Ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει την ΑΕΚ στο «κρύο» Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας, με την απουσία φίλων των δυο ομάδων να το κάνει ακόμα πιο… αχανές, για τους ποδοσφαιριστές των δυο ομάδων. Αυτή θα είναι η τρίτη διαδοχική συνάντηση για τους δυο «μονομάχους» σε τελικό της διοργάνωσης, με τους «ασπρόμαυρους» να φεύγουν με το τρόπαιο στα χέρια σε Βόλο και ΟΑΚΑ, το 2017 και το 2018 αντίστοιχα.
Παράλληλα, ο Δικέφαλος θα συμμετάσχει στον 20ο τελικό της ιστορίας του, έχοντας 6 κατακτήσεις στις 19 απόπειρες του μέχρι τώρα και το INPAOK σας ετοίμασε αφιέρωμα με όλες τις φορές που ο Δικέφαλος έφτασε στην πηγή, αλλά δεν κατάφερε (για διάφορους λόγους) να πιει νερό.
Αύριο (11/5) θα ακολουθήσει σχετικό αφιέρωμα και με τους κερδισμένου τελικούς στην ιστορία του ΠΑΟΚ
Βέβαια οι «ασπρόμαυροι» τις περισσότερες των περιπτώσεων κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν στον τελικό ομάδες από την Αθήνα, στην πρωτεύουσα, με τον ΠΑΟΚ να αγωνίζεται ουσιαστικά σε συνθήκες εκτός έδρας. Χαρακτηριστικά, ο Δικέφαλος έχει δώσει στην Αττική 15 τελικούς,
Οι πέντε από αυτούς δόθηκαν στο παλιό «Γεώργιος Καραϊσκάκης», τέσσερις στο ΟΑΚΑ (αύριο θα είναι ο πέμπτος και δεύτερος διαδοχικός), τρεις στην «Λεωφόρο» και ακόμα τρεις στο «Νίκος Γκούμας».
Οι 15 χαμένοι τελικοί στην ιστορία του Δικεφάλου, ήταν οι εξής:
ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-1 (28/5/1939)
Η ΑΕΚ ήταν η αντίπαλος του ΠΑΟΚ στον πρώτο τελικό Κυπέλλου για τους «ασπρόμαυρους», που έγινε την Κυριακή 28 Μαΐου του 1939 στην Αθήνα. Ο αγώνας φιλοξενήθηκε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και οι «κιτρινόμαυροι» κέρδισαν με 2-1 παρότι ο Δικέφαλος προηγήθηκε στο σκορ.
Ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε στην Αθήνα έχοντας στο πλευρό του περισσότερους από 2.000 οπαδούς του και αρκετή αισιοδοξία για την κατάκτηση του τροπαίου. Προηγήθηκε στο 31’ με γκολ του Ιωαννίδη (σύμφωνα με κάποια άλλα δημοσιεύματα της εποχής σκόρερ ήταν ο Καλογιάννης), αλλά η ΑΕΚ γύρισε το ματς και με τέρματα από τους Χατζησταυρίδη (43’) και Μανέτα (73′) γύρισε το παιχνίδι και πήρε το Κύπελλο.
Συνολικά το ρόστερ του ΠΑΟΚ εκείνης της σεζόν (1938-39) αποτελούσαν οι:
Σωτηριάδης, Αρβανίτης, Καλογιάννης, Γεωργίου, Κρίτας, Ιωαννίδης, Βατίκης, Κοντόπουλος, Πανίδη, Μοσχίδης, Παπαπαναγιώτου, Κοσμίδης, Μποσταντζόγλου, Βασιλειάδης Δ., Πάγκαλος, Κρεμέζης.
Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 4-0 (11/3/1953)
Ο ΠΑΟΚ δεν τα κατάφερε ούτε στην δεύτερη παρουσία του σε τελικό Κυπέλλου του 1951, αφού έχασε με 4-0 από τον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ο Δικέφαλος θα έπρεπε να περιμένει άλλα 21 χρόνια, για να φτάσει το 1972 όταν κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο! Δύο γκολ για τον Ολυμπιακό έβαλε ο Δρόσος (75’ και 80’) και από ένα οι Μουράτης (27’) και ∆αρίβας (66’).
Η σύνθεση του Δικεφάλου στον τελικό: Λύκαρης, Πατάκας, Γκολέµης, Αρβανίτης, Γκόγκος, Ψωµάς, Βασιλειάδης, Μουρατίδης, Τζινόπουλος, Παπαδάκης, Εµµανουηλίδης
Ούτε η τρίτη ήταν η φαρμακερή:
Ο ΠΑΟΚ δεν τα κατάφερε ούτε στην τρίτη του προσπάθεια σε τελικό.Με μεγάλο απόντα τον ασθενή Κουϊρουκίδη προστέθηκε και ο δυνατός κόντρα αέρας που είχε ο ΠΑΟΚ στο πρώτο ημίχρονο του τελικού με τον Παναθηναϊκό, ο οποίος ευνόησε το σουτ του Κουρτζίδη των «πρασίνων» που έδιωξε τη μπάλα πίσω από την σέντρα του γηπέδου και την είδε να καταλήγει στα δίχτυα του Δικέφαλου στο 24′! Αυτό το γκολ περιγράφεται από τα ΜΜΕ της εποχής και από τα ιστορικά βιβλία του ποδοσφαίρου, ως το πιο μακρινό που είχε σημειωθεί μέχρι τότε στα ελληνικά γήπεδα!
Λίγα λεπτά μετά, στο 31′, ο Πανάκης έκανε το 2-0 για τον Παναθηναϊκό και αυτό έμελλε να είναι και το τελικό σκορ του 3ου χαμένου τελικού του ΠΑΟΚ.
Ο διαιτητής Διαμαντόπουλος απέβαλλε στο 53′ τους Δουκάκη (ΠΑΟΚ) και Πανάκη (Παναθηναϊκός).
Η σύνθεση του ΠΑΟΚ στον τελικό: : Πρόγιος, Κερµανίδης, Γερούδης, Καλογιάννης, Χασιώτης, ∆ουκάκης, Τσίντογλoυ, Καραφουλίδης, Γεντζής, Παπαδάκης, Κιουρτζής
Η ήττα στην Θεσσαλονίκη… (28/6/70)
Ο πρώτος τελικός για τον Δικέφαλο στην Θεσσαλονίκη δεν έφερε τον πρώτο τίτλο Κυπέλλου, με τον Άρη να επικρατεί με 1-0 στο «Καυτανζόγλειο». Οι «κιτρινόμαυροι» προηγήθηκαν μόλις στο 8’ με τον Κεραμιδά, σε μία φάση στην οποία ο Δικέφαλος διαμαρτυρήθηκε για φάουλ (πριν το γκολ). Η φάση ξεκίνησε με σέντρα του Αλεξιάδη από αριστερά, την μπάλα διεκδίκησαν ο Χριστοδούλου με τον Μιχαηλίδη (εκεί ο ΠΑΟΚ διαμαρτυρήθηκε για φάουλ που δεν δόθηκε), έφτασε στον αμαρκάριστο Κεραμιδά που σημείωσε το γκολ το οποίο έμελλε να κρίνει τον νικητή!
Ο ΠΑΟΚ πίεσε για να ισοφαρίσει, αλλά στο 35′ έχασε και πέναλτι! Ο Ραπτόπουλος ανέτρεψε τον Σαράφη, ο Μίχας έδωσε το πέναλτι, όμως ο Κούδας το εκτέλεσε άουτ! Στο β’ μέρος ο Δικέφαλος δεν έβγαλε την αντίδραση που περίμεναν όλοι και έτσι ο Άρης κέρδισε το ματς με 1-0 και κατέκτησε τον τελευταίο μέχρι τώρα τίτλο του
Η σύνθεση του Δικεφάλου:
ΠΑΟΚ: Χριστοδούλου (43′ Πίρτσος), Παπαχριστούδης, Φουντουκίδης, Θεοφανίδης, Μακρής (27′ Κοντογιώργος), Τερζανίδης, Δράμαλης, Παρίδης, Σαράφης, Κούδας, Λάζος.
Δεύτερη σερί ήττα…
Τη σεζόν 1970-1971 ΠΑΟΚ κατάφερε να πάει στον τελικό για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αλλά δεν κατάφερε ξανά να κατακτήσει το πολυπόθητο τρόπαιο.
Ήταν 9 Ιουνίου 1971, στο παλιό «Γ. Καραϊσκάκης», εκεί που ο Δικέφαλος αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό. Οι «ασπρόμαυροι» μπροστά σε 38.000 θεατές δεν κατάφεραν να σηκώσουν το Κύπελλο Ελλάδος στην αφιλόξενη Αθήνα.
Ο ΠΑΟΚ μπήκε νωθρά στον αγώνα και έτσι πριν καν συμπληρωθεί το εικοσάλεπτο οι «ερυθρόλευκοι» πήραν προβάδισμα.
Ο Αγγελής στο 19ο λεπτό με δυνατό σουτ έξω από την περιοχή του Χατζηιωάννου έκανε το 0-1, καθώς ο Δικέφαλος ήταν τυπικά γηπεδούχος.
Λίγο πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, η ομάδα του Λες Σάνον βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, καθώς δέχθηκε και δεύτερο τέρμα.
Ο Γιούτσος στο 43΄ με κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής έκανε το 0-2.
Με το… καλημέρα του δευτέρου μέρους ο ΠΑΟΚ μπήκε και πάλι στον αγώνα, καθώς βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα!
Στο 47ο λεπτό ο Παρίδης εκτέλεσε το κόρνερ και ο Σταύρος Σαράφης με φοβερή κεφαλιά μείωσε σε 1-2 και αναπτέρωσε τις ελπίδες των «ασπρόμαυρων»
Ο ΠΑΟΚ που εκείνη τη σεζόν είχε τερματίσει στην 9η θέση του βαθμολογικού πίνακα ανοίχτηκε για να μπορέσει να ισοφαρίσει, κάτι που όμως το πλήρωσε…
Ο Παμπουλής στο 81΄ έκανε την κεφαλιά μέσα από την περιοχή των «ασπρόμαυρων» με τον ανύμπορο να αντιδράσει Χατζηιωάννου να βλέπει την μπάλα να καταλήγει αρχικά στο δοκάρι και έπειτα στα δίχτυα.
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΠΑΟΚ: Χατζηιωάννου, Γούναρης, Παπαδόπουλος, Χατζηαντωνίου, Φουντουκίδης, Τερζανίδης (5′ Μπέλλης), Μαντζουράκης (46′ Σταυρίδης), Σαράφης, Παρίδης, Κούδας, Ασλανίδης
Ήθελε το ριπίτ, αλλα… (17/6/73)
Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρώτο τρόπαιο τις ιστορίας του το 1972, και την επόμενη σεζόν βρέθηκε για ακόμα μια φορά στον τελικό της διοργάνωσης και μάλιστα κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό, στην έδρα του, το «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Ο Δικέφαλος ζήτησε να διεξαχθεί ο τελικός σε ουδέτερο γήπεδο, αλλά οι τότε άνθρωποι της ΕΠΟ τόνιζαν πως το γήπεδο δεν ανήκει στον Ολυμπιακό, αλλά στο κράτος, οπότε ήταν ουδέτερο!
Ο αγώνας ήταν αμφίρροπος, καθώς αγωνίζονταν οι δύο καλύτερες ομάδες της Ελλάδος με περίπου 40.000 κόσμου να βρίσκεται στις κερκίδες για να παρακολουθήσει αυτόν τον αγώνα.
Το πρώτο ημίχρονο ανάμεσα κύλισε με τους δύο αντιπάλους να μην παίρνουν ρίσκα και με αρκετές μονομαχίες στον χώρο του κέντρου.
Ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ, Στέφας δεν συνεννοήθηκε σωστά με τον Φουντουκίδη, η μπάλα έφτασε στον Αγγελή έξω από την περιοχή και αυτός με σουτ σε κενή εστία έκανε το 1-0 που έμελλε να ήταν και το τελικό σκορ του αγώνα.
Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: Στέφας, Γούναρης, Πέλλιος, Φουντουκίδης, Ιωσηφίδης, Τερζανίδης, Σαράφης, Κούδας (81′ Παναγής), Παρίδης, Αποστολίδης, Λάζος (73′ Ασλανίδης).
Όταν έκλεψαν το κύπελλο από τον ΠΑΟΚ (4/6/1977)
Οι «ασπρόμαυροι» ξεκίνησαν καλύτερα το παιχνίδι αλλά έμειναν πίσω στο σκορ από Παπαδημητρίου στο 29′.
Γρήγορα ωστόσο βρήκαν τα πατήματα τους και πριν βγει καν το ημίχρονο, στο 42′ ο Τερζανίδης έφερε τον τελικό στα ίσια νικώντας τον Βασίλη Κωνσταντίνου με ένα υπέροχο φαλτσαριστό σουτ.
Η εμφάνιση του ΠΑΟΚ, που είχε μεταξύ άλλων, δυο δοκάρια με τους Γκουερίνο- Σαράφη, φαίνεται πως… τρόμαξε τον διαιτητή Μανώλη Πλατόπουλο (του Συνδέσμου Αθηνών).
Έτσι, έλαβε δράση, αποβάλλοντας αναίτια τον Γιάννη Γούναρη στο 64′, ενώ δέκα λεπτά νωρίτερα είχε κλείσει τα μάτια σε απευθείας αποβολή του Αντωνιάδη.
Με το αριθμητικό πλεονέκτημα ελέω της… σφαγής Πλατόπουλου ο Παναθηναϊκός κατάφερε τελικά να βρει το γκολ της νίκης στο 83′ με τον Βακάλη και να κατακτήσει το Κύπελλο.
Ο προπονητής του Δικεφάλου, Μπίλι Μπίνγκαμ, είχε δηλώσει μετά το παιχνίδι: «Δεν μπορώ να πω τίποτε. Όλοι το είδαν από την αρχή ότι ο διαιτητής προσπάθησε να μας εκνευρίσει με κίτρινες κάρτες και το αποκορύφωμα ήταν η αποβολή του Γούναρη. Η ομάδα μου έπαιξε πολύ καλά και είμαι ικανοποιημένος από αυτήν»
Η σφαγή που στέρησε από τον ΠΑΟΚ τον τέταρτο πανελλήνιο τίτλο της ιστορίας του δεν έμεινε αναπάντητη. Σε μια γενναία και παράλληλα συμβολική πράξη, μετά από απόφαση του Γιώργου Παντελάκη, οι ποδοσφαιριστές του Δικεφάλου δεν παρέλαβαν ποτέ τα μετάλλια του ηττημένου φιναλίστ και αποχώρησαν από τον αγωνιστικό χώρο.
Παρά τις «φωνές» από την Αθήνα που πίεζαν την ΕΠΟ για να τιμωρήσει την αντρίκια πράξη του ΠΑΟΚ, αυτή δεν τόλμησε να το κάνει.
Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: (Μπίλι Μπίνγκαμ): Μηλίνης, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Αποστολίδης, Πέλλιος, Δαμανάκης, Τερζανίδης, Σαράφης, Γκουερίνο (76′ Ορφανός), Κούδας, Αναστασιάδης
Η δεύτερη… συνάντηση με την ΑΕΚ (4/6/1978):
Ο ΠΑΟΚ βρέθηκε στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος και την σεζόν 1977-78, όπου τέθηκε για δεύτερη φορά αντιμέτωπος με την ΑΕΚ, και πάλι στο Λεκανοπέδιο της Αττικής ( Γεώργιος Καραϊσκάκης).
Το πρώτο μέρος είχε εκατέρωθεν ευκαιρίες για τις δυο ομάδες, που οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα χωρίς σκορ.
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο για τον Δικέφαλο, που βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 50΄. Ο Παπαϊωάννου έκανε την κούρσα από τα αριστερά, έβγαλε την σέντρα στην καρδιά της «ασπρόμαυρης» άμυνας με τον Μπάγιεβιτς να γράφει το 1-0 με το κεφάλι.
Ο ΠΑΟΚ από εκεί και πέρα δεν βρήκε αντίδραση και μοιραία έγινε το 2-0 με τον Μπάγιεβιτς να νικά την άμυνα του Δικεφάλου και να δίνει έτοιμο γκολ στον Μαύρο, «κλειδώνοντας» επί της ουσίας την κατάκτηση του τίτλου στο 80′.
Η σύνθεση του ΠΑΟΚ( Λάκης Πετρόπουλος) : Φορτουλα, Γούναρης (77′ Δαμανάκης), Αποστολίδης, Ιωσηφίδης, Αναστασιάδης, Ορφανός, Κερμανίδης, Σαράφης, Κωστίκος (79′ Αλαβαντας), Κούδας, Γκουερίνο
Στην σκιά του μεγάλου Γκιούλα (21/6)
Ο τελικός για ακόμα μια φορά έγινε στο Λεκανοπέδιο Αττικής, με τον Δικέφαλο να καλείται να αγωνιστεί στο «Απόστολος Νικολαϊδής» στην Αθήνα κόντρα στον Ολυμπιακό.
Εκείνη η σεζόν ωστόσο είχε στιγματιστεί από κάτι απείρως σοβαρότερο, από ένα παιχνίδι ή έναν τίτλο.
Στον αγώνα πρωταθλήματος, των δυο αντιπάλων στην Τούμπα, μόλις τρεις εβδομάδες πριν τον τελικό,είχε αφήσει την τελευταία του πνοή ο θρυλικός Γκιούλα Λόραντ, την ώρα του παιχνιδιού!
Ο τελικός της Νέας Φιλαδέλφιας της 21 Ιουνίου 1981 δεν ξεκίνησε καλά για τον ΠΑΟΚ όταν στο 18′ ο Γαλάκος γύρισε την μπάλα στην μικρή περιοχή του Δικεφάλου και ο Δαμανάκης με προβολή την έστειλε στα δίχτυα της ομάδας του για το 1-0.
Οι δυο ομάδες οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα με το σκορ στο 1-0 και τους «ασπρόμαυρους» να μην καταφέρνουν να βρουν αντίδραση.
Στο 61′ ο Ολυμπιακός κερδίζει φάουλ στα όρια της περιοχής από τα δεξιά όπως έκανε επίθεση, ο Γαλάκος του Ορφανού (που εκείνη την σεζόν είχε αφήσει τον ΠΑΟΚ για τον Ολυμπιακό) και από κοντά έκανε το 2-0.
Στο επόμενο λεπτό ο Δικέφαλος έδειξε πως «σφυγμό», σε μια αντίστοιχη φάση. Ο Γούναρης εκτέλεσε φάουλ στην καρδιά της μικρής περιοχής του Ολυμπιακού εκεί που πετάχτηκε μόνος του ο Γιάννης Δαμανάκης για να μειώσει με κεφαλιά σε 2-1, παίρνοντας το «αίμα» του πίσω για το αυτογκόλ.
Στο 90′ ένα λάθος του Σίγγα έξω από την «ασπρόμαυρη» περιοχή έδωσε το δικαίωμα στον Κουσουλάκη να βγει μόνος του απέναντι στον Φορτούλα και να πλασάρει σωστά για το τελικό 3-1 που έδινε οριστικά το κύπελλο στον Ολυμπιακό.
Η σύνθεση του ΠΑΟΚ στον τελικό (Αρίσταρχος Φουντουκίδης) : Φορτούλα, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Σάλαμον, Σίγγας, Δαμανάκης, Κερμανίδης (69′ Τριανταφυλλίδης), Γεωργόπουλος, Γκουερίνο, Κούδας (75′ Βασιλάκος), Κωστίκος.
Η… αρχή της κατάρας (29/7/83)
Το βράδυ της 29ης Ιουνίου 1983 ΠΑΟΚ και ΑΕΚ θα συναντηθούν στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, με το παιχνίδι να σημαδεύεται πριν από την έναρξη του από επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς των δυο ομάδων.
Τέτοιας έκτασης, που στον φωτεινό πίνακα του σταδίου εμφανίστηκε το παρακάτω μήνυμα ούτως ώστε να… εκλογικευτούν οι οπαδοί και να ξεκινήσει ο τελικός.
Στο αγωνιστικό κομμάτι ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που δημιούργησε τις ευκαιρίες, η ΑΕΚ αυτή που κατέκτησε τελικά το τρόπαιο.
Ο Θωμάς Μαύρος έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του στο 28′, όταν μετά από ασίστ του Κόντη εκμεταλλεύτηκε την «τρύπα» που βρήκε στην «ασπρόμαυρη» άμυνα για να γράψει το 1-0.
Στο 80′ το παιχνίδι κρίθηκε οριστικά με τον Βλάχο να κάνει μια ατομική ενέργεια από τον άξονα και να νικάει τον Φορτούλα για το τελικό 2-0.
Ο προπονητής του ΠΑΟΚ Χάιντζ Χέερ στάθηκε στο άδικο του αποτελέσματος με βάσει την εικόνα της ομάδας του, τονίζοντας:
«Ήταν το πιο άδικο αποτέλεσμα από τους 25 τελικούς που έχω παρακολουθήσει. Εμείς είχαμε τις μεγάλες ευκαιρίες, αλλά μας κυρίευσε νευρικότητα. Συγχαίρω πάντως την ΑΕΚ. Αυτά έχει το ποδόσφαιρο. Ήλπιζα ότι θα φύγω με έναν τίτλο από τον ΠΑΟΚ. Δεν το καταφέραμε όμως και είναι απογοητευμένος»
Η σύνθεση του ΠΑΟΚ (Χάιντζ Χέερ): Φορτούλα, Σκαρταδος, Αλαβάντας, Ψαρράς, Σίγγας, Δαμανάκης (75’ Τριανταφυλλίδης), Τρίμχολντ, Γκουερίνο, Δημόπουλος, Κούδας, Κωστίκος
Χάθηκε το νταμπλ λόγω Δημόπουλου (22/6/85)
Ο ΠΑΟΚ κατέβαινε στην Αθήνα, ως το απόλυτο φαβορί για το νταμπλ, όμως… υπολόγιζε χωρίς τον Χρήστο Δημόπουλο, ο οποίος μια μέρα πριν τον τελικό με την Λάρισα και ενώ η αποστολή ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στο πούλμαν για να πάει στο ξενοδοχείο, ο Δημόπουλος έφυγε και πήγε στα γραφεία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός όπου υπέγραψε το νέο συμβόλαιο…
Στα του ματς, σαν να μην έφτανε στον ΠΑΟΚ η αναταραχή που προκλήθηκε εξ αιτίας του Δημόπουλου, ήρθε και ο διαιτητής, Μάκης Γερμανάκος, να αποβάλει τον Βασίλη Βασιλάκο, μόλις στο 18ο λεπτό του αγώνα.
Ο Δικέφαλος με αριθμητικό μειονέκτημα, δέχθηκε το πρώτο γκολ στο 39ο λεπτό από τον Ζιώγα, με τον Κμίετσικ στο 47ο λεπτό να δίνει… αέρα δύο τερμάτων στους Βυσσινή. Ο Γιώργος Σκαρτάδος στο 56΄ έδωσε ελπίδα στον ΠΑΟΚ, μειώνοντας σε 2-1, όμως Άνταμτσικ (73’ και Βαλαώρας 75’), έβαλαν… ταφόπλακα στις ελπίδες των «ασπρόμαυρων», για το ντάμπλ.
Η σύνθεση του ΠΑΟΚ (Βάλτερ Σκότσικ): Στεργιούδας, Τσουρέλας, Αλαβάντας, Γιούρισιτς, Μπανιώτης (18′ Καρασαββίδης), Σκαρταδος, Αλαξενδρίδης, Βασιλάκος, Σίγγας, Πάπριτσα, Κωστίκος (64′ Δαμανάκης)
Ο πρώτος διπλός τελικός (1992)
Στις 20 Μαΐου ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Τούμπας, στον πρώτο τελικό των δύο ομάδων, με τον Δικέφαλο να παίρνει κεφάλι στο σκορ, όταν ο Γιώργος Σκαρτάδος, σήκωσε στο πόδι την ιστορική έδρα των «ασπρόμαυρων», με το γκολ που σημείωσε στο 52ο λεπτό της αναμέτρησης με κεφαλιά.
Η… απάντηση των «ερυθρόλευκων», ήρθε στο 62′ με τον Γιώτη Τσαλουχίδη, με κεφαλιά να διαμορφώνει το τελικό 1-1, αφήνοντας ανοιχτούς λογαριασμούς για την ρεβάνς στο «Γ. Καραϊσκάκης.
Στις 27 Μαΐου, ήρθε η ώρα του επαναληπτικού στο Φάληρο. Ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να πάρει κάτι θετικό από αυτό το ματς, ο Ολυμπιακός μπήκε… δυνατά από την αρχή και στο 21′ πήρε προβάδισμα με το γκολ του Λιτόφτσενκο.
Στο 62′ ο Τσαλουχίδης έκανε το 2-0, ενώ οι Πειραιώτες τέλειωσαν το ματς με δέκα παίκτες καθώς αποβλήθηκε στο 69′ ο Σάβιτσεφ, με τους παίκτες του Δικεφάλου, ωστόσο, να μην εκμεταλλεύονται την αριθμητική υπεροχή τους.
Πριν σπάσει η κατάρα (26/4/2014)
Χωρίς τους Αθανασιάδη, Κατσουράνη και Νάτχο, ο ΠΑΟΚ ήταν υποχρεωμένος να αποδείξει την ανωτερότητά του έναντι των «πράσινων», όμως τα πράγματα πήραν από νωρίς αρνητική τροπή, στον τελευταίο τελικό στο ΟΑΚΑ το 2014 που τον χτυπούσε η συγκεκριμένη «κατάρα». Μόλις στο 15’ ο Μπεργκ με κεφαλιά άνοιξε το σκορ για τον Παναθηναϊκό, δυσκολεύοντας την προσπάθεια…
Σταδιακά ο Δικέφαλος κέρδισε μέτρα στον αγωνιστικό χώρο, πίεσε και στάθηκε για πρώτη φορά άτυχος στο 37’. Ο Στοχ έβγαλε σέντρα-ξυράφι στο ύψος της μικρής περιοχής, ο Σαλπιγγίδης έπιασε δυνατή κεφαλιά, η οποία τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι και απομακρύνθηκε.
Μάλιστα, οι «ασπρόμαυροι» έφτασαν μια…ανάσα από το 1-1 δύο φορές ακόμα πριν την ανάπαυλα, με το εντυπωσιακό σουτ του Κάτσε που πέρασε ελάχιστα άουτ, αλλά και τη νέα τεράστια φάση με τον Σαλπιγγίδη, ο οποίος δεν κατάφερε με προβολή να στείλει τη μπάλα προ κενής εστίας στα δίχτυα στις καθυστερήσεις.
Το δεύτερο ημίχρονο ήταν εφιαλτικό, ενώ με τα γρήγορα γκολ των Μπεργκ και Καρέλη, το σκορ έγινε 3-0 στο 53’…
Οι «ασπρόμαυροι» προσπάθησαν να μείνουν ζωντανοί, έχασαν δύο σπουδαίες ευκαιρίες με τους Κάτσε και Στοχ, ενώ 20 λεπτά πριν το τέλος του τελικού κατάφεραν να μειώσουν σε 3-1 με το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Βούκιτς, μετά από άγαρμπο μαρκάρισμα του Αμπέντ στο Λίνο εντός περιοχής.
Στα εναπομείναντα λεπτά δεν άλλαξε κάτι για τον ΠΑΟΚ, ο οποίος δέχθηκε κι άλλο γκολ από τον Μπεργκ στο φινάλε και υπέστη οδυνηρή ήττα με σκορ 4-1 από τον Παναθηναϊκό.
Η σύνθεση του ΠΑΟΚ σε εκείνο το παιχνίδι (Γιώργος Γεωργιάδης): Γλύκος, Σκόνδρας (77′ Κουλούρης), Βίτορ, Ινσαουράλδε, Τζαβέλλας, Λάζαρ (56′ Βούκιτς), Κίτσιου, Κάτσε, Λούκας (56′ Λίνο), Στοχ, Σαλπιγγίδης
*Αύριο Σαββάτο (11/5) θα ακολουθήσει και σχετικό αφιέρωμα για όλους τους κερδισμένους τελικούς του ΠΑΟΚ