Προπονητές των τίτλων στον ΠΑΟΚ της δεκαετίας του 1970, οι Λες Σάνον και Γκιούλα Λόραντ, είχαν τεθεί αντίπαλοι στην Τούμπα τέτοιες ημέρες πριν από 45 ολόκληρα χρόνια
Ηταν 23 Μαρτίου 1975, όταν για τη 23η αγωνιστική του πρωταθλήματος ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε τον Ηρακλή. Στον πάγκο των γηπεδούχων κάθονταν ο Γκιούλα Λόραντ, ο οποίος ήταν ακόμη «φρέσκος» στο Δικέφαλο, έχοντας συμπληρώσει μόλις τρεις μήνες θητείας. Ακόμη πιο «νέος» στον πάγκο του Ηρακλή ήταν ο Λες Σάνον, ο οποίος είχε διαδεχτεί τον Λιούμπισα Σπάιτς.
Ο ΠΑΟΚ ήταν 3ος με 32 βαθμούς, πέντε βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, ενώ ο Ηρακλής ήταν ισόβαθμος της Παναχαϊκής και του Πανιωνίου στη 9η θέση με 20 βαθμούς. Και το τελικό 3-0, με τα γκολ των Κούδα (20΄), Αποστολίδη (66΄) και Σαράφη (72΄ με πέναλτι), ήρθε να επιβεβαιώσει την ανωτερότητα του Δικεφάλου.
Για τους νικητές είχαν αγωνιστεί οι Ντεκ, Γούναρης (46΄ Τερζανίδης), Ιωσηφίδης, Πέλλιος, Φουντουκίδης, Τσιλιγγιρίδης, Παρίδης, Σαράδης, Αποστολίδης, Κούδας και Κερμανίδης (67΄ Αναστασιάδης).
Για τους φιλοξενούμενους είχαν παίξει οι Φανάρας, Χαλιαμπάλιας, Χριστοφορίδης, Σεντελίδης (80΄ Ξανθόπουλος), Ζαφειρίδης, Κουσουλάκης, Νικολούδης, Μπατάκης (27΄ Τουμπόγλου), Ποντίκης, Γκέσιος και Δεληγιάννης.
Στον αγώνα είχαν διατεθεί 24.058 εισιτήρια.
* Τη σεζόν που ακολούθησε (1975-76) οι Λόραντ και Σάνον είχαν τεθεί επίσης αντίπαλοι. Στο ματς της Τούμπας ο ΠΑΟΚ και ο Ηρακλής είχαν αναδειχθεί ισόπαλοι 2-2, ενώ στο ματς του β΄ γύρου ο Δικέφαλος είχε επικρατήσει με 3-1. Μάλιστα, με τη νίκη του στο Καυτανζόγλειο, ο ΠΑΟΚ είχε αναδειχτεί και τυπικά πρωταθλητής, κι ενώ απέμεναν άλλες δύο αγωνιστικές για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος.
Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΧΟΡΣΤ ΜΠΟΥΤΣ
Το καλοκαίρι του 1974 ο Σάνον ετοιμάζονταν για την 5η σεζόν του στην Τούμπα. Η περίοδος, όμως, άρχισε με αποτυχίες: αποκλεισμός από τον Ερυθρό Αστέρα στον πρώτο γύρο του κυπέλλου κυπελλούχων και δύο ήττες στις ισάριθμες πρώτες αγωνιστικές, 2-0 στην Πάτρα από την Παναχαϊκή και 2-1 από τον Αρη, επίσης εκτός έδρας. Και μετά την αναμέτρηση της 6ης Οκτωβρίου 1974 στο Χαριλάου, ο Σάνον (όπως και ο συνεργάτης του, Μιχάλης Μπέλλης) υπέβαλε την παραίτηση του. Στον ΠΑΟΚ υπήρχε προσωρινή διοίκηση (στα τέλη Οκτωβρίου είχε προκηρυχθεί γενική συνέλευση για την ανάδειξη νέας διοίκησης), η οποία, σε πρώτη φάση, δεν είχε τοποθετηθεί επισήμως, με το αιτιολογικό ότι η παραίτηση του Σάνον είχε υποβληθεί προφορικώς και όχι γραπτώς. Παρ’ όλα αυτά, δύο μέλη της προσωρινής διοίκησης, οι Λάζαρος Τσώμος και Πέτρος Καλαφάτης επιχείρησαν να μεταπείσουν τον Αγγλο τεχνικό, χωρίς όμως επιτυχία και χωρίς να μάθουν καν τους λόγους, που είχε οδηγηθεί στη συγκεκριμένη απόφαση. Σύντομα (10 Οκτωβρίου), ωστόσο, η διοίκηση έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Σάνον. Ο τελευταίος απέφευγε επιμελώς να δώσει εξηγήσεις για την απόφαση του, ακόμη κι όταν εκπρόσωποι των συνδέσμων φιλάθλων είχαν σπεύσει στο αεροδρόμιο για να τον αποχαιρετήσουν.
Το όνομα του Αγγλου προπονητή αμέσως αναμείχθηκε σε φημολογία, που τον ήθελε διάδοχο του Αλκέτα Παναγούλια στην εθνική μας ομάδα, ωστόσο οι φήμες δεν επαληθεύτηκαν.
Στο μεταξύ, την ευθύνη να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στα ματς πρωταθλήματος, μέχρι να βρεθεί η διάδοχος κατάσταση, είχε αναλάβει ο Λάκης Πρόγιος, βετεράνος τερματοφύλακας της ομάδας. Ουσιαστικά, η αναζήτηση για το διάδοχο του Σάνον άρχισε μετά τις 25 Οκτωβρίου 1974, όταν εξελέγη η νέα διοίκηση με πρόεδρο τον Αρθούρο Μαρδικιάν. Η τελική επιλογή είχε γίνει στο πρόσωπο του Γερμανού προπονητή Χορστ Μπουτς, ο οποίος είχε ολοκληρώσει την παρουσία του στη Βούπερταλ.
ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΛΟΡΑΝΤ ΜΕ ΡΕΚΟΡ
O διάδοχος άργησε αλλά… άξιζε
Οι συζητήσεις με τον Μπουτς κρατούσαν ημέρες και ο Γερμανός προπονητής απέφευγε να δώσει την οριστική του απάντηση.
Ο χρόνος περνούσε, μέχρι που η διοίκηση με ανακοίνωση της στις 28 Νοεμβρίου 1974 έδωσε προθεσμία δύο ημερών στον Μπουτς για να δώσει την οριστική του απάντηση. Η προθεσμία εξέπνευσε, ο Γερμανός προπονητής προτίμησε το τουρκικό πρωτάθλημα και την Μπεσίκτας και έτσι ο ΠΑΟΚ στράφηκε σε άλλες λύσεις. Και, όπως αποδείχτηκε, είχε έτοιμη την εναλλακτική, αφού στις 2 Δεκεμβρίου 1974 έφθασε στη Θεσσαλονίκη για συζητήσεις ο Γκιούλα Λόραντ. Ο Ούγγρος τεχνικός ήταν μόνιμος κάτοικος Γερμανίας, με σημαντικότερες θητείες στους πάγκους της Καϊζερσλάουτερν και των Κίκερς Οφενμπαχ. Οι διαπραγματεύσεις του μαζί του ήταν εξαντλητικές (σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής ξεπέρασαν τις δέκα ώρες), αλλά στο τέλος έπεσαν οι υπογραφές στο συμβόλαιο, που προέβλεπε τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών για τους δεκαεννέα μήνες, που θ’ ακολουθούσαν (μέχρι την ολοκλήρωση της σεζόν 1975-76).
O Λόραντ εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Θεσσαλονίκη στις 10 Δεκεμβρίου 1974, λίγες ημέρες πριν το ντέρμπι πρωταθλήματος στην Τούμπα κόντρα στον Ολυμπιακό. Αφησε, όμως, τον Πρόγιο να καθοδηγήσει τον ΠΑΟΚ κόντρα στους «ερυθρόλευκους», έστω κι αν ο ίδιος ταξίδεψε στον Πειραιά για να δει από κοντά το φιλικό παιχνίδι με την Ουΐπεστ και να διαμορφώσει άποψη για τον Ολυμπιακό. Ο Ούγγρος τεχνικός είδε το ντέρμπι -οι γηπεδούχοι νίκησαν 2-0 με τα γκολ των Κερμανίδη και Τερζανίδη- από τις εξέδρες της Τούμπας και δύο ημέρες αργότερα έπιασε δουλειά. Και από τις πρώτες αποφάσεις ήταν οι προπονήσεις να διεξάγονταν κεκλεισμένων των θυρών και μόνο μια φορά την εβδομάδα να επιτρέπονταν η παρουσία φιλάθλων σ’ αυτές.
Όσο για το ντεμπούτο του στον ασπρόμαυρο πάγκο; Στις 22 Δεκεμβρίου ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε την Καστοριά, επικρατώντας με 7-1 (από δύο γκολ οι Κούδας και Σαράφης και από ένα οι Κερμανίδης, Φουντουκίδης και Ασλανίδης). Μάλιστα, εκείνη παραμένει η πιο ευρεία νίκη του ΠΑΟΚ σε ματς πρωταθλήματος (το ρεκόρ… επαναλήφθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2001 με «θύμα» την Καλαμάτα).
Ο δε Σάνον επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη στις 10 Ιανουαρίου 1975 για συζητήσεις με τον Ηρακλή. Και μια ημέρα αργότερα συμφώνησε ν’ αναλάβει την τεχνική ηγεσία των «κυανολεύκων».
πηγή: FORZA