Την εισήγηση-βόμβα για τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού, κλήθηκε να σχολιάσει ο γνωστός νομικός Τάκης Μπαλτάκος, σημειώνοντας ότι είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτή η πιθανότητα υποβιβασμού του ΟΣΦΠ. Τι είπε για την υπόθεση ο Κυριάκος Θωμαΐδης και ο νομικός του Ατρόμητου, Αργύρης Λίβας.
Αναλυτικά τα όσα ειπώθηκαν:
Ο Κυριάκος Θωμαίδης, μεταξύ άλλων, είπε: «Οφείλουμε να περιμένουμε τις αποφάσεις της ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης. Η Επιτροπή Δεοντολογίας καθυστέρησε πάρα πολύ. Όφειλε να προχωρήσει γρήγορα την υπόθεση. Κάποιοι ρωτούν υπάρχει Ποινικό και Πειθαρχικό μαζί;
Το Πειθαρχικό είναι τελείως ανεξάρτητο από το Ποινικό. Για παράδειγμα μπορεί να καταδικαστείς στο Πειθαρχικό και να αθωωθείς στο Ποινικό. Γιατί; Γιατί στο Ποινικό χρειάζεται αποδεικτική διαδικασία, στο Πειθαρχικό χρειάζεται κάτι μεταξύ πιθανολόγησης και απόδειξης. Αυτά τα λέει και το CAS. Mη σας παραξενεύσει αν κάποιοι άνθρωποι απαλλαγούν στο Ποινικό και καταδικαστούν στο Πειθαρχικό. Είναι δύο διαφορετικές διαδικασίες. Τα δύο χρόνια από την έκδοση του βουλεύματος είναι πολύ μεγάλος χρόνος.
Η κυριαρχική ευθύνη ανήκει στην πρόεδρο της επιτροπής. Την κυρία Γλυκερία Λουίζα Ιωαννίδου που είναι πρόεδρος Πρωτοδικών, έπρεπε να δράσει άμεσα. Εγώ πιστεύω πως καθυστερεί σε πολλές υποθέσεις η Επιτροπή Δεοντολογίας. Δεν υπάρχει καμία τροπολογία σε αυτή την υπόθεση. Μην ακούω για τροπολογίες. Υπάρχει μόνο ο Πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ. Καμία Κυβέρνηση. Ούτε η ΕΠΟ μπορεί να αλλάξει μεσούσης της σεζόν τον Κώδικα. Μόνο το καλοκαίρι. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει τροπολογία, γιατί στο θέμα της πολυιδιοκτησίας στην υπόθεση του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης το έκανε γιατί είχε δικαίωμα επειδή τροποποίησε έναν ήδη δικό της νόμο. Σε Πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ είναι αδύνατον να συμβεί αυτό. Υπάρχει μία πιθανότητα στην τακτική συνέλευση της ΕΠΟ να γίνει αλλαγή του Πειθαρχικού κώδικα.
Αυτός είναι εναρμονισμένος με την FIFA. Δεν πηγαίνει στην Βουλή. Δεν υπάρχει ανοικτή δίκη για την επιτροπή Δεοντολογίας. Υπάρχει μυστική διάσκεψη και γι’ αυτό τον λόγο είναι πολύ ευέλικτο το όργανο. Δεν υπάρχει ανοικτή δίκη υπό την έννοια πως μπορούν να παρίστανται δημοσιογράφοι, δικηγόροι κλπ. Η εκτίμησή μου είναι πως όταν έχει τέτοια εισήγηση και το πρωτάθλημα τελειώνει τον Ιούλιο πλέον, δεν είναι δυνατόν να μην έχεις απόφαση εντός του επόμενου μήνα. Για παράδειγμα στο ΟΦΗ-Αιγινιακός σε 15 μέρες μέσα έβγαλε υποβιβασμό και για τις δύο ομάδες. Βέβαια, μετά στην εφέσεων άλλαξε η αρχική απόφαση.
Η συζήτηση στην Επιτροπή Δεοντολογίας γίνεται κεκλεισμένων των θυρών. Αν υπάρξει ποινή θα αφορά το τώρα. Θα έχουμε η ποινή ή απαλλαγή. Εκτός αν θεωρηθεί πως η πρόταση της εισηγήτριας δεν ικανοποιεί το νομικό τμήμα, τότε μπορεί και να μη το δικάσει».
Στη συνέχεια στην εκπομπή του SDNA, φιλοξενήθηκε ο νομικός, Τάκης Μπαλτάκος, που αναφορικά με την συγκεκριμένη υπόθεση, υποστήριξε: «Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην ποινική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη και στην πειθαρχική διαδικασία. Η ουσιώδεις διαφορά είναι στην μεν ποινική διαδικασία πρέπει να αποδειχθεί το κάθε αδίκημα πέρα πάσης αμφιβολίας, γιατί αν υπάρχει αμφιβολία το δικαστήριο αθωώνει, η αμφιβολία είναι υπέρ του κατηγορουμένου, αντίθετα, στην πειθαρχική διαδικασία έτσι όπως την προδιαγράφει ο κώδικας δεοντολογίας της ΕΠΟ, δεν χρειάζεται απόδειξη, γι’αυτό και μπορούν να βγουν διαφορετικές αποφάσεις. Μπορεί κάποιος να αθωωθεί στο ποινικό διότι υπάρχει μια αμφιβολία αλλά και να βγει ένοχος στο πειθαρχικό, διότι δεν χρειάζεται η επιτροπή της δεοντολογίας να φτάσει σε πλήρη απόδειξη. Αν δείτε η ανακρίτρια, λέει κάπου ότι πιθανολογείται σφόδρα η τέλεση των αδικημάτων. Γιατί λέει την λέξη σφόδρα;
Διότι ο κανονισμός της ΕΠΟ αναφέρει με σαφήνεια ότι πρέπει να υπερβεί την απλή πιθανολόγηση, δεν χρειάζεται να φτάσει στην πλήρη απόδειξη. Τι λέει λοιπόν η κ. Σπανού; Πιθανολογείται σφόδρα, άρα έχω στοιχεία περισσότερα από την απλά πιθανολόγηση, γι’αυτό και προχωράω και κάνω αυτή την εισήγηση. Η επιτροπή δεοντολογίας δεν έχει απολύτως καμία υποχρέωση να αναμείνει ή να δεσμευτεί. Και μην ξεχνάμε πως στην υπόθεση της πολυιδιοκτησίας η Ξάνθη είπε ότι υπάρχει διοικητικό εφετείο και θα πρέπει να περιμένετε, όπου το δικαστήριο είπε όχι γιατί να περιμένουμε.
Άρα λοιπόν μπορεί να το πει ο Ολυμπιακός και είναι αναμενόμενο, αλλά το να περιμένει η επιτροπή δεοντολογίας, για μένα η πιθανότητα είναι μικρή, είναι ανύπαρκτη. Έχω διαβάσει στο τέλος, αλλά εκείνο που μου έκανε εντύπωση, είναι ότι υπάρχουν μέσα στο κείμενο φράσεις πάρα πολύ δυνατές, δεν μπορώ να πω κάτι άλλο. Όταν η ανακρίτρια λέει για παράδειγμα ότι αυτά που έγιναν είναι ανέντιμα, αντιαθλητικά και διεφθαρμένα, αντιλαμβάνεστε ότι η υπόθεση δεν είναι αστεία. Επιπλέον, δεν χρειάζεται πλήρης απόδειξη, αυτό έχει τεράστια σημασία και οι δικηγόροι καταλαβαίνουν πόση σημασία έχει αυτό, δεν χρειάζεται πλήρης απόδειξη και αυτό καθιστά την υπόθεση σοβαρή από μόνη της. Είπατε πριν πως η κ. Σπανού ακολούθησε το βούλευμα με το οποίο παραπέμφθηκαν οι κατηγορούμενοι στο ποινικό δικαστήριο, το οποίο είναι λογικό. Το βούλευμα αυτό, ο πρόεδρος των Εφετών, ο οποίος το εξέδωσε μαζί με τους υπόλοιπους δυο, είναι σήμερα προϊστάμενος του Εφετείου.
Είναι πάρα πολύ δύσκολο για έναν πρωτοδίκη να μην ακολουθήσει βούλευμα, το οποίο γράφει πρόεδρος Εφετών, ο οποίος σήμερα είναι προϊστάμενος του Εφετείου. Δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά, θα δημιουργούσε αίσθηση, άρα λοιπόν η υπόθεση είναι σοβαρή, υπάρχει βούλευμα, το ακολουθεί η κ. Σπανού και επιπλέον στο βούλευμα, όταν έχουμε βούλευμα παραπεμπτικό, γιατί το βούλευμα είναι παραπεμπτικό, γιατί υπάρχουν αποχρώσεις ενδείξεις και πάει μετά στο ακροατήριο για να υπάρξει απόδειξη. Μα στην Επιτροπή Δεοντολογίας αρκούν αποχρώσεις ενδείξεις. Η επιτροπή Δεοντολογίας εφαρμόζει τον κώδικα της ΕΠΟ που είναι συμβατός με την UEFA. Όταν λοιπόν είσαι μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας και εφαρμόζεις τον κώδικα, ο κώδικας λέει ακριβώς αυτά. Η ανακρίτρια είπε πιθανολογώ σφόδρα, άρα μπορεί να καταδικάσει.
Η Επιτροπή Δεοντολογίας αποτελείτε από πρωτοδίκες. Υπάρχει βούλευμα του συμβουλίου των Εφετών, είναι εύκολο οι πρωτοδίκες να πουν ότι δεν μπορούν να δεχτούν τα τεκμήρια που παραθέτει το συμβούλιο Εφετών; Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει κάποια ποινή σε αυτούς που παραπέμπονται και στη συνέχεια έρθει το τριμελές Εφετείο κακουργημάτων και αθωώσει τους πάντες, τι γίνεται; Καταρχήν δεν είναι μόνο ένα παιχνίδι, επιπλέον αν υποθέσουμε ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας βγάλει μια καταδικαστική απόφαση και στην συνέχεια έρθει το Εφετείο και τους απαλλάξει, εάν γίνεται αυτό, η υπόθεση θα πάει στην Επιτροπή Εφέσεων και εκεί η Επιτροπή Εφέσεων θα κρίνει εάν πράγματι η απαλλαγή στο ποινικό επηρεάζει το πειθαρχικό, ή όχι. Αυτό θα γίνει, δεν μπορεί να ξέρει κανείς από τώρα ποια θα είναι η απόφαση, ούτε του τριμελές Εφετείου αλλά και ούτε της Εφέσεων στην οποία θα πάει η υπόθεση αμέσως μετά, έχει πολύ δρόμο αυτή η διαδικασία. Τώρα ξεκίνησε, έχει πολύ διαδικασία μπροστά μας».
Για το αν θεωρεί εφικτό μέχρι τις 18 Ιουλίου που θα προσπαθήσει η SuperLeague να ολοκληρώσει αν όλα πάνε καλά με την φετινή σεζόν με την διεξαγωγή του τελικού Κυπέλλου, να έχουν τελεσιδικήσει όλα όσα συζητιούνται τώρα: «Να βγει η απόφαση της Eπιτροπής Δεοντολογίας το θεωρώ πιθανό γιατί πρέπει να κινηθεί γρήγορα, δεν πρέπει να εκκρεμεί η υπόθεση αυτή για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά να τελειώσει και η Επιτροπή Εφέσεων το θεωρώ απίθανο. Για το γεγονός ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα αντίδραση από την ΠΑΕ Ολυμπιακός: «Αυτό είναι θέμα στρατηγικής, προσπαθεί να το κατεβάσει τόσο χαμηλά ώστε να το καταστήσει ανενεργό. Αυτή είναι η στρατηγική του Ολυμπιακού την οποία καταλαβαίνω και θεωρώ πως είναι σωστή, ο Ολυμπιακός προσπαθεί να το υποβαθμίσει. Δεν κάνουν δηλώσεις, δεν βγάζουν ανακοινώσεις, δεν υπάρχουν κατηγορίες».
Στην συνέχεια κλήθηκε και απάντησε σε ορισμένες ερωτήσεις που του τέθηκαν.
Για τις απόψεις τους κ. Γεραπετρίτη και του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη: «Ο Γεραπετρίτης δεν είναι μόνο πολιτικός. Ξέρει γράμματα. Μπορεί να κρίνει άμα μία απόφαση είναι δεσμευτική. Ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να ξέρει».
Για το αν η εισήγηση της ανακρίτριας στην υπόθεση του Ολυμπιακού, είναι δεσμευτική: «Η ανακρίτρια, όταν θα γίνει αυτή η μυστική διάσκεψη, αυτή θα είναι παρούσα για να εξηγήσει την εισήγηση της. Δεν μπορεί να ψηφίσει αλλά θα είναι παρούσα για να υποστηρίξει αυτά που γράφει». Για το αν μπορεί να υπάρξει εκ νέου τροπολογία της Κυβέρνησης στην περίπτωση του Ολυμπιακού: «Στην περίπτωση της πολυϊδιοκτησίας, η ΕΠΟ είπε ότι ο νόμος τους Κράτους ρυθμίζει τα της πολυϊδιοκτησίας. Έρχεται λοιπόν το Κράτος και τροποποιεί τον νόμο. Η ίδια η ΕΠΟ έχει αναθέσει αυτήν την αρμοδιότητα. Σε αυτήν την περίπτωση του Ολυμπαικού, δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Αν επέμβει η Κυβέρνηση, η ΟΥΕΦΑ θα αντιδράσει, γιατί θα θεωρήσει πως η Κυβέρνηση παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ. Αν γίνει αυτό από την Κυβέρνηση, η ΟΥΕΦΑ θα μας αποβάλλει εντός δευτερολέπτων και όλες οι ομάδες θα το βιώσουν αυτό, όπως και η Εθνική ομάδα».
Καλεσμένος στην εκπομπή ήταν και ο νομικός σύμβουλος του Ατρομήτου, Αργύρης Λίβας που ανέφερε: «Πρώτα απ’ όλα ήταν λίγο ενοχλητικό το γεγονός ότι εμείς μάθαμε την εισήγηση από εσάς. Από τους δημοσιογράφους. Όταν ξεκίνησε η διαδικασία πρώτα το μάθαμε από τους δημοσιογράφους και μετά ήρθε στα χέρια μας κάποιο έγγραφο.
Διαβάσαμε με προσοχή την εισήγηση. Αναφέρεται μόνο στο βούλευμα που από τότε μέχρι τώρα έχει τρέξει πολύς καιρός έχουν συμβεί πολλά και μου έκανε εντύπωση ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί κάποια πράγματα. Η εισήγηση είναι λίγο άκυρη. Για την υπόθεση του κύριου Γκαγκάτση εκδικάστηκε πριν πέντε μήνες και η απόφαση βγήκε πριν 5 μέρες. Αυτή η υπόθεση είναι πολύ πιο σοβαρή.
Εγώ δεν θέλω να κάνω τον αστυνομικό ρεπόρτερ λέω ότι ήταν άκυρο δεν έπρεπε να βγει αυτή τη στιγμή. Επειδή μερικές φορές οι δημοσιογράφοι δεν προβάλετε τα γεγονότα όπως πρέπει. Όταν βγαίνει ένα δημοσίευμα και λέει ότι υποβιβάζεται ο Ολυμπιακός και ο Ατρόμητος προκαταβολικά στην ομάδα, στο φυσικό πρόσωπο γίνεται μια τεράστια ζημιά. Η εισήγηση της κυρίας Σπανού αναφέρεται σε στοιχηματισμό για το παιχνίδι του Ατρομήτου με τον Ολυμπιακό.
Γι’ αυτό το παιχνίδι δεν έχει γίνει ποτέ αναφορά από στοιχηματικό ανιχνευτή. Εμείς καλούμαστε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Ο Φύσσας κατέθεσε ότι ο Σα Πίντο ότι έγινε παρέμβαση στο έργο του. Μετά βγήκε ένα συμπέρασμα τραβηγμένο επιστημονικής φαντασίας. Η αναφορά γίνεται για τέσσερις ποδοσφαιριστές.
Ο Πίτου Γκαρσία ήταν τραυματίας, ο Κατσουράνης είχε έρθει από πρωτάθλημα της Ινδίας και δεν ήταν έτοιμος, είχε αγωνιστεί σε τέσσερα ματς συνεχόμενους. Ο αγώνας αυτός γίνεται Τετάρτη και Σάββατο παίζανε στη Βέροια και η επιλογή του προπονητή ήταν αυτή. Όποιος και να ήταν θα έκανε το ελάχιστο ροτέισον. Ο ίδιος ο Φύσσας στην κατάθεση μετέφερε ότι ο Κατσουράνης του είπε ότι είχε ένα πρόβλημα.
Ναπολεόνι και Κυβρακίδης παίξανε απλά δεν ήταν στην αρχική ενδεκάδα. Οι αντικαταστάτες τους ήταν ο Παπάζογλου και ο Νάστος. Μπήκε ο Κυβρακίδης στη Θέση του Νάστου και ο Ναπολεόνι στη θέση του Παπάζογλου. Ο συγκεκριμένος αγώνας είχε λήξη 2-1. Επικαλούμαι το βίντεο για να δείτε όταν γίνεται το 2-1 ότι όλο το Καραϊσκάκης βοηθάει την ομάδα του γιατί το τελευταίο τέταρτο ο αγώνας είχε γίνει ροντέο. Ο Σα Πίντο γιατί παραιτείται δεν ξέρω. Εγώ αν ήμουν στη θέση του και ήθελα να παραιτηθώ την επομένη για παρέμβαση στο έργο μου, κοιτάτε την ενδεκάδα του ατρόμητου μια χαρά ενδεκάδα.
Ο Σα Πίντο δεν φεύγει πριν τον αγώνα που θα μπορούσε να γίνει και πιστευτός αλλά παραιτείται την επομένη για προσωπικούς λόγους. Να θυμίσω ότι ο Σα Πίντο επιστρέφει στον Ατρόμητο την ίδια χρονιά. Αν λοιπόν υπήρχε παρέμβαση θα έφευγε τη μέρα του αγώνα και δεν θα επέστρεφε την ίδια χρονιά. Ο Τάκης ο Φύσσας δεν είπε κάτι από δική του γνώση και επειδή έψαξε μετά, είπε τα συμπεράσματα του.
Τα συμπεράσματα του για όλη την ενδεκάδα του Ατρομήτου, για το ροτέισον και για όλα να τα συζητήσουμε με τον Φύσσα και θα δικαιωθεί ο Ατρόμητος. Τότε που έγιναν οι καταγγελίες, είπε ο ίδιος ότι δεν έγινε με δική που πρωτοβουλία , με φώναξαν και με έστειλαν στον ανακριτή. Εγώ λέω ότι δεν είπε μόνος του θα πάω στον εισαγγελέα, είναι δεδομένο ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του. Φτάνουμε στο σήμερα. Ο Φύσσας έχει να αντιμετωπίσει και μια μήνυση από την ΠΑΕ Ατρόμητος. Είπε «το παιχνίδι δεν μου φάνηκε στημένο, μου φάνηκε να το παλεύει ο Ατρόμητος και ο ίδιος ο Κατσουράνης μου είπε ότι έχω πρόβλημα».
Σαν κατηγορία είναι σοβαρή. Σαν διαδικασία θα δοθεί η δέουσα προσοχή αλλά απ’ όσα στοιχεία έχουμε θεωρώ ότι ούτε ο Ατρόμητος, ούτε ο Ολυμπιακός, ούτε τα φυσικά πρόσωπα θα έχουν πρόβλημα. Η εισηγήτρια δεν αποφασίζει, είναι παρούσα στη διαδικασία. Θα αποφασίσει η επιτροπή δεοντολογίας αν θα πάει στο αρχείο η υπόθεση, αν δεν πάει θα είμαστε παρόντες. Ο Ατρόμητος όλα τα παιχνίδια τα έχει κάνει ντέρμπι. Από τότε που ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία πάντα συνέβαινε αυτό.
Δεν προκύπτει από την εισήγηση ότι οι άλλες ομάδες δεν έβαζαν με τον Ολυμπιακό τους ποδοσφαιριστές τους. Αν εγώ θέλω να σωθώ και έχω να παίξω μία αγωνιστική με τον Ολυμπιακό και μια υποδεέστερη θα κάνω ροτέισον με τον Ολυμπιακό, είναι λογικό. Προσπάθεια επηρεασμού διαιτητών υπάρχει σε αυτό το κατηγορητήριο αν δεν έδωσε για παράδειγμα ένα πέναλτι. Όταν ένας διαιτητής κατηγορείται για οφσάιντ δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω. Αν κάποιος καλείται επειδή έκανε δύο τρία λάθη χωρίς στοιχεία τι να πω.
Αν η ομοσπονδία ανοίξει σε ένα μήνα, θα δικάσουμε σε ενάμιση μήνα συν πέντε μήνες η απόφαση, πάμε στους 7-8 μήνες. Εκτιμώ ότι η υπόθεση είναι σίγουρα σοβαρή αλλά η εκτίμηση μου είναι ότι η υπόθεση θα πάει πολύ καλά από πλευράς μου σαν συνήγορος.
Η εκτίμηση μου είναι ότι αν στο ποινικό πάνε όλα καλά για τους κατηγορούμενους δεν θα έχουν θέμα στο αθλητικό. Αν υπάρξει κάποιο θέμα στο ποινικό ίσως υπάρξει και στο αθλητικό αλλά δεν είναι απαραίτητο. Δεν σημαίνει ότι αν κάποιος κατηγορηθεί στο ένα θα κατηγορηθεί και στο άλλο».