Ο ΠΑΟΚ συμπληρώνει 94 χρόνια ένδοξης ιστορίας και το INPAOK παρουσιάζει τα σημεία σταθμούς του Δικεφάλου, που θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένα στην μνήμη των οπαδών του Δικεφάλου.
Το γήπεδο στο Σιντριβάνι
Η εξασφάλιση του χώρου έγινε τον Μάρτιο του 1929, μετά την απορρόφηση της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης που το χρησιμοποιούσε σαν προπονητήριο για τα τμήματα κλασικού αθλητισμού της. Χρειάστηκαν σημαντικά έργα επέκτασης για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν γήπεδο ποδοσφαίρου και κυρίως λύση για να περάσουν τα νερά από το ρεύμα της Ευαγγελιστρίας από κάτω με υπόγεια εγκατάσταση.
Τα εγκαίνια του γηπέδου έγιναν στις 5 Ιουνίου 1932 πριν από τον αγώνα πρωταθλήματος με τον Ηρακλή και παραβρέθηκαν χιλιάδες Κωνσταντινουπολίτες, περήφανοι που η ομάδα είχε καταφέρει να αποκτήσει δικό της σπίτι. Αποτέλεσε για 27 χρόνια την έδρα του ΠΑΟΚ. Στο πρώτο του γήπεδο ο Δικέφαλος πήρε το πρωτάθλημα Βορείου Ελλάδας τη σεζόν 1939-40 και επτά πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης (1937, 1948, 1950, 1954, 1955, 1956 και 1957).
Στον αγώνα που ακολούθησε των εγκαινίων ο ΠΑΟΚ αναδείχθηκε ισόπαλος 3-3 με τον Ηρακλή, με τον Ιορδάνη Παπαϊορδανίδη να πετυχαίνει τρία γκολ (3′, 6′, 32′) για τον ΠΑΟΚ. Οι εισπράξεις εκείνου του αγώνα, έφτασαν τις 23.000 δρχ! Η σύνθεση του ΠΑΟΚ στον πρώτο αγώνα του στο γήπεδο Σιντριβανίου: Xαλκιάς, Πυλόρωφ, Παπαδόπουλος, Πανίδης, Πάγκαλος, Αθανασιάδης, Παπαϊορδανίδης, Κωνσταντινίδης, Καμπούρογλου, Λαζάρου, Καβουρματζής.
Ο τελευταίος επίσημος αγώνας του ΠΑΟΚ σε αυτό το γήπεδο έγινε το 1959, αφού η έκταση αγοράστηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και σήμερα εκεί βρίσκεται η Θεολογική σχολή.
Ο ναός της Τούμπας
Ο ΠΑΟΚ στις 6 Σεπτέμβριου 1959 αγωνίστηκε στο γήπεδο της Τούμπας για πρώτη φορά με τα εγκαίνια του γηπέδου να γίνονται σε φιλική νίκη επί της ΑΕΚ με 1-0. Στην αλλαγή της έδρας οδήγησαν η αγορά από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της έκτασης των οκτώ στρεμμάτων που βρισκόταν το παλιό γήπεδο του ΠΑΟΚ, ώστε να χτιστεί εκεί η Θεολογική σχολή. Η διοίκηση έψαχνε χώρο για τη δημιουργία του νέου γηπέδου και έτσι προχώρησε στην αγορά 30 στρεμμάτων στην περιοχή της Άνω Τούμπας από το Ταμείο Εθνικής Αμύνης.
Με την απόφαση 41/485 της 11ης Μαΐου 1957, εκδόθηκε το παραχωρητήριο, και τα 30 στρέμματα της έκτασης πέρασαν στην ιδιοκτησία του ΠΑΟΚ. Το αντίτιμο ήταν 1.500.000 δραχμές που έπρεπε να εξοφληθεί σε 20 μήνες. Το πρωτόκολλο παραλαβής έγινε στις 7 Φεβρουαρίου 1958 και το υπέγραψαν από πλευράς ΠΑΟΚ, οι Σ. Γεωργιάδης και Β. Σιδηρόπουλος.
Από την άνοιξη του 1958 ξεκίνησαν οι χωματουργικές εργασίες και στη συνέχεια προχώρησαν στην κατασκευή του γηπέδου που σχεδίασαν ο αρχιτέκτονας Μηνάς Τρεμπέλας και ο πολιτικός μηχανικός Α. Τριγλιανός. Ο ΠΑΟΚ για να καλύψει τα έξοδα της ανέγερσης του σταδίου τον Απρίλιο του 1958 προχώρησε στη έκδοση “Λαχείου Υπέρ Ανεγέρσεων του Νέου Σταδίου ΠΑΟΚ” και από το 1956 η διοίκηση είχε προχωρήσει στην παρακράτηση του 15% των εισπράξεων από τα εισιτήρια για το ταμείο του νέου γηπέδου.
Η μεγάλη ομάδα της δεκαετίας του ’70
Είναι τα χρόνια που αθόρυβα, αλλά ουσιαστικά ο ΠΑΟΚ έβαλε τις βάσεις για τη δημιουργία μιας από τις καλύτερες ομάδες που έχουμε δει στα ελληνικά γήπεδα. Με μεθοδική δουλειά στον τομέα απόκτησης νεαρών ταλαντούχων ποδοσφαιριστών που στη συνέχεια καθιερώθηκαν στο Hall of Fame του ποδοσφαίρου, ο Δικέφαλος έφτιαξε μια ομάδα που κατάφερε να συνδυάσει το όμορφο, επιθετικό ποδόσφαιρο με τον πρωταθλητισμό και τους τίτλους.
Η ομάδα με μπροστάρη τον Γιώργο Κούδα και συμπαραστάτες ποδοσφαιριστές όπως (μεταξύ άλλων) οι Σταύρος Σαράφης, Αχιλλέας Ασλανίδης, Δημήτρης Παρίδης, Κώστας Ιωσηφίδης, Γιάννης Γούναρης, Χρήστος Τερζανίδης έγινε πρωταγωνίστρια και δημιούργησε ρεκόρ τα οποία στέκουν μέχρι και σήμερα.
Το σημαντικότερο, όμως, επειδή τα ρεκόρ αργά ή γρήγορα σπάνε, είναι πως χάρισε στον ΠΑΟΚ τους πρώτους τίτλους της μεγάλης ιστορίας του. Ο Δικέφαλος από το 1970 μέχρι και το 1974 αγωνίστηκε σε πέντε συνεχόμενους τελικούς Κυπέλλου Ελλάδας κατακτώντας δύο φορές το τρόπαιο.
Ο πρώτος τίτλος ήρθε το 1972 όταν ο ΠΑΟΚ επικράτησε 2-1 του Παναθηναϊκού στο στάδιο Καραϊσκάκη με τον Κούδα να πετυχαίνει και τα δύο γκολ στην αρχή και το τέλος της αναμέτρησης που παρακολούθησαν 34.831 θεατές. Ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε με τους Χατζηιωάννου, Γούναρη, Παπαδόπουλο, Ιωσηφίδη, Φουντουκίδη, Τερζανίδη, Μπέλλη, Σαράφη (68΄Λάζος), Αποστολίδη, Κούδα, Ασλανίδη (76΄Μαντζουράκης).
Δύο χρόνια μετά, το σύνολο που είχε φτιάξει ο Λες Σάνον επικράτησε και του Ολυμπιακού. Η κανονική διάρκεια και η παράταση του τελικού της Νέας Φιλαδέλφειας τελείωσαν με 2-2 κι ο Δικέφαλος επικράτησε 4-3 στα πέναλτι. Η σύνθεση της ομάδας ήταν: Στέφας, Γούναρης, Τσιλιγκιρίδης, Ιωσηφίδης, Πέλλιος, Τερζανίδης (113’ Φουντουκίδης), Παρίδης, Σαράφης, Αποστολίδης, Κούδας, Ασλανίδης (95’ Αναστασιάδης).
Τα δύο Κύπελλα ήταν κάτι σαν το ορεκτικό πριν από το κυρίως πιάτο, το οποίο… σερβιρίστηκε το 1976. Ωριμος σε συνθήκες πίεσης πλέον ο ΠΑΟΚ κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία του το πρωτάθλημα Ελλάδας. Πέρα από τους τίτλους, ο τρόπος παιχνιδιού της ομάδας, που έφτασε ακόμα δύο φορές στον τελικό Κυπέλλου (1977, 1978), άφησε παρακαταθήκη τη δημιουργία μιας ακόμα μεγαλύτερης βάσης κοινού, αφού ο Δικέφαλος εκείνη την εποχή κέρδισε πολλούς φιλάθλους.
Η δημιουργία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και το δεύτερο πρωτάθλημα
Το πέρασμα του ποδοσφαίρου στην επαγγελματική εποχή, έβαλε και τον ΠΑΟΚ σε μια άλλη εποχή. Στις 18 Ιουλίου 1979 ιδρύθηκε η Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία (Π.Α.Ε.) με την επωνυμία «ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ – ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και το διακριτικό τίτλο «ΠΑΟΚ ΠΑΕ» με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 37.100.000 δραχμές και πρώτο πρόεδρο τον αείμνηστο Γιώργο Παντελάκη.
Η πολύ καλή πορεία συνεχίστηκε και τη δεκαετία του ‘80, με λίγες αποτυχημένες χρονιές. Και πάλι η ομάδα κατάφερε να φτάσει σε τελικούς κυπέλλου Ελλάδας χωρίς να μπορέσει να κερδίσει το τρόπαιο πριν από το 2001. Το 1981 ηττήθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια από τον Ολυμπιακό (3-1), το 1983 στο ΟΑΚΑ από την ΑΕΚ (2-0) και το 1985 στο ΟΑΚΑ και πάλι από την ΑΕ Λάρισα (4-1).
Πάντως, το 1985 είναι η χρονιά του ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος του Βορρά έφτασε στην κατάκτηση του δεύτερου πρωταθλήματος Ελλάδος και το πρώτο επαγγελματικό με προπονητή τον Αυστριακό Walter Skotcsik και ποδοσφαιριστές τους: Ιωσηφίδη, Αλαβάντα, Αλεξανδρίδη, Βασιλάκο, Γιούρισιτς, Δαμανάκη, Δημόπουλο, Κωστίκο, Παντέλη, Πάπριτσα, Σκαρτάδο, Τσουρέλα κ.α.
Χαρακτηριστικό της δεκαετίας του ’80, είναι ο υπέρμετρη αγάπη και ο φανατισμός των οπαδών, ο οποίος ξεπερνά κάθε προηγούμενο και αρχίζει να περνάει τις πύλες της Ελλάδας ως πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Στις καλύτερες στιγμές συμπεριλαμβάνονται οι εμφανίσεις με τη Μπάγερν. Ο ΠΑΟΚ κράτησε τους Βαυαρούς στο μηδέν τόσο στην Τούμπα, όσο και στον επαναληπτικό του Μονάχου, ωστόσο στάθηκε άτυχος στη διαδικασία των πέναλτι. Ο αποκλεισμός, όμως, δεν υποβάθμισε σε τίποτα την προσπάθεια του Δικεφάλου κόντρα σε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες στην Ευρώπη.
Επιστροφή στους τίτλους
Το 2001 ο ΠΑΟΚ επικράτησε με εμφατικό τρόπο του Ολυμπιακού με 4-2 στον τελικό Κυπέλλου που διεξήχθη στη Νέα Φιλαδέλφεια και πανηγύρισε ένα τρόπαιο έπειτα από 16 χρόνια. Η υποδοχή της αποστολής στη Θεσσαλονίκη ήταν εντυπωσιακή με τον κόσμο να έχει κατακλύσει τους δρόμους της πόλης για να αποθεώσει τους νικητές, οι οποίοι ανέβηκαν και χαιρέτησαν το πλήθος από την κορυφή του Λευκού Πύργου.
Δύο χρόνια αργότερα, ο ΠΑΟΚ κατέκτησε και πάλι το Κύπελλο Ελλάδας. Αυτή τη φορά μέσα στο σπίτι του, την Τούμπα με αντίπαλο τον Αρη, ο οποίος ηττήθηκε 1-0 χάρη στο γκολ του Γιώργου Γεωργιάδη. Στον πάγκο της ομάδας καθόταν (για τρίτη φορά) ο Αγγελος Αναστασιάδης, ο οποίος πέρασε στην ιστορία ως ο μοναδικός που έχει κατακτήσει τίτλο με τον ΠΑΟΚ και ως παίκτης και ως προπονητής.
Η επένδυση του Ιβάν Σαββίδη
Το 2012, ο ΠΑΟΚ γύρισε σελίδα στην ιστορία του με τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών στον Ιβάν Σαββίδη. Ο Πρόεδρος του συλλόγου εξέφρασε για πρώτη φορά το ενδιαφέρον του για την αγορά του Δικεφάλου το 2006 κι έπειτα από έξι χρόνια επέστρεψε για να επενδύσει στον ΠΑΟΚ. Οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν περίπου πέντε μήνες και τον Αύγουστο του 2012 επικυρώθηκε η συμφωνία που τον έκανε Πρόεδρο του ΠΑΟΚ.
Ο κ. Σαββίδης διατήρησε στη θέση του προέδρου τον Ζήση Βρύζα, ο οποίος είχε πάρει τη σκυτάλη από τον Θοδωρή Ζαγοράκη, φρόντισε να τακτοποιήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις του ΠΑΟΚ καλύπτοντας τις οφειλές και παράλληλα ξεκίνησε τη δυναμική ενίσχυση της ομάδας με διεθνείς ποδοσφαιριστές εγνωσμένης αξίας όπως οι Ελληνες Κώστας Κατσουράνης, Αλέξανδρος Τζιόλης, Γιώργος Τζαβέλλας, Γιάννης Σκόνδρας και οι ξένοι επίσης διεθνείς με τις εθνικές ομάδες των χωρών τους Μίροσλαβ Στοχ, Μπίμπρας Νάτχο, Ρόμπερτ Μακ, Ρικάρντο Κόστα, Κριστιάν Νομπόα, ενώ ο ΠΑΟΚ έπειτα από πολύχρονη συστηματική δουλειά στα Τμήματα Υποδομής άρχισε να παράγει τα δικά του ταλέντα όπως οι Στέλιος Κίτσιου, Δημήτρης Κωνσταντινίδης, Εργκούς Κάτσε, Ευθύμης Κουλούρης.
Στην πρώτη σεζόν του κ. Ιβάν Σαββίδη στο τιμόνι του συλλόγου, ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε με τον Γιώργο Δώνη στον πάγκο του και την ολοκλήρωσε με τον Γιώργο Γεωργιάδη να οδηγεί την ομάδα στα προκριματικά του Champions League μέσω των Play Offs της Super League. Το καλοκαίρι του 2013 την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ ανέλαβε ο Ολλανδός τεχνικός Χουμπ Στέφενς . Η ομάδα μπορεί ν’ αποκλείστηκε στις λεπτομέρειες από τη Σάλκε και να μην κατάφερε να κάνει το ντεμπούτο της στο Champions League, αλλά συνέχισε στο Europa League περνώντας αήττητη από τη φάση των ομίλων.
Ο ΠΑΟΚ δημιούργησε ρεκόρ διοργάνωσης με τους περισσότερους εκτός έδρας αήττητους αγώνες στους ομίλους, ο Στέλιος Πόζογλου με το γκολ που σημείωσε κόντρα στη Αλκμααρ έγινε ο τρίτος νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία του Europa League, ενώ ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης κατάφερε να περάσει στην τρίτη θέση των ποδοσφαιριστών με τις περισσότερες συμμετοχές από καταβολής της διοργάνωσης.
Στις εγχώριες διοργανώσεις ο Δικέφαλος έκλεισε και πάλι τη σεζόν με τον Γιώργο Γεωργιάδη στον ΠΑΟΚ, ενώ κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελικό Κυπέλλου όπου ηττήθηκε με 4-1 από τον Παναθηναϊκό. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο ΠΑΟΚ τερμάτισε δεύτερος στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος παίρνοντας την πρωτιά στα Play Οff. Ωστόσο με μια «πρωτότυπη» απόφαση της ΕΠΟ, η οποία βρίσκεται μεταξύ άλλων στο επίκεντρο των σκανδάλων και των εισαγγελικών ερευνών για τη διαφθορά και τη δράση εγκληματικών οργανώσεων στο ελληνικό ποδόσφαιρο που ουσιαστικά στέρησαν τουλάχιστον τρεις τίτλους στον Δικέφαλο (2010, 2013, 2014), επιβλήθηκε στον ΠΑΟΚ τιμωρία αφαίρεσης τριών βαθμών από τα Play-off για παραβάσεις που καταλογίστηκαν στον Δικέφαλο σε αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδας κι έτσι χάθηκε η ευκαιρία να βρεθεί εκ νέου στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.
Το καλοκαίρι του 2014 σηματοδοτήθηκε από την επιστροφή – για τέταρτη φορά – του Αγγελου Αναστασιάδη στον πάγκο της ομάδας. O ΠΑΟΚ διεκδίκησε τον τίτλο του πρωταθλήματος μέχρι τις αρχές του β’ γύρου, όταν και έπεσε από την κορυφή. Τα συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα έφεραν αλλαγή στην τεχνική ηγεσία με τον Γιώργο Γεωργιάδη να αναλαμβάνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με στόχο το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League.
Ελεύθερος ο ΠΑΟΚ
Από τις 12.05.2015 ο ΠΑΟΚ μπορεί να υπερηφανεύεται πως είναι μια ομάδα η οποία δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ. Είναι καθαρή. Ελεύθερη. Δίχως το βραχνά των υποχρεώσεων του παρελθόντος. Χάρη στον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος ανέλαβε να τακτοποιήσει την οφειλή.
Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε το 2012 ο Πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης είχε δηλώσει ότι «τα χρέη του ΠΑΟΚ είναι πλέον και δικά μου χρέη. Εγώ δεν χρωστάω πουθενά και σύντομα δεν θα χρωστά ούτε ο ΠΑΟΚ πουθενά».
Τρία χρόνια μετά γράφτηκε μια από τις σπουδαιότερες μέρες στη σύγχρονη ιστορία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, καθώς ο βραχνάς των χρεών αποτελεί οριστικά παρελθόν!
Ο Ιβάν Σαββίδης με προσωπικές ενέργειες ολοκλήρωσε την αποπληρωμή των χρεών που εκκρεμοδικούσαν και βάραιναν την ΠΑΕ ΠΑΟΚ από την προηγούμενη δεκαετία, εντάσσοντας την εταιρία στο πρόσφατο νομοσχέδιο που έδωσε τη δυνατότητα να αποπληρωθεί το σύνολο του χρέους.
Με την καταβολή 10.886.811 ευρώ η ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι η πρώτη και μόνη ΠΑΕ διαχρονικά που επιλέγει την πλήρη αποπληρωμή χρέους της!
Επιστροφή στην κορυφή
Το στάτους της ομάδας είχε αλλάξει από τον ερχομό του Ιβάν Σαββίδη και έπειτα. Οι διοικητικές περιπέτειες και τα οικονομικά βάρη ήταν πλέον παρελθόν και το μόνο που έλειπε ήταν να αρχίσουν να έρχονται οι τίτλοι που τόσο έλειψαν από τον Σύλλογο.
Τον Μάιο του 2017 ήρθε ο πρώτος. Ο ΠΑΟΚ υπό τις οδηγίες του Βλάνταν Ίβιτς έπαιξε εξαιρετικό ποδόσφαιρο μέσα στη σεζόν, ειδικότερα μετά το ξεκίνημά της κάνοντας θετική πορεία και στους τρεις θεσμούς που συμμετείχε. Εκεί που ξεχώρισε ήταν στο Κύπελλο Ελλάδας. Ο ΠΑΟΚ ξεπέρασε όλα τα εμπόδια που βρήκε στο δρόμο του, έκανε μία μεγάλη ανατροπή στον ημιτελικό κόντρα στον Παναθηναϊκό, κερδίζοντας τον με 4-0 στην Τούμπα αν και είχε χάσει με 2-0 στη Λεωφόρο και έκλεισε εισιτήριο για τον τελικό της διοργάνωσης.
Ένας τελικός που πέρασε από 40 κύματα τελικά διεξήχθη στο Βόλο και βρήκε τον ΠΑΟΚ θριαμβευτή επί της ΑΕΚ με 2-1. Ο Μπίσεσβαρ στο πρώτο μέρος άνοιξε το σκορ, η ΑΕΚ ισοφάρισε με τον Χριστοδουλόπουλο για να έρθει στο 82′ ο Πέδρο Ενρίκε με κεφαλιά και να γράψει το τελικό 2-1. Ο ΠΑΟΚ ήταν και πάλι Κυπελλούχος 14 χρόνια μετά.
Η σεζόν 2017-18 ξεκίνησε κάπως περίεργα. Ο Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς αποχώρησε στις αρχές Αυγούστου και το τιμόνι της ομάδας ανέλαβε ο Ράζβαν Λουτσέσκου. Το πρώτο τρίμηνο δεν ήταν ιδανικό. Ένα ηχηρό ευρωπαϊκό χαστούκι και αποκλεισμός από την Έστερσουντς και κάποια ατυχή αποτελέσματα στο πρωτάθλημα έφεραν προβληματισμό.
Η ομάδα όμως βρήκε τον δρόμο της. Μετά το διπλό στην Ξάνθη τον Δεκέμβριο με 0-3, ο ΠΑΟΚ δεν κοίταξε ποτέ πίσω. Κέρδισε όλα τα παιχνίδια που έδωσε στο γήπεδο εκτός από αυτό κόντρα στον Αστέρα στην Τρίπολη, είδε τον Ολυμπιακό να μην βγαίνει στην Τούμπα να αγωνιστεί για ένα ρολό χαρτί, είδε την ΑΕΚ να δέχεται γκολ από τον Βαρέλα και να αποχωρεί από το γήπεδο και παρά το γεγονός ότι συγκέντρωσε 70 βαθμούς εντός αγωνιστικού χώρου, έχοντας και ένα ματς λιγότερο, έχασε το πρωτάθλημα από δικαστικές αποφάσεις.
Στο Κύπελλο Ελλάδας οι παίκτες του Ρουμάνου τεχνικού έκαναν επίδειξη δύναμης. Κέρδισαν και τα 10 παιχνίδι που έδωσαν, κέρδισαν την ΑΕΚ στον τελικό μέσα στο σπίτι της με 2-0, χάρη σε γκολ των Βιεϊρίνια και Πέλκα και πανηγύρισαν την κατάκτηση του τροπαίου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Τhe Invincibles
Ξεκίνησε με ένα διάχυτο αίσθημα αδικίας η σεζόν 2018-19 και με αφαίρεση δύο βαθμών και εξελίχθηκε σε μια ονειρική, έμπλεη ιδιαίτερα έντονων συναισθημάτων χρονιά, που θα μνημονεύεται πάντα. Ο συνεπής, ώριμος, συγκροτημένος, κυρίαρχος στον αγωνιστικό χώρο ΠΑΟΚ του Ραζβάν Λουτσέσκου κέρδισε πανάξια τα πάντα. Αήττητο πρωτάθλημα και Κύπελλο Ελλάδας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
Την περίοδο 2018-19 ο ΠΑΟΚ κατέκτησε αήττητος, μετά από 34 χρόνια, το πρωτάθλημα Ελλάδας, μαθηματικά μάλιστα, από τις 21 Απριλίου μετά τη νίκη επί του Λεβαδειακού με 5-0 στο γήπεδο της Τούμπας. Στις 5 Μαϊου του 2019 ο ΠΑΟΚ κέρδισε για 26η φορά σε 30 παιχνίδια ολοκληρώνοντας μια αήττητη σεζόν (26 νίκες, 4 ισοπαλίες), η οποία είναι μια από τις καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών, καθότι κατέρριψε το αήττητο ρεκόρ του Παναθηναϊκού την περίοδο 1963-64 (με ρεκόρ 24-6-0). Την ίδια μέρα δε, ο ΠΑΟΚ έγινε η μόνη ευρωπαϊκή ομάδα για την σεζόν 2018-19 χωρίς ήττα στο πρωτάθλημα, ανάμεσα σε 54 εθνικά πρωταθλήματα στην Ευρώπη (σ.σ. μέλη της UEFA).
Οι τέσσερις ισοπαλίες που «παραχώρησε» ο ΠΑΟΚ αφορούν στο εκτός έδρας ματς με την ΑΕΚ (1-1), στο εντός έδρας με τον Αρη (1-1), στο εκτός έδρας με τον Ατρόμητο (1-1) και στο εκτός έδρας με τη Λάρισα. Ο Δικέφαλος πέτυχε 66 γκολ και δέχτηκε 14. Η εξαιρετική αμυντική συμπεριφορά του δε, μεταφράζεται σε ποσοστό 0,47 γκολ ανά παιχνίδι, επίδοση που κατατάσσει τον ΠΑΟΚ πέμπτο σε όλη την Ευρώπη.
Επιπλέον, στις 11 Μαϊου κατέκτησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Κύπελλο Ελλάδας, κερδίζοντας και πάλι την ΑΕΚ στον τελικό του – άδειου – ΟΑΚΑ με 1-0, με το υπέροχο γκολ του Τσούμπα Ακπομ.
To πρώτο double στην ιστορία του ο ΠΑΟΚ και ο κόσμος του, το πανηγύρισαν, ακριβώς όπως …επιτάσσουν τα 34 χρόνια υπομονής. Στους δρόμους, στο Λευκό Πύργο, στην Τούμπα, το βράδυ της 21ης Απριλίου του 2019. Το βράδυ που το γήπεδο «φόρεσε» τα γιορτινά του, «πυρπολώντας» μνήμες, θυμικό και συναισθήματα.