Σαν σήμερα (8/10) πριν 52 χρόνια, το 1967, ο Σταύρος Σαράφης έκανε το επίσημο ντεμπούτο του στον ΠΑΟΚ, στη νίκη επί του Αιγάλεω στην Τούμπα με 2-0, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της περιόδου 1967-1968.
Όπως μας θυμίζουν οι «Ασπρόμαυρες Ιστορίες», ο Δικέφαλος με τον Νίκο Πάγκαλο στον πάγκο του, μπροστά σε 13.000 θεατές (11.593 εισιτήρια), επικράτησε με 2-0, χάρη σε γκολ που σημείωσαν στην επανάληψη ο Σταύρος Σαράφης και ο Βασίλης Λάζος, δύο παίκτες που εκείνη τη μέρα έκαναν το επίσημο ντεμπούτο τους με τη φανέλα του Δικεφάλου!
Το πρώτο στο 72’ με ένα ξερό μονοκόμματο σουτ του «Καίσαρα», που κατέληξε στο παραθυράκι του εμβρόντητου Πουπάκη και το δεύτερο τρία λεπτά αργότερα, στο 75’, με τον Λάζο, ο οποίος αξιοποίησε ιδανικά την μπαλιά του Σαράφη!
Οι συνθέσεις:
ΠΑΟΚ: Σαββουλίδης, Βασιλειάδης, Φουντουκίδης, Μακρής, Νικολαΐδης, Θεοφανίδης, Αφεντουλίδης, Γιακουμής, Σαράφης, Μουρατίδης, Λάζος
Αιγάλεω: Πουπάκης, Καραβοκυράκος, Μπαλλαρίνης, Γιαννακόπουλος, Μακρής, Τσιαμοπύρης, Λιάρδας. Εξωμανίδης, Μαρκόπουλος, Σταυρόπουλος
ΜΙΑ ΚΑΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Το τέλος της περιόδου 1967-68 βρήκε τον ΠΑΟΚ μόλις στην 9η θέση (μια από τις χειρότερες της ιστορίας του) με 67 βαθμούς (13 νίκες – 7 ισοπαλίες 14 ήττες!) και 45-40 γκολ.
Δεν είναι τυχαίο ότι εκείνη τη χρονιά έγινε παρέλαση προπονητών στην Τούμπα…
Η χρονιά ξεκίνησε με τον Νίκο Πάγκαλο για 6 ματς (είχε βγάλει όλη την προηγούμενη σεζόν), συνεχίστηκε με τον Δημήτρη Καλογιάννη για 15 παιχνίδια και στη συνέχεια ήρθε ο Άιβορ Πάουελ για τα τελευταία 13 παιχνίδια.
Το κέρδος της σεζόν ήταν η απόκτηση και καθιέρωση του Σταύρου Σαράφη, ενός από τους μεγαλύτερους παίκτες που φόρεσαν την ασπρόμαυρη φανέλα, ενώ στον αντίποδα κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια ο Απόστολος Βασιλειάδης, μετά από οκταετή παρουσία του στην Τούμπα….
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΑΡΑΦΗ
Ο Σταύρος Σαράφης βαπτίστηκε «Καίσαρας» στον ΠΑΟΚ και αποτελούσε μαζί με τον Γιώργο Κούδα ένα δίδυμο υψηλής ποδοσφαιρικής ποιότητας στο χώρο του κέντρου.
Τα ονόματα των δύο, είχαν καθιερωθεί στη συνείδηση της φίλαθλης Ελλάδας σαν κάτι αδιαίρετο. Συνειρμικά στο μυαλό του καθενός μετά τη λέξη Κούδας, ακολουθούσε η λέξη Σαράφης και το αντίστροφο…
Ήταν αναμφισβήτητα από τα βασικότατα στελέχη του μεγάλου ΠΑΟΚ της δεκαετίας του 1970 και διακρινόταν για τη μαχητικότητά του, το ασίγαστο πάθος του, το πεντακάθαρο και χωρίς σκοπιμότητες παιχνίδι του, αλλά και τα γκολ που πετύχαινε με κεφαλιές (και όχι μόνο).
Πλέον είναι στέλεχος των Ακαδημιών του Δικέφαλου και βρίσκεται δίπλα στην αγαπημένη του ομάδα πάνω από 50 χρόνια!
Αν ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά θα δούμε ότι τα 14 χρόνια έπαιξε ποδόσφαιρο στον ΠΑΟΚ και τα υπόλοιπα συνεργάστηκε και συνεργάζεται με την ομάδα σε διάφορα πόστα.
Τη φανέλα με το «8» τη φορούσε μέχρι τις 7 Ιουνίου του 1981 (κάποιες φορές φορούσε και το 9). Εκείνη τη μέρα έκλεισε η ένδοξη (με όλη τη σημασία της λέξης) καριέρα του στην Αθήνα, στο Περιστέρι.
Κάνοντας έναν απολογισμό της 14χρονης διαδρομής του στα γήπεδα βλέπουμε ότι ο «Καίσαρας» αγωνίστηκε σε 358 παιχνίδια για το πρωτάθλημα, και πέτυχε 136 γκολ (πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου με 3 τέρματα περισσότερα από τον Κούδα).
Επίσης έπαιξε σε 54 ματς κυπέλλου στα οποία σκόραρε 26 φορές, ενώ στα 21 ευρωπαϊκά ματς είδε την μπάλα να αναπαύεται στα αντίπαλα δίκτυα 8 φορές. Τέλος με τη φανέλα της εθνικής είχε συνολικά 32 εμφανίσεις και πέτυχε 7 γκολ.
Ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας την περίοδο 1969 – 1970 με 17 γκολ, την περίοδο 1972 – 1973 όταν σημείωσε 19 γκολ και στο πρωτάθλημα 1974 – 1975 που έστειλε την μπάλα 15 φορές στα δίκτυα.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας, παρέμεινε κοντά στον ΠΑΟΚ και από το 1986, διατέλεσε 6 φορές υπηρεσιακός προπονητής, αρκετές φορές βοηθός προπονητή (δίπλα σε Χάαν, Μπλαχίν, Μπένγκτσον, Αλέφαντο, Πέτροβιτς κ.α.), μάνατζερ της ομάδας, γενικός αρχηγός, scout, υπεύθυνος των τμημάτων υποδομής, ενώ τελευταία ασχολείται με τις Ακαδημίες του Δικέφαλου.
Όταν τον τίμησε ο Σύνδεσμος φίλων ΠΑΟΚ Επανομής, που φέρει και το όνομά του, ο «Καίσαρας» είχε πει μεταξύ των άλλων: «Είναι μεγάλη μου χαρά, να ανήκω στην οικογένεια του ΠΑΟΚ. Τα πόστα δεν έχουν σημασία. Ο ΠΑΟΚ είναι όλη μου η ζωή. Όταν σε τιμούν παιδιά, τα οποία δεν σε έχουν προλάβει καν σαν ποδοσφαιριστή, είναι μεγάλη τιμή. Η αγάπη του κόσμου είναι κάτι μοναδικό. Κάτι τέτοιες στιγμές, αισθάνομαι περισσότερο δικαιωμένος από την επιλογή μου, να μη φορέσω άλλη φανέλα στη ζωή μου, εκτός από την ασπρόμαυρη».
ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΟΝΟ ΠΑΟΚ
Ο Σαράφης, αγωνίστηκε μόνο στον ΠΑΟΚ και το 1981, όταν αποχώρησε από την Τούμπα σταμάτησε και το ποδόσφαιρο. Εκείνο το καλοκαίρι τον πλησίασε ο Θωμάς Βουλινός, πρόεδρος τότε του Μακεδονικού που μόλις είχε προβιβασθεί στην Α’ εθνική.
«Μου έστειλε μέσα σε μία τσάντα τρία εκατομμύρια και είχε έτοιμη τη βίζα, να πάω για προετοιμασία στη Ρουμανία. Η απάντηση ήταν ότι αν ήθελα να παίξω ποδόσφαιρο, θα έμενα στον ΠΑΟΚ», τόνισε ο Σαράφης.
Είχε κι άλλες ευκαιρίες να βγάλει χρήματα που θα του έφταναν για μια ζωή, αλλά τις «κλότσησε». Το 1976 όταν έκλεισε οκταετία και μπορούσε να φύγει, ο Μπάρλος του πρόσφερε πέντε εκατομμύρια για να μεταγραφεί στην ΑΕΚ.
«Με εκείνα τα χρήματα τότε, αγόραζες δύο πολυκατοικίες στην Τσιμισκή. Δε βαριέσαι… Έμεινα στον ΠΑΟΚ με ένα εκατομμύριο, που μου έδωσε ο Παντελάκης», θυμάται και συμπληρώνει ότι δεν αισθάνεται αδικημένος. «Δεν έχω παράπονο. Στη ζωή δεν μετράνε μόνο τα λεφτά και με αυτά δε μπορείς να αγοράσεις τα πάντα. Είμαι πολύ ευχαριστημένος, με όλα αυτά, που πέρασα και περνώ στον ΠΑΟΚ και για το γεγονός ότι η πόρτα αυτής της ομάδας είναι ανοιχτή για μένα. Τα λεφτά κάποτε τελειώνουν. Η αγάπη του κόσμου είναι αυτή, που μένει».
Αυτά τα τελευταία λόγια δείχνουν ότι ο μεγάλης παίκτης ήταν στα αλήθεια δεμένος άρρηκτα με την ομάδα, όχι μόνο με λόγια (όπως πολλοί άλλοι κατά καιρούς) αλλά και με έργα…
ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΤΟΥ
8 Οκτωβρίου 1967: Πρώτη παρουσία στην 11άδα του ΠΑΟΚ
19 Ιουλίου 1969: Ντεμπούτο με την εθνική στο ματς Αυστραλία – Ελλάδα 1-0
5 Ιουλίου 1972: Σηκώνει το πρώτο κύπελλο Ελλάδος με τον ΠΑΟΚ
14 Φεβρουαρίου 1973: Σημειώνει το γκολ του ΠΑΟΚ στο ιστορικό φιλικό εναντίον του μεγάλου Άγιαξ
20 Μαρτίου 1974: Με δύο κεφαλιές σκοράρει εναντίον της Μίλαν ισάριθμες φορές
16 Ιουνίου 1974: Σηκώνει το δεύτερο κύπελλο Ελλάδος με τον ΠΑΟΚ
Καλοκαίρι 1976: Πρωταθλητής Ελλάδος
7 Ιουνίου 1981: Τελευταίο παιχνίδι με τη ασπρόμαυρη φανέλα στην Αθήνα με αντίπαλο το Περιστέρι
26 Αυγούστου 1981: Αποχαιρετιστήριο παιχνίδι για τον Καίσαρα στην Τούμπα ΠΑΟΚ – Εθνική Ελλάδος παρουσία λίγου σχετικά κόσμου (12.000 περίπου από όσο θυμόμαστε)