Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου μίλησε στο “Έθνος της Κυριακής” μετά την ολοκλήρωση της πρώτης του χρονιάς στον ΠΑΟΚ και αναφέρθηκε τόσο στη σεζόν που ολοκληρώθηκε, όσο και στην επόμενη που έρχεται, τονίζοντας ιδιαίτερα την επιθυμία για μεγαλύτερη πορεία στην Ευρώπη.
Αναλυτικά ο προπονητής του Δικεφάλου δήλωσε:
Για τη σεζόν που τελείωσε:
«Χάσαμε χρόνο μέχρι να φτάσουμε στο επίπεδο που επιθυμούσαμε, μέχρι να παίξουμε το μπάσκετ που θέλαμε. Τι ήταν αυτό που θέλαμε να κάνουμε; Να παίξουμε ελκυστικό, για το κοινό, μπάσκετ. Να ανοίξουμε τον ρυθμό, να αυξήσουμε τις κατοχές, να πάμε σε μεγαλύτερο αριθμό επιθέσεων, να τρέξουμε στην άμυνα. Στα τελευταία παιχνίδια το καταφέραμε σε ικανοποιητικό βαθμό. Σας θυμίζω πως ο ΠΑΟΚ είχε μέσο όρο πάνω από 80 πόντους. Μέχρι να το πετύχουμε, βιώσαμε διάφορες καταστάσεις.
Ο ΠΑΟΚ κάποια στιγμή έδειχνε ικανός να χάσει από οποιαδήποτε ομάδα. Με πείραζε αυτό, με βασάνιζε, όπως κι όλους γύρω από την ομάδα. Η ήττα, ας πούμε στη Λάρισα από τον Φάρο, ήταν κάτι που δύσκολα θα ξεχάσω. Μια εικόνα ομάδος που παραδίδεται αμαχητί, χωρίς να παλέψει, δεχθείσα 101 πόντους, είναι κάτι εκνευριστικό για τον κόσμο, πόσω μάλλον για τον προπονητή. Το γυρίσαμε όμως. Με καλή συνεργασία, με σχέσεις εμπιστοσύνης, με τις κατάλληλες κινήσεις, με αλλαγές. Δεν υπήρξε πανικός.
Κάπως έτσι φτάσαμε στην κατάκτηση της τρίτης θέσης και σε ένα μεγάλο σερί νικών στο τέλος. Ωστόσο, πέρα από τις νίκες, αυτό που είναι σημαντικό ήταν πως η ομάδα έπαιξε καλό μπάσκετ».
Για το αν ένιωσε ευάλωτος στη διάρκεια της χρονίας:
«Δεν έχω πρόβλημα με την κριτική. Την αποδέχομαι. Από την άλλη, είμαι κι εγώ άνθρωπος. Αν διαβάσω ή ακούσω κάτι που είναι εκτός πραγματικότητας, αν υπάρχει μια μη αληθινή καταγραφή γεγονότων, θα με ενοχλήσει.
Κάποια στιγμή αισθάνθηκα ότι υπάρχει οργανωμένη επίθεση για θέματα άσχετα με το καθαρά αγωνιστικό ζήτημα, η οποία κατανοώ ότι, ως έναν μεγάλο βαθμό, συντηρούνταν και από τα αρνητικά αποτελέσματα. Όμως το ξαναλέω. Κρινόμαστε συνεχώς, ζω λοιπόν, με αυτό. Θα πρέπει να σας πω, όμως, πως έχω νιώσει και ζεστασιά, αγάπη, υποστήριξη. Ένιωσα τη χαρά του κόσμου ύστερα από σημαντικές νίκες, όπως επί της ΑΕΚ, επί του Ολυμπιακού. Ένιωσα την υποστήριξη, όπως την ένιωσαν όλοι οι παίκτες σε έδρες σε κάθε γωνιά της Ελλάδος και της Ευρώπης: από τη Ρόδο, την Αμαλιάδα και το Ρέθυμνο ως τη Γερμανία και τη Λετονία.
Στο τέλος αυτής της χρονιάς ήταν σημαντικό πως όλοι ήμασταν αυτό που λένε “στην ίδια σελίδα”, είτε νεαρότεροι παίκτες είτε πιο έμπειροι. Είδατε τη νοοτροπία που είχαν παίκτες 35 χρονών όπως ο Μαργαρίτης ή ο Γκος. Σε ό,τι με αφορά, είμαι πολύ χαρούμενος που βοήθησα τον ΠΑΟΚ να κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός με την κατάκτηση της 3ης θέσης».
Για τη μη μαζική παρουσία του κόσμου στο γήπεδο:
«Ο ΠΑΟΚ είναι μια ιστορική ομάδα, με διαρκή παρουσία στη μεγάλη κατηγορία, με διαρκή παρουσία στην Ευρώπη, με πολύ κόσμο, με σημαντικές επιτυχίες και τίτλους σε μια συγκεκριμένη δεκαετία. Έχουν παίξει σε αυτόν μεγάλες μορφές του παγκόσμιου μπάσκετ. Όλα αυτά, λοιπόν, διαμορφώνουν ένα περιβάλλον που είναι ιδιαίτερο. Το κοινό είναι απαιτητικό. Λένε πως ο κόσμος δεν έρχεται μαζικότερα, γιατί έχει μάθει να διεκδικεί τίτλους, κάτι που σε αυτήν τη φάση το μπάσκετ του ΠΑΟΚ δεν μπορεί να πετύχει. Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο “γιατί”. Το λέω γιατί ξέρω πως ο κόσμος του ΠΑΟΚ δεν υποστηρίζει την ομάδα του για τους τίτλους της. Καμία ομάδα δεν μπορεί να φτάσει στο ανώτερο επίπεδο χωρίς τον κόσμο της».
Για το αν η 3η θέση είναι κάτι ξεχωριστό για τον ΠΑΟΚ:
«Ξέρουμε που βαδίζουμε. Ξέρουμε ότι κάναμε ένα βήμα, στόχος είναι να μεγαλώσει ο ΠΑΟΚ, και πιστεύω θα μεγαλώσει κι άλλο. Τι κάναμε φέτος; Δώσαμε ένα επιπλέον ερέθισμα σε φιλάθλους να πειστούν ότι αξίζει να έρθουν στο γήπεδο. Ας δούμε ποιο είναι το περιτύλιγμα: ο ΠΑΟΚ διαθέτει ένα ωραίο γήπεδο. Μια μπασκετική διοίκηση, για μένα την πιο μπασκετική της Α1, διαθέτει νέους διεθνείς Έλληνες, αλλά και πιο έμπειρους παίκτες, με τους οποίους ο κόσμος μπορεί να ταυτιστεί. Φέτος είχε ξένους παίκτες που ξεκάθαρα νομίζω είδατε τι κίνητρο είχαν, είδατε πώς δεν έπαιζαν απαλά για το συμβόλαιό τους, ως μισθοφόροι. Αυτό θα είναι το κριτήριο για τις επιλογές μας και του χρόνου. Θέλω να πω ότι ο ΠΑΟΚ τα έχει όλα. Τα έχει όλα, εκτός από επενδυτή. Υπάρχει προοπτική εδώ. Το μόνο που μας λείπει για την ώρα είναι το μεγαλύτερο μπάτζετ».
Για τη νέα σεζόν:
«Σε πρώτη φάση θα βρεθούμε με τη διοίκηση για να γίνει ένας απολογισμός, μια συζήτηση. Θα γίνει αυτοκριτική, να δούμε τι κάναμε καλά, τι πήγε στραβά. Μετά θα προσδιορίσουμε τους στόχους μας. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι, με βάση την εικόνα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή, το πρωτάθλημα την επόμενη σεζόν θα είναι ακόμη πιο ανταγωνιστικό. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, ξέρουμε ότι οι αντίπαλοί μας θα μας υπολογίζουν περισσότερο μετά τη φετινή πορεία μας. Το σίγουρο είναι πως την επόμενη χρονιά θα επιχειρήσουμε να έχουμε καλύτερη πορεία στην Ευρώπη. Θα το διεκδικήσουμε. Η αγωνιστική μας φιλοσοφία θα είναι περίπου η ίδια με αυτή που πετυχημένα εφαρμόσαμε, κυρίως στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος».
Για τον Μαργαρίτη:
«Ο Μαργαρίτης είναι ένα σημαντικό κομμάτι λειτουργίας της ομάδας μας, είναι ο παίκτης που εκφράζει στον μέγιστο βαθμό αυτό που θέλουμε να κάνουμε σε άμυνα και επίθεση. Για μένα είναι ο κορυφαίος Έλληνας παίκτης, πλην αυτών του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού».
Για το μέλλον των ξένων παικτών, αλλά και για τους Χαραλαμπόπουλο, Κατσίβελη, Τσόχλα:
«Δεν μπορώ να απαντήσω για το μέλλον του Χαραλαμπόπουλου. Ανήκει στον Παναθηναϊκό και δεν εξαρτάται από εμάς. Ο Κατσίβελης ήταν βασικός μας στόχος φέτος. Τελικά προστέθηκε στο ρόστερ αργότερα και μας βοήθησε πολύ. Η διάθεση που έχουμε είναι να τον κρατήσουμε. Είμαστε πολύ ευχαριστημένου από τον ίδιο.
Ο Τσόχλας είναι σημαντικότατος παίκτης, είναι ένα παράδειγμα για το πώς πρέπει να σκέφτεται και να έχει υπομονή ένας παίκτης που βρέθηκε εκτός ροτέισον, ωστόσο ποτέ δεν χάλασε το μυαλό του και ήταν εκεί όταν τον χρειαστήκαμε. Η κατάσταση με τους ξένους είναι διαφορετική, γιατί κάποια πράγματα δεν εξαρτώνται μόνο από εμάς. Κάποια παιδιά είχαν μέσα από τον ΠΑΟΚ πολύ καλή χρονιά και σίγουρα θα την εξαργυρώσουν. Το ξέρουμε και το βρίσκουμε λογικό».
Για την κατάσταση με τη διαιτησία:
«Η άποψή μου είναι συγκεκριμένη. Δεν μπορεί ο παίκτης, ο προπονητής, τα πάντα γύρω από το μπάσκετ να κινούνται σε επαγγελματικό επίπεδο και οι διαιτητές να λέμε πως πρέπει να μένουν ερασιτέχνες. Ο διαιτητής που θα παίξει ένα ντέρμπι, πρέπει να αφιερώσει ώρες προετοιμασίας για να αποδώσει σωστά. Υπάρχει, λοιπόν, θεωρώ, επιτακτική ανάγκη αλλαγής σε αυτό το θέμα»