Η πυγμαχία του ΠΑΟΚ βρίσκεται για ακόμη μία χρονιά σε υψηλό επίπεδο και γι’ αυτόν το λόγο, μίλησαν στην media day του ΑΣ ΠΑΟΚ οι πυγμάχοι των «ασπρόμαυρων», Βαγγέλης Νανιτζανιάν και Αριστοτέλης Ψιλιτέλης, αλλά και για το τουρνουά της Κυριακής (18/11).
Οι δύο πυγμάχοι του Δικεφάλου μίλησαν και για το 1ο κύπελλο πυγμαχίας που διοργανώνει ο ΑΣ ΠΑΟΚ στην μνήμη του Εμμανουήλ Κουτράκη με την έναρξη των αγώνων να είναι προγραμματισμένη την Κυριακή (18/11) για τις 17:00 το απόγευμα στο Κλειστό Γήπεδο Τρίγωνο Συκεών (Λεχόβου και Μανδηλαρά γωνία).
Αναλυτικά όσα είπε ο Βαγγέλης Νανιτζανιάν:
“Ονομάζομαι Βαγγέλης Νανιτζανιάν, ήμουν στα 91+ αλλά πλέον ανήκω στην κατηγορία των 91 κιλών. Αθλούμαι για τον ΠΑΟΚ περίπου 10 χρόνια. Αγαπάω τον Δικέφαλο, δίνω και θα δίνω τα πάντα γι’ αυτόν. Προορίζομαι για τους Ολυμπιακούς αγώνες, αυτός είναι ο μεγάλος μου στόχος. Έχω πάρει την πρόκριση για την Α’, πάω για το χρυσό, να βγω πρώτος, και του χρόνου θα προσπαθήσω να πάρω όση εμπειρία μπορώ, γιατί φέτος μπήκα στην ανδρών, με τα πανελλήνια και το πανευρωπαϊκό αν υπάρξει, ώστε το 2020 να προσπαθήσω για το καλύτερο».
Σχετικά με την πυγμαχία:
“H πυγμαχία είναι ένα άθλημα πολύ δυναμικό, σου μαθαίνει να είσαι πειθαρχημένος και βοηθάει στην αυτοάμυνα που στις μέρες μας πλέον είναι πολύ χρήσιμη. Έχει πολλές κατηγορίες κιλών, από τα 48-91+».
Για το πως διαχειρίζεται το γεγονός ότι είναι το μεγάλο όνομα της “ασπρόμαυρης” πυγμαχίας:
“Αυτό δεν το γνωρίζω, όταν πάω στην προπόνησή μου τους βλέπω όλους ίσους, και προσπαθώ να βοηθήσω τον καθένα όσο μπορώ. Δεν με αγχώνει ο τίτλος, δεν το λαμβάνω καν υπόψιν μου».
Για μία διάκριση στην Ολυμπιάδα:
“Αυτό εξαρτάται από μένα, και πόσο θα το πάρω στα σοβαρά. Πρέπει να θυσιάσεις πολλά πράγματα ώστε να κάνεις αυτό που αγαπάς, και να πετύχεις!»
Για το αν σκέφτηκε ποτέ να τα παρατήσει:
“Δεν το έχω πει ποτέ, ενώ έχω κόψει και έχω στερηθεί πολλά στην ζωή μου, οι προπονήσεις και οι αγώνες είναι όλη μου η ζωή».
Για το πως θα συμβούλευε ένα παιδί ώστε να ασχοληθεί με την πυγμαχία:
“Η πυγμαχία δεν είναι μόνο ο πρωταθλητισμός. Μπορεί κάποιος να το κάνει για τα αερόβια, όπως επίσης και για να μάθει να αμύνεται, και πιστεύω ότι μπορεί να το κάνει ο καθένας, και για να αθλείται».
Για το αν ζει από την πυγμαχία οικονομικά:
Όχι, δεν μου παρέχει κάποια οικονομική βοήθεια, αλλά είναι στο πίσω μέρος του μυαλού μου να ζήσω από αυτό».
Για τον Μιχάλη Ζαμπίδη και αν αποτέλεσε ποτέ ίνδαλμά του:
“Έχει διαφορετικό σωματότυπο και είναι σε άλλο άθλημα, οπότε δεν μπορώ να ταυτιστώ μαζί του. Σχετικά όμως με την αφοσίωσή του, αλλά και με τις επιτυχίες του στον χώρο του αθλητισμού, έχει ανεβάσει την Ελλάδα πολύ ψηλά, και αυτό μου δίνει θάρρος να πετύχω και εγώ το ίδιο».
Για το αν μπορεί στην Ελλάδα να κυνηγήσει τα όνειρά του ένας πυγμάχος:
“Προσπαθούμε με μικρά τουρνουά, όπως αυτό που θα διοργανώσει ο ΠΑΟΚ το Σ/Κ στις Συκιές, να φέρουμε τον κόσμο πιο κοντά στο άθλημα, ώστε η Ελλάδα να είναι πιο “ζεστή” ως προς το συγκεκριμένο άθλημα».
Για την διαφορά των υποδομών σε Ελλάδα και εξωτερικό, και αν γίνεται αυτό το χάσμα να γεφυρωθεί με κάποιο τρόπο:
“Πιστεύω ότι το γυμναστήριο δεν σε κάνει αθλητή. Μπορεί ένας να έχει τα κατάλληλα εργαλεία, αλλά κάποιος άλλος να το θέλει πιο πολύ, και να πετύχει πολλά περισσότερα με μικρότερες υποδομές, οπότε αυτό που μετρά είναι η θέληση και η αφοσίωση».
Τον λόγο πήρε ο έτερος πυγμάχος του ΠΑΟΚ, Αριστοτέλης Ψιλιτέλης.
Αναλυτικά:
“Ονομάζομαι Αποστόλης Ψιλιτέλης, είμαι πανελλήνιος πρωταθλητής παίδων και εφήβων. Αγωνίζομαι στα 56 κιλά. Φέτος κέρδισα το πανελλήνιο, οπότε πρέπει να περιμένω μέχρι του χρόνου τον Δεκέμβριο για να αγωνιστώ στην Α’ κατηγορία ανδρών. Στόχος μου είναι να κερδίσω την Α’ κατηγορία ώστε να βγω στο εξωτερικό και να κυνηγήσω ότι περισσότερο μπορώ».
Για την διοργάνωση που θα γίνει την Κυριακή (18/11):
“Θα είναι μία δυνατή διοργάνωση, όπου θα αγωνιστεί όλος ο ΠΑΟΚ, και περιμένουμε δυνατούς αγώνες. Προσκαλούμε όποιον μπορεί να έρθει και να την παρακολουθήσει από κοντά!”
Για το αν τους βοηθούν αυτοί οι αγώνες για να προετοιμαστούν καλύτερα:
“Είναι καλό να ανεβαίνεις στο ρινγκ, ώστε να παίρνεις αγώνες και εμπειρία, να γνωρίζεις άλλους αντιπάλους και διαφορετικά στύλ παιχνιδιού, οπότε βοηθάει πολύ”.
Για το ποιο είναι το ταβάνι του στην πυγμαχία:
“Είμαι μικρός ακόμα για να το πω με σιγουριά. Όλοι οι αθλητές έχουν το ολυμπιακό όνειρο, όπως και εγώ, αλλά είναι ακόμα μακριά για μένα. Έχω αγωνιστεί στο εξωτερικό με την εθνική, αλλά δεν έχω τόσο καλές επιδόσεις ακόμα, και γι’ αυτό προπονούμαι καθημερινά και με διπλές με τον Βαγγέλη, ώστε να βελτιωθώ. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο αν το προσπαθήσεις!”
Για την απουσία ενός χρόνου που θα έχει, και αν αυτό τον βοηθά ή τον φθείρει:
“Δεν νομίζω ότι χάνεις τον αγωνιστικό σου ρυθμό, γιατί δεν παίζεις μόνο στο πανελλήνιο. Υπάρχουν τουρνουά και σε άλλες πόλεις, όπως και στο εξωτερικό, οπότε είναι ίσως και καλύτερα».
Για το αν είναι ίδιας δυναμικότητας:
“Στο εξωτερικό ίσως να είναι και πιο σημαντικό ένα τουρνουά ανδρών, από τα εγχώρια πρωταθλήματα».
Για το τι περιλαμβάνει η καθημερινότητα ενός πυγμάχου:
“Η δική μου ρουτίνα, είναι ξύπνημα το πρωί, προπόνηση, λίγος ύπνος το μεσημέρι, και το απόγευμα ξανά προπόνηση».
Για το αν συνδυάζει τις σπουδές του με τη πυγμαχία σε ικανοποιητικό επίπεδο:
“Τελείωσα το σχολείο πέρσι, και φέτος είμαι σ’ ένα ΙΕΚ, και προσπαθώ να τα συνδυάσω σωστά ώστε να μην έχω κενά σε καμία από τις δύο ασχολίες μου».
Για το αν μία νίκη απέναντι σ’ έναν ξένο αντίπαλο με καλύτερες υποδομές, τον ανεβάζει ψυχολογικά ακόμα περισσότερο:
“Συμφωνώ με τον Βαγγέλη, στο θέμα των υποδομών. Αυτό που μετράει είναι η δουλειά του αθλητή, και το πόσο θα παλέψει μαζί με τον προπονητή του ώστε να καταφέρει τους στόχους που έχει θέση. Προσωπικά εγώ όταν αγωνίζομαι, δεν κοιτάω ούτε το πρόσωπο του».
Η αφίσα του τουρνουά: