Υπάρχουν κάποιοι αριθμοί που δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες στην ερώτηση του πως ο Δικέφαλος ξεπέρασε αντιπάλους και -2, και δεν αμφισβητείται
Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη θέση ένα μήνα πριν την παρέλαση και το «μα πως βρέθηκε εκεί»… τρώει αρκετούς.
Και τους «τρώει» διότι κατά γενική ομολογία η αγωνιστική εικόνα των ασπρόμαυρων επιδέχεται μεγάλης βελτίωσης. Υπάρχουν οι «καλοθελητές» που στην προσπάθειά τους να φωτίσουν το οποιοδήποτε κακώς κείμενο του ΠΑΟΚ, θα βγάλουν το συμπέρασμα πως ο ΠΑΟΚ δεν αξίζει να είναι στην πρώτη θέση διότι δεν αποδίδει καλά.
Υπάρχει ένα γενικό αξίωμα το οποίο δεν θα αλλάξει όσες αλλαγές και αν γίνουν στο ποδόσφαιρο. Αυτό λέει πως το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι λαθών στο οποίο νικητής είναι αυτός που συνδυάζει την ευστοχία του με τα λιγότερα δυνατά λάθη. Ε, λοιπόν, ο ΠΑΟΚ είναι εύστοχος. Και είναι κάτι για το οποίο δεν μπορεί να… απολογηθεί. Να ψάχνει το τι φταίει μια ομάδα που δεν είναι εύστοχη, είναι λογικό. Ο ΠΑΟΚ δεν χρειάζεται να ψάξει κάτι. Ίσα – ίσα, είναι τόσο… ανοικτός στο συγκεκριμένο θέμα που η ίδια η ΠΑΕ παρουσίασε αρκετές από τις πτυχές της αξιοποίηση των στατικών φάσεων, τις οποίες αξιοποιεί σε σημαντικό βαθμό.
Δυο από τα τρία γκολ που έχουν επιτευχθεί μετά από εκτέλεση κόρνερ, είναι γκολ που έχουν δώσει προβάδισμα στον Δικέφαλο, στις αναμέτρησης με ΟΦΗ και Απόλλωνα Σμύρνης. Και αναφέρουμε αυτά διότι πάντα τα γκολ όταν ένα ματς είναι ισόπαλο έχουν μεγαλύτερη «βαρύτητα» από εκείνα που έρχονται όταν μια ομάδα είναι ήδη μπροστά στο σκορ.
Ο ΠΑΟΚ πετυχαίνει 1 γκολ κάθε 5,6 τελικές προσπάθειες, την ώρα που η ΑΕΚ χρειάζεται μέχρι τώρα 7,4 τελικές προσπάθειες για να σκοράρει και ο Ολυμπιακός 9,4 τελικές. Ο ΠΑΟΚ, πλην του μεγαλύτερου μέρους του βασικού του κορμού, δεν άλλαξε επιθετικό, και συνεχίζει να έχει επιδόσεις σκοραρίσματος ανάλογες με αυτές που είχε πέρυσι όταν σκόραρε 1 γκολ κάθε 6,2 τελικές.
Η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός προχώρησαν σε αλλαγές, για τους δικούς τους λόγους. Ο Ολυμπιακός πέρυσι σκόραρε 1 γκολ ανά 6 τελικές και η ΑΕΚ 1 γκολ ανά 7,7 τελικές. Για την Ένωση δεν έχει αλλάξει κάτι μέχρι τώρα σε επίπεδο ευστοχίας, όπως και για τον ΠΑΟΚ. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ κονταροχτυπήθηκαν μέχρι τέλους σε επίπεδο πρώτου σκόρερ της κατηγορίας, με τον ΠΑΟΚ να κρατά στην Τούμπα τον δικό του πρώτο σκόρερ. Μήπως… φταίει γι’ αυτό!
Οι ασπρόμαυροι έχουν ουσία στο παιχνίδι τους, και μέσω της προσαρμογής τους στην παρουσία Ευρωπαϊκών υποχρεώσεων σε συνδυασμό με τον πρωταθλητισμό – κάτι που δεν είχαν πέρυσι – τα έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής περίφημα σε βαθμολογικό επίπεδο, και έχουν όλο το χρόνο μπροστά τους για να αυξήσουν τα στάνταρ απόδοσής τους.
Οι αριθμοί πίσω από την καλύτερη άμυνα
Στις μέχρι τώρα αναμετρήσεις, ΠΑΟΚ και Ατρόμητος, οι ομάδες που φιγουράρουν στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, είναι και αυτές, που διαθέτουν την καλύτερη άμυνα της Σούπερ Λίγκας, καθώς η εστία τους έχει παραβιαστεί μια φορά.
Μάλιστα, κάθε γκολ έχει και την δική του… ξεχωριστή ιστορία. Από τη μια πλευρά, ο Ατρόμητος δεν έχει δεχθεί γκολ σε ροή αγώνα, καθώς στη μοναδική φορά, που ο Μπάλαζ Μέγερι μάζεψε τη μπάλα από το βάθος της εστίας του ήταν μετά από εκτέλεση πέναλτι, στην αναμέτρηση της ομάδας του Περιστερίου με αντίπαλο τον Παναιτωλικό.
Από την άλλη πλευρά, το μοναδικό ως τώρα τέρμα που έχει δεχθεί ο ΠΑΟΚ, τον είχε ρίξει στο καναβάτζο στις αρχές του πρώτου ημιχρόνου της αναμέτρησης με τον ΟΦΗ, με τους ασπρόμαυρους να ανατρέπουν τα δεδομένα και να παίρνουν το προβάδισμα πριν την ολοκλήρωση του πρώτου 45λεπτου. Ολυμπιακός και ΑΕΚ έχουν δεχθεί από τρία τέρματα. Η Ένωση δέχθηκε δυο γκολ από τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς στην Τούμπα και έναν από τον Κώστα Φορτούνη στο ΟΑΚΑ, ενώ ο Ολυμπιακός είδε την εστία του να παραβιάζεται από μια φορά στις αναμετρήσεις με Αστέρα Τρίπολης, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, με το τελευταίο να είναι ένα αυτογκόλ… για όσκαρ.
Η εξειδικευμένη μονάδα μέτρησης «βαρύτητας» των τελικών προσπαθειών που γίνονται, και προκύπτει από το σημείο του γηπέδου από το οποίο καταγράφεται και το πεδίο προς την εστία, η οποία ονομάζεται «xGoal», καταγράφει ουσιαστικά το πόσο έχει «προβληματιστεί» μια άμυνα από τις τελικές του αντιπάλου. Ανάμεσα στους διεκδικητές του τίτλου, ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα που έχει δεχθεί τις περισσότερες «ουσιαστικές» τελικές (6,87), με τις μισές εξ’ αυτών να καταγράφονται στην αναμέτρηση στο «Γ. Καραϊσκάκης» (3,44), όταν και όταν δεν έδινε λύσεις ο Πασχαλάκης, το… έκαναν οι παίκτες του Ολυμπιακού.
Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να γίνουν δυο σημαντικές καταγραφές. Η πρώτη έχει να κάνει με το τρόπο με τον οποίο οι ασπρόμαυροι περιφρουρούν την εστία τους στα υπόλοιπα παιχνίδια, και το δεύτερο δεν είναι άλλο από την γενικότερη αστοχία του Ολυμπιακού. Οι ερυθρόλευκοι δεν μπορούν συνολικά να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες τους, και η εικόνα στην αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ δεν ήταν η εξαίρεση αλλά ο μέχρι τώρα φετινός «κανόνας»…
ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΥΣΤΟΧΟ ΠΕΝΑΛΤΙ
Η κατανομή των τερμάτων
Ολυμπιακός, ΑΕΚ έχουν σκοράρει από μια φορά από την «άσπρη βούλα» μετά από τις πρώτες έξι αγωνιστικές, ενώ μετρούν και γκολ εκτός περιοχής.
Η ΑΕΚ έχει 11 τέρματα στο πρωτάθλημα, ενώ Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έχουν από 10. Τρία από τα γκολ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού έχουν καταγραφεί με σουτ εκτός περιοχή, με τον ΠΑΟΚ να μην έχει κανένα. Οι ασπρόμαυροι έχουν και αυτού ένα γκολ από εκτέλεση πέναλτι. Οι λεπτομέρειες αυτές δίνουν και το στίγμα στη μονάδα μέτρησης της αντιστοιχία των τερμάτων τα «xGoals» που αφορά την ποιότητα των τελικών προσπαθειών. Ο ΠΑΟΚ μετρά τις λιγότερες «ποιοτικές» (όπου ποιοτικές και επικίνδυνες, με μεγαλύτερη πιθανότητα κατάληξης εντός εστίας) τελικές, που είναι 5,3 έναντι 9,1 της ΑΕΚ και 12,18 του Ολυμπιακού. Ψηλά σε επίπεδο δημιουργίας καλώς ευκαιριών είναι και ο Ατρόμητος, εκεί που ο Ευθύμης Κουλούρης έχει καταφέρει να βρει τέσσερις φορές το δρόμο προς στα δίκτυα.
Η «ανάγνωση» του τρόπου τελειώματος των φάσεων
Όταν οι άλλοι «πυροβολούν» από κάθε απόσταση
Ένα στοιχεία που δείχνει και το τρόπο αντίληψης του επιθετικού παιχνιδιού αποτυπώνεται και στο χώρο από τον οποίο γίνονται οι τελικές προσπάθειες.
Πέρυσι, η ΑΕΚ ήταν η ομάδα με τα μακράν περισσότερα σουτ εκτός μεγάλης περιοχής. Για να καταλάβει κανείς την επιθετική φιλοσοφία της ομάδας του Μανόλο Χιμένεθ, η Ενωση έγραψε πέρυσι 443 τελικές προσπάθειες, με τις 231 να έχουν καταγραφεί εκτός μεγάλης περιοχής, και την δεύτερη ομάδα σε αριθμό τελικών προσπαθειών εκτός περιοχής να είναι ο Ατρόμητος με 184. Αυτό (αν και η αλήθεια είναι πως το προσπαθεί) δεν έχει καταφέρει να το αλλάξει ο Μαρίνος Ουζουνίδης, καθώς από τις συνολικές 97 τελικές των ποδοσφαιριστών του, οι 52 είναι έξω από την μεγάλη περιοχή. Για τον ΠΑΟΚ, το ποσοστό, μετά από τις πρώτες έξι αγωνιστικές, έχει μειωθεί κατά πολύ σε σχέση με την περσινή σεζόν.
Για τους ασπρόμαυρους, το 41% των τελικών προσπαθειών της περσινής σεζόν ήταν εκτός περιοχής (179 από τις 430) ενώ φέτος αυτό το ποσοστό έχει πέρυσι στο 33% (και συγκεκριμένα οι 30 από τις συνολικά 90 που έχουν καταγραφεί ως τώρα). Αντίθετα, στον Ολυμπιακό, το ποσοστό έχει ανέβει σχεδόν κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, καθώς οι ερυθρόλευκοι έχουν τρία σουτ λιγότερα εκτός περιοχής από τους κιτρινόμαυρους. Η συγκεκριμένη καταγραφή έρχεται και ως μια επιπλέον απάντηση στον υψηλό βαθμό ευστοχίας που έχει καταγράψει ο ΠΑΟΚ έναντι των άμεσων διεκδικητών του τίτλου.
Ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν είναι φαν των (βεβιασμένων τις περισσότερες φορές) τελικών εκτός περιοχής και ζητά από τους παίκτες του να επιμένουν στην αναζήτηση του τρόπου περάσματος της μπάλας στην μεγάλη περιοχή.
ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΚΑΤΑ
Περί φάουλ ο λόγος
Ανάμεσα στους τρεις διεκδικητές, ο ΠΑΟΚ είναι τελευταίος τόσο σε επίπεδο κερδισμένων φάουλ όσο και σε επίπεδο των φάουλ που κάνει. Οι ασπρόμαυροι έχουν κερδίσει 85 φάουλ έναντι 103 του Ολυμπιακού και 100 της ΑΕΚ. Ας μη μπούμε βέβαια και σε λεπτομέρειες που αφορούν κάποια (μη) σφυρίγματα. Σε επίπεδο φάουλ κατά, ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που γενικά δεν κάνει πολλά, με αποκορύφωμα το μόλις ένα φάουλ στην αναμέτρηση με την ΜΠΑΤΕ στην Λευκορωσία. Στο ελληνικό πρωτάθλημα οι ασπρόμαυροι έχουν υποπέσει σε 79, τα λιγότερα στην κατηγορία, με τον Ολυμπιακό να τον ακολουθεί με 85, ενώ η ΑΕΚ έχει υποπέσει σε 104.
Πηγή : FORZA