Η αυλαία του Μουντιάλ της Ρωσίας έκλεισε πανηγυρικά για τη Γαλλία, η οποία την Κυριακή (15/7) κατέκτησε το δεύτερο τρόπαιο στην Ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων.
Ας δούμε ορισμένα πράγματα που γράφτηκαν στη Βίβλο των ρεκόρ των Μουντιάλ από τους αγώνες στη Ρωσία…
ΒΡΟΧΗ ΤΑ ΓΚΟΛ
Με μόλις μία ισοπαλία χωρίς τέρματα σε 64 αναμετρήσεις, το Μουντιάλ της Ρωσίας ήταν άκρως… παραγωγικό. Με εξαίρεση το 0-0 της μετέπειτα πρωταθλήτριας Γαλλίας με τη Δανία στη φάση των ομίλων, σε 35 αγώνες σημειώθηκε το λιγότερο ένα τέρμα, «καταρρίπτοντας» το προηγούμενο ρεκόρ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, που είχε κρατήσει για 64 χρόνια.
Στο μεταξύ, το 4-2 του τελικού της Γαλλίας με την Κροατία αύξησε τα τέρματα που σημειώθηκαν στη Ρωσία στα 169, δύο λιγότερα από το ρεκόρ των 171 που είχαν σημειωθεί στα Μουντιάλ του 2014 και του 1998.
Παράλληλα, ο μέσος όρος των 2,64 γκολ ανά αγώνα, αποτελεί τον δεύτερο καλύτερο του αιώνα μετά το 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας και πολύ δύσκολα θα καταρριφθεί το ρεκόρ των 5,38 που ήταν ο μέσος όρος το 1954.
Ρεκόρ, πάντως, σημειώθηκε σε αυτογκόλ (σ.σ. 12) σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπως και σε πέναλτι, τα οποία έφτασαν στη Ρωσία τα 29, ελέω… VAR (σ.σ. το προηγούμενο ρεκόρ σε πέναλτι ήταν 18 το 2002).
ΜΠΑΠΕ ΚΑΙ ΕΛ ΧΑΝΤΑΡΙ
Στο Μουντιάλ της Ρωσίας ήταν η ώρα αρκετών ανερχόμενων αστέρων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, με τον 19χρονο Γάλλο Κιλιάν Μπαπέ να γίνεται ο νεότερος παίκτης που σκοράρει δύο γκολ σε ένα παιχνίδι Παγκοσμίου Κυπέλλου, μετά τον Πελέ το 1958. Παράλληλα, έγινε ο πρώτος… πιτσιρικάς που σκοράρει σε τελικό Μουντιάλ, πάλι μετά τον ζωντανό θρύλο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
Βέβαια η διοργάνωση δε χαρακτηρίστηκε μόνο από τον… τόπο στα νιάτα, καθώς ο 45χρονος τερματοφύλακας της Αιγύπτου, Ελ Χανταρί, έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης που ήταν βασικός σε αγώνα Μουντιάλ. Επίσης, ο βετεράνος του Μεξικού Ράφαελ Μάρκες αποχαιρέτησε τη Ρωσία ως ο μοναδικός βασικός παίκτης σε πέντε Μουντιάλ.
Ο ΑΘΛΟΣ ΤΩΝ ΚΡΟΑΤΩΝ
Το μεγάλο αουτσάιντερ, η Κροατία, έφτασε μέχρι για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελικό… διασχίζοντας δύσβατα μονοπάτια. Η «Χβράτσκα» έγινε η πρώτη ομάδα που αναδείχθηκε νικήτρια σε τρεις διαδοχικές παρατάσεις σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Έτσι στα… πόδια των Κροατών προστέθηκαν 360 λεπτά ποδοσφαίρου στα νοκ άουτ παιχνίδια πριν φτάσουν στον τελικό, όπερ σημαίνει ότι είναι σα να έδωσαν έναν παραπάνω αγώνα από την πρωταθλήτρια Γαλλία.
TO VAR ΕΦΕΡΕ… ΗΡΕΜΙΑ
Η χρήση του VAR δεν άφησε περιθώρια στους ποδοσφαιριστές να… κινηθούν εκτός ορίων. Μάλιστα, στα γήπεδα της Ρωσίας δεν υπήρχε καμία κόκκινη κάρτα για βίαιη συμπεριφορά, ενώ συνολικά δόθηκαν μόλις τέσσερις αποβολές. Πρόκειται για το χαμηλότερο αριθμό κόκκινων καρτών τα τελευταία 40 χρόνια των Μουντιάλ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τέσσερις κόκκινες είχαν δοθεί μόνο σε ένα παιχνίδι το 2006, όταν η Πορτογαλία είχε κερδίσει την Ολλανδία. Για την ιστορία στο Μουντιάλ του 2006 είχαν μοιραστεί 28 κόκκινες!
Το VAR, πάντως, δεν κατάφερε να αποτρέψει τις υπερβολικές αντιδράσεις, όπως αυτές του Νεϊμάρ, ο οποίος πέρασε συνολικά σχεδόν 14 λεπτά στο έδαφος ως… τραυματίας στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια της Βραζιλίας στη διοργάνωση.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ