Σαν σήμερα (8/6), πριν 41 χρόνια (το 1977), μπροστά σε 15.000 θεατές που βρέθηκαν στο γήπεδο της Τούμπας, ο ΠΑΟΚ πήρε άνετα το εισιτήριο για τον τελικό του Κυπέλλου, νικώντας 4-0 τον «φονέα των γιγάντων» Φωστήρα. Το σκορ άνοιξε μόλις στο 4’ όταν έπειτα από συνδυασμό των Τερζανίδη – Γούναρη, ο Σαράφης σούταρε δυνατά, αλλά ο τερματοφύλακας της ομάδας του Ταύρου Κεφαλλιανός έδιωξε με τα πόδια.
Ο επερχόμενος Ορφανός πήρε το… ριμπάουντ και με σουτ πέτυχε το 1-0. Ο Σαράφης έχασε στο αμέσως επόμενο λεπτό νέα ευκαιρία, καθώς έπειτα από σουτ η μπάλα τράνταξε το δοκάρι, ενώ στο 42′ ο Ορφανός έπειτα από πάσα του Τερζανίδη διπλασίασε τα τέρματα του Δικέφαλου, αλλά και τα δικά του.
Στο β’ ημίχρονο ήταν σειρά του Νέτο Γκουερίνο να «οπλίσει». Στο 57’ ο ΠΑΟΚ κέρδισε πέναλτι καθώς η μπάλα σταμάτησε στο χέρι του Τασόπουλου και ο Βραζιλιάνος επιθετικός πέτυχε το 3-0 από τα 11 βήματα. Στο 75’ απ’ ευθείας εκτέλεση φάουλ του Γούναρη έστειλε τη μπάλα και πάλι στο δοκάρι, ενώ στο 82’ με ωραία ενέργεια ο Γκουερίνο διαμόρφωσε το τελικό 4-0 γνωρίζοντας την αποθέωση.
Χαρακτηριστικό του ήθους των ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ ήταν το γεγονός που σχολιάστηκε ανάλογα από τα μέσα ενημέρωσης της εποχής, να χειροκροτήσουν τους αντιπάλους τους όταν αυτοί αποχωρούσαν. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ αναγνώρισαν με αυτόν τον τρόπο την αγωνιστικότητα, τη μαχητικότητα αλλά πάντα εντός των πλαισίων του «ευ αγωνίζεσθαι» των συναδέλφων τους του Φωστήρα…
Σε εκείνον τον ημιτελικό για τον ΠΑΟΚ αγωνίστηκαν οι:Φορτούλα, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Πέλλιος, Αναστασιάδης, Τερζανίδης, Σαράφης, Δαμανάκης (57’ Καποσούζης), Ορφανός (46’ Μποδιτσόπουλος), Αποστολίδης, Γκουερίνο.
ΣΦΑΓΗ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ
Στην 35η διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδας 1976-77 μετείχαν συνολικά 58 ομάδες (18 Α’ Εθνικής και 40 Β’ Εθνικής κατηγορίας). Διεξήχθη σε 6 γύρους, συμπεριλαμβανομένου του τελικού.
Μέχρι τους ημιτελικούς αγώνες πιο ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις ήταν αυτές της ΑΕΚ στη Θεσσαλονίκη. Αρχικά απέκλεισε στην παράταση τον Ηρακλή (Β’ γύρος), για να αποκλειστεί όμως στον επόμενο γύρο από τον ΠΑΟΚ με ήττα στην Τούμπα με 2-1, σ’ έναν αγώνα όπου διατέθηκαν τα περισσότερα εισιτήρια κυπέλλου τη χρονιά εκείνη (44.045).
Στον ημιτελικό ο Δικέφαλος του Βορρά απέκλεισε τον Φωστήρα (4-0) και ο Παναθηναϊκός, που νωρίτερα απέκλεισε δύσκολα στα πέναλτι τον Καμπανιακό (ομάδα από τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης), και μετά ξέσπασε πετυχαίνοντας 9 γκολ σε βάρος του Αιγάλεω στον προημιτελικό, κατάφερε να κερδίσει στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με 2-1 στην παράταση τον Ολυμπιακό για πρώτη φορά στην ιστορία του για το Κύπελλο Ελλάδας (άλλη μία επιτυχία του στον τελικό του 1969 μετά από ισόπαλο αγώνα είχε κριθεί στο στρίψιμο του νομίσματος).
Στον τελικό συναντήθηκαν ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός 5 χρόνια μετά την κατάκτηση του πρώτου Κυπέλλου του Δικέφαλου το 1972 (σε ματς με τους πράσινους) και στο ίδιο γήπεδο (Καραϊσκάκη). Μετά από έναν επεισοδιακό αγώνα και «διαιτητική σφαγή», ο ΠΑΟΚ έχασε με 2-1 και οι ποδοσφαιριστές του Δικέφαλου διαμαρτυρόμενοι για τη διαιτησία του Μανώλη Πλατόπουλου (του συνδέσμου Αθηνών!), ο οποίος απέβαλε στο 64’ τον Γούναρη ενώ το σκορ ήταν ακόμη 1-1, αρνήθηκαν να παραλάβουν τα μετάλλιά τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δεχθούν τιμωρία μίας αγωνιστικής την επόμενη περίοδο, και μάλιστα ανά δύο σε κάθε αγωνιστική ημέρα ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα καταρτισμού ενδεκάδας.