Μπορεί να μοιάζει περίεργο, αλλά η Οβιέδο είναι η ομάδα που έχει τον πλουσιότερο ιδιοκτήτη ποδοσφαιρικού συλλόγου στον κόσμο!
Αυτό αποκαλύπτει η top-10 κατάταξη που παρουσίασε η ιταλική εφημερίδα «Sole 24 Ore», βάσει στοιχείων από το εξειδικευμένο περιοδικό «Forbes».
Ιδιοκτήτης της Οβιέδο είναι ο Μεξικανός μεγιστάνας Κάρλος Σλιμ, με εκτιμώμενη περιουσία 59,2 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το Forbes, πέμπτος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο, ενώ κατείχε την «κορυφή» από το 2010 έως το 2013, σύμφωνα με το αμερικάνικο περιοδικό.
Ο Σλιμ, είναι ιδιοκτήτης μαζί με την οικογένειά του της America Movil, της μεγαλύτερης τηλεπικοινωνιακής εταιρείας στη Λατινική Αμερική. Η ιστορία του με την Ρεάλ Οβιέδο χρονολογείται από τον Νοέμβριο του 2012, όταν έσωσε το σύλλογο καταβάλλοντας δύο εκατομμύρια ευρώ, ενώ ταυτόχρονα όρισε έναν από τους στενούς συνεργάτες του, τον Χοακίμ ντελ Ολμο, ως τεχνικό διευθυντή.
Στην 2η θέση βρίσκεται ο ιδιοκτήτης της Ρεν, Φρανσουά Πινό, με περιουσία που υπολογίζεται 31,7 δισ. ευρώ, ο οποίος βοήθησε πρόσφατα στη χρηματοδότηση της ανακατασκευής του καθεδρικού ναού της Notre-Dame. Είναι επικεφαλής του Kering, ενός ομίλου που ιδρύθηκε το 1963 και περιλαμβάνει τους οίκους πολυτελείας Yves Saint Laurent, Alexander McQueen και Gucci. Αποφάσισε να επενδύσει στη Ρεν το 1998, με στόχο πάντα την παραγωγή νέων ταλέντων δημιουργώντας ένα νέο προπονητικό κέντρο που ολοκληρώθηκε το 2000.
Τρίτος είναι ο Μανσούρ Μπιν Ζάιντ Αλ Ναχάν της Μάντσεστερ Σίτι, με περιουσία που φθάνει στα 23 δισ. ευρώ. Το Forbes δεν λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες της Abu Dhabi Investment Authority (630 δισ. ευρώ). Πρόκειται για ένα ταμείο που ανήκει στον αδελφό του Μανσούρ, εμίρη του Άμπου Ντάμπι. Από τότε που ο Μανσούρ αγόρασε το σύλλογο για 250 εκατομμύρια λίρες το 2008, μέχρι σήμερα έχει επενδύσει πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τέταρτος είναι ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Red Bull, Ντίτριχ Μάτεσιτς με 18,9 δισ. ευρώ. Ιδιοκτήτης των Red Bulls της Νέας Υόρκης, της RB Leipzig, της Red Bull Σάλτσμπουργκ και της Red Bull Βραζιλίας (ιδρύθηκε το 2007 και παίζει στη δεύτερη κατηγορία). Ο Μάτεσιτς, έφθασε στην επιτυχία, χάρη στο διάσημο ενεργειακό ρόφημα που «ανακάλυψε» το 1987 μαζί με τον Ταϊλανδό επιχειρηματία Τσανέο Γιουβίντια, ο οποίος πέθανε το 2012.
Στην πέμπτη θέση είναι ο Αντρέ Ανιέλι της Γιουβέντους με 15,9 δισ. ευρώ. Διευθυντής της Exor και από το 2010 ο πρόεδρος της Γιουβέντους. Η Exor N.V. είναι μια εταιρεία, η οποία είναι εγκατεστημένη στην Ολλανδία και ελέγχεται από την ιταλική οικογένεια Agnelli.
Οι σημαντικότερες επενδύσεις της περιλαμβάνουν, την Fiat Chrysler Automobiles, το PartnerRe, την Ferrari, την CNH Industrial, την Γιουβέντους και το The Economist. Ο Ανιέλι είναι επίσης πρόεδρος της ECA, της ένωσης ευρωπαϊκών συλλόγων.
Έκτος είναι ο Ρώσος ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς με 12,4 δισ. ευρώ. Υπό την διοίκησή του, η ομάδα του Λονδίνου κατέκτησε πέντε τίτλους της Premier League, τέσσερα Κύπελλα FA, τρία Λιγκ Καπ, ένα Champions League και ένα Europa League. Ασχολείται στον τομέα του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των μετάλλων. Ο Αμπράμοβιτς κέρδισε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του όταν πώλησε το 73% της Sibneft στη Gazprom το 2005.
Έβδομος είναι ο Φιλίπ Άντσουτζ των Λ.Α. Γκάλαξι με 11 δισ. ευρώ. Δραστηριοποιείται στον τομέα του πετρελαίου, των σιδηροδρόμων, των τηλεπικοινωνιών, των ακινήτων και της ψυχαγωγίας. Είναι κάτοχος των Κινγκς του NHL, μέρους (1/3) των Λος Άντζελες Λέικερς στο ΝΒΑ και του Staples Center. Ο ιδιοκτήτης των Γκάλαξι από την ίδρυσή του συλλόγου (1994), έχει αποκτήσει παίκτες όπως οι Τζέραρντ, Κιν, Μπέκαμ και Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς.
Στην όγδοη θέση είναι ο Στάνλει Κρένκε της Άρσεναλ με 8,8 δισ. ευρώ. Είναι μεγιστάνας του τομέα των ακινήτων και του αθλητισμού. Η αυτοκρατορία του περιλαμβάνει επίσης τους Ντένβερ Νάγκετς του ΝΒΑ, τους Κολοράντο Αβαλανς του NHL, την ομάδα ποδοσφαίρου των Κολοράντο Ράπιντς και φυσικά την Άρσεναλ, της οποίας έγινε ο μοναδικός ιδιοκτήτης τον Αύγουστο του 2018 μετά την αγορά των μετοχών από τον Ουσμάνοφ.
Στην ένατη θέση ισοβαθμούν δύο ιδιοκτήτες. Ο Τζανγκ Γιοντόνγκ της Ίντερ και ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ της Μονακό με 6,8 δισ. ευρώ. Ο πρώτος είναι ιδρυτής και πρόεδρος του Suning Commerce Group, που διαθέτει πάνω από 10 εκατομμύρια προϊόντα προς πώληση μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου της και ένα δίκτυο 4.000 καταστημάτων Κίνα. Τον Ιούνιο του 2106 αγόρασε το 70% της Ίντερ για 300 εκατομμύρια δολάρια. Σε δύο χρόνια ο κύκλος εργασιών της ιταλικής ομάδας αυξήθηκε από 186,8 εκατομμύρια ευρώ σε 297,3 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Ριμπολόβλεφ, ιδιοκτήτης και του ελληνικού νησιού Σκορπιός, που είχε ο Ωνάσης, ανέλαβε τις επιχειρήσεις του πατέρα του το 1990, έχοντας σπουδάσει πριν ιατρική στη Ρωσία. Είναι ο πιο μεγάλος παραγωγός λιπασμάτων καλίου στη Ρωσία.
Δέκατος στη λίστα είναι ο Νασέρ Αλ Κελαϊφί της Παρί ΣΖ, με περιουσία 6,2 δισ. ευρώ. Πίσω του όμως είναι η Qatar Investment Authority του εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Τανί, ο πραγματικός ιδιοκτήτης της Παρί ΣΖ, ο οποίος διαθέτει, σύμφωνα με το Forbes, πόρους άνω των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων.