Στο ραδιοφωνικό σταθμό Libero φιλοξενήθηκε ο γνωστός νομικός, Λάκης Σημαιοφορίδης, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο πρόστιμο που επιβλήθηκε στο Ράζβαν Λουτσέσκου, στα περσινά γεγονότα με τον δικαστή Σκουτέρη αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια στο ΟΑΚΑ από οπαδούς της ΑΕΚ στο ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό.
Αναλυτικά τα όσα ανέφερε:
Για το χρηματικό πρόστιμο που επιβλήθηκε στον ΠΑΟΚ αλλά και στον Λουτσέσκου πρόσφατα:
«Το πρόβλημα δεν πρέπει να το εντοπίζουμε σε αυτόν που τον εφαρμόζει, αλλά στον ίδιο τον κανονισμό. Η προσωπική μου αντίθεση για τις διατάξεις αυτές, είναι δηλωμένη εδώ και πολλά χρόνια. Εξακολουθώ να επιμένω διότι οι κανονισμοί αυτοί έχουν το στοιχείο μιας υποτιθέμενης αυστηρότητας η οποία αποβλέπει σε μια ομάδα διεξαγωγή αγώνων, τέλεση χωρίς επεισόδια κτλ. Έχει αποδειχτεί όμως διαχρονικά, ότι τα υπερβολικά πρόστιμα, δεν έχουν αποτέλεσμα. Έχουμε κανόνες ατελέσφορους. Πρέπει κάποιος που πραγματικά ενδιαφέρεται να βελτιώσει την εικόνα του ποδοσφαίρου, να διαφοροποιήσει τους κανονισμούς, γιατί αποδεικνύεται ότι δεν έχουν αποτέλεσμα. Το ίδιο γίνεται στην Ελλάδα, σε αυτήν τη χώρα των εντυπώσεων και στους αθλητικούς νόμους. Με κάτι ποινές που ξέθαβαν από το μυαλό τους κάτι περίεργοι τύποι. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργούσαν πρόβλημα στα σωματεία σε νομικά πρόσωπα και σε ανώνυμες εταιρείες».
Για το κλίμα που δημιουργείται:
«Είναι γνωστό αυτό. Ακόμα και οι συμπεριφορές ανθρώπων που απονέμουν δικαιοσύνη, οι αποφάσεις τους, βρίσκονται στο στόχαστρο, μέσα από τη δημοσιοποίηση. Θα το τονίσω για ακόμα μία φορά, για να καταδειχθεί τι γίνεται. Ακόμα περιμένω κάποιον αρμόδιο, όποιος και αν είναι αυτός, να μας πει ποιος και πότε, σχολίασε ή κατήγγειλε και ενήργησε δικαστικά, για το περιβόητο πανό κατά του κ. Σκουτέρη. Δεν έγινε απολύτως τίποτα! Εδώ έχουμε μια δήλωση του κ. Λουτσέσκου, γιατί διογκώνεται το ζήτημα από κάποια ΜΜΕ. Μια δήλωση που εγώ δε δίνω ιδιαίτερη σημασία. Το πρόβλημα είναι η κάκιστη νοοτροπία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που δημιουργούν αυτήν την εικόνα. Βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Είμαστε η χώρα των εντυπώσεων. Έχει επηρεαστεί ο Έλληνας. Τα προβλήματα είναι άλλα, δεν είναι οι δηλώσεις. Δυστυχώς όμως τα μεταθέτουν εκεί, για να αποσύρουν τις ευθύνες τους για άλλα πράγματα».
Για τις κινήσεις της Πολιτείας:
«Από πολιτικούς ή πολιτειακούς παράγοντες δεν περιμένω τίποτα. Δεν έχουν τη γνώση διαχρονικά. Υπήρχαν ελάχιστοι με… μέζεα για να βελτιώσουν πράγματα. Χρόνια ολόκληρα είναι άνθρωποι της φανφάρας και των εντυπώσεων. Το ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι στη χειρότερη φάση, ξεκινώντας από την ανικανότητα ανθρώπων και τη σκοπιμότητα κάποιων ενεργειών, που οδήγησαν σε μια επιτροπεία, η οποία είναι παγκοσμίως πρωτότυπη. Να σοβαρευτούν κάποιοι άνθρωποι και να δουν την πραγματικότητα κατάμουτρα. Το θέμα Σκουτέρη έμεινε εκεί και δεν ασχολήθηκε κανένας. Κανένας δεν το κατήγγειλε; Ο κ. Σκουτέρης, πήγε να διαμορφώσει κάτι διαφορετικό, με μια άλλη αντίληψη των πραγμάτων. Πιο καθημερινή και πιο ουσιαστική. Καθιέρωσε την κλήτευση των διαιτητών που δεν είχε γίνει ποτέ. Επειδή δε θεωρούσε ότι έχουν το αλάθητο του Πάπα, συνήθισε σε κάποιες περιπτώσεις να κλητεύει τους διαιτητές. Κάποτε οι κληρώσεις γίνονταν με τη μέθοδο της καρφίτσας… Κάποτε υπήρχαν άνθρωποι που ζούσαν από το ποδόσφαιρο, επέλεγαν το διαιτητή ανάλογα με τον κάθε παράγοντα Είχαν χαρτάκια και τα τρυπούσαν με το όνομα που ήθελαν με καρφίτσα! Αυτήν τη στιγμή, τα πράγματα δεν αλλάζουν, σε επίπεδο θεσμικών οργάνων, η κατάσταση παραμένει κάκιστη. Όσο δεν αλλάζουν νοοτροπίες, όσο δεν αλλάζουν τα λαμόγια και διάφοροι περιφερόμενοι τύποι που ζουν ως παράσιτα του ποδοσφαίρου, τίποτα δε μπορεί να γίνει».
Για όσα έγιναν στο ΟΑΚΑ στο ΑΕΚ-Ολυμπιακός και την έκθεση τη Αστυνομίας:
«Δε μπορεί να μείνει ατιμώρητο αυτό το γεγονός. Και βιαιοπραγία να μη χαρακτηριστεί, είναι μία πράξη που μπορεί να διωχθεί. Το πως θα αξιολογηθεί από το αρμόδιο όργανο, αν κληθεί, είναι το ουσιαστικό. Η έκθεση της Αστυνομίας είναι κάτι πολύ ισχυρό. Σε αυτές τις περιπτώσεις πηγαίνει προς τη δικαιοδοσία του υπευθύνου ασκήσεων δίωξης ποδοσφαιρικών αδικημάτων».
Στο τέλος ανέφερε:
«Όλοι πρέπει να προστατεύουμε το χώρο αυτό. Κάποια στιγμή, πρέπει να κοιτάμε το πρόσωπο μας στον καθρέφτη, να βλέπουμε την αλήθεια. Να αποφεύγουμε τα ανούσια πράγματα κα να ασχολούμαστε με προβλήματα πολύ σοβαρότερα. Όλοι πρέπει να συμβάλλουμε σε αυτό».