Δε γίναμε και πολύ σοφότεροι, μετά το τρίτο φιλικό του ΠΑΟΚ επί ολλανδικού εδάφους, αυτή τη φορά κόντρα στην Τσβόλε. Η ομάδα του Αμπέλ Φερέιρα, παρά το γεγονός ότι ακόμα βρίσκεται σε φάση γνωριμίας μεταξύ προπονητή και παικτών, έχει επιδείξει περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά και στις τρεις ανεπίσημες αναμετρήσεις της, λίγο πριν το φινάλε του πρώτου στάδιο προετοιμασίας της. Πέραν των στοιχείων που θέλει να περάσει ο Πορτογάλος τεχνικός στην ομάδα -και αυτό θέλει κάποιον χρόνο- η δύναμη και οι αδυναμίες τη συγκεκριμένη στιγμή είναι αρκετά εμφανή.
Είναι ξεκάθαρο, αλλά και λογικό, ότι όσο ο Δικέφαλος στηρίζεται στους κεντρικούς πυλώνες της προηγούμενης χρονιάς, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα συνοχής και επάρκειας. Επιπρόσθετα, αυτό ενισχύεται όταν οι παίκτες με τα ενδεδειγμένα χαρακτηριστικά παίζουν στις σωστές θέσεις, άσχετα αν φέτος δοκιμάζεται ένα νέο σύστημα, το 4-4-2. Φυσικά, υπάρχουν οι ευχάριστες εκπλήξεις όπως οι Γαϊτανίδης και Τσιγγάρας, όπως και κάποιοι από τους καινούριους που όντως δείχνουν πως -με το χρόνο- θα αποτελέσουν δυνατά χαρτιά για τον Φερέιρα.
Το κενό που υπάρχει στα χαφ δεν αποτελεί… ανακάλυψη της Αμερικής. Όλοι το ξέρουν, και αυτοί που πρέπει δουλεύουν για να καλυφθεί όσο το δυνατόν συντομότερα. Από εκεί και πέρα, ο ΠΑΟΚ έχει την “ατυχία” να διαθέτει δυο ζευγάρια παικτών, που θα μπορούσαν να είναι βασικοί εξίσου, αλλά δε χωράνε. Από τη μία, ο κορυφαίος Πασχαλάκης και ο εξαιρετικός Ζίβκοβιτς, για μια θέση που δεν… ντουμπλάρεται. Από την άλλη, ο γνωστός κομβικός Μάτος (άσχετα αν απόψε τα έκανε θάλασσα γιατί… βαριόταν) και ο Ροντρίγκο, ο οποίος μέχρι τώρα τα πάει πολύ καλά σε προπονήσεις και φιλικά. Στη δεύτερη περίπτωση, για τον Ροντρίγκο υπάρχει η επιλογή του αριστερού άκρου της άμυνας, αλλά δείχνει ότι δεν είναι το ίδιο.
Σε σχέση με το φιλικό κόντρα στη Τσβόλε, προφανώς κρατάμε τα δυο γκολ του Σφιντέρσκι σε ένα μισάωρο, αλλά και την αποβολή του Ενρίκε, όσο “κουφή” κι αν αυτή φάνηκε με γυμνό μάτι. Έστω και αν πρόκειται για διαμαρτυρία, αποτελεί μελανό σημείο για έναν παίκτη, που έχει εξάλλου και πρότερο… ανέντιμο βίο αναφορικά με τις κάρτες. Γενικότερα, ο ΠΑΟΚ του πρώτου μέρους ήταν προβληματικός σε άμυνα και επίθεση, χωρίς συνοχή στο παιχνίδι του, ενώ αυτός του δεύτερου μέρους έδειξε ομάδα, ακόμα κι όταν έμεινε με δέκα παίκτες, και άσχετα αν τα επί μέρους σκορ των δυο ημιχρόνων ήταν 2-1 και 0-1.
Στα αρνητικά συγκαταλέγεται και η σχεδόν μηδενική εκμετάλλευση του παιχνιδιού του Μίροσλαβ Στοχ. Υπάρχουν λόγοι βέβαια για αυτό. Χρειάζεται να “βρεθεί” με τους συμπαίκτες του, να αποκτήσει γηπεδική οικειότητα μαζί τους, ίσως να βρει και ο ίδιος ρυθμό και ρόλο.
Κοντολογίς, υπάρχει ακόμα τεράστιο πεδίο βελτίωσης για τον ΠΑΟΚ του Φερέιρα, αλλά δυστυχώς λίγος διαθέσιμος χρόνος σε σχέση με τα κρίσιμα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Γενικότερα, πρέπει να αρχίσουμε να… τρέχουμε.
FACEBOOK PAGE: Thodoros Hastas