Οι «αποστάσεις» σε επίπεδο χρημάτων ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τους «μπλε» είναι δυσθεώρητες
Είναι άλλο να ξέρεις πως η οποιαδήποτε σύγκριση σε οικονομικό επίπεδο ανάμεσα σε μια Αγγλική και μια Ελληνική ομάδα είναι άνιση, και άλλο να τη διαπιστώσεις βήμα – βήμα…
Η παρουσία του ΠΑΟΚ και της Τσέλσι στον ίδιο όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ, δίνει μια πρώτης τάξης αφορμή για να διαπιστώσει ο καθένας έναν από τους λόγους που η Πρέμιερ Λιγκ θεωρείται η «γη της επαγγελίας» για τους ποδοσφαιριστές. Τα οικονομικά δεδομένα στο Αγγλικό ποδόσφαιρο είναι τέτοια που κάνει την πλειοψηφία των ομάδων της μεγάλης κατηγορίας, να αποτελούν ιδανικό προορισμό για τους ποδοσφαιριστές. Μελετώντας τα οικονομικά δεδομένα που αφορούν την Τσέλσι, που θα βρεθεί το βράδυ της Πέμπτης στο στάδιο της Τούμπας, διαπιστώνεις και το τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Αγγλικό ποδόσφαιρο σε επίπεδο νοοτροπίας, και με αυτό το τρόπο όχι μόνο κρατά αλλά συνεχώς ανεβάζει τον βαθμό εσωτερικού ανταγωνισμού χρόνο με το χρόνο.
Με την ευκαιρία του κλεισίματος και της δεύτερης μεταγραφικής περιόδου του 2018, έγινε η καταγραφή των χρημάτων που δαπανήθηκαν σε μεταγραφές, μέσα στο τρέχων έτος, από τους συλλόγους των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων (Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία). Στη λίστα με τις 20 πρώτες ομάδες, οι 10 είναι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ. Από αυτές τις 10 αγγλικές ομάδες, οι δυο είναι οι φετινές «νεοφώτιστες» στην κατηγορία. Η Φούλαμ ξόδεψε 140 εκατ. ευρώ και η Μπράιτον 103 εκ. ευρώ. Και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να διαπιστώσει κανείς πόσο… λογικά μοιάζουν τα 202 εκατ. ευρώ που ξόδεψε η Τσέλσι για μεταγραφές μέσα στο 2018.
Από αυτά τα 202 εκατ., τα 65 τα ξόδεψε τον περασμένο Ιανουάριο για να ντύσει στα μπλε τους Εμερσον, Ζιρού και Μπάρκλεϊ. Θεωρητικά, η σύγκριση που θα επιχειρήσουμε ανάμεσα σε Τσέλσι και ΠΑΟΚ θα έπρεπε να τελειώσει εδώ, από τη στιγμή που η Τσέλσι, ξόδεψε τον Ιανουάριο του 2018, σε ένα μήνα δηλαδή, τα διπλάσια χρήματα από αυτά που έχει ξοδέψει ο ΠΑΟΚ σε μεταγραφές (για την απόκτηση δικαιωμάτων ενός ποδοσφαιριστή από άλλο σύλλογο) τους τελευταίους 93 μήνες. Και αυτό, είναι μόνο ένα κομμάτι της σύγκρισης των οικονομικών δεδομένων ανάμεσα σε Τσέλσι και ΠΑΟΚ.
Βέβαια, για να λέμε και την πάσα αλήθεια, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και… λίγο διαφορετικά, διότι ο ΠΑΟΚ έπεσε και στην περίπτωση. Φέτος το καλοκαίρι, η Τσέλσι πραγματοποίησε δυο από τις πλέον δαπανηρές μεταγραφές της ιστορίας τους. Η απουσία από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ έκανε τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς να μπει και εκείνος στην κατηγορία του «+75», με τον 23χρονο γκολκίπερ Κέπα να κάνει τον Ρώσο επικεφαλής της Τσέλσι να βγάλει από τα ταμεία της ομάδα 80 εκατ. ευρώ για να τον φέρει στο Λονδίνο, από το Μπιλμπάο.
Η δεύτερη μεταγραφή της Τσέλσι το καλοκαίρι που μας πέρασε ήταν αυτή του Ζορζίνιο, που για να βγάλει τα μπλε της Νάπολι και να βάλει αυτά των Λονδρέζων, χρειάστηκαν 57 εκατ. ευρώ, ένα ποσό που τον έφερε στην τέταρτη θέση των πλέον ακριβών μεταγραφών της Τσέλσι στην ιστορία της. Η Τσέλσι, φέτος ξεπέρασε το κατά μέσο όρο που ξοδεύει ανά χρόνο σε μεταγραφές, καθώς με βάση τα όσα έχουν καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2010 και μετά, δαπανά περί τα 164 εκατ. ευρώ ετησίως.
ΟΣΑ ΞΟΔΕΨΕ Ο ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΣΕ 8 ΧΡΟΝΙΑ, ΟΙ «ΜΠΛΕ» ΤΑ ΕΔΩΣΑΝ ΚΑΤ’ ΑΤΟΜΟ
Τα 15… μπάτζετ του ΠΑΟΚ
Από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι σήμερα, ο ΠΑΟΚ έχει δώσει σε μεταγραφές ένα ποσό που αγγίζει τα 32 εκατ. ευρώ. Πάμε τώρα στην Τσέλσι….
Η αγγλική ομάδα, από τον Ιανουάριο του 2010 και μετά, έχει δώσει σε 15 μεταγραφές, ποσό μεγαλύτερο των 32 εκατ. ευρώ. Πλην των Κέπα και Ζορζίνιο, που αποκτήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, στη λίστα υπάρχουν οι: Αλβάρο Μοράτα (66 εκατ. σε Ρεάλ Μαδρίτης), Φερνάντο Τόρες (58,5 εκατ. σε Λίβερπουλ), Τιέμου Μπακαγιόκο (40 εκατ. σε Μονακό), Μίτσου Μπατσουαγί (39 εκατ. σε Μαρσέιγ), Ντιέγκο Κόστα (38 εκατ. σε Ατλέτικο Μαδρίτης), Ντάνι Ντρικγούτερ και Ενγκολό Καντέ (37 εκατ. και 36 εκατ. αντίστοιχα σε Λέστερ), Ουίλιαν, Εντέν Αζαρ και Νταβίντ Λουίζ (35 εκατ. σε Ανζί, Λι και Παρί Σεν Ζερμέν αντίστοιχα), Αντόνιο Ρούντιγκερ (35 εκατ. σε Ρόμα), Σεσκ Φάμπεργκας (33 εκατ. σε Μπαρσελόνα) και Οσκαρ (33 εκατ. σε Ιντερνασιονάλ).
ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ
Η μεγαλύτερη του ΠΑΟΚ, είναι η 42η της Τσέλσι
Σε επίπεδο πωλήσεων, το μεγαλύτερο ποσό που έχει βάλει στα ταμεία του ο ΠΑΟΚ είναι μια «σύνθετη» μεταγραφή, και συγκεκριμένα αυτή του Λούκας Πέρεθ. Ο Ισπανός έφερε στους ασπρόμαυρους συνολικά 7 εκατ. ευρώ αρχικά μέσω της μεταγραφής του στην Λα Κορούνια και στη συνέχεια μέσω του ποσοστού που είχε κρατήσει ο ΠΑΟΚ, το οποίο απέκτησε η Αρσεναλ. Αν επιχειρήσουμε να βάλουμε στην λίστα των μεταγραφών της Τσέλσι, τον Λούκας και τα 7 εκατ. ευρώ, αυτός θα βρεθεί στην 42η θέση, πάνω από τον Πέτρικ Μπάνφορντ, τον 23χρονο που η Τσέλσι παραχώρησε τον περασμένο Ιανουάριο στην Μίντλεσμπρο έναντι 6,9 εκατ. ευρώ, αφού τον είχε δώσει μέχρι τότε με την μορφή δανεισμού σε πέντε διαφορετικές ομάδες…
Ενας Πασχαλάκης, όσα ο Αζαρ σε 7 μέρες
Οι «Μίδες» του ΠΑΟΚ θα ήταν «φτωχαδάκια» μέσα στο ρόστερ της Τσέλσι
Λίγες ημέρες πριν την μονομαχία των παικτών του ΠΑΟΚ με αυτών της Τσέλσι στο χορτάρι, ας ρίξουμε μια ματιά στη «μάχη» των αποδοχών τους.
Αλλά, μισό λεπτό. Ποια «μάχη»; Σε αυτό το επίπεδο, οι μισθοί των ασπρόμαυρων πέφτουν…. αμαχητί απέναντι σε αυτούς των ποδοσφαιριστών της Τσέλσι. Και, δεν χρειάζονται πολλά παραδείγματα. Ενα αρκεί για να σας πείσει. Ο Εντέν Αζάρ είναι ο πλέον επικίνδυνος ποδοσφαιριστές της Τσέλσι μεσοεπιθετικά, και ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης θα κληθεί να τον αντιμετωπίσει. Ποια είναι η διαφορά τους σε επίπεδο αποδοχών; Τα χρήματα που προβλέπονται στο συμβόλαιο του Αλέξανδρου Πασχαλάκη ως ετήσιες απολαβές, είναι σχεδόν ίδια με αυτά που προβλέπονται στο συμβόλαιο του Εντέν Αζάρ ως εβδομαδιαίες απολαβές. Σύμφωνα με το συμβόλαιο που έχει υπογράψει ο Εντέν Αζάρ με την Τσέλσι, ο Βέλγος μεσοεπιθετικός έχει λαμβάνει 240.000 ευρώ την εβδομάδα. Και, για να ξέρετε, ο Αζάρ μόλις φέτος κατάφερε να επιστρέψει στην πρώτη δεκάδα της Πρέμιερ Λιγκ αναφορικά με τις απολαβές, διότι υπήρχαν αρκετοί που τον… άφησαν πίσω.
Στο ρόστερ του, ο ΠΑΟΚ διαθέτει πέντε «επταψήφια» συμβόλαια. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, οι ετήσιες απολαβές των Βιεϊρίνια, Βέρνμπλουμ, Μαουρίσιο, Ελ Καντουρί και Πρίγιοβιτς αγγίζουν το ποσό που λαμβάνει ο Εντέν Αζάρ για μισή σεζόν. Με την Τσέλσι να είναι στημένη ως ομάδα επιπέδου 16άδας Τσάμπιονς Λιγκ, όλες αυτές οι συγκρίσεις αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αντιληφθεί κανείς τον στόχο που έχουν θέσει οι ασπρόμαυροι, που δεν είναι άλλος από την συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, μια συζήτηση που κάθε φορά που ανοίξει, ξύνει τις πληγές των όσων έγιναν την περασμένη σεζόν. Για τελευταίο έμεινε το… σκορ που γράφει το ταμπλό από την χρηματιστηριακή αξία των ρόστερ του ΠΑΟΚ και της Τσέλσι. Μέχρι σήμερα, οι ασπρόμαυροι αντιμετώπισα την Βασιλεία των 58 εκατ. ευρώ, την Σπαρτάκ Μόσχας των 100 εκατ. ευρώ, και την Μπενφίκα των 235 εκατ. ευρώ. Την Πέμπτη θα αντιμετωπίσουν την Τσέλσι των 851,75 εκατ. ευρώ, την ώρα που ο ΠΑΟΚ κοστολογείται στα 59,3 εκατ. ευρώ. Αυτό το… 851 – 59 είναι η μεγαλύτερη διαφορά που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια σε Ευρωπαϊκή αναμέτρηση που έχει δώσει ο Δικέφαλος.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΚΤΑΕΤΙΑ
*** Με την απόκτηση του Κέπα, τις τελευταίες ημέρες των μεταγραφών στην Αγγλία, ο Τσέλσι πέρασε στην δεύτερη θέση της λίστας με τις ομάδες που έχουν ξοδέψει τα περισσότερα χρήματα για μεταγραφές από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι σήμερα. Η Τσέλσι έχει δώσει 1,31 δισ. ευρώ, αφήνοντας τρίτη την Μπαρσελόνα που έχει δώσει 1,26 δις. ευρώ. Στην πρώτη θέση είναι η Μάντσετσερ Σίτι με 1,47 δισ. ευρώ.
*** Και μια και έχουν γίνει πολλές αναφορές για τα ποσά που δίνει η Τσέλσι, καλό είναι να καταγραφούν και τα έσοδά της, που για την σεζόν 2017-18 έφτασαν τα 402 εκατ. ευρώ.
Πηγή : FORZA