Η μέρα που ένας παίκτης δηλώνει την συμμετοχή του στο ντραφτ μένει σε πολλούς παίκτες αξέχαστη, αλλά στην περίπτωση του Τεράν Πέτεγουεϊ αυτό δεν έγινε για τον προφανή λόγο.
Μέχρι τα 20 του, ο Τεράν Πέτεγουεϊ δεν είχε φύγει από το σπίτι του στο Τέξας. Γεννήθηκε εκεί, μεγάλωσε εκεί, έπαιξε μπάσκετ στο σχολείο και επέλεξε το τοπικό κολέγιο του Τέξας Τεκ. Μετά τον πρώτο του χρόνο στο κολεγιακό μπάσκετ όμως, αποφάσισε να αφήσει τον τόπο του για το Νεμπράσκα… Στα τρία χρόνια που έμεινε στο Βορρά των ΗΠΑ, ο Πέτεγουεϊ χρειάστηκε να έρθει αντιμέτωπος με μια πολύ δύσκολη οικογενειακή κατάσταση, καθώς η μητέρα του διαγνώστηκε με καρκίνο.
Ο ίδιος έμαθε τα δυσάρεστα νέα από τον προπονητή του, καθώς στο κολεγιακό μπάσκετ οι προπονητές έχουν και ρόλο παιδαγωγού, διαμορφώνοντας πολύ ισχυρούς δεσμούς με τους παίκτες τους, αλλά επέλεξε να μην το ανακοινώσει ούτε στους συμπαίκτες του, αλλά ούτε και στα ΜΜΕ. Δεν ήθελε να το χρησιμοποιήσει σαν δικαιολογία…
Η πίεση που ένιωθε, όμως, όλο και μεγάλωνε, γεγονός που αποτυπωνόταν στο παρκέ. Για αρκετούς αγώνες στην τελευταία του σεζόν στο κολέγιο, ο Πέτεγουεϊ μπλεκόταν σε καυγάδες με αντιπάλους, φώναζε στους διαιτητές και γενικά είχε άσχημη συμπεριφορά προκαλώντας τα επικριτικά σχόλια μερίδας του Τύπου. Κάποια στιγμή και μετά από προτροπή του προπονητή του, Τιμ Μάιλς, αποκάλυψε το πρόβλημα με την ασθένεια της μητέρας του, βγάζοντας αρκετή από την πίεση που κουβαλούσε.
Ο Τεράν Πέτεγουεϊ δήλωσε συμμετοχή στο ντραφτ του 2015 ένα απόγευμα του Απριλίου του 2015, μία σεζόν νωρίτερα από το αναμενόμενο, καθώς είχε φτάσει στα 22 και πολλοί ανιχνευτές ταλέντων πίστευαν ότι όσο περισσότερο αργούσε τόσο λιγότερες ήταν οι πιθανότητες επιλογής του. Λίγες ώρες αργότερα, ο Τιμ Μάιλς τον κάλεσε στο γραφείο του για να του μιλήσει. Εκείνος αμέσως κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και προσπάθησε να τηλεφωνήσει στον αδερφό του, χωρίς όμως να τα καταφέρει.
Όπως σωστά είχε υποψιαστεί ο Πέτεγουεϊ, ο προπονητής του ήθελε να τον ενημερώσει για τον θάνατο της μητέρας του, η οποία είχε χάσει την μάχη στα 53 της, ακριβώς στην ίδια ηλικία που είχε φύγει από τη ζωή και η δική της μητέρα από την ίδια ασθένεια… Ο Τεράν δεν έκλαψε… Έκατσε για αρκετή ώρα στο γραφείο του προπονητή του χωρίς να μιλάει και πέρασε το βράδυ λέγοντας ιστορίες για την μητέρα του με τον συνεργάτη του Μάιλς, Κρις Χάριμαν, ο οποίος τον συνόδευσε μέχρι το διαμέρισμά του.
Την επόμενη μέρα, οι συμπαίκτες του έκαναν το ταξίδι των 800 χιλιομέτρων από το Νεμπράσκα στο Τέξας και έδωσαν το παρών στην κηδεία της Τζοέτα για να τον στηρίξουν. «Αυτό είναι πιο σημαντικό από κάθε αγωνιστική διάκριση», του είχε πει ο προπονητής του. Λίγους μήνες αργότερα, ο Πέτεγουεϊ αποφοίτησε από το Νεμπράσκα και ξεκίνησε το ταξίδι στο επαγγελματικό μπάσκετ, αλλά αυτά που έζησε στο πανεπιστήμιο του θα είναι πάντα στο μυαλό του…
ΜΙΑ… ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
Στις δηλώσεις του για την ανάδειξη του σε πολυτιμότερο παίκτη της 23ης αγωνιστικής, ο Τεράν Πέτεγουεϊ έδειξε ενθουσιασμένος με την ιδέα της παραμονής του στον ΠΑΟΚ!
Αυτή η δήλωση βέβαια, δεν αποτελεί είδηση για τον φετινό ΠΑΟΚ, καθώς και οι πέντε ξένοι που έχει στο ρόστερ του ο Δικέφαλος έχουν εκφράσει την επιθυμία να παραμείνουν στη Θεσσαλονίκη και τη νέα σεζόν!
Ο Λάκι Τζόουνς έχε δεθεί με την ομάδα από νωρίς και χαρακτήρισε τον ΠΑΟΚ οικογένεια του σε πρόσφατη συνέντευξή του, ενώ ο… πολύς Φιλ Γκος εμφανίστηκε θετικός σε ερώτηση που του έγινε, αναφέροντας πώς το σημαντικό είναι να τον θέλει η ομάδα! Ο Νταρνέλ Τζάκσον είναι ξετρελαμένος με την παρουσία του στον Δικέφαλο και τόνισε ότι εύχεται να παραμείνει χωρίς καν να ερωτηθεί, ενώ και ο Ουσμάν Κρουμπάλι είπε ότι νιώθει ευλογημένος με την παρουσία του στην ομάδα!
Τα λόγια απέχουν πολύ από την πράξη βέβαια, αλλά όπως και έχει αυτό το… κύμα αγάπης των Αμερικανών προς τον ΠΑΟΚ δείχνει πολλά για τον τρόπο που λειτουργεί η ομάδα.
Πώς έφυγε, πώς ήρθε και ο ρόλος του
Το περασμένο καλοκαίρι, το όνομα του Τεράν Πέτεγουεϊ ακούστηκε για πολλές ομάδες στην Ευρώπη, καθώς είχε κάνει ντόρο στην πρώτη του ευρωπαϊκή σεζόν με την Πιστόια. Τελικά, συμφώνησε με τη Ναντέρ, η οποία του έδωσε ένα πολύ καλό συμβόλαιο που ξεπερνούσε τις 150.000 ευρώ. Σε θεωρητικό επίπεδο, η επιλογή της γαλλικής ομάδας, η οποία βρέθηκε φέτος στον όμιλο του Άρη στο Basketball Champions League, ήταν εξαιρετική, καθώς τα χαρακτηριστικά του Πέτεγουεϊ ταιριάζουν στον γρήγορο ρυθμό του γαλλικού πρωταθλήματος. Η πραγματικότητα όμως, ήταν διαφορετική, καθώς ο απόφοιτος του Νεμπράσκα δεν έδειξε να… κουμπώνει ποτέ στη Γαλλία, τόσο στο αγωνιστικό κομμάτι, όσο και εκτός παρκέ.
Τον Φεβρουάριο, η Ναντέρ τον έθεσε αρχικά εκτός ομάδας επικαλούμενη επανειλημμένα περιστατικά προσβολής στην ιεραρχία και στη συνέχεια τον άφησε ελεύθερο. Και κάπου εκεί εμφανίστηκε ο ΠΑΟΚ, που δεν είπε «όχι» στην ποιότητα του Πέτεγουεϊ, κλείνοντάς τον σε… τιμή ευκαιρίας, καθώς προτάθηκε με πέντε χιλιάδες τον μήνα. Καλή άποψη για τον Αμερικανό είχε τόσο ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, ο οποίος δήλωσε ότι τον είχε στην ατζέντα του αρκετά χρόνια, όσο και ο Νίκος Σταυρόπουλος, ο οποίος τον είχε ξεχωρίσει στο σάμερ λιγκ του Λας Βέγκας το 2015.
Ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ
Έχοντας κλείσει πλέον ενάμιση μήνα στη Θεσσαλονίκη, οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ δεν έχουν κανένα παράπονο από την συμπεριφορά του. Ούτε… προσβολές ιεραρχίας, ούτε κάτι ανάλογο, το αντίθετο μάλιστα. Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου ξεκαθάρισε από την αρχή στον Αμερικανό ότι ο ρόλος του στην ομάδα θα είναι να έρχεται από τον πάγκο και να δίνει σκορ και ενέργεια και όπως δήλωσε ο ίδιος μετά το φιλικό με την Μέγκα Μπίμαξ, αλλά και μετά την καταπληκτική του εμφάνιση στον αγώνα με το Λαύριο, είναι απόλυτα συμβιβασμένος με αυτό. Όσο για την προσφορά του… Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου θεωρεί πως η προσθήκη του είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους της αγωνιστικής ανόδου του ΠΑΟΚ το τελευταίο διάστημα, κάτι που αναγνωρίζουν και οι συμπαίκτες του.
Το ξεκίνημα, το όνειρο του ΝΒΑ και η Ευρώπη
Ο Τεράν Πέτεγουεϊ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Γκάλβεστον του Τέξας και κόλλησε το «μικρόβιο» του μπάσκετ από τον αδερφό του Τερέλ, ο οποίος είναι 12 χρόνια μεγαλύτερός του και αποφοίτησε από τον κολέγιο Λαμάρ πριν παίξει για μία χρονιά μπάσκετ στην Αγγλία.
Μετά το σχολείο, ο Πέτεγουεϊ επέλεξε το κολέγιο του Τέξας Τεκ, από το οποίο όμως αποφάσισε να φύγει μετά την πρώτη σεζόν, επειδή από την μία δεν ήταν ευχαριστημένος με τον χρόνο συμμετοχής του (13.1 λεπτά ανά αγώνα) και από την άλλη γιατί δεν ήταν ικανοποιημένος από το επίπεδο της ομάδας.
Το επόμενο βήμα θα τον έβρισκε μακριά από το σπίτι του, καθώς άφησε τον Νότο του Τέξας και μετακόμισε στον Βορρά για τη Νεμπράσκα. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του NCAA, οι παίκτες που αλλάζουν κολλέγιο είναι υποχρεωμένοι να κάθονται έναν χρόνο εκτός αγώνων. «Ένιωθα απαίσια τις στιγμές που έβλεπα το λεωφορείο με τους συμπαίκτες μου να φεύγει για τους αγώνες», δήλωσε σε μια συνέντευξή του χρόνια αργότερα. Δεν τον πήρε από κάτω, όμως, καθώς δούλεψε σε γήπεδο και γυμναστήριο και την επόμενη σεζόν τα αποτελέσματα φάνηκαν στο γήπεδο, καθώς από τους 3.1 πόντους της rookie χρονιάς του στο Τέξας Τεκ, εκτοξεύτηκε στους 18.1 και οδήγησε το Νεμπράσκα στην τελική φάση του NCAA για πρώτη φορά μετά 16 ολόκληρα χρόνια!
Ο Πέτεγουεϊ μπορεί να μην άκουσε ποτέ το όνομα του στο ντραφτ του 2015, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είχε περάσει απαρατήρητος από τους ανθρώπους του ΝΒΑ, οι οποίοι ακόμα και τώρα παρακολουθούν την πορεία του…
πηγή : FORZA