ οπαδών των δύο ομάδων. Και στη Ν. Σμύρνη είχαν βρεθεί και οπαδοί των «ερυθρόλευκων» για να πάρουν τη ρεβάνς…Στο φύλο αγώνα ο Νικάκης είχε αναφέρει τον τραυματισμό του Μαυρέα στο χέρι στο 70΄ από αντικείμενο που πετάχτηκε από την εξέδρα, κάτι που οδήγησε στην τιμωρία της έδρας του Πανιωνίου για τρεις αγωνιστικές.
Ο αποκλεισμός από τη συνέχεια του κυπέλλου άφησε τα σημάδια του και στην περαιτέρω εξέλιξη της σεζόν. Ο ΠΑΟΚ έκανε έξι ματς χωρίς νίκη, μεταξύ αυτών και το εκτός έδρας 0-0 με τον Πανιώνιο μόλις έντεκα μέρες μετά τη ρεβάνς του κυπέλλου.
Πέρασε με το εκτός έδρας γκολ
Οι δρόμοι των δύο ομάδων συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε διπλούς αγώνες στην προημιτελική φάση της σεζόν 1981-82. Το 1-0 της Τούμπας (σκόρερ ο Γιάννης Δαμανάκης στο 12΄) άφηνε ανοιχτή την πρόκριση και για τις δύο ομάδες ενόψει της ρεβάνς της 28ης Απριλίου 1982, που είχε προσελκύσει δέκα χιλιάδες κόσμου (9.334 εισιτήρια) στις εξέδρες της Ν. Σμύρνης.
Με το γκολ του Δημήτρη Σαραβάκου στο 27΄ ο Πανιώνιος ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα, στο 30΄ όμως ο Θωμάς Σίγγας σημείωσε το 1-1, δίνοντας προβάδισμα πρόκρισης στην ομάδα του Χάιντς Χέερ. Στο τελευταίο ημίωρο και οι δύο ομάδες συνέχισαν με παίκτη λιγότερο, μια που ο Πειραιώτης διαιτητής Κώστας Δημητριάδης απέβαλε τους Παναγιώτη Παπαδημητρίου και Γιάννη Δαμανάκη. Στο 75΄ ο Αλεξ Μπάσο (Αμερικανός επιθετικός, με καταγωγή από την Αργεντινή) έδωσε ξανά στους γηπεδούχους την πρωτοπορία στο σκορ, τα τελευταία λεπτά ήταν αγωνιώδη, έστω κι αν οι ευκαιρίες χάθηκαν από τους φιλοξενούμενους.
Ο ΠΑΟΚ υπέστη τη γλυκιά ήττα με 2-1, δεν κατάφερε όμως στη συνέχεια να φθάσει μέχρι τον τελικό, αφού στην ημιτελική φάση αποκλείστηκε από τον Παναθηναϊκό.
Τον σταμάτησε ο Μανίκας…
Σε πρόωρο αποκλεισμό από τη διοργάνωση υποχρεώθηκε ο ΠΑΟΚ την περίοδο 1986-87. Στο πρώτο παιχνίδι για τη φάση των 32 ο Πανιώνιος επικράτησε στην έδρα του με 3-0 (5΄ πεν. Όουεν, 37΄και 48΄ Αποσπόρης), σκορ που αποδείχθηκε η καλύτερη ασπίδα για αυτόν ενόψει της ρεβάνς της 4ης Φεβρουαρίου 1987.
Στον Δικέφαλο υπήρχε η πίστη για τη μεγάλη ανατροπή, που αντλούνταν κι από το 4-1 στον αντίστοιχο αγώνα πρωταθλήματος, μόλις 17 ημέρες νωρίτερα. Ο κόσμος έδωσε ώθηση στους παίκτες του Λίμπρεχτς (διατέθηκαν 25.977 εισιτήρια), όμως ο Αντώνης Μανίκας ήταν ανίκητος κάτω από τα δοκάρια των φιλοξενούμενων. Και στην πιο κομβική φάση του αγώνα, στο 44΄ της αναμέτρησης, ο τερματοφύλακας του Πανιωνίου κατάφερε να αποκρούσει πέναλτι του Σκαρτάδου, κόβοντας τα «φτερά» των γηπεδούχων. Ο Δικέφαλος πήρε τελικά τη νίκη γοήτρου με 1-0 (Μπανιώτης στο 72΄), ενώ την επόμενη ημέρα ο Μανίκας δέχτηκε –για πρώτη φορά στην καριέρα του-πρόσκληση από την εθνική ομάδα.
Στον προηγούμενο γύρο ο Πανιώνιος είχε αποκλείσει την ΑΕΚ, στους 16 έθεσε νοκ-άουτ και τον Ολυμπιακό, αλλά ο δρόμος του σταμάτησε στα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από τον Παναθηναϊκό.
ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ
Απόλυτη επιτυχία σε μονά ματς
Πριν καθιερωθούν τα διπλά παιχνίδια στο κύπελλο, οι δύο ομάδες είχαν αναμετρηθεί άλλες τρεις φορές σε μονούς αγώνες. Την Πρωτομαγιά του 1955 τα γκολ των Καραφουλίδη (14′, 32′) Κουϊρουκίδη (40′) και Γερούδη (70′) έδωσαν την πρόκριση στον Δικέφαλο (4-2). Τη σεζόν 1969-70 το γκολ του Κούδα στο 63΄ του αγώνα της Τούμπας ήταν αρκετό να δώσει την πρόκριση στους γηπεδούχους. Η ίδια ιστορία επαναλήφθηκε και πέντε χρόνια αργότερα: ο ΠΑΟΚ πέρασε στην επόμενη φάση με εντός έδρας νίκη με 1-0, έχοντας εκείνη τη φορά σκόρερ τον Τερζανίδη στο 35΄ της αναμέτρησης.
Η διαφορά κλάσης έμεινε στην άκρη
Στο πρωτάθλημα της σεζόν 1997-98 ο ΠΑΟΚ τερμάτισε 4ος με 70 βαθμούς, ο Πανιώνιος ήταν 11ος με 36, αλλά στο κύπελλο νικητές ήταν οι Νεοσμυρνιώτες.
Ο πρώτος ημιτελικός της 4ης Μαρτίου 1998 με τον Πανιώνιο έφθανε στο τέλος του. Στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων ο Ιωαννίδης κάνει φάουλ στον Μιχόπουλο, τη στιγμή που ο Βόκολος σπρώχνει την μπάλα στα δίχτυα. Οι πάντες στο γήπεδο περιμένουν από τον διαιτητή Διονύση Στεφανόπουλο να υποδείξει την παράβαση. Ακόμη και οι γηπεδούχοι δεν πανηγυρίζουν το γκολ, παρά μόνο όταν-προς έκπληξη όλων-ο διαιτητής έδειξε τη σέντρα. Ο Δικέφαλος έχασε με 1-0, όχι μόνο εξαιτίας ενός διαιτητικού λάθους, αλλά και επειδή οι παίκτες του είχαν κακή απόδοση. Η δήλωση του Αγγελου Αναστασιάδη μετά το τέλος του αγώνα τα έλεγε όλα: «Ανεξάρτητα από το τι έγινε στην τελευταία φάση, δεν δικαιούμασταν να πάρουμε τίποτα από τον αγώνα».
Στη ρεβάνς της 18ης Μαρτίου 1998 ο Δικέφαλος είχε την υποστήριξη του κόσμου (20.345 εισιτήρια), όχι όμως και της τύχης. Κι όταν ο Ναλιτζής, εκμεταλλευόμενος λάθος του Τασιόπουλου, άνοιξε το σκορ στο 23΄, όλα ουσιαστικά τελείωσαν. Το μόνο που κατάφεραν οι γηπεδούχοι ήταν να ισοφαρίσουν στο 82΄ με τον Βρύζα, κι αφού είχε προηγηθεί, στη διάρκεια του β΄ ημιχρόνου, εκτέλεση φάουλ του Φρατζέσκου στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Στρακόσια. Η ειρωνεία ήταν ότι στο αντίστοιχο ματς πρωταθλήματος, δεκαοχτώ ημέρες αργότερα, ο ΠΑΟΚ διέλυσε τους «κυανέρυθρους» με 6-1.
ΠΕΡΑΣΕ ΜΕ ΔΥΟ ΝΙΚΕΣ
Εύκολη ήταν η πρόκριση του ΠΑΟΚ επί του Πανιωνίου τη σεζόν 1996-97, όταν οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες στη φάση των 32. Ο Δικέφαλος «καθάρισε» από το πρώτο ματς της Τούμπας (μόλις 3050 εισιτήρια), νικώντας με 4-0, χάρη στα γκολ των Αλεξίου (28΄), Τουρσουνίδη (32΄ με πέναλτι), Πις (38΄) και Κατσούρη (70΄). Η ομάδα του Γκίντερ Μπέγκτσον είχε νικήσει και στη ρεβάνς με 3-2, έχοντας σκόρερ τους Ζουμπούλη (18΄, 65΄) και Ντιμκόφσκι (56΄). «Γλιτώσαμε τον διασυρμό» είχε δηλώσει ο Γιάννης Κυράστας, που είδε την ομάδα του να πετυχαίνει τα δύο της τέρματα στα τελευταία λεπτά και να περιορίζει την έκταση της ήττας της. Την ημέρα της ρεβάνς έγινε και η κλήρωση για τους 16, που είχε φέρει τον Ολυμπιακό ως αντίπαλο του ΠΑΟΚ (την πρόκριση εξασφάλισαν οι Πειραιώτες).
ΠΕΛΚΑΣ
Καθοριστικό το τέρμα του στη Ν. Σμύρνη
Η πιο πρόσφατη φορά, που οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στο κύπελλο, ήταν πρόπερσι, όταν οι δρόμοι τους διασταυρώθηκαν στην προημιτελική φάση. Η ομάδα του Τούντορ (είχε ήδη αρχίσει η έντονη αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Κροάτη προπονητή) εκμεταλλεύτηκε το 1-1 της Ν. Σμύρνης ((σκόρερ ο Πέλκας στο 15΄) και με το 0-0 της Τούμπας προκρίθηκε στα ημιτελικά. Στο διάστημα που μεσολάβησε των δύο αγώνων, ο Ιάκωβος Αγγελίδης παραιτήθηκε από την θέση του προέδρου της ΠΑΕ, όπως κι ο Νίκος Βεζυρτζής από την θέση του αντιπροέδρου και του υπεύθυνου του ποδοσφαιρικού τμήματος.
Στα ημιτελικά ο ΠΑΟΚ κληρώθηκε με τον Ολυμπιακό, που πέρασε στον τελικό. Διεξήχθη μόνο το πρώτο ματς στην Τούμπα (1-2), όπου ο διαιτητής Ανδρέας Παππάς έγραψε ιστορία με όσα (δεν) σφύριξε…
Πηγή: FORZA