Ο ΠΑΟΚ πολεμούσε πάντα απέναντι στις «λοβιτούρες» και τα «υποχθόνια» κόλπα του ομάδων του Κέντρου, που προσπαθούσαν (και προσπαθούν) συχνά και με αθέμιτους τρόπους να κρατήσουν τα ηνία του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Η ελληνοποίηση ποδοσφαιριστών και η ανακάλυψη υποτιθέμενης μακρινής συγγένειας με τη χώρα μας, ήταν μια μόδα που είχε κυριαρχήσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο κυρίως στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Ήταν μια… μόδα που ξεκίνησε ο Ολυμπιακός με την ανοχή της κυβέρνησης των συνταγματαρχών της Χούντας φέρνοντας τον Πολλέτι, μόδα πάντως την οποία ακολούθησαν άμεσα και οι υπόλοιπες ομάδες του κέντρου και όχι μόνο.
Ο ΠΑΟΚ ήταν από τους ελάχιστους συλλόγους που εναντιώθηκε σε αυτή την τακτική, αφενός αποφεύγοντας την πλάγια οδό της ελληνοποίησης ξένων ποδοσφαιριστών, αφετέρου προσφεύγοντας στην δικαιοσύνη κατά της διοίκησης της ΕΠΟ, η οποία είχε δεχθεί όλα αυτά τα παράνομα έγγραφα που κατέθεταν οι ομάδες για να επιβεβαιώσουν την δήθεν “ελληνικότητα” των ξένων ποδοσφαιριστών τους.
Σαν σήμερα (3/5) πριν 44 χρόνια (το 1974) το πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την προσφυγή του ΠΑΟΚ και απεφάνθη ότι οι μεταγραφές ξένων ποδοσφαιριστών που εγκρίθηκαν από την ΕΠΟ είναι άκυρες!
Ήταν μια από τις πολλές επαναστάσεις που έχει κάνει ο ΠΑΟΚ στο ελληνικό ποδόσφαιρο, προσπαθώντας να επαναφέρει τη ισονομία την οποία οι ομάδες του ΠΟΚ διατάρασσαν προς όφελός τους με παρανομίες που έμεναν ατιμωρήτες.
Όπως αναφέρει και το σάιτ του Δικέφαλου (paokfc.gr) το ρεπορτάζ της εποχής σημείωνε: «Από πλευράς ουσίας ίσως η απόφαση δεν έχει σημασία, αφού ήδη υπάρχει σχετική εγκύκλιος της γενικής γραμματείας Αθλητισμού, η οποία αναφέρει ότι κάθε απόφαση δικαστηρίων δεν πρόκειται να έχει επιπτώσεις επί των αποτελεσμάτων των αγώνων που ήδη έχουν διεξαχθεί και η έφεση της ΕΠΟ αναμένεται να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο την τελική απόφαση. Η αποδοχή, όμως, της προσφυγής του ΠΑΟΚ δημιουργεί ηθικό θέμα για την ΕΠΟ και τους συλλόγους που χρησιμοποίησαν τους ποδοσφαιριστές. Η ΕΠΟ θα ασκήσει έφεση και αν η απόφαση είναι ίδια θα ακυρωθούν όλες οι μεταγραφές και δεν θα μπορεί να ισχύσουν, εκτός και αν ρυθμιστούν νομοθετικά».
Η λύση δόθηκε από την γενική γραμματεία Αθλητισμού που μέσα στους επόμενους μήνες άφησε να διαρρεύσουν οι προθέσεις της για την ψήφιση νόμου που θα επιτρέπει στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής την απόκτηση δύο ξένων ποδοσφαιριστών για κάθε ομάδα. Μάλιστα επειδή δεν ήθελε καμία από τις αρχές να γίνει ξεσκαρτάρισμα ανάμεσα στους πραγματικούς ομογενείς και ξένους ποδοσφαιριστές, ο νόμος ανέφερε πως δικαίωμα συμμετοχής έχουν δύο ξένοι ή ομογενείς.
Οι ομάδες ήταν τόσο σίγουρες για την αλλαγή του νόμου και παρότι έγινε τον Αύγουστο, οι μεταγραφές έγιναν πολύ νωρίτερα. Το καθεστώς ανισονομίας πάντως, δεν άλλαξε, καθώς η ΕΠΟ και οι αρχές φρόντισαν να ανοίξουν ένα… παραθυράκι στους κανονισμούς τους, για τις ομάδες που είχαν παραπάνω από δύο ομογενείς, προβλέποντας ότι θα μπορούσαν να τους κρατήσουν όλους μέχρι να ολοκληρωθούν τα συμβόλαια που είχαν υπογράψει…