Το σχέδιο της υποδοχής του ΠΑΟΚ ήταν «δουλεμένο» από το… 2013. Τότε είχαν επαναληφθεί ακριβώς τα ίδια γεγονότα, στην υποδοχή του Παναθηναϊκού. Οι συγκρίσεις προκαλούν ανατριχίλα.
Τυχαίο. Ναι, μπορεί να ήταν τυχαίο. Μπορεί όντως η πόρτα να φράκαρε ξαφνικά και να μην μπορούσε να ανοίξει ώστε να περάσει το πούλμαν του ΠΑΟΚ και να σταθμεύσει στην προκαθορισμένη θέση έξω από τα αποδυτήρια των φιλοξενούμενων στο Στάδιο Καραϊσκάκης. Μπορεί να έτυχε. Πόρτες είναι, χαλάνε. Φρακάρουν. Κολλάνε. Είναι στην σφαίρα του δυνατού, του εφικτού. Γίνεται.
Το δις εξαμαρτείν, όμως. ουκ… ομάδας σοφής. Διότι, αυτή η συγκεκριμένη πόρτα φαίνεται πως είναι… ελαττωματική. Έχει την δική της προσωπικότητα και την κακή συνήθεια να φρακάρει στα… ντέρμπι!
Το ρολόι γυρνάει στις 14 Απριλίου του 2013, όταν ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό σε ένα αδιάφορο βαθμολογικά ντέρμπι. Ωστόσο, αυτό φαίνεται πως δεν έχει καμία σημασία, αφού η υποδοχή που ετοιμάζεται στον αιώνιο αντίπαλο είναι… σπέσιαλ.
Μιάμιση ώρα πριν από την σέντρα του ντέρμπι υπάρχει μία φαινομενική ηρεμία, η οποία όμως διαταράσσεται όταν καταφθάνει το πούλμαν με την αποστολή του τριφυλλιού. Το δημοσίευμα Ελευθεροτυπίας την επόμενη ημέρα έγραφε: «μόλις το πούλμαν που τη μετέφερε σταμάτησε έξω από τα αποδυτήρια του γηπέδου εμφανίστηκε μία ομάδα οπαδών του Ολυμπιακού, οπλισμένη με πέτρες και βόμβες μολότοφ. Η ισχυρή αστυνομική δύναμη, που περιφρουρούσε το χώρο, απέτρεψε την επίθεση στους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, αλλά δεν απέφυγε τη δική της σύγκρουση μαζί τους, όταν οι οπαδοί άρχισαν να εκτοξεύουν τα πολεμοφόδιά τους.
Με τη ρίψη δεκάδων δακρυγόνων, η Αστυνομία μπόρεσε να αποκρούσει σχετικά γρήγορα την επίθεση που δέχτηκε, αλλά έγινε τόσο αποπνικτική η ατμόσφαιρα, που εκατοντάδες φίλαθλοι, ανάμεσά τους και μερικά παιδιά, έτρεχαν πανικόβλητοι για να προφυλαχθούν. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, άγνωστοι επιτέθηκαν στο δημοσιογράφο του ΣΚΑΙ, Γιώργο Τσελίκα, και τον τραυμάτισαν ελαφρά, ενώ του έκλεψαν την τηλεοπτική κάμερα που έτυχε να κρατάει εκείνη τη στιγμή, καθώς ο εικονολήπτης του σταθμού βρισκόταν ακόμα στο αυτοκίνητό του.».
Πάμε να δούμε πως περιέγραψε τα γεγονότα η ιστοσελίδα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» που ανήκει σήμερα στον Βαγγέλη Μαρινάκη: «Ολα έγιναν περίπου 1,5 ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα και ενώ έφτανε η αποστολή του ΠΑΟ στο γήπεδο« Γ. Καραϊσκάκης». Παρά τις αποδοκιμασίες και τις κροτίδες που έπεσαν, οι παίκτες του Παναθηναϊκού μπήκαν στα αποδυτήρια του, αλλά οι άνθρωποι της ΠΑΕ Παναθηναϊκός έκαναν παράπονα πως το πούλμαν δεν στάθμευσε στη θέση που είχε συμφωνηθεί».
Ωπ, τι ήταν αυτό το τελευταίο; «Οι άνθρωποι της ΠΑΕ Παναθηναϊκός έκαναν παράπονα πως το πούλμαν δεν στάθμευσε στη θέση που είχε συμφωνηθεί»; Τι προέκυψε λοιπόν από την… φρακαρισμένη πόρτα που άλλαξε τον καθορισμένο χώρο στάθμευσης του λεωφορείου του Παναθηναϊκού; Οι παίκτες του Παναθηναϊκού υποχρεώνονται να διασχίσουν πεζοί την ίδια διαδρομή που έκαναν το βράδυ της Κυριακής οι παίκτες του ΠΑΟΚ, μέσα σε εκτεταμένα επεισόδια που εκτυλίσσονται γύρω τους.
Πάμε ξανά να θυμηθούμε δημοσιεύματα της εποχής: «Από τον Παναθηναϊκό καταγγέλλουν ότι άνθρωπος του Ολυμπιακού σταμάτησε το πούλμαν σε άλλη θέση από αυτή που είχε προγραμματιστεί στη σύσκεψη ασφαλείας με αποτέλεσμα να υπάρχουν οπαδοί του Ολυμπιακού, εξ ου οι κροτίδες και ο τραυματισμός του Τάσου Λαγού από αυτές».
Πιο συγκεκριμένα, από το πάνω διάζωμα (από εκεί που τραβήχτηκε το περίφημο βίντεο πριν από το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ) εκσφενδονίζονται πάσης λογής αντικείμενα. Ένα από αυτό βρίσκει λίγο πάνω από το μάτι τον Τάσο Λαγό και τον τραυματίζει. Είναι το περιβόητο ντέρμπι που ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός μένει εγκλωβισμένος στο ασανσέρ του γηπέδου για 15 λεπτά.
Κι αν όλα αυτά δεν σας έπεισαν ακόμα, παραθέτουμε μία σχετικά πρόσφατα συνέντευξη του Κώστα Μπαρμπαρούση στη Real, αναφορικά με τις πιο δυνατές εμπειρίες του στην θητεία του στον Παναθηναϊκό: «Το ντέρμπι ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Ήταν υπέροχο και είχα την τύχη να ξεκινήσω ως βασικός. Θυμάμαι πως φτάσαμε στο γήπεδο τους μέσα σε ένα μεγάλο πράσινο λεωφορείο, όποτε ήταν πολύ προφανές το ποιοι ήμασταν. Σταματήσαμε και υπήρχε ένας διάδρομος 10-15 μέτρων από το λεωφορείο μέχρι τα αποδυτήρια.
Υπήρχε ένα κενό πάνω από εκεί που παρκάραμε και από εκεί περνούσαν οι οπαδοί για να πάνε στις θέσεις τους. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού είδαν το λεωφορείο μας και μας πέταξαν μία κροτίδα κρότου λάμψης. Ήμουν τυχερός γιατί βρισκόμουν περίπου δέκα μέτρα μακριά, αλλά είχα κουφαθεί για δέκα λεπτά. Κάποιοι από τους συμπαίκτες μου που ήταν 2-3 μέτρα δίπλα της δεν άκουγαν τίποτα για 15-20 λεπτά. Αυτό έγινε πριν το παιχνίδι.
Στην συνέχεια βγήκαμε να παίξουμε μπροστά σε 35.000 οπαδούς τους, γιατί οι δικοί μας οπαδοί δεν επιτρέπεται να παρευρεθούν σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Οπότε ήταν πολύ ιδιαίτερο. Πήραμε την ισοπαλία με 1-1 και ο Ολυμπιακός ήταν η πιο δυνατή ομάδα της διοργάνωσης εκείνη την περίοδο, οπότε ήταν καλό αποτέλεσμα».
Η κοινή μεθοδολογία, οι συγκρίσεις προκαλούν ανατριχίλα. Οι φραγμένες πόρτες, η επιτροπή υποδοχής, ο εκφοβισμός των φιλοξενούμενων που πρέπει να διασχίσουν πεζοί μία «εμπόλεμη ζώνη», το πούλμαν των φιλοξενούμενων που σταθμεύει σε άλλη θέση από την προκαθορισμένη. Πολλές οι συμπτώσεις για να είναι… συμπτωματικές.
Φαίνεται πως το σχέδιο της υποδοχής του ΠΑΟΚ εκπονήθηκε το… 2013. Τότε, είχαν επαναληφθεί ακριβώς τα ίδια γεγονότα, σε αυτή του Παναθηναϊκού, σημειολογικά και τα δύο ντέρμπι έληξαν με το ίδιο σκορ (1-1).
Ένα χαρακτηριστικό σύνθημα που είναι γραμμένο στα αποδυτήρια του συγκεκριμένου γηπέδου λέει: We rule this land. Εξουσιάζουμε αυτή την περιοχή. Και άμα λάχει, παρκάρουμε τα πούλμαν των φιλοξενουμένων όπου γουστάρουμε, όπου μας… βολεύει!