H UEFA καλείται από τα εθνικά πρωταθλήματα, να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διανέμει τα τεράστια έσοδα από τις διοργανώσεις της.
Για τις 80 ομάδες που συμμετέχουν στους ομίλους των δύο ευρωπαϊκών τουρνουά, η σεζόν αρχίζει με ένα λαμπερό πάρτι στην τελετή κλήρωσης στο Μονακό και τελειώνει με εκατομμύρια ευρώ επιπλέον στην τράπεζα.
Όμως, ενώ οι ομάδες αυτές εισπράττουν τα πλούτη που παρήγαγε το Champions League και, σε μικρότερο βαθμό, το Europa League, περισσότεροι από 600 σύλλογοι που αποτυγχάνουν να προκριθούν, περιορίζονται οικονομικά.
Έτσι εν μέσω της ευρείας ανησυχίας ότι το οικονομικό χάσμα ανάμεσα στην ελίτ των ευρωπαϊκών συλλόγων και τους υπόλοιπους εξακολουθεί να αυξάνεται, η UEFA σκέφτεται αλλαγές.
Τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όπως αναφέρει μια έκθεση που παρατήρησε το Reuters, θέλουν οι «άτυχες» 600 ομάδες να πάρουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα.
Οι διοργανώσεις συλλόγων της UEFA αναμένεται να φτάσουν στα 3,25 δισ. ευρώ αυτή τη σεζόν, αλλά ο τρόπος με τον οποίο διατίθενται αυτά τα χρήματα είναι όλο και πιο αμφισβητήσιμος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της UEFA και των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, οι 32 ομάδες του Champions League θα μοιραστούν τα 2,04 δισ. ευρώ του ποσού αυτού με τους συμμετέχοντες στο Europa League να λαμβάνουν 510 εκατ. Ευρώ.
Μόνο το 7,3% του συνόλου (237,5 εκατ. ευρώ) θα διανεμηθεί στις αποκαλούμενες «πληρωμές αλληλεγγύης» και θα διατεθεί μεταξύ των υπόλοιπων 600 συλλόγων.
Η έκθεση, η οποία διαβιβάστηκε στην UEFA και στις 55 εθνικές ομοσπονδίες της ηπείρου, ανέφερε ότι αυτό το ποσό, μειώθηκε από το 8,5% στον προηγούμενο κύκλο ανταγωνισμού από το 2015-18.
«Το οικονομικό χάσμα μεταξύ των συμμετεχόντων συλλόγων και των μη συμμετεχόντων συλλόγων, αυξάνεται, δημιουργώντας αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστική ισορροπία», προειδοποίησε, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό ήταν πιο σχετικό από τα απόλυτα ποσά.
Η έκθεση πρότεινε να αυξηθούν οι πληρωμές αλληλεγγύης στο 20% στον επόμενο κύκλο ανταγωνισμού που θα καλύψει την περίοδο 2021-24.
Με βάση τα εκτιμώμενα έσοδα ύψους 3,30 δισ. ευρώ ανά σεζόν, ανέφερε ότι αυτό θα προσέφερε 660 εκατ. ευρώ για όσους έχασαν την ευρωπαϊκή συμμετοχή.
Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, πρότεινε το 3,5% των συνολικών εσόδων (116 εκατ. ευρώ) να διανεμηθεί μεταξύ των αποκλεισμένων ομάδων σε προκριματικούς γύρους και 10% (330 εκατ. ευρώ) σε ομάδες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.
Τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα θέλουν επίσης το 6,5% των συνολικών εσόδων να εισέλθουν σε έναν νέο πυλώνα που θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της επαγγελματικής ποδοσφαιρικής ανάπτυξης εκτός των πρώτων πέντε χωρών.
Η UEFA έχει ήδη αποφασίσει σχετικά για τον κύκλο 2021-24, να παρουσιάσει την προσθήκη μίας νέας διοργάνωσης που είναι προσωρινά γνωστή ως UEL2. Αναμένεται να αποφασίσει για τη διανομή των εσόδων μέχρι το τέλος της σεζόν.
Τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα θέλουν επίσης μια πιο ισόρροπη κατανομή των εσόδων μεταξύ των ομάδων που πληρούν τις προϋποθέσεις για το Champions League, και συγκεκριμένα την κατάργηση του κανόνα που ανταμείβει τους συμμετέχοντες λόγω της Ιστορίας τους.
Το 30% κατανέμεται με τη μορφή ενός «συντελεστή», υπό ένα σύστημα που εισάγεται για τον τρέχοντα κύκλο.
Για το λόγο αυτό, η UEFA κατατάσσει τους 32 συλλόγους σε ομίλους, σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους στις ευρωπαϊκές επιδόσεις τους τα τελευταία 10 χρόνια. Το συνολικό ποσό διαιρείται σε μερίσματα 1,11 εκατομμυρίων ευρώ, με την ομάδα της χαμηλότερης κατάταξης να λαμβάνει ένα μέρισμα και την κορυφαία στην κατάταξη 32.
Η έκθεση ανέφερε ότι αυτό «ευνοεί αναμφισβήτητα τους συλλόγους που συμμετέχουν επανειλημμένα» σε ευρωπαϊκές ολοκληρώσεις και τις βοηθά, να διαιωνίσουν την κυριαρχία τους.
Μια άλλη πρόταση, είναι ότι τα χρήματα που διανέμονται στους συμμετέχοντες στο Champions League δεν υπερβαίνουν κατά 3,5 φορές το ποσό που παρέχεται στις ομάδες του Europa League, το οποίο με τη σειρά του δεν πρέπει να υπερβαίνει κατά 2,5 φορές το ποσό που κατανέμεται μεταξύ των ομάδων που πληρούν τις προϋποθέσεις για την τρίτη νέα διοργάνωση.
Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφερίν, δήλωσε από την εκλογή του το 2016 ότι η προτεραιότητά του είναι να βελτιώσει την ανταγωνιστική ισορροπία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Αλλά αναγνωρίζει επίσης ότι οι μεγάλοι σύλλογοι είναι υπεύθυνοι για το μερίδιο των μεγάλων εσόδων και παραδέχτηκε ότι είναι ένα δύσκολο θέμα.
Η έκθεση των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ανέφερε ότι οι αλλαγές που εισήχθησαν για τον τρέχοντα κύκλο 2018-21 , συμπεριλαμβανομένων περισσότερων θέσεων του Champions League για τα τέσσερα πρωταθλήματα και η εισαγωγή του πυλώνα των συντελεστών, θα καθιστούσαν το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο πιο άνισο.
«Το νέο μοντέλο διανομής αυξάνει περαιτέρω τις οικονομικές διαφορές μεταξύ των συλλόγων στο ίδιο πρωτάθλημα», ανέφερε και κατέληξε: «Το σημερινό μοντέλο δεν είναι επωφελές για τη βελτίωση της ανταγωνιστικής ισορροπίας στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο».