Η UEFA συνέστησε εκ νέου εξαντληθεί κάθε περιθώριο ώστε να ολοκληρωθούν τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όμως για πρώτη φορά ομολόγησε ότι δέχεται πια ακόμα και το οριστικό λουκέτο από κάθε χώρα!
Ειδήσεις. Πολλές ειδήσεις. Πάρα πολλές ειδήσεις. Αυτή η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA ήταν πραγματικά ζουμερή, αφού για πρώτη φορά δόθηκαν ξεκάθαρες απαντήσεις, που ξεδιάλυναν κάπως ένα ομιχλώδες τοπίο και δημιουργούν μία νέα βάση σε ότι αφορά το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο σε ότι αφορά την συνέχεια της σεζόν.
Το σημαντικότερο είναι πως για πρώτη φορά η ευρωπαϊκή ομοσπονδία έριξε νερό στο κρασί της. Από τα «μη τολμήσετε να τερματίσετε πρόωρα το πρωτάθλημα, θα σας αποκλείσω τις ομάδες από τα Κύπελλα Ευρώπης» με τα οποία απειλούσε το Βέλγιο πριν από περίπου ένα μήνα, όταν εκείνο αποφάσισε να βάλει πρόωρο λουκέτο, στην παραδοχή πως όλες οι χώρες έχουν πια το δικαίωμα να τερματίσουν πρόωρα τα πρωταθλήματα τους, αν οι κυβερνήσεις τους κρίνουν ότι συντρέχουν λόγοι δημόσιας υγείας που επιβάλλουν την αναστολή κάθε αθλητικής δραστηριότητας.
Αυτή ήταν η μεγαλύτερη παραδοχή της UEFA πως δεν είναι πια αυτή που ορίζει τις εξελίξεις, αλλά ο ιός. Όσο κι αν προσπάθησε να κρατήσει τα μέλη της ενωμένα, όσο κι αν προσπάθησε να κερδίσει χρόνο, όσο κι αν προσπάθησε να κρατήσει μία ενιαία στάση (άλλοτε με απειλές κι άλλοτε με… χάδια), η πραγματικότητα είναι σκληρή. Και λέει πως δεν μπορεί να υπάρξει ενιαία γραμμή. Διότι, πολύ απλά κάθε χώρα περνάει τον δικό της Γολγοθά με τον κορωνοϊό. Άλλες τα καταφέρνουν καλύτερα κι άλλες χειρότερα. Άλλες έχουν την υποδομή να ξεκινήσουν ξανά το ποδόσφαιρο κι άλλες όχι. Σε άλλες είναι σημαντικό, σε άλλες καθοριστικής σημασίας και σε άλλες αχρείαστος μπελάς και περιττό ρίσκο. Κι αυτό πια το αναγνωρίζει και το δέχεται επίσημα η UEFA.
Η οδηγία προς τις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες (και λίγκες) πάντως είναι σαφής. Κάντε ότι μπορείτε για να ολοκληρώσετε τις σεζόν. Εξαντλήστε όλα τα περιθώρια. Και για πρώτη φορά -επίσημα πλέον- μπήκε στο τραπέζι και μία άλλη λύση για να γίνει αυτό. Αν δεν προλαβαίνετε να παίξετε όλες τις αγωνιστικές, αλλάξτε το format. Κάντε μίνι τουρνουά, αν είναι να διευκολυνθείτε και να καταφέρετε να τελειώσετε την σεζόν. Ναι, αλλά αυτό είναι μία κουβέντα. Πως μπορεί να γίνει αυτό;
Ας πάρουμε την περίπτωση της ελληνικής Super League, όπου απομένουν οι 10 αγωνιστικές των πλέι-οφ; Πως μπορούν αυτές να περικοπούν; Μία σκέψη είναι τα παιχνίδια να γίνουν μονά και οι 10 αγωνιστικές να γίνουν 5. Μάλιστα. Και με ποια κριτήρια θα γίνει αυτό; Με ποια κριτήρια κάποιες ομάδες θα δώσουν τρία εντός έδρας και παιχνίδια και κάποιες άλλες δύο; Πως θα το δεχθούν αυτό οι ομάδες; Ένα πρόβλημα λύνεις, δύο δημιουργούνται.
Για πρώτη φορά λοιπόν η UEFA δίνει το δικαίωμα στις χώρες να τερματίσουν πρόωρα τις σεζόν τους, πάντα όμως με δύο προϋποθέσεις. Είτε με κυβερνητική / πολιτική παρέμβαση, που θα βάζει λουκέτο στις αθλητικές δραστηριότητες για λόγους δημόσιας υγείας (π.χ. Ολλανδία) είτε (κι εδώ είναι ακόμα μία είδηση) για λόγους ανυπέρβλητων οικονομικών προβλημάτων, που θα καταστήσουν την ολοκλήρωση της τρέχουσας σεζόν αδύνατη, αφού θα θέτουν σε κίνδυνο την μακρόχρονη οικονομική σταθερότητα της εγχώριας διοργάνωσης ή των συλλόγων της. Με απλά ελληνικά, αν οι ομάδες αποφασίσουν ότι «δεν βγαίνουν» με το σενάριο να παίζουν όλο το καλοκαίρι, αν κινδυνεύουν να «σκάσουν» τότε μπορούν κάλλιστα (αρκεί να το αποδείξουν) να τερματίσουν την σεζόν τους εδώ.
Πάμε τώρα στα ακόμα πιο σημαντικά, αυτά που μπήκαν για πρώτη φορά στην ζωή μας, ως επίσημη οδηγία / τοποθέτηση της UEFA. Τι θα γίνει με τις χώρες που διακόψουν άμεσα το πρωτάθλημα. Ας πάμε στο καίριο ερώτημα που απασχολεί πολλούς στην Ελλάδα. Ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα, αν διακοπεί το πρωτάθλημα αύριο; Θα υπάρξει πρωταθλητής ή θα μπει παύλα; Έρχεται λοιπόν εδώ και η UEFA και νίπτει τας χείρας της! «Δεν ξέρω, κάντε ότι θέλετε. Αποφασίστε μόνοι σας» είναι η απάντηση της σε αυτό το ερώτημα, τονίζοντας ότι κάθε ομοσπονδία και κάθε λίγκα πρέπει να αποφασίσει από μόνη της για αυτό το θέμα, «λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες σε κάθε διοργάνωση».
Εν ολίγοις, η UEFA δηλώνει για πρώτη φορά επίσημα ότι είναι διατεθειμένη να δεχθεί και την παύλα, αλλά και την στέψη πρωταθλητή σε πρωτάθλημα που δεν ολοκληρώθηκε. Σε αυτό το ζήτημα δεν θέλει να παρέμβει, το αφήνει στην διακριτική ευχέρεια κάθε χώρας, να το αποφασίσει δημοκρατικά με βάση εσωτερικές διαδικασίες. Το μόνο που ζήτησε η UEFA και το τονίζει με τρεις πολύ χαρακτηριστικές λέξεις είναι «μία διαδικασία αντικειμενική, διαφανή και αμερόληπτη».
Ένας πιθανός μπούσουλας για το μέλλον ενδέχεται να προκύψει από την απόφαση της Ολλανδίας. Όταν η Eredivisie έβαλε λουκέτο μετά από 25 αγωνιστικές, Άγιαξ και Άλκμααρ ισοβαθμούσαν με 56 βαθμούς, με τον Αίαντα να έχει καλύτερη διαφορά τερμάτων (+45 έναντι +37). Η χώρα είναι διχασμένη. Κάποιοι λένε παύλα, κάποιοι λένε πως πρέπει να το πάρει ο Άγιαξ και κάποιοι προτείνουν ένα μονό μπαράζ τίτλου σε ουδέτερη έδρα κεκλεισμένων των θυρών. Η τελική απόφαση είναι πολύ πιθανό να παρθεί την Παρασκευή (24/4) από την σύσκεψη της ολλανδικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, που ενδέχεται να δημιουργήσει μία ξεκάθαρη τάση (όχι δεσμευτική πάντως) σε ότι αφορά το ζήτημα σε πολλές ευρωπαϊκές λίγκες.
Αυτό που ενδιαφέρει την UEFA και το τονίζει ξεκάθαρα μάλιστα είναι η λίστα από κάθε χώρα με τις ομάδες που θα συμμετέχουν στα κύπελλα Ευρώπης της σεζόν 2020-21. Εκεί λοιπόν η UEFA διατάζει πως τα εισιτήρια για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε ότι αφορά τα πρωταθλήματα που θα διακοπούν οριστικά θα προκύψουν από την θέση που βρίσκονταν οι ομάδες την στιγμή της διακοπής. Με άλλα λόγια, αν το πρωτάθλημα της Super League τελείωνε σήμερα, τότε ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ θα έπαιρναν τα δύο εισιτήρια για τα προκριματικά του Champions League και οι ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, ΟΦΗ τα τρία εισιτήρια του Europa League (με τον Άρη να παίρνει την θέση του τριφυλλιού σε περίπτωση που δεν σβηστεί η τιμωρία του).
Μετά από όλα αυτά το συμπέρασμα είναι απλό. Τα πάντα ρει. Όλα πια είναι ανοιχτά και με σφραγίδα UEFA: Από παύλα, μέχρι… μπάλα όλο το καλοκαίρι! Οι αποφάσεις δεν θα παρθούν ούτε από την UEFA, ούτε από τις ομάδες, ούτε από τις λίγκες. Αντιθέτως με όσα έλεγαν πολλά στημένα δημοσιεύματα, παρά τις τσάμπα απειλές, παρά τους θεατρινισμούς, την απόφαση θα την πάρει ο κορωνοϊός και η δημόσια υγεία. Τον λόγο πια έχουν οι κυβερνήσεις κάθε χώρας που θα πρέπει να αποφασίζουν, βάζοντας ως κύριο γνώμονα την δημόσια υγεία και την ασφάλεια. Όλα τα άλλα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Το ομολόγησε πια και η UEFA με τον πιο επίσημο τρόπο…