Σκάνδαλο μεγατόνων έσκασε την Τετάρτη 27/11 όταν το ΕΣΚΑΝ αποφάσισε να αρνηθεί την πρόταση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για ντόπινγκ κοντρόλ στον αγώνα με τον Ολυμπιακό (δείτε εδώ).
Φυσικά, για αυτό το σκάνδαλο έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης μιας και το ΕΣΚΑΝ υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Ο Αυγενάκης μάλιστα αν και στην αρχή της θητείας του ήταν… λαλίστατος για το θέμα του ντόπινγκ, μετά το αίτημα του ΠΑΟΚ μοιάζει να έχει πάρει…. όρκο σιωπής!
Στις 6 Νοεμρίου, δηλαδή 21 ημέρες πριν ο Υφυπουργός Αθλητισμού μιλώντας στο 5o Παγκόσμιο Συνέδριο για το Ντόπινγκ στον Αθλητισμό μίλησε για την οικονομική κρίση που έχει αφήσει το αποτύπωμα της στον τομέα του αντιντόπινγκ κοντρόλ.
Ωστόσο, ο ΠΑΟΚ γνωρίζοντας το αυτό θέλησε να πληρώσει ο ίδιος όλα τα έξοδα της διαδικασίας για να μπορέσουν να γίνου οι έλεγχοι και όμως με μια πρωτόγνωρη απόφαση το ΕΣΚΑΝ αποφάσισε να αρνηθεί να πραγματοποιήσει έλεγχο στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.
Αναλυτικά όσα είχε πει ο Αυγενάκης στο συνέδριο:
«Ως ο Έλληνας Υφυπουργός Aθλητισμού απευθύνομαι στο 5o Παγκόσμιο Συνέδριο για το Ντόπινγκ στον Αθλητισμό σε μια ιδιαίτερα δυσμενή συγκυρία για τη χώρα μου. Από την 1η Οκτωβρίου ο WADA ήρε τη διαπίστευση του Εργαστηρίου της Αθήνας, ενώ το ΕΣΚΑΝ, ο Ελληνικός NADO, αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα μη συμμορφώσεων. Δεν ήταν όμως πάντα αυτή η κατάσταση στην Ελλάδα. Πίσω στο 2004, όταν η πρώτη εκδοχή του Κώδικα τέθηκε σε ισχύ, η Ελλάδα προετοίμασε και υλοποίησε με επιτυχία ένα τιτάνιο πρόγραμμα ελέγχου doping για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, αναλύοντας 3.500 δείγματα σε διάστημα μικρότερο του μηνός, εφαρμόζοντας πρακτικές και τεχνολογίες αιχμής. Βασιζόμενος στην κληρονομιά αυτή, ο νεοϊδρυθείς NADO εξελίχθηκε σημαντικά, αναλαμβάνοντας ρόλο στο διεθνές περιβάλλον, δεχόμενος τα εύσημα από διεθνείς ομοσπονδίες, ακόμα και παίζοντας το ρόλο του μέντορα για άλλους NADOs.
Δυστυχώς, η οικονομική κρίση που κτύπησε έντονα την Ελλάδα, άφησε το αποτύπωμά της και στο πεδίο του ελέγχου doping. Οι οικονομικοί περιορισμοί εμπόδισαν την εξέλιξη τόσο του ΕΣΚΑΝ, όσο και του Εργαστηρίου. Ακόμα, το brain drain που τόσο συζητείται στην πατρίδα μας, έκανε και εδώ την εμφάνισή του. ‘Όσο υπερήφανους και αν μας κάνει η στελέχωση εργαστηρίων ελέγχου doping του εξωτερικού με ‘Έλληνες επιστήμονες, δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε πως η φυγή τους συνέτεινε στην παρακμή.
Δεν ήταν όμως μόνο τα οικονομικά προβλήματα. Παραλείψεις, εσφαλμένες πολιτικές, κακοδιαχείριση συνέτειναν στο να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση. Έχουμε, όμως, λόγους να αισιοδοξούμε. Εδώ και τέσσερις μήνες έχει εκλεγεί μια νέα ελληνική κυβέρνηση η οποία αντιμετωπίζει τα προβλήματα αντί να τα κρύβει κάτω από το χαλί. Η ηγεσία του Υπουργείου Αθλητισμού είναι πρόθυμη να ακούσει τους ειδικούς και ικανή να κατανοήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.
Ήδη, λαμβάνονται μέτρα προκειμένου το μεν Εργαστήριο να ανακτήσει το συντομότερο δυνατόν τη διαπίστευσή του, το δε ΕΣΚΑΝ να εξελιχθεί σε έναν σύγχρονο και λειτουργικό NADO, ώστε να αποφευχθούν δυσμενείς για τον ελληνικό αθλητισμό συνέπειες. Δεν διανοούμαστε ότι η χώρα που εισέρχεται πρώτη στο Ολυμπιακό Στάδιο κατά την παρέλαση της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, μπορεί να απουσιάσει από αυτούς.
Δεσμευόμαστε λοιπόν, ενώπιών σας, για την υποστήριξη του εθνικού συστήματος αντιντόπινγκ. Γνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια δαπανηρή δραστηριότητα, καθώς οι τεχνολογικές και διαχειριστικές απαιτήσεις ολοένα και αυξάνονται. Μια σύγκριση του σημερινού Παγκοσμίου Προγράμματος Αντι-Ντόπινγκ, με εκείνο του 2004, αρκεί για να μας πείσει. Οι πεπερασμένοι πόροι, θα πρέπει, διεθνώς, να κατευθύνονται κατάλληλα και να αναζητηθούν επιπλέον πηγές χρηματοδότησης. Θα πρέπει να αποφύγουμε τον κίνδυνο η γραφειοκρατία να υποσκελίσει την ουσία.
Ολοκληρώνοντας, θέλω να εγγυηθώ ότι ο εκπρόσωπος της Ελλάδας που θα λάβει το λόγο στο επόμενο, στο 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο, θα βρεθεί σε μία λιγότερο άβολη θέση από τη δική μου. Θα σας απευθύνει το λόγο ως ο εκπρόσωπος μιας χώρας που θα βρίσκεται εκεί που ανήκει: στην πρωτοπορία του διεθνούς κινήματος αντί-ντόπινγκ».
Αν κάποιος ψάξει καλύτερα θα δει πως όταν ο Λευτέρης Αυγενάκης ανέλαβε τα καθήκοντα του έκανε συναντήσεις επί συναντήσεων για το θέμα του ντόπινγκ. Ωστόσο το γεγονός πως σε ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι δεν θα υπάρχει έλεγχος δείχνει να του περνά παγερά αδιάφορο.
Πιο συγκεκριμένα, στις 26 Ιουλίου ο Αυγενάκης είχε ζητήσει να προωθηθεί άμεσα η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με κεντρικό άξονα την υπαγωγή του εργαστηρίου ντόπινγκ στο ερευνητικό κέντρο ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, εξέλιξη η οποία, μαζί με την απαραίτητη χρηματοδότηση, θα λύσει τα ζητήματα ISL, απομακρύνοντας οριστικά τον κίνδυνο τιμωρίας της χώρας από τον WADA.
Είναι ξεκάθαρο πως τη δεδομένη στιγμή ο Αυγενάκης λειτουργεί περισσότερο ως άνθρωπος του Ολυμπιακού και λιγότερο ως στέλεχος της κυβέρνησης και είναι κάτι που χρήζει έρευνας.
Μάλιστα, ο Υφυπουργός Αθλητισμού δεν έκανε καμία κίνηση γενικότερα για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα ενός τόσο σημαντικού και ιδιαίτερου αγώνα, όπως θα έπρεπε από έναν άνθρωπο που κατέχει τόσο σοβαρή και υπεύθυνη θέση στο κομμάτι του αθλητισμού.