Διαβάσαμε ότι ο Ολυμπιακός προσέφυγε στην Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ ζητώντας μεταξύ άλλων να αφαιρεθεί από τον ΠΑΟΚ το περυσινό πρωτάθλημα.
Δικαίωμα του Ολυμπιακού, θα πείτε, να προσφεύγει όπου θέλει. Γνωρίζει ο Ολυμπιακός ότι στην «ΕΠΟ του Γραμμένου», οι προσφυγές επιτρέπονται και τα αδικήματα δεν παραγράφονται, όπως συνέβαινε κάποτε.
Γνωρίζει επίσης ο Ολυμπιακός ότι στην «ΕΠΟ του Γραμμένου» η στελέχωση της Επιτροπής Δεοντολογίας αλλά και όλων των άλλων δικαστικών οργάνων είναι από τακτικούς δικαστές τα ονόματα των οποίων στέλνονται από τη Δικαιοσύνη, εκλέγονται από τη ΓΣ της ΕΠΟ και τοποθετούνται βάσει επετηρίδας και όχι από δικηγόρους και συνταξιούχους γνωστοί και διοριζόμενους από τον εσμό της ΕΟ, όπως συνέβαινε παλαιότερα.
Ασφαλώς, λοιπόν, ο Ολυμπιακός, γνωρίζει, και απολαμβάνει την δυνατότητα προσφυγής στα αρμόδια δικαστήρια και την απονομή δικαίου άσχετα αν, για ευνόητους λόγους, δεν το παραδέχεται και σκούζει περί του αντιθέτου. O στόχος είναι διττός: Αφενός για να διατηρεί τα πρόβατα στο μαντρί με ηθικό ακμαίο και αφετέρου για να λειτουργεί αποσταθεροποιητικά προσβλέποντας σε ίδια οφέλη.
Επειδή είναι σε εξέλιξη η δίκη για τη «συμμορία του ποδοσφαίρου» με κατηγορούμενους για το κακούργημα της αλλοίωσης αποτελέσματος αγώνων τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, τα πρόσωπα που στήριζε και διοικούσαν τότε την ΕΠΟ, κάποιους διαιτητές από αυτούς που ο Σάββας Θεοδωρίδης μας καλούσε από το πάντα φιλόξενο μικρόφωνο της NOVA «να μην ασχολούμαστε μαζί τους» και κάποιους από αυτούς που μπαινόβγαιναν στον τρίτο όροφο των γραφείων της Ιάσωνος, η προσφυγή του Ολυμπιακού κατά του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης στην Επιτροπή Δεοντολογίας με έκανε να αναρωτηθώ αν το 2015, στα χρόνια των αγαπημένων τους «Γκιρτζίκιδων», θα μπορούσε να γίνει το αντίστροφο: Να προσφύγει ο ΠΑΟΚ, ή η ΑΕΚ ή ο Παναθηναϊκός ή εν πάση περιπτώσει όποιος θεωρούσε ότι έχει έννομο συμφέρον κατά του Ολυμπιακού και της Βέροιας για τον μεταξύ τους αγώνα το 2013, αλλά και για όσες παραβατικές συμπεριφορές αναφέρονται στη δικογραφία της υπόθεσης της συμμορίας.
Η απάντηση είναι όχι. Το «σύστημα» τότε δεν άφηνε περιθώρια για να προσβληθεί η «επίσημη αγαπημένη» ομάδα του.
Τον Απρίλιο του 2015 το πόρισμα του εισαγγελέα Αρ. Κορέα για την τότε επονομαζόμενη υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης», παραπέμπεται στον ειδικό ανακριτή διαφθοράς Γ. Ανδρεάδη, ο οποίος καλεί τους ποινικά διωκώμενους, τους απαγγέλει κατηγορίες και τους βάζει περιοριστικούς όρους.
Τον Ιούνιο του 2015 στην «ΕΠΟ του Γκιρτζίκη» συστήνεται η Επιτροπή Δεοντολογίας η οποία είναι υπεύθυνη για να ερευνά και να δικάζει υποθέσεις που έχουν να κάνουν με χειραγώγηση αγώνων, δωροδοκία-δωροληψία, κατάχρηση της περιουσίας της ΕΠΟ, πλαστογραφία και άλλα αδικήματα.
Όμως το διωκώμενο από την ποινική δικαιοσύνη «σύστημα» φρόντισε να δέσει τα χέρια της Επιτροπής Δεοντολογίας. Τι έκανε; Στον Κώδικα Δεοντολογίας που ψήφισαν φρόντισαν να περάσουν διάταξη που ανέφερε ότι Επιτροπή Δεοντολογίας θα ερευνά υποθέσεις που έγιναν μετά την έναρξη ισχύος του.
Με άλλα λόγια αφού ο Κώδικας Δεοντολογίας ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2015 όσες πράξεις έγιναν σε προγενέστερο στάδιο δεν θα μπορούσαν να απασχολήσουν την επιτροπή. Υποθέσεις όπως η τότε «εγκληματική οργάνωση» και μετετράπη σε «συμμορία», η «κάρτα υγείας» και πολλές ακόμη.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 3 με τίτλο “χρονική εφαρμογή” αναφερόταν: “Ο παρών Κώδικας θα εφαρμόζεται για παραπτώματα που διαπράχθηκαν μετά την έναρξη της ισχύος του. Κατ’ εξαίρεση δύναται να τύχουν εφαρμογής οι διατάξεις του παρόντος κώδικα σε παραπτώματα και συμπεριφορές που παρουσιάστηκαν σε προγενέστερο χρόνο και κατ’ απώτερο διάστημα μέχρι ένα έτος πριν από την έναρξης ισχύος του, εφόσον για το παράπτωμα ή την συμπεριφορά αυτή δεν έχει κληθεί και δεν έχει ελεγχθεί το συγκεκριμένο πρόσωπο από κανένα άλλο αρμόδιο αθλητικό όργανο και τούτο μόνο στην περίπτωση που κατά τον χρόνο αυτόν η πράξη ή παράλειψη του προσώπου αποτελούσε πειθαρχικό αδίκημα προβλεπόμενο και τιμωρούμενο από τους τότε εν ισχύ κανονισμούς και ιδίως τον πειθαρχικό κώδικα”.
Με άλλα λόγια, οι χειραγωγημένοι αγώνες είναι απαράγραπτο αδίκημα, αλλά η αποτελούμενη από τακτικούς δικαστές Επιτροπή Δεοντολογίας δεν μπορούσε να ασχοληθεί, επειδή το πιθανό «στήσιμο» είχε γίνει το 2013 και όχι το 2014!
Τι σκέφτηκαν τότε οι «φρουροί του καθεστώτος»; Για να μην πέσει καμία υπόθεση που έγινε «ένα χρόνο πριν» στα χέρια της Επιτροπής Δεοντολογίας η οποία θα έπρεπε να στελεχωθεί με τακτικούς δικαστές, επειδή στο μεταξύ είχε ψηφιστεί ο νόμος Κοντονή, έστειλαν το πόρισμα για την υπόθεση της «εγκληματικής» στους συνταξιούχους «ποδοσφαιρικούς εισαγγελείς» Πετρόπουλο και Καρρά, που είχαν διοριστεί από τους «Γκιρτζίκιδες» και τους «Κουρίδηδες» και διαδέχθηκαν τους ανεπιθύμητους Φάκο και Αντωνακάκη.
Οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς με συνοπτικές διαδικασίες έκλεισαν την υπόθεση, ασκώντας δίωξη μόνο για το Ολυμπιακός – Βέροια 3-0 το 2013.
Ασφαλώς μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί γιατί άσκησαν δίωξη μόνο γι’ αυτόν τον αγώνα;
Οι μαρτυρίες για στήσιμο αυτού του αγώνα είναι αρκετές όπως φάνηκε και στην ποινική δίκη. Θα ήταν λοιπόν «ασφαλές» να δικαστεί από τα μεικτά και αποτελούμενα κατά πλειοψηφία από δικηγόρους όργανα της ΕΠΟ, ώστε η υπόθεση να κλείσει και να μην μπορεί να ανοίξει στο μέλλον.
Είδατε τι όμορφα και αποτελεσματικά κουκούλωναν τα σκάνδαλα και «καθάριζαν την μπουγάδα» στην ΕΠΟχη του βαθέως σκοταδιού, αυτοί που σήμερα από τη μία παριστάνουν τα θύματα και από την άλλη απολαμβάνουν τις δυνατότητες που τους δίνει η «εξυγίανση» για προσφυγές και το δικαίωμα για δίκαιες δίκες;
Πηγή: SDNA