Αύριο, Τρίτη (19/6) κληρώνει για ΠΑΟΚ. Άγιαξ ή Βασιλεία; Η FORZA αναλύει…
ΑΓΙΑΞ: Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη…
Ακόμα κι ένα παιδάκι αν ρωτήσεις τι είναι ο Άγιαξ, θα είναι σε θέση να σου απαντήσει. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά brand-name. Είναι το ίδιο το ποδόσφαιρο. Είναι ο σύλλογος που επηρέασε περισσότερο από κάθε άλλον την εξέλιξη του αθλήματος.
Με το «αν» δεν φτιάχνεις πραγματικότητες, αλλά αν η γυναίκα του Λουίς Σουάρες είχε γεννήσει δύο μέρες νωρίτερα, εκείνος δεν θα αγωνιζόταν στην Τούμπα σε εκείνο το οδυνηρό 3-3 τον Αύγουστο του 2010 και ο ΠΑΟΚ ενδεχομένως να είχε κουνήσει σεντόνι εδώ και πολλά χρόνια.
Αν ο Στέφανος Αθανασιάδης ήταν στοιχειωδώς πιο εύστοχος στο ακόμα πιο οδυνηρό 1-2 τον Αύγουστο του 2016, ο Δικέφαλος του Βορρά ενδεχομένως να είχε ήδη γεύση ομίλων στο στόμα του. Δύο αδιανόητα μεγάλες χαμένες ευκαιρίες. Τρίτη και φαρμακερή;
Για να καταλάβει κανείς τι εστί Άγιαξ, αρκούν δύο περιστατικά από την επαφή του με τον ΠΑΟΚ. Τον Οκτώβριο του 2016, η ομάδα νέων του ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει τον Αίαντα στα νοκ-άουτ παιχνίδια του UEFA Youth League. Σε εκείνα τα ματς ξεχωρίζει εκτυφλωτικά ο Τζάστιν Κλάιφερτ, που είχε σκοράρει στο ματς της Θεσσαλονίκης, που έγινε στο Καυτανζόγλειο. Μέσα σε ενάμιση χρόνο, έγινε βασικός στον Άγιαξ, κλήθηκε στην Εθνική Ολλανδίας και πριν από μερικές ημέρες πωλήθηκε για 20 εκατομμύρια ευρώ στην Ρόμα! Αυτός είναι ο Άγιαξ!
Πέρυσι το καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ δίνει το φιλικό πρόβα τζενεράλε στην προετοιμασία του απέναντι στον Άγιαξ. Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε. Ο Άιαντας κατεβάζει την ομάδα νέων του κατά τα 9/11 και οι πιτσιρικάδες κάνουν ότι θέλουν τους παίκτες του Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς που γλιτώνουν με την τιμητική ήττα με 4-2! Αυτός είναι ο Άγιαξ!
Με άλλα λόγια; Ότι ενδεκάδα κι αν κατεβάσει ο Άγιαξ είναι αδύνατον να υποτιμηθεί. Διότι όλοι οι παίκτες του έχουν μάθει σωστά την ποδοσφαιρική αλφάβητο στο καλύτερο σχολείο, που υπάρχει.
Ακόμα κι αυτός ο Άγιαξ που βρίσκεται σε κρίση μετά την απώλεια του πρωταθλήματος, δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Μετά την εξαετία του Φρανκ Ντε Μπουρ, ουδείς προπονητής μπορεί να στεριώσει στον πάγκο του. Ο Πίτερ Μπος έμεινε μία σεζόν, ο Μαρσέλ Κάιζερ δεν έβγαλε πέρυσι την χρονιά και ο Έρικ Τεν Χαχ (φωτο) είναι ακόμα υπό κρίση.
Οι διοικητικές επιλογές των Μαρκ Όφερμαρς και Έντβιν Φαν Ντερ Σαρ ξινίζουν σε πολλούς και η παικτική αιμορραγία ξεκίνησε φέτος από νωρίς (Κλάιφερτ, Γιουνές). Το θέμα είναι τι Άγιαξ θα δούμε, αν κληρωθεί απέναντι στον ΠΑΟΚ. Ο υπέροχος Μαροκινός play-maker Ζίγες είναι μία ανάσα από την Ρόμα. Ο 18χρονος αρχηγός (!) Ματάις Ντε Λιχτ πολιορκείται από Μπαρτσελόνα και Τότεναμ. Οι Καταλανοί φλερτάρουν και με τον λίμπερο του μέλλοντος (ή επιτελικό αμυντικό χαφ) Φρένκι Ντε Γιονγκ. Ο φαντεζί Βραζιλιάνος εξτρέμ Νταβίντ Νέρες έχει γυαλίσει στην μισή Ευρώπη. Ποιος θα μείνει; Ποιος θα έρθει από πίσω; Ούτε και οι ίδιοι οι Ολλανδοί ξέρουν…
Ο ΑΓΙΑΞ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΩΝΕΙ ΣΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ
Καλοκαιρινές αμαρτίες
Τι έχει ζήσει ένας οπαδός του Άγιαξ από την ομάδα του τα τελευταία 10 καλοκαίρια εκτός από τις δύο προκρίσεις με την ψυχή στο στόμα απέναντι στον ΠΑΟΚ; Ευρωπαϊκούς αποκλεισμούς από: Σλάβια Πράγας, Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Μαρσέιγ, Σπαρτάκ Μόσχας, Ραπίντ Βιέννης, Ροστόφ, Νις και Ρόζενμποργκ!
Ο Άιαντας τα θαλασσώνει στα προκριματικά, αφού παραδοσιακά οι καλοκαιρινές πωλήσεις τον υποχρεώνουν να στήσει μία καινούρια ομάδα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα!
Μάλιστα, το περσινό καλοκαίρι τα έχασε όλα μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, αφού αποκλείστηκε στα προκριματικά του Champions League από την Νις κι έχασε και τους ομίλους του Europa League από την Ρόζενμποργκ!
Όπως κι ο ΠΑΟΚ, ο Άγιαξ δεν θα έχει επίσημα παιχνίδια στα πόδια του (το ολλανδικό πρωτάθλημα ξεκινά στις 11 Αυγούστου) και παρότι σαν όνομα τρομάζει, εντούτοις τα πηγαίνει χειρότερα από την Βασιλεία στον σκόπελο των προκριματικών!
ΒΑΣΙΛΕΙΑ: Το θαυματουργό… χωριό!
Η Βασιλεία ακούγεται θεωρητικά ως πιο βατός αντίπαλος για τον ΠΑΟΚ, όμως την τελευταία δεκαετία έχει καταφέρει να καθιερωθεί στην ευρωπαϊκή ελίτ.
Είναι ένα… χωριό. Όχι, είναι ένα πραγματικό χωριό που αριθμεί κοντά στις 175.000 ψυχές και έχει ως εκλεκτότερο τέκνο της, έναν τενίστα τον ασύγκριτο Ρότζερ Φέντερερ. Κι όμως, πρόκειται για θαυματουργό χωριό.
Τα τελευταία 7 χρόνια προκρίνεται στα νοκ-άουτ παιχνίδια οποιασδήποτε διοργάνωσης κι αν αγωνίζεται! Το 2012-13 έφτασε στα ημιτελικά του Europa League. Την επόμενη χρονιά σταμάτησε στα προημιτελικά, ενώ πέρσι είδε την διαστημική Μάντσεστερ Σίτι να της κόβει την φόρα! στους «16» του Champions League! Κάπως έτσι, φιγουράρει στο νούμερο 18 στο ranking της ΟΥΕΦΑ!
Σε αυτό το «χωριό» έχουν υποκλιθεί όλα τα ευρωπαϊκά θηρία. Στο «Ζανκτ Γιάκομπ» προσκύνησε την τελευταία δεκαετία όλη η αφρόκρεμα της Ευρώπης (Ρόμα, Γιουνάιτεντ, Μπάγερν, Ζενίτ, Τότεναμ, Βαλένθια, Λίβερπουλ, Φιορεντίνα, Μπενφίκα, ΤΣΣΚΑ Μόσχας)! Και να φανταστεί κανείς ότι πρόκειται για ένα αυτάρκες χωριό, χωρίς φραγκάτο πρόεδρο (μέχρι πέρσι την έτρεχε ο δικηγόρος Μπέρναρντ Χόισλερ), που εδρεύει σε μία χώρα χωρίς τρελούς σπόνσορες, χωρίς εξωπραγματικά τηλεοπτικά, χωρίς προβολή. Όλα τα φτιάξαν μόνοι τους. Από το μηδέν.
Μέχρι το 2000 δεν είχε κατακτήσει παρά 8 πρωταθλήματα Ελβετίας. Σήμερα, μετράει 20! Δεν τα πήρε με σκιές, παράγκες ή παραρτήματα, αλλά με σχέδιο, πλάνο, οργάνωση, γνώση, δίχως να αυξήσει τους εσωτερικούς της εχθρούς. Σήμερα καμαρώνει για τις καλύτερες ακαδημίες στην κεντρική Ευρώπη και κάνει deal με όλη την μπουρζουαζία της Ευρώπης. Αυτή σουλούπωσε τον Μοχάμεντ Σαλάχ και τον πούλησε στην Τσέλσι του Αμπράμοβιτς. Στην Άρσεναλ παρέδωσε το πατριωτάκι του τον Ελνένι και μέσω της Γκλάντμπαχ τον Τσάκα. Άνοιξε την πόρτα της Μπάγερν με τον Σακίρι, γέμισε παίκτες όλη την Μπουντεσλίγκα (Ζόμερ, Ντίας, Εμπολό, Ακανζί) και έχει εκλεκτά τέκνα της σε σπουδαία πρωταθλήματα (Ντέρλις Γκονζάλες, Φάμπιαν Σερ, Ντράγκοβιτς). Όλα αυτά μόνο την τελευταία πενταετία, γιατί αν πάμε πιο πίσω θα βρούμε τον Ράκιτιτς, τον Κουζμάνοβιτς, τον Καϊσέδο, τον Ντερντιγιόκ, τους αδερφούς Ντέγκεν, τον Ινλέρ, τον Στόκερ, τον Φράι και δεν συμμαζεύεται.
Μία ομάδα που έχει αδιαπραγμάτευτο πλάνο ανεξάρτητα ποιος κάθεται στον πάγκο της. Μία ομάδα που εκτός από παίκτες, έχτισε και καριέρες προπονητών. Ο Τόρστεν Φινκ πήρε «μεταγραφή» στο Αμβούργο, ο Μουράτ Γιακίν για την πλούσια Σπαρτάκ Μόσχας και ο Πάουλο Σόουζα για την Φιορεντίνα. Είναι τόσο ισχυρές οι δομές, που ο προπονητής απλώς υλοποιεί το πλάνο που υπάρχει πολύ πριν αναλάβει.
Μία ομάδα που την τελευταία πενταετία έβαλε στα ταμεία της πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ ΜΟΝΟ από πωλήσεις, μία βαριά βιομηχανία μετεξέλιξης ταλέντων, που κατάφερε να συνδυάσει σκληρό πρωταθλητισμό, πίστη στο πλάνο και οικονομική ευμάρεια. Το απόλυτο success story.
Φέτος, η μαγιά χάλασε. Μετά από 8 σερί πρωταθλήματα, η Γιουνγκ Μπόις ήρθε με φόρα και της έσπασε την πρωτοκαθεδρία. Το έχασε περίπατο, με 15 πόντους διαφορά. Δεν πήρε ούτε το κύπελλο. Ε, και; Κανένας τριγμός. Ο Ραφαέλ Βικί, ο οποίος θεωρητικά απέτυχε στην πρώτη σεζόν του, παράμεινε στην θέση του προπονητή, το ρόστερ δεν υπέστη σαρωτικές αλλαγές. Οι έμπειροι διεθνείς Ελβετοί, Λανγκ, Στόκερ, Φράι, Τσούφι, Τσάκα (όλοι πάνω από 27) παραμένουν ο κορμός, τον οποίον εμπλουτίζουν λεγεωνάριοι καθιερωμένοι στην πιάτσα (Βάτσλικ, Σούτσι, Μπαλάντα, Ντιέ, Φαν Βολσβίνκελ) και ξένοι πιτσιρικάδες με τρομερό μέλλον που έρχονται με φόρα από πίσω (Ομπερλέν, Ριβέρος, Μανζαμπί, Ελγιουνούσι). Ο ορισμός της ΟΜΑΔΑΣ!
ΜΕΤΡΑ 14 ΣΤΙΣ 19 ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ!
Τα προκριματικά της ταιριάζουν
Το πρωτάθλημα της Ελβετίας ξεκινά πάντα στα τέλη Ιουλίου (φέτος στις 21) και είναι από τις ομάδες που πάντα βρίσκεται σε εξαιρετική φυσική και αγωνιστική κατάσταση κατά τη διάρκεια των προκριματικών.
Παρότι μετράει 6 εν ενεργεία Ελβετούς διεθνείς (Λακρουά, Φράι, Τσούφι, Ομπερλέν, Αγέτι, Λανγκ), μόνο ο τελευταίος κλήθηκε για το Μουντιάλ, επομένως θα είναι πλήρης ότι κι αν γίνει.
Μόνο την τελευταία δεκαετία μετρά 14 προκρίσεις σε 19 προκλήσεις σε καλοκαιρινά ευρωπαϊκά προκριματικά και χάρη στους δικούς της βαθμούς που κέρδισε στην Ευρώπη, το ελβετικό ποδόσφαιρο έφτασε κάποια στιγμή να έχει απευθείας θέση για την πρωταθλήτρια στους ομίλους του Champions League.
Με άλλα λόγια; Είναι μία αντίπαλος «ψημένη» στα καλοκαιρινά προκριματικά, με βαριά ευρωπαϊκή φανέλα που ξέρει να παίρνει αυτό που θέλει.
Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΝΕΔΕΙΞΕ!
Από την Τούμπα, στην Βασιλεία!
Στις ακαδημίες της θα βρεις Αλβανούς, Τούρκους, Κοσοβάρους, Κροάτες, Σλοβένους, Κονγκολέζους. Μία κόλλα, που ενώνει όλες τις φυλές των Φαραώ που έχουν συσσωρευτεί στην χώρα, η οποία πάντα ήταν φιλική προς το μεταναστευτικό ρεύμα. Παιδιά που ζουν για το ποδόσφαιρο και αφιερώνουν όλο τους το «είναι» στην μπάλα.
Σε αυτές αφιερώνει κάθε χρόνο κοντά στα 5 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της και εκτός από παίκτες εισπράττει ακόμα μεγαλύτερους συνδετικούς δεσμούς με το κοινό της, που γεμίζει σχεδόν σε κάθε παιχνίδι το «Ζανκτ Γιάκομπ», που χωράει 38.500 λαό.
Τα «ψώνια» της διέπονται πάντα από την ίδια λογική. Εναλλακτικές αγορές (Αίγυπτος, Τσεχία, Βουλγαρία, Χιλή, Παραγουάη), πλαφόν που δεν ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια, ταλέντα που διψούν να περάσουν στο επόμενο επίπεδο.
Ένα τέτοιο είναι και ο Κωνσταντίνος Δημητρίου, ένα παιδί του ΠΑΟΚ. Ο 19χρονος κεντρικός αμυντικός έκρινε ότι το μέλλον του είναι στην Ελβετία, κανείς δεν τον κατηγορεί για αυτό. Στην Ελλάδα θεωρούνταν ταλέντο. Για την Ελβετία είναι έτοιμος παίκτης. Μην τον δούμε βασικό κιόλας αν η Βασιλεία κληρωθεί με τον ΠΑΟΚ…
πηγή: FORZA