Ακόμα κι αν πρόκειται για ποδοσφαιρικούς συλλόγους κολοσσούς οι οικονομικές δυσκολίες και το Financial Fair Play τους αναγκάζουν αντί να αγοράζουν, να παίρνουν τους παίκτες δανεικούς.
H οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και το ποδόσφαιρο, τα έσοδα δεν είναι πια τα ίδια, οι σύλλογοι προσπαθούν να κρατήσουν μια ισορροπία περιορίζοντας τα έξοδά τους. Κι έτσι, ενώ μέχρι φέτος το καλοκαίρι σε Ισπανία, Αγγλία, Ιταλία και Γερμανία οι ποδοσφαιριστές που δίνονταν δανεικοί πριν από την έναρξη κάθε σεζόν δεν ξεπερνούσαν τους 80, αυτή τη φορά έφτασαν τους 150!
Και, μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, όπως ο Μάουρο Ικάρντι και ο Φιλίπε Κοουτίνιο, άλλαξαν ομάδες με τη μορφή δανεισμού.
Είναι προφανές πως οι κανόνες της UEFA σχετικά με το Financial Fair Play έχει επηρεάσει τις κινήσεις των συλλόγων που νιώθουν να απειλούνται σε περίπτωση που ξοδέψουν πολλά, αλλά δεν βάλουν στα ταμεία τους και τα αντίστοιχα έσοδα.
Σε ό,τι αφορά τα «βαριά» ονόματα του αθλήματος, η αρχή έγινε με τη μετακίνηση του Κιλιάν Μπαπέ από τη Μονακό στην Παρί Σεν Ζερμέν τον Αύγουστο του 2017. Οι Παριζιάνοι, που είχαν ήδη τότε αποκτήσει και τον Νεϊμάρ, θα έμπλεκαν με το FFP κι έτσι πήραν τον νεαρό Γάλλο δανεικό δίνοντας εκείνη τη χρονιά μόλις 45 εκατομμύρια ευρώ. Μερικούς μήνες αργότερα η Παρί αγόρασε τον Μπαπέ δίνοντας 135 εκατομμύρια ευρώ στους Μονεγάσκους.
Φέτος το καλοκαίρι οι μετακινήσεις δανεικών ποδοσφαιριστών ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.
Ο Ικάρντι από την Ίντερ στην Παρί Σεν Ζερμέν.
Ο Κοουτίνιο από τη Μπαρτσελόνα στη Μπάγερν.
Ο Πέρισιτς από την Ίντερ στη Μπάγερν.
Ο Αλέξις Σάντσες από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Ίντερ.
Ο Αρεολά από την Παρί Σεν Ζερμέν στη Ρεάλ Μαδρίτης.
Ο Λο Σέλσο από τη Μπέτις στην Τότεναμ.
Ο Μχιταριάν από την Άρσεναλ στη Ρόμα.
Ο Αντρέ Σίλβα από τη Μίλαν στην Άιντραχτ.
Ο Ρέμπιτς από την Άιντραχτ στη Μίλαν.
Αυτά είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Φαίνεται πως πια ακόμα και οι μεγάλες ομάδες δεν μπορούν να ακολουθήσουν διαφορετική πολιτική. Τον Ιανουάριο του 2018 η Άρσεναλ απέκτησε τον Μχιταριάν δίνοντας 35 εκατομμύρια ευρώ. Την περασμένη Κυριακή ο Αρμένιος πήγε δανεικός στη Ρόμα έναντι μόλις τριών εκατομμυρίων ευρώ. Με αυτό τον τρόπο οι «τζιαλορόσι» έκαναν δικό τους έναν ποδοσφαιριστή που δεν θα μπορούσαν να έχουν διαφορετικά. Από το καλοκαίρι του 2000, όταν απέκτησε τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, η Ρόμα δεν έχει δώσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ για μια μεταγραφή.
Ο Κοουτίνιο, που είναι η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της Μπαρτσελόνα (έδωσε 160 εκατομμύρια ευρώ στη Λίβερπουλ το 2018) κατέληξε μόλις μερικούς μήνες μετά ως δανεικός στη Μπάγερν για μόλις 8,5 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή τα μισά του ετήσιου μισθού του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του transfermarkt, κατά την μεταγραφική περίοδο που έληξε την περασμένη Δευτέρα (2/9) στην Ισπανία έγιναν 159 μεταγραφές και 166 δανεισμοί. Στην Αγγλία 129 μεταγραφές και 135 δανεισμοί και στην Ιταλία 220 μεταγραφές και 353 δανεισμοί!