Ο Ανδρέας Ζαγκλής παραχώρησε συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση, στην οποία μίλησε για το μπάσκετ στην εποχή του κορωνοϊού και τις προσαρμογές που πρέπει να κάνει για να επιβιώσει και να επανέλθει δυνατότερο, όπως είπε:
“Κανείς δεν το περίμενε αυτό που συμβαίνει και πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες… Αυτό που προσπαθούμε να περάσουμε ως μήνυμα σε όλη τη παγκόσμια οικογένια του μπάσκετ που βρίσκεται υπό την ομπρέλα της FIBA, είναι ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός, είναι μία στιγμή που χρειάζεται προσοχή, είναι μία στιγμή όπου προέχει η υγεία και ασφαλώς η αγάπη μας για το μπάσκετ θα βγει πιο δυνατή μέσα από αυτή τη διαδικασία και μετά την πανδημία θα επιστρέψουμε δριμύτεροι και πιο δυνατοί ως άθλημα”.
Ο γενικός γραμματέας της FIBA μίλησε επίσης:
– Για την κουβέντα που είπε ότι “δεν θα στέλναμε τους παίκτες μας εκεί όπου δεν θα στέλναμε τα παιδιά μας:
“Ήμασταν μια από τις πρώτες αν όχι η πρώτη διεθνής Ομοσπονδία που αποφάσισε από τις 12 Μαρτίου να σταματήσει πλήρως τη διεθνή δραστηριότητα. Παίξαμε μόνο τον ημιτελικό του BCL Americas την ίδια μέρα και σταματήσαμε.
Έχουμε δημιουργήσει μία επιτροπή από κορυφαίους γιατρούς, τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της δικής μας ιατρικής επιτροπής, τον επικεφαλής ιατρό του ΝΒΑ, καθώς και γιατρούς από τη ΔΟΕ και εξωτερικούς ειδικούς που χρειαζόμαστε σε μία περίοδο επιδημίας που μας βάζει πρωτοφανή προβλήματα κι ερωτήματα και με βάση τις εισηγήσεις θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με τις διοργανώσεις μας. Ουσιαστικά έχουμε αναβάλει όλες τις διοργανώσεις, μένει μόνο το Παγκόσμιο Παίδων και Κορασίδων, που επρόκειτο να γίνουν τέλος Αυγούστου και για τα οποία θα πάρουμε μια απόφαση μέσα στον Μάιο. Και ασφαλώς τις διοργανώσεις των συλλόγων θα τις κοιτάξουμε από τον Σεπτέμβρη και μετά”.
– Για την ελπίδα που έδωσε η FIBA και για λίγκες που ακόμα δεν έχουν διακοπεί οριστικά:
“Ο ρόλος της διεθνούς Ομοσπονδίας είναι διαφορετικός από μία Λίγκα. Είτε εθνικού χαρακτήρα, είτε διεθνούς. Εχουμε αυξημένη ευθύνη απέναντι σε όλους, στις Ομοσπονδίες μας, τους αθλητές μας, ακόμα και τις λίγκες μας, να δώσουμε κατευθυντήριες γραμμές. Ανάλογα με την Ηπειρο, τη χώρα, την πόλη που παίζεται ένα πρωτάθλημα, πρέπει να λαμβάνονται και οι αντίστοιχες αποφάσεις. Εγώ δεν κατηγορώ κάποιον που κάνει το σχεδιασμό του ανάλογα με τον τρόπο που πηγαίνουν τα πράγματα και είναι υπεύθυνος για τις διοργανώσεις του και τις πράξεις του”.
– Για πιθανές αλλαγές και προσαρμογές που πρέπει να γίνουν:
“Η αλήθεια είναι ότι δε θα αλλάξουμε τη φύση του παιχνιδιού. Είμαστε μπροστά σε μία πανδημία που θα έχει διαφορετικές φάσεις. Εμείς είμαστε ακόμα στο τελείωμα της πρώτης φάσης, όπου ακόμα παίζουμε άμυνα, δεν υπάρχει αμφιβολία. Και πρέπει να δούμε τη δεύτερη φάση που είναι από τώρα μέχρι το εμβόλιο. Δε θα μείνουμε όλη αυτή την περίοδο {μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο} εκτός, αλλά θα πρέπει να προσαρμόζουμε τις δραστηριότητές μας.
Στη φάση που βρισκόμαστε, όπως και οι λίγκες μας, είτε λέγεται ΝΒΑ είτε CBA στην Κίνα, είτε αναφερόμαστε σε ευρωπαϊκές λίγκες, δεν υπάρχουν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα. Σε αυτή τη φάση πάμε με τις αρχές μας και η πρώτη από αυτές είναι η προστασία τη υγείας των αθλητών. Για αυτό λέω ότι οι απαντήσεις θα έρθουν με το εμβόλιο ή με το φάρμακο. Αλλά μέχρι τότε, σε ένα άθλημα που παίζεται σε κλειστό χώρο και παίζεται με επαφές θα πρέπει να υπάρξουν προσαρμογές.
Πρέπει να δούμε πότε θα ξεκινήσουμε και πως θα ξεκινήσουμε όταν ξεκινήσουμε. Αλλά επειδή θέλω να είμαι ξεκάθαρος δε θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο που παίζεται το μπάσκετ μέσα στο παρκέ. Τώρα τι γίνεται γύρω απ΄αυτό, ασφαλώς πρέπει να υπόκειται στις οδηγίες των κυβερνητικών οργανώσεων και των ιατρικών. Εκεί θα πάρουμε κάποια επιπλέον μέτρα κι εκεί πιστεύω ότι θα μας βοηθήσουν τα τεστ και η επιστημονική γνώση”.
– Για πιθανή διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών:
“Εδώ είναι που πρέπει να μιλήσουμε για προσαρμογές. Το κομμάτι των εσόδων δεν είναι παντού το ίδιο. Σε κάποιες διοργανώσεις το μεγαλύτερο κομμάτι των εσόδων προέρχεται από τα τηλεοπτικά, άρα να γίνει ένας αγώνας, έστω και χωρίς θεατές, σε ό,τι αφορά στη βιωσιμότητα της διοργάνωσης έχει πολύ μεγάλη σημασία. Αλλά υπάρχουν και οι διοργανώσεις που κάνουμε είτε εμείς, είτε οι λίγκες μας, που ασφαλώς το μεγαλύτερο κομμάτι των εσόδων στηρίζεται στα εισιτήρια, ξεκινώντας από το καλοκαίρι, όπου το cash flow τρέχει από τα διαρκείας και δεν είναι κάτι που μπορούμε να παραγνωρίσουμε. Θεωρώ ότι οι σύλλογοί μας υποφέρουν πάρα πολύ και η επόμενη σεζόν θα είναι πολύ δύσκολη, δε θα είναι καθόλου εύκολη”.
– Για το φάιναλ έιτ του BCL:
“Nομίζω ότι προτρέχουμε λίγο. Πριν τρέξουμε στον αιφνιδιασμό, θα πρέπει πρώτα να πάρουμε το ριμπάουντ. Το BCL πολύ καλά έκανε το προγραμματισμό του και είμαι σίγουρος ότι ο κ.Κομνηνός συζητάει για τα τέλη Σεπτεμβρίου με υποψήφιες πόλεις και όταν θα έρθει η στιγμή θα κάνει τις ανακοινώσεις του. Οπως γνωρίζετε όμως, το BCL είναι μία διοργάνωση στην οποία η FIBA επενδύει, αλλά δεν είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης. Υπάρχουν άλλες 16 Λίγκες, ανάμεσά τους και η ελληνική Λίγκα”.
– Για τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν την επόμενη μέρα:
“Το μπάσκετ πιστεύω ότι θα είναι πιο δυνατό μετά την πανδημία, είτε μιλάμε για περιορισμό εξόδων, είτε για εξορθολογισμό των διαφόρων projects που υπάρχουν ανά τον κόσμο, είτε μιλάμε για τις όποιες διαφορές έχουμε στην οικογένεια του μπάσκετ και τις οποίες πλέον μπορούμε να βάλουμε σε ένα νέο πλαίσιο, αναγνωρίζοντας πλέον ότι τσακωνόμαστε για 1-2 εβδομάδες των Παραθύρων και ξαφνικά έχουμε βρεθεί δύο μήνες χωρίς διοργανώσεις. Νομίζω ότι όλα αυτά βάζουν σε ένα νέο, καλύτερο και υγιέστερο πλαίσιο τις συζητήσεις για την επόμενη ημέρα”.
– Για την οικονομία του μπάσκετ:
“Εμείς μπορέσαμε μέσα σε 10 μέρες από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι νέες ημερομηνίες των Ολυμπιακών Αγώνων να βγάλουμε καλεντάρι τριετίας και πήραμε συγχαρητήρια από τη ΔΟΕ για αυτό. Δώσαμε την πνοή για την επόμενη μέρα. Δεν ακυρώσαμε καμία διοργάνωση και όλες έχουν βρει τις ημερομηνίες τους. Περνώντας όμως στην καθημερινότητα των αθλητών μας, υπάρχουν πολλές δυσκολίεςσε αυτούς, πέρα από το πιο υψηλό επιπεδο που βλέπουμε στα social media.
Ξέρετε ότι πριν φύγω για το εξωτερικό εργαζόμουν στην Ελλάδα ως νομικός σύμβουλος ομάδων και αθλητών, άρα γνωρίζω πολύ καλά ποια είναι η καθημερινότητα ενός αθλητή της Α2 στην Ελλάδα και σίγουρα δεν είναι ίδια με αυτή των αθλητών που αγωνίζονται σε πολύ μεγαλύτερες λίγκες. Εκεί λοιπόν, εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε τις εθνικές μας Ομοσπονδίες, να τις ακούσουμε και να δούμε τι μπορούμε να τους προσφέρουμε από πλευράς στήριξης. Πρώτες αποφάσεις που πήραμε στο Δ.Σ. της Ευρώπης, είναι ότι δε διακόψαμε καθόλου την χορήγηση όλων των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας για όλες τις Ομοσπονδίες μας για φέτος. H FIBA θα απορροφήσει όλους τους κραδασμούς αυτή τη χρονιά για όλα τα προγράμματα ανάπτυξης του μπάσκετ. Και μάλιστα, παρότι δε θα έχουμε διοργανώσεις, αποφασίσαμε ότι την επιχορήγηση για τις ομάδες που θα συμμετείχαν σε αυτές, θα τις δώσουμε κανονικά”.
– Για την Ελλάδα ως οικοδέσποινα μελλοντικών διοργανώσεων:
“Εχουμε παίξει ήδη δύο παγκόσμια πρωταθλήματα στην Κρήτη μέσα σε πέντε χρόνια, η μόνη χώρα που έχει φιλοξενήσει δύο παγκόσμια μέσα σε τόσα λίγα χρόνια, παίξαμε και το Φάιναλ Φορ του ΒCL στην Αθήνα πριν από δύο χρόνια. Η Ελλάδα και η ελληνική Ομοσπονδία έχουν αποδείξει ότι μπορούν να φέρουν εις πέρας οποιαδήποτε διοργάνωση”.