Ο Κάρολ Σφιντέρσκι «πυροβολεί» ως άλλος «Λούκι Λουκ» πιο γρήγορα απ’ τη σκιά του και έρχεται να προσθέσει το όνομά του στη λίστα των μεγάλων σκόρερ του ΠΑΟΚ
Το φορτίο, αν μη τι άλλο, ήταν βαρύ για τις πλάτες ενός 22χρονου παιδιού, που έβγαινε για πρώτη φορά από τα σύνορα της πατρίδας του, ωστόσο ο Ραζβάν Λουτσέσκου παίρνει άριστα, μέχρι στιγμής, στο κομμάτι της ενσωμάτωσης στο γκρουπ και ο ίδιος ανταποκρίνεται εξαιρετικά, σε τέτοιο σημείο που κάποιοι άρχισαν, ήδη, να τον θεωρούν άξιο διάδοχο του Σέρβου πρώην επιθετικού του «Δικεφάλου».
Ο 22χρονος σέντερ-φορ από το Ράβιτς της Πολωνίας, βασικά, δικαίωσε την επιμονή του Γιώργου Σαββίδη να τον φέρει στην Τούμπα, αλλά και την στοχευμένη δουλειά του σκάουτινγκ που τον είχε «υπό παρακολούθηση» εδώ και σχεδόν μια πενταετία. Από τις μικρές εθνικές ομάδες της Πολωνίας τον είχαν βάλει ψηλά στη λίστα.
Αυτό που δείχνουν» οι επιδόσεις του Σφιντέρσκι μέσα στο γήπεδο είναι εντυπωσιακό. Σε μόλις 268 λεπτά παρουσίας έχει πετύχει 5 γκολ, το οποίο μεταφράζεται σε 1 γκολ ανά 53,6 λεπτά! Ακόμη καλύτερες είναι οι επιδόσεις στους πέντε αγώνες που έχει παίξει στο πρωτάθλημα, όλοι ως αλλαγή, έχοντας συνοδεύσει τα μόλις 58 λεπτά παρουσίας του με 3 γκολ (ΠΑΣ Γιάννινα, Απόλλων Σμύρνης, Ατρόμητο) κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται μόλις 19,3 λεπτά για να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα!
Όταν πρωτοεμφανίστηκε ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς στην Τούμπα, τον Γενάρη του 2017, είχε πετύχει επτά γκολ σε 397 λεπτά των πρώτων εννιά ματς πρωταθλήματος (πέντε γκολ) και κυπέλλου (2 γκολ). Συγκεκριμένα είχε μ.ο. 1 γκολ ανά 56,7 λεπτά παρουσίας στο γήπεδο.
Πάντως, υπάρχουν αρκετοί επιθετικοί που έχουν γράψει από το ξεκίνημα της παρουσίας του στην ομάδα τη δικής τους ξεχωριστή ιστορία. Εχουμε και λέμε:
ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ
Το «μαύρο βέλος»
Ο επονομαζόμενος και «μαύρο βέλος», για την απίστευτη ευλυγισία και ταχύτητα, στο πρώτο του παιχνίδι με την «πρώτη» ομάδα του ΠΑΟΚ, ένα φιλικό με την Εθνική ενόπλων, πέτυχε δύο γκολ, ενώ και στο πρώτο επίσημο παιχνίδι στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, απέναντι στον Απόλλωνα Αθηνών στη Ριζούπολη, πέτυχε το πρώτο από τα συνολικά 67 γκολ με την «ασπρόμαυρη» φανέλα και το «7» στην πλάτη, που το άφησε μόνο για τον μεγάλο Γιώργο Κούδα. Αν και καθαρόαιμο εξτρέμ διακρίθηκε για την ικανότητά του να σκοράρει, έχοντας μάθει τα βασικά στα περίφημα «τσικό του Βίλλυ Σέφτσικ» και φτάνοντας να έχει δεχθεί αμέτρητες προτάσεις από διάφορες ομάδες, μια εξ αυτών και η ιταλική Φιορεντίνα.
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ «ΦΟΡΗΣ» ΓΕΝΤΖΗΣ
Το πρώτο «κανόνι»
Ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς της μεταπολεμικής περιόδου, που ήρθε το 1951 στον ΠΑΟΚ από τον Ηρακλή Έδεσσας και μαζί με τους Λάμπη Κουϊρουκίδη και Λευτέρη Παπαδάκη δημιούργησαν την τότε περίφημη «τριπλέτα» της «ασπρόμαυρης» επίθεσης. Έμεινε για 10 χρόνια στον Δικέφαλο του Βορρά, με την φανέλα του οποίου σκόραρε 47 γκολ και ήταν ο πρώτος παίκτης του ΠΑΟΚ που ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος Ελλάδας (1953-54), ένα περισσότερο από τον Μπάμπη Κοτρίδη του Ολυμπιακού, όταν πέτυχε 7 γκολ σε 10 αναμετρήσεις, έχοντας βρει δίχτυα στα έξι από τα δέκα ματς που αγωνίστηκε. «Έφυγε» το 2006 και προς τιμήν του το εθνικό στάδιο της Έδεσσας έχει πάρει το όνομά του.
ΑΝΕΣΤΗΣ ΑΦΕΝΤΟΥΛΙΔΗΣ
Ο «κίλερ» του ΠΟΚ
Ο επιθετικός από τη Μεσοποταμιά της Καστοριάς ήταν ο πρώτος στα χρόνια της ενιαίας Α’ Εθνικής που έφερε τον τίτλο του «στράικερ». Ήρθε στον ΠΑΟΚ το 1965 και έμεινε ως το 1970 μετρώντας 58 γκολ σε 158 συμμετοχές. Ο Λευτέρης Παπαδάκης τον έριξε στα βαθιά και από την στιγμή που πέτυχε το πρώτο του γκολ, σε ντέρμπι επί του Ολυμπιακού στη λασπωμένη Τούμπα (3-2) συνέχισε με 4 γκολ μέσα σε διάστημα δύο μηνών. Αφηνιαζόταν με τις ομάδες του πάλαι ποτέ ΠΟΚ, ειδικά απέναντι στον Ολυμπιακό εναντίον του οποίου έχει πετύχει συνολικά 6 τέρματα. Η σεζόν 1966-67 ήταν η καλύτερη με την «ασπρόμαυρη» φανέλα πετυχαίνοντας 11 γκολ σε 29 αγώνες, το ένα με απευθείας εκτέλεση φάουλ!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΕΡΜΑΝΙΔΗΣ
Μαγυάρικο «άτι»
Το καλοκαίρι του 1973 ο ΠΑΟΚ απέκτησε τον 23χρονο σέντερ φορ της Μ.Τ.Κ. Βουδαπέστης. Ο Παναγιώτης Κερμανίδης άργησε να πετύχει το πρώτο του γκολ με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, φτάσαμε τον Δεκέμβριο του ’73 σ’ ένα ματς με τον Πανιώνιο (3-0), αλλά μέχρι τον Ιούνιο του 1981 πέτυχε σε 232 αγώνες πρωταθλήματος 60 γκολ, ενώ βρήκε δίχτυα άλλες 12 φορές σε 36 ματς Κυπέλλου και 3 φορές σε 16 ευρωπαϊκά παιχνίδια.
NETO ΓΚΟΥΕΡΙΝΟ
Ένα γκολ, ένας τίτλος
Ο άνθρωπος που είδε το όνομά του να ταυτίζεται με το πρώτο πρωτάθλημα του «Δικεφάλου», χάρη στο «χρυσό» γκολ που πέτυχε στο ντέρμπι-τίτλου με την ΑΕΚ (1-0), είχε φτάσει στην Ελλάδα από την Ατλέτικο Μινέιρο για λογαριασμό του Αρη! Τελικά έγινε «μόνιμος κάτοικος» Τούμπας και έκλεισε την πρώτη του σεζόν (1974-75) με 8 γκολ, τέσσερα εκ των οποίων τα πέτυχε σε τέσσερα συνεχόμενα παιχνίδια με Λάρισα, ΑΕΚ, Εθνικό και Γιάννινα. Αγωνίστηκε και στα 30 ματς (11 γκολ) τη χρονιά του πρώτου πρωταθλήματος και ήταν αυτός που άνοιξε τον χορό των γκολ για τον ΠΑΟΚ, με τα δύο που σημείωσε κόντρα στον Παναθηναϊκό στο 3-1 της πρεμιέρας. Συνολικά αγωνίστηκε (από την περίοδο 1974-75 μέχρι και την περίοδο 1983-84) και σε 231 παιχνίδια έβαλε 65 γκολ!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΣΤΙΚΟΣ
«Καρέ» των γκολ
Το καλοκαίρι του 1977 αποτέλεσε την ακριβότερη μεταγραφή του ελληνικού ποδοσφαίρου, με τον ΠΑΟΚ να καταβάλλει 10.000.000 δραχμές στον Πιερικό για να αποκτήσει Γιώργο Κωστίκο. Ένας φαντεζί επιθετικός που εμφανίστηκε στα ελληνικά γήπεδα της δεκαετία του ’70 και χρίστηκε διεθνής από τα 18 του χρόνια! Τα πρώτα δύο γκολ με τη φανέλα του ΠΑΟΚ τα πέτυχε σ’ έναν αγώνα κυπέλλου κόντρα στο Λεβαδειακό (6-1) στις 21 Δεκεμβρίου του 1977, έμεινε άσφαιρος την πρώτη σεζόν (1977-78) για το πρωτάθλημα, αλλά αποζημίωσε τα επόμενα χρόνια το κοινό της Τούμπας. Έφτασε τα 97 γκολ σε 294 αγώνες (σε όλες τις διοργανώσεις) με την φανέλα του ΠΑΟΚ, κατέχοντας ένα ξεχωριστό ρεκόρ έχοντας πετύχει 4 γκολ σ’ ένα παιχνίδι (ΠΑΟΚ – Εθνικός 5-1, 10/1/1982).
ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
Ο «φονιάς» της ΑΕΚ
Ο Γιώργος Παντελάκης με τα χρήματα της μεταγραφής του Κώστα Ορφανού στον Ολυμπιακό έφερε στην Τούμπα το καλοκαίρι του 1980 τον Χρήστο Δημόπουλο από τον Παναιτωλικό. Στην αρχή δεν έπεισε τον Γκιούλα Λόραντ, όταν όμως ήρθε στην ομάδα ο Γερμανός Χανς Χέερ βρήκε χώρο στην ενδεκάδα και χρόνο συμμετοχής. Ξεκίνησε τη σεζόν 1981-82 με 8 γκολ στα 11 πρώτα παιχνίδια της και «χάιλαιτ» τα δύο τέρματα στο άνετο 3-0 επί του Ολυμπιακού στις 13/12/1981. Ένα χρόνο αργότερα, θα πετύχει 11 γκολ σε τέσσερα παιχνίδια κόντρα στην ΑΕΚ, θα έχει καθοριστική συμβολή στην ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα την σεζόν 1984-85 (12 γκολ), όμως λίγες μέρες πριν τον τελικό κυπέλλου με την Λάρισα εκείνης της χρονιάς συμφώνησε με τον Παναθηναϊκό, αποχωρώντας από τον ΠΑΟΚ με 47 γκολ σε 112 παιχνίδια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΛΠΙΓΓΙΔΗΣ
Ηχηρό ντεμπούτο
Έκανε ηχηρό ντεμπούτο το 1999, πετυχαίνοντας το δεύτερο γκολ του ΠΑΟΚ απέναντι στην Λοκομοτίβ Τιφλίδας (2-0), ακολούθησε το «αγροτικό» σε Λάρισα και Καβάλα πριν επιστρέψει στην Τούμπα. Ξεκίνησε την πρώτη σεζόν (2002-03) με τρία γκολ σε έξι ματς, ενώ τα πράγματα έγιναν ακόμη καλύτερο τον επόμενο χρόνο, όταν στα πρώτα 17 ματς σημείωσε 9 γκολ. Ο πρώτος κύκλος του έκλεισε με 62 γκολ σε 135 ματς, ενώ μετά και τη δεύτερη παρουσία του (2010-2015) έγινε ο τρίτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου με 112 γκολ (σε όλες τις διοργανώσεις).
ΛΑΜΠΗΣ ΚΟΥΪΡΟΥΚΙΔΗΣ
Ένας φορ πέραν της εποχής του!
Ένας τραυματισμός αποτέλεσε την αιτία να βάλει τέλος πρόωρα στην καριέρα του. Ήταν μόλις 29 ετών, ωστόσο ο Λάμπης Κουϊρουκίδης πρόλαβε σε 161 παιχνίδια με τη φανέλα του ΠΑΟΚ να πετύχει 91 γκολ και να είναι ο στυλοβάτης των τριών συνεχόμενων (1954,1955, 1956) πρωταθλημάτων Θεσσαλονίκης. Ήταν ο κορυφαίος σκόρερ πριν από την καθιέρωση της ενιαίας Α’ Εθνικής κι αυτός που σημείωσε τα περισσότερα γκολ (30 σε 71 αγώνες) από κάθε άλλο παίκτη του «Δικέφαλου» στις αναμετρήσεις για τον Πανελλήνιο τίτλο. Δύο είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, τα αξέχαστα παιχνίδια: Ένα ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 3-1, με «χατ τρικ» δικό του κι ένα ΠΑΟΚ – Άρης 4-1, με τέσσερα τέρματά του!
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΑΡΑΦΗΣ
Ο «Καίσαρας» έκανε ντεμπούτο με γκολ
Το καλοκαίρι του 1967 μεταγράφηκε από την Αναγέννηση Επανομής και σκόραρε στον πρώτο αγώνα που έπαιξε με τον ΠΑΟΚ στην Α’ Εθνική. Στις 8 Οκτωβρίου του 1967 ο «Δικέφαλος» υποδέχθηκε το Αιγάλεω και ο «Καίσαρας» πέτυχε το πρώτο από τα συνολικά 170 τέρματα που τον κατατάσσουν στην κορυφή των σκόρερ όλων των εποχών. Σε μια ταραγμένη εποχή για την ομάδα, με την απομάκρυνση του Νίκου Πάγκαλου νωρίς νωρίς από τον πάγκο, ο 17χρονος Σαράφης θα σκοράρει ξανά τον Νοέμβριο στη νίκη με 2-0 επί του Ηρακλή. Σε 358 παιχνίδια πρωταθλήματος πέτυχε 136 γκολ (πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου στην Α’ Εθνική), έπαιξε σε 54 ματς κυπέλλου έχοντας 26 γκολ, ενώ στα 21 ευρωπαϊκά ματς σκόραρε άλλες 8 φορές.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
Ο πρώτος σκόρερ στην Ευρώπη
Ο «Κλάους» πέρασε όλα τα στάδια μέχρι να φτάσει να γίνει ο πρώτος σκόρερ με 20 γκολ στην ιστορία του ΠΑΟΚ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τα δύο γκολ που πέτυχε απέναντι στη Λάρισα τον Απρίλιο του 2008 δεν αποτέλεσαν «διαβατήριο» παραμονής στην Τούμπα, όπου επέστρεψε το καλοκαίρι του 2010, μετά από ένα χρόνο στον Πανσερραϊκό. Ένας άλλος Ρουμάνος προπονητής, ο Λάζλο Μπόλονι, ήταν αυτός που εκτόξευσε την καριέρα του. Στο ξεκίνημα της σεζόν 2011-12 πέτυχε 5 γκολ (τα τρία στην Ευρώπη) σε εννιά παιχνίδια, σκόραρε και στο επικό 1-2 επί της Τότεναμ κλείνοντας την πρώτη «γεμάτη» σεζόν με 17 γκολ. Ακόμη καλύτερος ήταν ο απολογισμός τον επόμενο χρόνο. Ξεκίνησε την περίοδο 2012-13 με 11 γκολ σε 13 ματς! Αποχώρησε το 2016 με 106 γκολ σε 295 παιχνίδια.
ΑΛΕΞΑΝΤΑΡ ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ
Γκολ ανά 2,7 τελικές!
Οι «ασπρόμαυροι» τον βάπτισαν «killer» και δεν έπεσαν πολύ έξω. Ο Σέρβος αποχαιρέτησε τον ΠΑΟΚ με εντυπωσιακά ποσοστά ευστοχίας: δεν χρειάστηκε πάνω από 2,7 τελικές προσπάθειες για να στείλει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα, πέτυχε 55 γκολ σε σύνολο 152 τελικών προσπαθειών και μέσα σε δύο χρόνια κατόρθωσε να βάλει το όνομά του στο νούμερο δύο της λίστας όλων των ξένων σκόρερ του «Δικεφάλου», πίσω από τον Νέτο Γκουερίνο, που σταμάτησε στα 80 γκολ, αλλά σε μια διαδρομή 10 ετών. Σκόραρε ως βασικός 45 γκολ και 10 ως αλλαγή. Πέτυχε 35 γκολ στο πρωτάθλημα (στο νο 21 της ιστορίας του ΠΑΟΚ), 12 γκολ στο Κύπελλο και 8 γκολ σε ευρωπαϊκούς αγώνες (6ος στη λίστα του ΠΑΟΚ).
Πηγή : FORZA