Η FORZA έκανε μια… «βουτιά» στο παρελθόν και γύρισε 17 χρόνια πίσω καταγράφοντας μια σειρά γεγονότων της εποχής Μπατατούδη στον ΠΑΟΚ.
Η αυλαία του πρωταθλήματος της σεζόν 2001-2002 είχε πέσει ήδη από τις 8 Μαΐου. Και στο διάστημα που ακολούθησε μέχρι την έναρξη του επόμενου, συνέβησαν πολλά… ενδιαφέροντα στον ασπρόμαυρο σύλλογο.
Από τη στιγμή που ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ξεκαθάρισε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, ότι δεν επρόκειτο να συνεχίσει στον πάγκο, άρχισε η αναζήτηση του διαδόχου του. Αρχικά, το ενδιαφέρον στράφηκε προς Ιταλία μεριά. Άλλωστε, ήταν η εποχή, που ο Μπατατούδης διαφήμιζε τη «συνεργασία» του με τη Γιουβέντους, μέσω του Λορέντσο Ντελισάντι, ο οποίος παρουσιάζονταν ως ο εκπρόσωπος του Λουτσιάνο Μότζι, γενικού διευθυντή της Γιουβέντους.
Μάλιστα, ως προπομπός του Ιταλού προπονητή, που θ’ αναλάμβανε τον ΠΑΟΚ, έφθασε στη Θεσσαλονίκη ο 63χρονος Σέρτζιο Βάτα, ο οποίος, σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα αναλάμβανε την αναδιάρθρωση των τμημάτων υποδομής, καθώς και το σκάουτινγκ. Και επειδή ήταν ακόμη μήνας Μάιος, ο Βάτα ανέλαβε και τις προπονήσεις της πρώτης ομάδας μέχρι να φύγουν οι παίκτες για τις διακοπές.
Από τα ρεπορτάζ της εποχής είχαν «παρελάσει» τα ονόματα των Νέβιο Σκάλα, Αντρέα Αγκοστινέλι και Αντρέα Μαντορλίνι, μέχρι που ο Μπατατούδης κατέληξε στη δοκιμασμένη…. συνταγή του Άγγελου Αναστασιάδη. Ακόμη, όμως, κι όταν δια στόματος μεγαλομέτοχου είχε γίνει γνωστή η επιστροφή στην Τούμπα του Ελληνα τεχνικού, στη Θεσσαλονίκη είχε βρεθεί ο Τζουζέπε Ματεράτσι (πατέρας του Μάρκο, τότε παίκτη της Ιντερ) για… συζητήσεις με τον Μπατατούδη. Τελικά, ο πρώην προπονητής των Λάτσιο, Μπάρι, Μπρέσια, Πιατσέντσα και Βενέτσια επέστρεψε με το ίδιο εισιτήριο στην πατρίδα του.
Ο Αναστασιάδης επέστρεφε στον ΠΑΟΚ μετά από 3,5 χρόνια, διαπιστώνοντας ότι «στα γραφεία μπαινοβγαίνει πολύς κόσμος. Είναι ένας… καφενές!».
ΑΝΤΕΞΑΝ ΕΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ
Προϊόν της «συνεργασίας» με τη Γιουβέντους (στην πραγματικότητα, η συνεργασία είχε να κάνει με γραφείο μάνατζερ, στο οποίο δούλευε ο γιος του Μότζι…) υπήρξε ο δανεισμός δύο παικτών, του Φραντσέσκο Σκαρντίνα και του Αμπουμπακάρ Φοφανά. Ο Ιταλός αμυντικός δεν έπεισε κανέναν για τη χρησιμότητα του, πολύ δε περισσότερο τον Αναστασιάδη, που του έδωσε χρόνο συμμετοχής μόνο σε δύο ματς κυπέλλου, με Λεωνίδιο και Ολυμπιακό Βόλου (επιστρέφοντας, πάντως, στη χώρα του, ο Σκαρντίνα έπαιξε σε Κροτόνε, Βιτσέντζα και Κιέβο). Στα μισά της σεζόν αποχώρησε και ο Φοφανά, ο πρώτος Γάλλος (αν και με καταγωγή από την Ακτή Ελεφαντοστού), που φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ.
«ΒΡΟΧΗ» ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Λίγο μετά την ολοκλήρωση της σεζόν 2001-02, άρχισαν να «σκάνε» προσφυγές, η μία μετά την άλλη. Την αρχή έκανε ο Λουτσιάνο, και τον ακολούθησαν οι τρεις Κύπριοι, οι Οκκάς, Γιασεμάκης και Εγκωμίτης. Ο Οκκάς, μάλιστα, πέρα από τα οφειλόμενα (260 χιλ. ευρώ), ζητούσε και την ελευθερία του. Τελικά, βρέθηκε ο τρόπος, προκειμένου οι τρεις Κύπριοι να παραμείνουν στο ρόστερ. Ωστόσο, εκείνο το καλοκαίρι αποχώρησαν παίκτες, που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο τα αμέσως προηγούμενα χρόνια: ο Κωνσταντινίδης προτίμησε τον Παναθηναϊκό, ο Μπορμπόκης την ΑΕΚ, ο Κατσαμπής τον Ηρακλή, ενώ παρελθόν για το Δικέφαλο αποτέλεσε κι ο Κουλακιώτης.
ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ, ΒΑΣΙΚΟΣ
Το βασικό στάδιο προετοιμασίας είχε διεξαχθεί στο Αρτα Τέρμε, λίγο μακριά από το Ούντινε, κοντά στα σύνορα Ιταλίας-Αυστρίας. Στη Θεσσαλονίκη είχε παραμείνει ο Κυριάκος Τοχούρογλου (γυμνάζονταν στην Ευκαρπία υπό τις οδηγίες του Γιάννη Γκιτσιούδη), ο οποίος είχε τεθεί εκτός ομάδας. Από τον Οκτώβριο, όμως, και μετά, ήταν ο βασικός γκολκίπερ.
Την αποστολή στην Ιταλία δεν είχε ακολουθήσει κι ο Ιφεάνι Ουντέζε. Ο Νιγηριανός δεν είχε επιστρέψει έγκαιρα από την καλοκαιρινή του άδεια και η ΠΑΕ τον είχε τιμωρήσει με δίμηνη διακοπή συμβολαίου. Ο Αφρικανός επέστρεψε σε δράση από τον Οκτώβριο και μετά, αλλά δύο μήνες αργότερα παραχωρήθηκε δανεικός στη Γουέστ Μπρόμγουιτς.
*** Επεισοδιακή ήταν η πρώτη συγκέντρωση, που είχε πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουλίου στην Τούμπα. Περίπου 300 οπαδοί είχαν συγκεντρωθεί έξω από το γήπεδο, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Μπατατούδη.
*** Και ενώ η προπόνηση επρόκειτο να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, τελικά αποφασίστηκε, προς εκτόνωση της κατάστασης, να ανοίξουν οι θύρες και ο κόσμος να βρεθεί στις εξέδρες.
ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΤΟ ΚΑΤΑΡ
Το μεταγραφικό σίριαλ του καλοκαιριού του 2002 είχε πρωταγωνιστή τον Σαΐντ Τσίμπα, ο οποίος, τελικά, δεν ντύθηκε με την ασπρόμαυρη στολή
Ο Μαροκινός μεσοεπιθετικός προέρχονταν από μια καλή σεζόν με τη φανέλα του Άρη και μπει από νωρίς στο στόχαστρο του Δικεφάλου.
Οι συζητήσεις μαζί του ήταν εξαντλητικές, ο παίκτης είχε βρεθεί μια ανάσα από το να βάλει την υπογραφή του (είχε βρεθεί σημείο προσέγγισης μεταξύ των δύο πλευρών κοντά στις 300 χιλιάδες ευρώ και ο παίκτης βρέθηκε μέχρι και στα γραφεία της Τούμπας), ωστόσο τελικά η μεταγραφή χάλασε και ο Τσίμπα συνέχισε την καριέρα του σε ομάδα του Κατάρ. Από τον Άρη, πάντως, είχε μετακομίσει στον ΠΑΟΚ ο Δημήτρης Μάρκος.
Στα νέα πρόσωπα συμπεριλαμβάνονταν και ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, που επέστρεφε από το δανεισμό του στην Καβάλα.
Εξάλλου, λίγο πριν την έναρξη του νέου πρωταθλήματος, ο Γεωργιάδης έβαζε την υπογραφή του στο νέο συμβόλαιο συνεργασίας με τον ΠΑΟΚ, διάρκειας δύο+ ενός χρόνου.
*** Αρχηγός της ομάδας είχε αναδειχτεί ο Καραδήμος, που είχε πρωτεύσει σε ψηφοφορία μεταξύ των συμπαικτών του με 17 ψήφους. Τον ακολούθησαν οι Καφές (14), Πουρλιοτόπουλος (13) και Βοσκαρίδης (8).
*** Από 160 μέχρι 1030 ευρώ κόστιζαν τα εισιτήρια διαρκείας, που είχαν τεθεί σε κυκλοφορία.
ΚΑΙ ΚΑΝΤΑΦΙ!
Φυσικά, για ένα ακόμη καλοκαίρι δεν έλειψαν και τα σενάρια για την αλλαγή ιδιοκτησίας. Ενδιαφερόμενος ήταν ο Σαέντι Καντάφι, γιος του τότε ηγέτη της Λιβύης (νωρίτερα είχε αποκτήσει μετοχές της Γιουβέντους), που ήθελε να αγοράσει μετοχές από τον Μπατατούδη. Τελικά, πέρα από κάποιες φημολογούμενες συζητήσεις, δεν συνέβη τίποτα στην πράξη.
AΝΑΒΙΩΣΕ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΦΙΛΙΚΩΝ ΜΕ ΑΡΗ
Από το εκτός έδρας παιχνίδι της 12ης Αυγούστου με το Λεωνίδιο (0-1 με γκολ του Καφέ), που ήταν και το πρώτο επίσημο ματς της σεζόν, είχε αρχίσει η πορεία του ΠΑΟΚ στο κύπελλο, που είχε κατάληξη την κατάκτηση του τροπαίου στον τελικό με τον Άρη. Δύο ημέρες αργότερα, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, αναβίωσε στο Βικελίδης η παράδοση της δεκαετίας του 1980, που ήθελε τον ΠΑΟΚ και τον Άρη να αναμετρώνται σε φιλικά ματς πριν την έναρξη του πρωταθλήματος. Το τελικό 1-1 είχε διαμορφωθεί με τα γκολ των Φουτσίνι (69′) και Σκέντζου (81′).
ΓΥΡΙΣΑΝ ΑΠΡΑΓΟΙ ΣΤΙΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΤΟΥΣ
Από την Αμίκα Βρόνκι είχε αποκτηθεί ο Μάριους Κουκιέλκα, ενώ στη Θεσσαλονίκη είχε φθάσει ακόμη ένας Πολωνός, ο Πάβελ Ντρούμλακ (φωτογραφία). Ο τελευταίος, ωστόσο, δεν κατέληξε σε συμφωνία με τον ΠΑΟΚ, συνεχίζοντας την καριέρα του στην Πογκόν. Ο Κουκιέλκα, πάντως, δεν έμεινε χωρίς την παρέα κάποιου συμπατριώτη του. Έστω κι αν ο Μάρεκ Κοζμίνσκ (πριν καταλήξει στον ΠΑΟΚ, αγωνίζονταν στην Ανκόνα, όντας δανεικός από την Μπρέσια) δεν πρόσφερε ουσιαστικές υπηρεσίες στο Δικέφαλο και το Δεκέμβριο του 2002 κούνησε το μαντήλι του αποχαιρετισμού.
Ο Ντρούμλακ δεν ήταν ο μοναδικός ξένος, που είχε ταξιδεύσει στη Θεσσαλονίκη, χωρίς τελικά να υπογράψει στον ΠΑΟΚ. Το… χορό των αφίξεων -ήδη από το Μάιο- είχε ανοίξει ο Ιταλός τερματοφύλακας Λούκα Παστίνε, τον οποίο είχε υποδεχθεί ο… Λορέντσο Ντελισάντι. Ο Παστίνε είχε καταγράψει παλαιότερα συμμετοχές στο Καμπιονάτο με την Τορίνο, ωστόσο, όταν ήρθε για τον ΠΑΟΚ, η καριέρα του είχε πάρει την κατιούσα, όντας παίκτης της Λοντιτζιάνι (Γ΄ κατηγορία). Φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ μόνο σε μερικές προπονήσεις, επιστρέφοντας στη χώρα του, όπου τελείωσε την καριέρα του σε ομάδες Γ΄ κατηγορίας.
Επιπλέον, στις αρχές Αυγούστου 2002 έφθασε στη Θεσσαλονίκη ο Δανός κεντρικός αμυντικός Γιάκομπ Λάουρσεν (στον ΠΑΟΚ αναζητούσαν ενίσχυση στα στόπερ, αφού είχαν αποχωρήσει οι Κατσαμπής και Κουλακιώτης). Με τετραετή θητεία στην Πρέμιερ Λιγκ ως παίκτης της Ντέρμπι Κάουντι και με παρουσία στο Μουντιάλ του 1998 στα γήπεδα της Γαλλίας, ο 31χρονος Λάουρσεν έμοιαζε μια καλή λύση, έστω και αν η προοπτική ήταν να παίξει ως δανεικός από τη Λέστερ. Τελικά ο Λάουρσεν δεν τα βρήκε με το Δικέφαλο, επέστρεψε στην Αγγλία, έκανε ένα πέρασμα από τη Ραπίντ Βιέννης, μέχρι που επέστρεψε στην πατρίδα του και στη Βέιλε για να κλείσει την καριέρα του.
Προερχόμενος από την Μπάνικ Οστράβα, έφθασε στην Τούμπα ο Καμίλ Σούσκο (αρχικά προορίζονταν για τον… Ακράτητο). Ο Σλοβάκος τερματοφύλακας, που ήταν ο αναπληρωματικός γκολκίπερ της Σπάρτακ Τρνάβα στο 5-3 της Τούμπας το 1997, τραυματίστηκε στον ώμο κατά τη διάρκεια του βασικού σταδίου προετοιμασίας στην Ιταλία, αλλά τον Οκτώβριο είχε πλήρως αποθεραπευτεί. Παρ’ όλα αυτά, δεν κάθισε σε κανένα επίσημο παιχνίδι κάτω από την εστία του Δικεφάλου (παρά μόνο σε ένα φιλικό ματς στην Κατερίνη με αντίπαλο τον Πιερικό), έστω κι αν παρέμεινε στο ρόστερ μέχρι την ολοκλήρωση της περιόδου
Αν και διεθνής, ο Ράντοσλαβ Μάινταν δέχτηκε να δοκιμαστεί στην Ιταλία από τον Αναστασιάδη, που έψαχνε γκολκίπερ μετά τον τραυματισμό του Σούσκο. Ο Μάινταν άρχισε βασικός στη σεζόν, αλλά «κάηκε» μόλις στην τρίτη αγωνιστική μετά την εντός έδρας ήττα από την Καλλιθέα με 3-2. Εφυγε στα μισά της σεζόν με προορισμό την Μπούρσασπορ, ενώ όταν επέστρεψε στην πατρίδα του, πανηγύρισε δύο πρωταθλήματα με τη Βίσλα Κρακοβίας.
Πηγή : FORZA