Η FORZA ξετυλίγει το κουβάρι των εγχώριων διοργανώσεων στις οποίες ο τελικός νικητής προέκυψε μέσω μη αγωνιστικών διαδικασιών, με τις περιπτώσεις και τις αντιδράσεις των «πρωταγωνιστών» να ποικίλουν
Η φράση «εκεί που είμαι, ήσουνα» μπορεί κάλλιστα να απευθυνθεί από τον ΠΑΟΚ προς την ΑΕΚ, καθώς το «πρωτάθλημα Βάλνερ» είναι ακόμα «φρέσκο».
Η υπόθεση με «πρωταγωνιστή» τον Ρόμαν Βάλνερ άρχισε να εξελίσσεται από τις 3 Ιανουαρίου 2008, όταν και ο Απόλλων Καλαμαριάς επιβλήθηκε του Ολυμπιακού με 1-0. Ο Αυστριακός ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε για λογαριασμό των «Ποντίων» και οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν ένσταση για αντικανονική συμμετοχή του και το… γαϊτανάκι άρχισε να μπλέκει. Ο Βάλνερ, έχοντας ήδη αγωνιστεί σε δυο ομάδες από την έναρξη της σεζόν, και συγκεκριμένα, είχε γράψει δυο συμμετοχές ως αλλαγή με την Φόλκερκ, και ακολούθως έπαιξε σε τέσσερις αναμετρήσεις με την Χάμιλτον, στην οποία είχε παραχωρηθεί ως δανεικός τον Νοέμβριο. Τον Δεκέμβριο έμεινε ελεύθερος και αποκτήθηκε από τον Απόλλωνα.
Η ΕΠΟ, ως όφειλε, εξέδωσε δελτίο και από εκείνη τη στιγμή ξεκινά ένα… άτυπο «πινγκ πονγκ» αναφορικά με την ευθύνη των όσων έγιναν. Οι απαντήσεις που άπαντες έψαχναν μετά την «επίμαχη» αναμέτρηση, θα έπρεπε να είχαν δοθεί πριν. Αν σε όλη αυτή την κατάσταση, προσθέσει κανείς την καθυστερημένη αποστολή του «διαβατηρίου» του ποδοσφαιριστή, που ήταν και το μοναδικό επίσημο έγγραφο στο οποίο καταγράφονται οι ομάδες στις οποίες είχε αγωνιστεί, καταλαβαίνει πως όλα κρίθηκαν από την βούληση της τότε ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Και μόνο ο τρόπος με τον οποίο εκδικάστηκε η υπόθεση σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, είναι αρκετός για να βγάλει συμπεράσματα.
Το πρωτοβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο της Σούπερ Λίγκας έφτασε σε μια απόφαση που κάλλιστα μπορεί να «βαφτιστεί» ως «Σολομώντεια». Διέταξε την επανάληψη της αναμέτρησης. Καμία από τις δυο ομάδες δεν την δέχθηκε και αμφότερες άσκησαν ένσταση. Στην δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ, το παιχνίδι πήγε σε άλλο γήπεδο. Ο τότε πρόεδρος εφετών Νίκος Λεοντής, μαζί με τους δικηγόρους κ.κ. Χαλή, Μπαλαφούτη καταδίκασαν τον Απόλλωνα Καλαμαριάς με βάση το άρθρου 23 του ΚΑΠ, για αντικανονική συμμετοχή του Ρόμαν Βάλνερ. Ο αγώνας κατακυρώθηκε στα χαρτιά με 3-0 υπέρ του Ολυμπιακού, ενώ επιβλήθηκε και αφαίρεση ενός βαθμού από την «υπαίτια ομάδα». Ουσιαστικά, η ΕΠΟ, που δεν γνωστοποίησε στον Απόλλωνα Καλαμαριάς πως ο Βάλνερ δεν θα είχε δικαίωμα συμμετοχής μέχρι το τέλος της σεζόν 2007-2008, τον καταδίκασε που τον χρησιμοποίησε.
Η τελική κατάταξη της σεζόν βρήκε τον Ολυμπιακό πρώτο με 70 βαθμούς και την ΑΕΚ δεύτερη με 68. Αγωνιστικά, ο Ολυμπιακός είχε 67 βαθμούς, γεγονός που είχε σηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από την πλευρά της Ένωσης, που έκανε λόγο για «χάρτινο πρωταθλητή» και διατυμπάνιζε πως θα έπρεπε εκείνη να στεφτεί πρωταθλήτρια σύμφωνα με τις επιδόσεις της εντός γηπέδων καθώς εκείνη την σεζόν είχε την καλύτερη επίθεση, την καλύτερη άμυνα και τις περισσότερες νίκες.
ΤΟ 1ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ
Την σεζόν 1978-79, ο τίτλος έμελλε να κριθεί σε αγώνα μπαράζ, ο οποίος όμως δεν έγινε ποτέ καθώς ο Ολυμπιακός αρνήθηκε να δώσει το παρών στην αναμέτρηση με την ΑΕΚ, με την οποία ισοβάθμησε, διαμαρτυρόμενος για την διαιτησία του τελευταίου αγώνα του!
Μια αγωνιστική πριν το τέλος, ο Ολυμπιακός ήταν μόνος πρώτος και θα αγωνιζόταν στο Ηράκλειο κόντρα στον ΟΦΗ ενώ η ΑΕΚ φιλοξενούμενη τον ΠΑΣ Γιάννινα. Η τελευταία αγωνιστική έγινε στις 3 Ιουνίου 1979.
Η Ένωση επικράτησε της ομάδας της Ηπείρου με 7-2 ενώ η αναμέτρηση στο Ηράκλειο έληξε ισόπαλη με 3-3, με τον Ολυμπιακό να χάνει με 3-1 στο 65′, να ισοφαρίζει σε 3-3 στο 72′ αλλά να μη φτάνει στην επίτευξη τέταρτου γκολ.
Ο… άρρωστος διαιτητής που «γιατρεύτηκε»
Διαιτητής της αναμέτρησης ανάμεσα στον ΟΦΗ και τον Ολυμπιακό ήταν ο Παμπορίδης. Στο βιβλίο «ένας αιώνας ποδόσφαιρο», ο Ανδρέας Μπόμης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η 34η ήταν η πιο «μεγάλη μέρα του πολέμου». Προηγήθηκε κουβεντολόϊ, ο επικεφαλής των διαιτητών είπε ότι ο διαιτητής της Κρήτης ήταν άρρωστος, ο υφυπουργός τον γιάτρεψε γρήγορα. Οι αντιρρήσεις που υπήρχαν για τον διαιτητή Παμπορίδη διετυπώνοντο γιατί εκκρεμούσε σε βάρος του μια υπόθεση από τον αγώνα Ηρακλή – ΑΕΚ 3-3 (11.12.1977) και για την οποία τελικά αθωώθηκε, με βούλευμα, τον Μάρτιο του 1980». Ο αγώνας μπαράζ είχε οριστεί για τος 16/6/1979 και δυο ημέρες νωρίτερα ο Ολυμπιακός αποφάσισε να μην κατέβει.
ΤΑ ΔΥΟ «ΧΑΡΤΙΝΑ» ΚΥΠΕΛΛΑ
Τα κύπελλα του… κορώνα – γράμματα
Η ιστορία των κυπέλλων Ελλάδος έχει γραφτεί, συν τις άλλοις, και μέσα από τα νομίσματα της εποχής, καθώς οι… δεκάρες, δεν έδωσαν μόνο προκρίσεις αλλά και τρόπαια.
Η σεζόν 1965-66 είναι από τις πλέον χαρακτηριστικές, καθώς από την φάση των 32 και μετά, πέντε αναμετρήσεις κρίθηκαν στο στρίψιμο του νομίσματος, ενώ δεν έγινε ούτε ο τελικός, ούτε και ένας εκ των δυο ημιτελικών.
ΠΑΟΚ και Ηρακλής τέθηκαν εκτός θεσμού από τον Εθνικό Πυλαίας, που είχε αμυντική στρατηγική με αποτέλεσμα να φτάσει τα παιχνίδια στο στρίψιμο του νομίσματος, εκεί που είχε τη τύχη με το μέρος του. Για την ιστορία, ο Εθνικός Πυλαίας, εκεί τη χρονιά είχε πάρει τέσσερις προκρίσεις στο κέρμα.
Στα ημιτελικά, η κλήρωση έφερε τα ζευγάρια Ολυμπιακός – Τρίκαλα και Καβάλα – ΑΕΚ. Ο κανονισμός της ΕΠΟ ανέφερε πως αν μια από τις δυο ομάδες των ημιτελικών (ήταν μονός αγώνας) ήταν από την βόρεια Ελλάδα, δεν θα γινόταν κλήρωση για την έδρα, καθώς εκείνη οριζόταν ως γηπεδούχος. Όταν έγινε η κλήρωση των ζευγαριών, η ΑΕΚ δεν δέχθηκε την εφαρμογή του συγκεκριμένου κανονισμού.
Οι «κιτρινόμαυροι» ανέφεραν πως ο συγκεκριμένος κανονισμός αφορούσε μόνο ομάδες της Θεσσαλονίκης και όχι γενικώς της βορείου Ελλάδος και δεν δεχόταν να παίξει τον ημιτελικό στην Καβάλα. Η ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία προσπάθησε να βρει μια… μεσοβέζικη λύση, ορίζοντας τον ημιτελικό σε ουδέτερο γήπεδο, και συγκεκριμένα στο Καυτανζόγλειο. Η Καβάλα δεν το δέχθηκε, δεν έδωσε το παρών στον ημιτελικό και η ΑΕΚ προκρίθηκε στον τελικό άνευ αγώνα.
Ο τελικός ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό ορίστηκε για τις 10 Ιουλίου 1966, στο «Γ. Καραϊσκάκης». Ο Ολυμπιακός, με επιστολή στην ΕΠΟ γνωστοποίησε πως δεν θα κατέβει στον τελικό. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ζητήσει τη μετάθεση του τελικού για την έναρξη της επόμενης σεζόν, ενώ στην επιστολή τους έκαναν και αναφορές στο τρόπο με τον οποίο η ομοσπονδία είχε λειτουργήσει αναφορικά με τον ορισμό του ημιτελικού ανάμεσα στην Καβάλα και την ΑΕΚ. Η Ένωση στέφτηκε κυπελλούχος χωρίς να δώσει αγώνα ούτε στα ημιτελικά ούτε και στον τελικό!
Η τελευταία φορά που ίσχυσε το στρίψιμο νομίσματος ήταν στον τελικό του 1969, όταν και ο Παναθηναϊκός διάλεξε τη σωστή πλευρά της δεκάρας έναντι του Ολυμπιακού. Μάλιστα, με αυτό το τρόπο, ο Παναθηναϊκός έκανε το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του. Από την επόμενη χρονιά, καθιερώθηκε η διαδικασία των πέναλτι μετά την παράταση, αντί του νομίσματος.
ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ!
Δύο πρωταθλήματα, δύο κύπελλα, αλλά και μια έξοδο στην Ευρώπη, έχει στα χαρτιά η ΑΕΚ. Στις 19/4/1986, παραμονές του αγώνα Πανσερραϊκός – ΑΕΚ, ο γενικός αρχηγός της Ένωσης, Γιάννης Χρυσοβιτσάνος, συνελήφθη επ αυτοφόρω να επιχειρεί να δωροδοκήσει τρεις παίκτες των Σερραίων, για να έχουν μειωμένη απόδοση, ώστε να νικήσει η ΑΕΚ και να βγει στην Ευρώπη.
Αντί να υποβιβαστεί στην Β’ Εθνική, η ΑΕΚ τιμωρήθηκε με αφαίρεση 3β. από το επόμενο πρωτάθλημα (!) κι έτσι ισοβάθμισε με τον Ηρακλή στους 36β. Οι δύο ομάδες κλήθηκαν να παίξουν μπαράζ στον Βόλο για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, ο Ηρακλής δεν ήθελε να κατέβει διαμαρτυρόμενος, τελικά υπό το φόβο της τιμωρίας κατέβηκε με 10 παίκτες και στο 56’ το παιχνίδι διακόπηκε στο 0-0, αφού έμεινε με 6 παίκτες, λόγω αποβολών και… τραυματισμών.
πηγή: FORZA