Η εξέλιξη του πρωταθλήματος, μας επιτρέπει να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για τους λόγους που δεν εγκαταστάθηκε το σύστημα VAR στους αγώνες της Super League.
Προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες, αποφάσισαν να εγκαταστήσουν το VAR για να βοηθήσουν τους διαιτητές και να ενισχύσουν την αξιοπιστία του προϊόντος. Εδώ, πέρα βρέχει… Ίσως να είμαστε η χώρα που το έχουμε περισσότερο ανάγκη από κάθε άλλη στην ευρώπη μετά τα όσα είδαν τα ματάκια μας την τελευταία 10ετία, αλλά…
Τα γραφειοκρατικά γρανάζια, η απροθυμία της κυβέρνησης, και συμφέροντα, δεν επέτρεψαν να εγκατασταθεί το VAR. Χάσαμε την ευκαιρία σαν χώρα, να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου. Τουλάχιστον για φέτος. Για του χρόνου, έχεις ο Θεός. Έτσι άλλωστε λειτουργούν όλα στην Ελλάδα.
Εκτός από την ευκαιρία, χάσαμε και την ησυχία μας. Στον Ολυμπιακό θα ήταν υποχρεωμένοι να επενδύσουν στην ομάδα και όχι στην κλάψα, για να δικαιολογήσουν την κατάσταση. Στον Πειραιά ξέρουν καλά ότι, το ποδοσφαιρικό σύνολο που δημιούργησαν, δεν μπορεί να κοντράρει τον ΠΑΟΚ.
Χρησιμοποιούν ωστόσο την διαιτησία ως άλλοθι (μόνο τυχαίες δεν είναι οι αναφορές του Περέιρα στο bullying που δέχονται οι Ελληνες διαιτητές), για να αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του οργανισμού. Στην προσπάθεια να καλύψουν την αλήθεια για το ρόστερ που αποδυναμώθηκε, επενδύουν στην δημιουργία εντυπώσεων, παρά το γεγονός ότι αυξάνεται επικίνδυνα –γι αυτούς- ο αριθμός των φιλάθλων του Ολυμπιακού που αντιλαμβάνονται ότι η παρατεταμένη κλάψα, έχει στόχο τον αποπροσανατολισμό από το πραγματικό πρόβλημα που είναι το ρόστερ και η τεχνική ηγεσία των ερυθρόλευκων.
Αν είχαμε φέτος VAR στη Super League, ο Ολυμπιακός θα είχε τουλάχιστον 4 βαθμούς λιγότερους. Δεν είναι δική μου αυθαίρετη διαπίστωση. Προκύπτει από τα διαιτητικά λάθη υπέρ του Ολυμπιακού όπως αυτά έχουν καταγραφεί. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι οι ερυθρόλευκοι δεν έχουν νίκη με ξένους διαιτητές, ενώ ο ΠΑΟΚ έχει κερδίσει όλα τα παιχνίδια που έδωσε με ξένους διαιτητές.